Recept Přes bidlo

(Hodnoceno 1x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Přes bidlo

Postup

Na sádle osmahneme pokrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené ve slupce uvařené brambory, koření a sůl. Česnekem nešetříme. Nakonec do směsi vmícháme uvařené kroupy. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 07.06.05 vloženo
  • 9069x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g krup
  • 1 kg brambor
  • 100 g sádla
  • 3 cibule
  • sůl
  • česnek
  • majoránka.

Doporučená příloha

  • kysané zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 19.9.15 13:02

Jeden z našich oblíbených pokrmů, který se hned tak nepřejí :)
Zpracovávám nyní drobné brambůrky (po sklizni), tak některé v celku, jiné jen napůl…
Dělám z poloviční dávky pro dvě osoby. V komentářích padla obava, zda stačí uvedená gramáž sádla, tak mohu potvrdit, že bohatě…
Na tu poloviční dávku dávám opravdu cca 50 g sádla, ona ta cibulka nic moc nevypije a když se tam pak přimíchají ty brambory s kroupami, obalí se to přesně akorát tak, aby to příjemně klouzalo do krku a zároveň aby člověk neměl nepříjemný pocit „přemaštění“ či „dušení“ :) ;)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Přes bidlo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Přes bidlo

la.fea
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Uhlířina -

je opravdu jídlo z brambor a noků zavářených do skoro uvařených brambor, aby brambory byly „správně rozklohněné“, ale původně to byly zbytky brambor a houskových knedlíků omaštěných lojem, v lepším případě pak cibulkou na sádle. Uhlířina proto, že to bylo jídlo chudých uhlířů. Tolik slova mé babičky /96 let/ od Kladna. Takže si myslím, že krajově podobná varianta může být přesbidlo s kroupama.
pro Mananu: to, co popisuješ Ty, mi hrozitánsky připomíná klasické škubánky opékané na sádle - taky velká dobrota ! …a NEDUSÍ :o)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

Tak už jsem našla taky jednu verzi přesbidla…
Oloupané brambory dáme vařit do slané vody. Předtím jsme si již připravili těsto na bramborové noky (hrubá mouka, žloutek, mléko, sůl). Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a zavaříme do ní z prkénka malé noky. Uvařené scedíme a smícháme s brambory, mastíme cibulkou usmaženou dorůžova. Tak zní klasický recept z bramborové kuchařky, vydané v roce 1938 ještě v Německém Brodě. V modernizovaném receptu koupíme slovenské halušky v prášku a vařené smícháme s brambory..a tak dále… ;o)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

Maňánku, šterc jsem jedla i já jako malá u babičky v Temelíně a dokonce i s pivem, které jsem s radostí upíjela dědovi…;o)

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo versus uhlířina

směsi brambor a noků se v Pobrdí říkávalo uhlířina…
na Labužníkovi už recepty existují a u TOHOTO receptu se rozvinula podobná diskuse jako tady…

ono je asi jedno, kdo tomu jak říká, hlavně chutná :o))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano

je to asi prastaré jídlo, na Šumavě se jedlo něco podobného, říkalo se tomu šterc nebo šmorn, a byly to vpodstatě uvařené brambory, které se našťouchaly, zasypaly moukou a zalily špekem a znova se daly zapéct. Asi se to dřív jedlo všude. A chlastali pívo a neměli chlesterol, rakovinu, infarkty, ztvrdlá játra nebo ledvinový kameny, a taky je nenapadlo žádat o euthanasii.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo - pátrání
  • tak jsem zjistila, že správnému přesbidlu se přiblížil Kamilio. Moje švagrová mi vysvětlila, z čeho se toto jídlo skládá, jsou to jsou to větší kousky brambor smíchané s noky (něco jako knedlíky s práškem do pečiva - ne moc měkké), ty noky se rozkrojily na čtyři díly a smíchaly s bramborama, mastilo se to škvarkovým sádlem, jedlo buď s kyselou okurkou a nebo s hlávkovým salátem - taky se tomu prý říkalo havířina.
    Tento recept - brambory s kroupama je prý zřejmě kočičinec. Kdo z pamětníků ví, jak to vlastně je?
Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Pendo,

a nemáš tam toho vomastku ňák málo? Todle by mě bezpečně udusilo. Já bych tam potřeboval toho sádla alespoň trojnásobek! A stejně bych to ještě musel zapíjet pívem, abych ten vomastek zas bez žlučníku strávil. Ale tyhle jednoduchý a sprostý jídla (jak se dříve říkalo) jsou stejně nejlepší a nejchutnější.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo - Pendo

Lassienka moc děkuje všem, a zejména Pendě, že si vzpomněli na knížku, po které Lass už osm let pláče…
A k tomu přes bidlo. Dovolte mi volnou úvahu. U nás (východ. Čechy) se peřiny házely přes bidlo. Třeba tomu mohlo být tak, že to jídlo bylo tak rychlé, že na jeho přípravu stačil tak krátký časový úsek, jako bylo hození peřin přes výše zmíněné bidlo…

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

kamilio, ano, taky znám přesbidlo jako brambory s noky, jestli to nebude tím, že bydlím úplný kousíček od Sněžného..;-)), ale neznám smysl tohoto názvu, ptala jsem se i mamky a zklamala mne, nezná to vůbec, zřejmě díky tomu, že pochází z jihu Čech, ještě prubnu tátu nebo babičku, Ti mají kořeny zde, na Vysočině..což mi připomnělo, že musím popohnat hledání knížky pro Lassienku…;-)

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

hle hle jak Ustav pro jazyk cesky pouziva google. Pendo, jeste bys to mohla hodit do diskuze Cestina na diskuzaku Okoun, tam jsou lidi, kteri toho hodne vedi :)

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

Moje máma žila delší dobu na Českomoravské vysočině a v oblasti okolo městečka Sněžné se přesbidlo říkalo jídlu, které bylo směsí brambor a noků (1:1) a které bylo omaštěno oprančenou cibulkou na sádle se škvarkama (jako šťouchané brambory).

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

Lucianko (a ostatní ;-)) ), napsala jsem dotaz na Ústav pro jazyk český AV ČR (děkuji za typ trabantologovi) a dostala jsem následující odpověď:
„Pátrali jsme v mnoha jazykových příručkách (v Jazykových atlasech, slovnících frazeologie i v současných a starších výkladových slovnících českého jazyka), bohužel žádná z publikací výraz přesbidlo“ neuvádí. Internetový vyhledávač Google našel sice několik odkazů, všechny však poskytovaly pouze kuchařské recepty. Databáze Českého národního korpusu neobsahuje ani jeden výskyt tohoto slova.
Při diskusi na našem pracovišti vyplynulo, že někteří tento pokrm znají pod názvem „házedlo přes bidlo“ a nabízelo by se možné vysvětlení, že příprava jídla byla rychlá, protože se do něj mohly „naházet“ základní suroviny, které měla k dispozici takřka každá domácnost. Otázkou je, zda druhá část spojení „přes bidlo“ byla dodána sekundárně (kvůli rýmu?), nebo zda se při vaření skutečně dříve užívalo jakési „bidlo“, či „bidélko“, kterým se noky zadělávaly."

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

lucianko, tohle je dost známý název, ale původ Ti sama za sebe neřeknu, to by musela být doma mamka, ta by odpověď určitě věděla, zkusím někde něco pohledat anebo třeba vyprovokujeme labužníky a Ti se ozvou…jinak já se u těch receptů taky bavím, sice autor pochází z Hradecka, nebo tam tedy alespoň teď pobývá, ale já mám u jeho receptů pocit, že jsem u babičky v jižních Čechách :o)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Přes bidlo

Pendo, svými recepty pro nezaměstnané mě opravdu bavíš, jen by mě u některých jídel zajímal původ jejich pojmenování… Třeba tenhle?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz