Recept Prejt s grilovaným bramborem a zelím

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Domácí zelí a grilované bramborové lupínky

Postup

Zelí nakrájíme na nudličky, nebo i menší kousky a dáme do hrnce na zpěněnou cibulku. Přidáme sůl, pepř, nové koření, cukr (později dochutíme) a dusíme do měkka. Při použiti papiňáku se výrazně zkrátí doba vaření.
Brambory omyjeme a krájíme na tenké plátky. Dáme do misky společně s bylinkami - petržel, pažitka, troška tymiánu, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a dáme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme na 200 stupňů dozlatova. Pečení můžeme opět urychlit tím, že brambory mírně povaříme.
Jitrnici a jelítko můžeme jen ohřát, nebo vymačkat ze střívka.

Ke konci dochutíme zelí, kdo má rád sladší přidá více cukru a můžeme podávat.

Dobrou chuť =o)


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.09.14 vloženo
  • 5153x zobrazeno

Čas přípravy

  • Příprava: 20 min Vaření: cca 45 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4 ks větší brambory
  • 1 ks červené zelí
  • 1 ks červená cibule
  • 2 ks jitrnice / jelito
  • Bylinky
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Nové koření
  • Cukr

Doporučená příloha

  • Brambory, pečené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Prejt s grilovaným bramborem a zelím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1133 příspěvků 13.10.14 19:37

@birkana méně tučný prejt? :think:, ale asi jde o pocit :-)
Já vycházím z tradice české venkovské zabíjačky, nevím jestli kdy hospodyně k prejtu podávala opečené nebo grilované brambory. Tady si myslím, že každé vylepšení je na škodu.
Já dávám do prejtu podstatně míň jater, asi polovinu tvého množství a kupuju na něj +- 500g vepřového ořezu a 200g bůčku. Vařím většinou s nožičkama a dalším masem na sulc a tradiční ujídání :-) Tlusté s játry a houskou umelu, libové sekám.
Kořením asi 3 stroužky česneku, mám český, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí.
Pomalu nadchází čas, i když to teplotně zatím nevypadá :-)

 
birkana
1663 příspěvků 13.10.14 16:39

@daduuja, tak já prejt dělám méně tučný (vůbec nedávám lalok, jak je někde zvykem). A brambory při opékání vypijí tolik tuku, kolik pod ně dáš :think:. Pro ilustraci na prejt do jednoho pekáče potřebuji: půlku vepřové hlavy, cca 200 g bůčku s k., 200 g plic, 250 - 300 g jater, necelého 1/2 kg žemle, vývar, cibuli, koření a trochu sádla na vymazání pekáče. Tedy, kalorická bomba to je, ale občas nezaškodí :lol:. Souhlasím s tebou, že ten oliváč je k prejtu dokonalá ptákovina :twisted:

 
daduuja
1133 příspěvků 12.10.14 16:49

@birkana abych řekla pravdu, tak k mastnému prejtu nemám ráda opečené brambory na sádle, to si dám raději prejt jen s chlebem a hořčicí a k opečeným bramborám přírodní plátek, nebo je zužitkuju jinak :-)
A k českému prejtu grilované brambory s olivovým olejem, tak to už je na mě příliš světové :-)

Příspěvek upraven 12.10.14 v 22:07

 
birkana
1663 příspěvků 12.10.14 15:35

@daduuja, já občas ty vařené brambory opeču na sádle. Mám-li vařené vcelku ve slupce z předchozího dne, tak je tím způsobem ohřívám. Ale záměrně je grilovat :think:

 
daduuja
1133 příspěvků 12.10.14 15:19

@birkana zabíjačky už nekonáme, i když mám několik let chuť tu tradiční udělat, ale musel by být pořádně bílo a mrznout až praštět :-)
V zimě občas udělám klasiku tlačenku i kousek bílého prejtu a sulc, zabíjačkový guláš.
A prejt s grilovanýma bramborama mi přijde dost zvláštní, zdá se mi, že se česká gastronomie opravdu inovuje (ne k lepšímu). :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 12.10.14 14:35

@daduuja, hezká fotečka - pozabíjačková klasika :mavam:

 
daduuja
1133 příspěvků 12.10.14 14:03

U nás k prejtu máme rádi kysané zelí syrové a brambory vařené s kmínem a solí :-)

 
hippolyta
391 příspěvků 09.10.14 21:11

Tak já se zas tak nezajímám, byla to spíš řečnická otázka, reakce na ten Váš údiv. Ale nelámu nad Vámi hůl, třeba přijdete s nějakým opravdu zajímavým receptem a tahle naše konverzace bude nakonec začátek pěkného přátelství (Casablanca 1942).

 
Ricetta
2 příspěvky 09.10.14 10:57

Děkuji za objasnění…

Mě by naopak zajímalo, proč se zajímáte o moje myšlenky… =oD

 
hippolyta
391 příspěvků 01.10.14 20:01

Ricetta, tak ja si tipnu: recept neni nicim originalni, naopak, a fotka je jak ze zahrobi. Proste hruza. Tak to na nektere labuzniky pusobi. Zajimalo by mne, proc jste si myslela, ze zdejsi databazi obohacujete.

 
Ricetta
2 příspěvky 01.10.14 14:09
???

Evidentně jsem asi z jiné planety… :nevim:
Můžete mi to přeložit do srozumitelné podoby..

Děkuji pěkně.. ;)

 
gmp
1603 příspěvků 18.09.14 09:52
-

„Bo!“ jak praví velký východní myslitel Vel-Kýješ-Ita „škoda řeči, mrtvola se nevyléčí“

Příspěvek upraven 18.09.14 v 09:53

 
di
2451 příspěvků 08.09.14 12:53

Casino: :-D

 
casino
4463 příspěvků 08.09.14 09:52
Jako každej muskej sem ješitnej...

… tak proč ještě nikdo neocenil, že k tomuto receptu jsem jeden hrob, he :?: 8) :mavam:
Ale ta fotečka je obzvláště vyvedená :palec:

Příspěvek upraven 08.09.14 v 09:55

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz