Recept Prejt s grilovaným bramborem a zelím

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Domácí zelí a grilované bramborové lupínky

Postup

Zelí nakrájíme na nudličky, nebo i menší kousky a dáme do hrnce na zpěněnou cibulku. Přidáme sůl, pepř, nové koření, cukr (později dochutíme) a dusíme do měkka. Při použiti papiňáku se výrazně zkrátí doba vaření.
Brambory omyjeme a krájíme na tenké plátky. Dáme do misky společně s bylinkami - petržel, pažitka, troška tymiánu, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a dáme na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme na 200 stupňů dozlatova. Pečení můžeme opět urychlit tím, že brambory mírně povaříme.
Jitrnici a jelítko můžeme jen ohřát, nebo vymačkat ze střívka.

Ke konci dochutíme zelí, kdo má rád sladší přidá více cukru a můžeme podávat.

Dobrou chuť =o)


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.09.14 vloženo
  • 5400x zobrazeno

Čas přípravy

  • Příprava: 20 min Vaření: cca 45 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4 ks větší brambory
  • 1 ks červené zelí
  • 1 ks červená cibule
  • 2 ks jitrnice / jelito
  • Bylinky
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Nové koření
  • Cukr

Doporučená příloha

  • Brambory, pečené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Prejt s grilovaným bramborem a zelím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1139 příspěvků 13.10.14 19:37

@birkana méně tučný prejt? :think:, ale asi jde o pocit :-)
Já vycházím z tradice české venkovské zabíjačky, nevím jestli kdy hospodyně k prejtu podávala opečené nebo grilované brambory. Tady si myslím, že každé vylepšení je na škodu.
Já dávám do prejtu podstatně míň jater, asi polovinu tvého množství a kupuju na něj +- 500g vepřového ořezu a 200g bůčku. Vařím většinou s nožičkama a dalším masem na sulc a tradiční ujídání :-) Tlusté s játry a houskou umelu, libové sekám.
Kořením asi 3 stroužky česneku, mám český, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí.
Pomalu nadchází čas, i když to teplotně zatím nevypadá :-)

 
birkana
1667 příspěvků 13.10.14 16:39

@daduuja, tak já prejt dělám méně tučný (vůbec nedávám lalok, jak je někde zvykem). A brambory při opékání vypijí tolik tuku, kolik pod ně dáš :think:. Pro ilustraci na prejt do jednoho pekáče potřebuji: půlku vepřové hlavy, cca 200 g bůčku s k., 200 g plic, 250 - 300 g jater, necelého 1/2 kg žemle, vývar, cibuli, koření a trochu sádla na vymazání pekáče. Tedy, kalorická bomba to je, ale občas nezaškodí :lol:. Souhlasím s tebou, že ten oliváč je k prejtu dokonalá ptákovina :twisted:

 
daduuja
1139 příspěvků 12.10.14 16:49

@birkana abych řekla pravdu, tak k mastnému prejtu nemám ráda opečené brambory na sádle, to si dám raději prejt jen s chlebem a hořčicí a k opečeným bramborám přírodní plátek, nebo je zužitkuju jinak :-)
A k českému prejtu grilované brambory s olivovým olejem, tak to už je na mě příliš světové :-)

Příspěvek upraven 12.10.14 v 22:07

 
birkana
1667 příspěvků 12.10.14 15:35

@daduuja, já občas ty vařené brambory opeču na sádle. Mám-li vařené vcelku ve slupce z předchozího dne, tak je tím způsobem ohřívám. Ale záměrně je grilovat :think:

 
daduuja
1139 příspěvků 12.10.14 15:19

@birkana zabíjačky už nekonáme, i když mám několik let chuť tu tradiční udělat, ale musel by být pořádně bílo a mrznout až praštět :-)
V zimě občas udělám klasiku tlačenku i kousek bílého prejtu a sulc, zabíjačkový guláš.
A prejt s grilovanýma bramborama mi přijde dost zvláštní, zdá se mi, že se česká gastronomie opravdu inovuje (ne k lepšímu). :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 12.10.14 14:35

@daduuja, hezká fotečka - pozabíjačková klasika :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 12.10.14 14:03

U nás k prejtu máme rádi kysané zelí syrové a brambory vařené s kmínem a solí :-)

 
hippolyta
394 příspěvků 09.10.14 21:11

Tak já se zas tak nezajímám, byla to spíš řečnická otázka, reakce na ten Váš údiv. Ale nelámu nad Vámi hůl, třeba přijdete s nějakým opravdu zajímavým receptem a tahle naše konverzace bude nakonec začátek pěkného přátelství (Casablanca 1942).

 
Ricetta
2 příspěvky 09.10.14 10:57

Děkuji za objasnění…

Mě by naopak zajímalo, proč se zajímáte o moje myšlenky… =oD

 
hippolyta
394 příspěvků 01.10.14 20:01

Ricetta, tak ja si tipnu: recept neni nicim originalni, naopak, a fotka je jak ze zahrobi. Proste hruza. Tak to na nektere labuzniky pusobi. Zajimalo by mne, proc jste si myslela, ze zdejsi databazi obohacujete.

 
Ricetta
2 příspěvky 01.10.14 14:09
???

Evidentně jsem asi z jiné planety… :nevim:
Můžete mi to přeložit do srozumitelné podoby..

Děkuji pěkně.. ;)

 
gmp
1603 příspěvků 18.09.14 09:52
-

„Bo!“ jak praví velký východní myslitel Vel-Kýješ-Ita „škoda řeči, mrtvola se nevyléčí“

Příspěvek upraven 18.09.14 v 09:53

 
di
2451 příspěvků 08.09.14 12:53

Casino: :-D

 
casino
4473 příspěvků 08.09.14 09:52
Jako každej muskej sem ješitnej...

… tak proč ještě nikdo neocenil, že k tomuto receptu jsem jeden hrob, he :?: 8) :mavam:
Ale ta fotečka je obzvláště vyvedená :palec:

Příspěvek upraven 08.09.14 v 09:55

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Karbanátky Karbanátky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz