Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
hou Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vezmi kuthan, ohřej a vlož máslo či sádlo. Nech rozpustit a mírně přiškvař, vsyp krupici. Ztlum plamen, pilně míchej a opékej krupici do oříškové barvy. Osol a zalej teplou vodou. Přiveď k varu, přiklop a vypni plamen. Mezitím než se krupice rozpučí, omyj a pokrájej rajské jablíčko, přichystej misku, lžíci a krásně uprav stůl. Krupici vprav do misky, oblož osminkami rajského jablíčka, uprav sebe, usedni a přežehnav sebe i pokrm, vychutnej. Budeš překvapen, jak vhodné je to jídlo do horoucího dne. Chceš-li býti obzvlášť rozmařilým, připrav jedno oko volské a polož na krupici.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Hrnéček červený s bílými puntíky plný ledového podmáslí
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.5.12 04:17
Moje porce, ostatní s opečeným párkem
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům11.12.10 02:00
Pražená krupice
1 díl hrubé krupice, 3 díly teplé vody, přiměřeně másla či sádla, sůl
Vezmi kuthan, ohřej a vlož máslo či sádlo. Nech rozpustit a mírně
přiškvař, vsyp krupici. Ztlum plamen, pilně míchej a opékej krupici do
oříškové barvy. Osol a zalej teplou vodou. Přiveď k varu, přiklop a
vypni plamen.
Mezitím než se krupice rozpučí, omyj a pokrájej rajské jablíčko,
přichystej misku, lžíci a krásně uprav stůl. Krupici vprav do misky,
oblož osminkami rajského jablíčka, uprav sebe, usedni a přežehnav sebe
i pokrm, vychutnej. Budeš překvapen, jak vhodné je to jídlo do horoucího
dne.
Chceš-li býti obzvlášť rozmařilým, připrav jedno oko volské a polož na
krupici.
Doporučená příloha:
Hrnéček červený s bílými puntíky plný ledového podmáslí
X X X
Báječný recept, lze použít na mnoho způsobů. S máslem nasladko,
opražené, nasekané vlašské ořechy, pokapat medem, velmi chváleno, nebo
s pravým šodó, ne pudinkem.
Dnes byla slaná varianta, tu já moc ráda, dle receptu + smažená
cibulka.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pražená krupice
Dnes byla zas, s přidáním cizrny.
Připravuji ráda, tentokrát z krupičky dětské /nebyla hrubá/ Na kousek slaniny cibulku, papriky. Žampiony do křupava, vše posypáno praženou, mletou sluneční.
Báječný recept, lze použít na mnoho způsobů. S máslem nasladko, opražené, nasekané vlašské ořechy, pokapat medem, velmi chváleno, nebo s pravým šodó, ne pudinkem.
Dnes byla slaná varianta, tu já moc ráda, dle receptu + smažená cibulka.
Recept prosim zde a at mi ho zkusi nekdo smaznout!
http://www.labuznik.com/…podle-wydry/
…zatím počkám co mi odpoví na mail. Uvidíme
5068 příspěvků 7.12.10 21:40
Recept vymazany?!a preco?..to snad nie…sa mi zda ze ked admini mazali, tak mazali namazani…prosim, napis ho znova
Včéra jsem dal odkaz na recept na smaženou cibulku podle wydra (se souhlasem wydra)… Dnes to píše, že byl recept, nevím proč, vymazán
Nu což
Zde je návod, jak dělá cibulku wydra:
Ja si delam luxusni cibulku do zasoby tak, ze ji nakrajim na kolecka nebo pulkolecka, přeliju vařici vodou, necham asi 15 min dokud tam neudrzim ruce. Pak ji peclive, hodne peclive vymnu v te horke vode, scedim a vysusim v uterce. Dam smazit a kdyz zacne ruzovet, vypnu a necham vystydnout. Dosmazim kdyz ji potrebuju. Jsou to pak takove krupave nitky a pridavam je do salatu, do cocky, do ryze, na brambory i na ten chleba se sadlem ..........
Včéra jsem se nechal pozvat na oslavu narozenin… Dnes padla volba na polentu s cibulkou (http://www.labuznik.com/…podle-wydra/ )
Obědvám kolem 15. hodiny; ve dvě jsem pokrájel cibuli, ve 14:10 jsem hodil oko na Lab… A co pa to tu máme nového? Hleďme, hleďme!!! Nakonec jsem místo vařené kukuřice pražil pšenici
V jednom kuthanu smažil cibuli, v druhém
krupici. Míchal jsem obouruč, a i když obou rukou levých, tentokrát jsem
ničeho nepřipálil
Ta kombinace kaše s cibulkou, navíc
zapíjená kyškou se ukázala býti vražednou! Ač mělo jít jen o takový
nic moc odlehčený oběd, nakonec jsem skončil opět plně saturován 
Příště však budu krupici smažit posuchu.
Nevím co vedlo hou k vymazání receptu (že by už minule Lab prožíval krizi podobnou té současné?), ale Vám 2905 patří dík za resuscitaci
Pražená krupice
1 díl hrubé krupice, 3 díly teplé vody, přiměřeně másla či sádla, sůl
Vezmi kuthan, ohřej a vlož máslo či sádlo. Nech rozpustit a mírně přiškvař, vsyp krupici. Ztlum plamen, pilně míchej a opékej krupici do oříškové barvy. Osol a zalej teplou vodou. Přiveď k varu, přiklop a vypni plamen.
Mezitím než se krupice rozpučí, omyj a pokrájej rajské jablíčko, přichystej misku, lžíci a krásně uprav stůl. Krupici vprav do misky, oblož osminkami rajského jablíčka, uprav sebe, usedni a přežehnav sebe i pokrm, vychutnej. Budeš překvapen, jak vhodné je to jídlo do horoucího dne.
Chceš-li býti obzvlášť rozmařilým, připrav jedno oko volské a polož na krupici.
Doporučená příloha:
Hrnéček červený s bílými puntíky plný ledového podmáslí
490 příspěvků 25.6.09 20:04
Neodcházejte nám, milý Hou, Zůstaňte tu, prosím, s námi. Vy svým slovem umíte potěšit a polaskat zdupanou dušičku, dokážete v lidech rozkřesat téměř vyhaslé plaménky dobra.Zkuste se zastavit, chvíli spočinout a potěšit nás, své spolupoutníky. Milý Hou mějte se dobře. Zdraví Libuše.
5068 příspěvků 25.6.09 19:49
Ty starecku nas, mooozno pravdu mas
lenze, pane Hou, vase recepty nielen brusko
naplnili ale aj srdiecko potesili. A co je v bruchu-odchadza, ale co je
v srdci- ostava
..vela zdravicka a plne srdiecko stasticka
Hou 
48 příspěvků 25.6.09 19:39
Neželte receptů pošetilého starce. Jiná a současnější radost je překryje a vás pobaví. hou
5068 příspěvků 26.2.09 21:32
Hou, dakujem…;)) tak jednoduche a tak dobre a na tom oskvarena slaninka…;-)
přepsáno tady
8 příspěvků 25.1.09 03:43
nemáte někdo okopírovaný recept? Zmizely i další tohoto autora
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokusne som si trochu uvarila a chutilo mi, až ma prekvapila tá jednoduchá dobrota. V detstve to u nás mamka podávala k vajciam na kyslo a to mi nešmakovalo, takže som ich nikdy nevarila.
A teraz som si spomenula na staré ľudové jedlo, kde sa upražená krupica zmieša s uvarenými na kocky pokrájanými zemiakmi.
Na Slovensku sa zvyknú variť aj nudle s praženou krupicou, posypané práškovým cukrom. So slivkovým kompótom som to baštila pred 100 rokmi rada…
Príjemný deň!
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Z krupice nijak nevařím, kromě vánoční rybí polévky, a to jen když nemám jikry, tak alespoň falešné. Ale po nápadu mrtvolky mně to nedalo, a i když jsme už po večeři, tak jsem nasypala trochu krupice na kuthan, osolila svojí oblíbenou bylinkovou solí, kastrůlek je na sporáku, já u počítače a každou chvíli zaslechnu klapnutí pokličky a lžičky. Za chvíli tam asi už nic nebude, ono se to asi opravdu dá jíst…i po večeři. Tak jednoduché, a tak dobré…;-)
112 příspěvků 25.1.09 03:43
Musím se přiznat,že se zjihle usmívám a jdu hedat krupici:-)))).Tak krásně se to čte…hou…děkuji!!!
48 příspěvků 25.1.09 03:43
Libuško, srdečné díky za vaše verše, které by stálo za to zhudebnit. A pokud opravdu musíte, jsem dvojnásob potěšen.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Je - li letní horúčava
jsem od rána nedočkavá
a musím, musím krupici si dát.
Je pěkně opražená
rajčetem vkusně ozdobená
Já prostě musím, musím si ji dát.
L.
48 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji vám, mé milé dámy. Jsem opravdu v hloubi srdce potěšen.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasím, móóóc hezky, vtipně a starodávnou češtinou psané- prostě to nemá chybu! I ta krmě z toho vyjde, že bude dobrá a nezvyklá.
Hou díky a jen tak dál!!! Hezké odpoledne Jana
nemohu nereagovat, pohladil(a) jsi mě po srdíčku, potěšil(a) ducha, úsměv vyloudil(a)… Děkuji. Alis