Recept Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

(Hodnoceno 5x) Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

Postup

Jako základ pro boršč já osobně používám přední hovězí s kostí, ale také je možné použit třeba jen kližku, nebo prakticky jakékoliv maso, včetně kuřecího, nebo je možné dat více druhů masa najednou. Když maso není, lze použit i kostky masoxu. Dám se vařit maso, a mezi tím si připravím zeleninu. Na velkém struhadle nastrouhám mrkev, červenou řepu, kořenovou petržel (nebo je lze nakrájet na tenké proužky – podle libosti), dám je do malého kastrůlku s trocha olejem a dusím až jsou měkké. Na oleji osmažím nadrobno nakrájenou cibuli spolu s proužky čerstvé papriky nebo kapie a rajčatovým protlakem, já osobně ještě přidávám nakrájené na plátky rajčata, protože zvýrazňuji chuť. Když maso je téměř hotové, přidám nakrájené na kostky brambory a nakrouhané zelí. Vařit cca 10-15 minut, až je zelí měkké, přidám připravenou kořenovou zeleninu a směs s cibuli, paprikou a rajčatovým protlakem, potom přidám bobkový list, černý pepř hrášek a trochu mletého, 2-3 zoubky lisovaného česneku. a vařím ještě 5-10 minut. Na konci vaření je třeba dochutit: okyselit podle chuti buď 1 lžící octu nebo špetičkou citrónové kyseliny, osladit cukrem 1-2 lžičky podle chuti. Tím ochucováním boršč získá takovou plnou chuť. Do každé porci přidat nasekanou petržel a trochu kysané smetany. Doufám, že vám také to bude chutnat. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 07.11.07 vloženo
  • 151700x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1-1,5 hod

Ingredience

  • Voda (velký hrnec, cca 3l)
  • kousek (250-400 g) hovězího (nebo libovolného masa) nebo masox
  • 1-2 červené řepy
  • 1/3 - 12 hlávky bílého zelí (pole hustoty, kdo jak má rád)
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • 1-2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 paprika
  • 1-2 rajče
  • kysaná smetana
  • olej
  • 1 lžíce octu (nebo trocha citrónové kyseliny – je lepší)
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 2-3 zoubky česneku
  • cukr, sůl, mletý pepř
  • černý pepř hrášek, bobkový list
  • sekaná zelená petržel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Petr I. 12.10.18 16:11

Vařím ho už několik let podle Vašeho receptu… Je EXCELENTNÍ… Dnes mi manželka řekla, že mi asi vyhodila recept. Spadl mi kámen ze srdce, že jsem ho tady znovu našel. Začal jsem vařit v malém, teď ho vařím už málem v zavařovacím hrnci. Vždycky se na něj ráda sjede celá rodina. A rozhodně ho necpu do vany, botníku atd… :-)

Odkaz na uvaření

Ivan1960 8.3.17 20:37

Nevšímajte čo píšu niektoré proruské debilove, oni sú odkázané na šči, polievku pre chudákov a neprispôsobených. Mäso nikdy nevideli a nevedia čo máju dodržiavať, ramadan alebo post. Recept super. Dobru chuť.

Odkaz na uvaření

van.Thomas 11.2.15 21:03

Některé recepty by měly obsahovat varování: POZOR, pokud to uděláte podle receptu, budete toho mít tak konev a půl! Já radím, pokud máte méně než patnáct dětí, odměřte si menší množství. Na chuť to není špatné, i když Cyril a Metoděj dobře věděli, proč popojít ještě kousek dál. Pokud vám to nebude chutnat, tak se z toho množství zblázníte. Pokud vám to bude chutnat, po čtrnácti dnech intenzivní konzumace začne platit předchozí bod. Ale kdo rád řepu a zelí, toho potěší.
Joo… a kdybyste se chtěli zeptat, proč mám bořč v botníku, tak je to proto, že v lednici, ve vaně a v prádelníku už nebylo místo.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

netservis 4.1.15 22:36

Uvařeno.. výborný :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

kaca72 20.11.14 17:50

Uvařila jsem přesně podle receptu z čistého mletého hovězího přímo z farmy a nemá chybu. Je přesně takový, jakou chuť si pamatuji z Ruska od kamarádky, která pocházela z Ukrajiny - to už bude přes 20 let :( - od té doby jsem nikdy takový už nejedla a až dnes jsem si našla čas se do boršče dát… díky!!!

Odkaz na uvaření

bendoma 18.1.14 10:26

Vyzkoušela jsem a povedlo se! To dochucení nakonec octem a cukrem opravdu zvýrazní chuť.

Odkaz na uvaření

Bento 21.8.13 00:24

A ked sa maso zje a je vela borscu (na druhy den je este lepsi) tak sa prida vajicko a nezabudnut na velku lyzicu dobrej smotany a na drobno nakarajany cesnak s petrzlenovou vnatou a jasne ze krajec chleba , super :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

di
2451 příspěvků 27.9.16 19:55

@salatovka Přidaný glutamát nepoužívám, nevidím důvod. Dobrý a silný vývar si ráda uvařím, i na ten rosol si jej odpařuju a pak pro další použití skladuju v mrazničce. S poslední větou naprosto souhlasím.

salatovka
30 příspěvků 27.9.16 17:31

@di, je otazka, jestli ti nesmi domu nazvy jako „masox“ a „vegeta“ nebo pridany glutamat 8o. V prvnim pripade kupuj vyrobky jinych znacek. V tom druhem - existuji vyrobky bez pridaneho glutamatu. Jeste je tu treti moznost, vyrobit si poctivy domaci vyvar a nechat ho odparit na rosol. To uz znala Rettigova. A korenici zeleninovou smes take udelas doma, vzdyt je to jen susena zelenina s ruznym obsahem soli. Urcite by ti tady poradila Birkana nebo Zuzka.

V kazdem pripade je lepsi poctiva flakota nez pochybna masokostka :lol: :mavam:.

di
2451 příspěvků 27.9.16 14:03

@salatovka No, já nemít to maso, tak tu polívku radši ani nevařím, nebo ji uvařím jako vegetariánskou. Ale masox nebo vegeta mi domů nesmí.

salatovka
30 příspěvků 22.9.16 12:48
@vcacky, na co ta blba otazka? Vidis slovo „masox“ a mas pupinky? :lol:.
V Ingrediencich se pise:
kousek (250-400 g) hovězího (nebo libovolného masa) nebo masox
V Postupu se pise:
Když maso není, lze použit i kostky masoxu.

Priste lepe cti a ta silna (i kdyz vyteckovana) slova si odpust :pocitac:.

vcacky
3 příspěvky 21.9.16 17:59
Proč?

Masox. Proč kur… polívky těma chemickýma humusama? 8o

BubakPrvni
1 příspěvek 16.12.15 14:06
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

Van. Thomas: „POZOR, pokud to uděláte podle receptu, budete toho mít tak konev a půl!“
To snad ne, že by konev a půl měla jen 3 litry?
Nebo jste bral vážně Ingredience: „1/3 - 12 hlávky bílého zelí (pole hustoty, kdo jak má rád)“?
Zřejmě tam má být správně 1/3 - 1/2 hlávky, nebo se mýlím?

Příspěvek upraven 16.12.15 v 14:06

landycandy
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

to bedla: souhlásím, právě proto jsem to upřesnila : pravý od mé babičky. samozřejmě, že ten boršč chutnal jinak už i u sousedů, ale babička vařila tímto způsobem a jsem to od ni převzala. No a masox to je v případě nouze, když není maso, tak to lze nahradit

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

A v Polsku zas dělají boršč, který je směsí silného hovězího vývaru s kyselou šťávou z kvašené červené řepy. Zaváří do něj taštičky z nudlového těsta s haší z masa z polévky. A ten je také moc dobrý.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

No, nevím zda bych do boršče dávala masox, je to věc názoru a žádný bošč nelze nazvat tím pravým. Mám takové povolání, že přijdu do styku s lidmi všech národností (samozřejmě v současné době). Jiný boršč se vaří v Bělorusku a na Ukrajině, ale je to opět krajové. V Bělorusku podlé mé známé se vaří boršč nejen z bůčku i s kostmi, které se pokládají do talíře a maso se obírá, tak se vaří boršč i z kuřecího či slepičího masa.
Ukrajinský opět ze zdroje z Ukrajiny … 2-3 druhy masa a hlavně smetana, která se v Bělorusku nepoužívá … či v té či oné rodině.
Já osobně vařím boršč ukrajinský, kde se červená řepa osmahne na sádle s octem a zelenina smaží na másle. Zelí se povaří ve vývaru z masa až po mírném povaření brambor. Opět je to o chuti té které rodiny a národa.

natalia.999
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

Nenechte se zmást,protože přesně podle tohoto receptu ,nemá chybu!!! Výborná věc.Díky

landycandy
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

aho, původně se boršč se vařil z rostliny borščevík, tak se té „polévce“ se řikalo „boršč“, teď je to o něčem jiném

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pravý ukrajinský boršč od mé babičky

I když chudáci ukrajinci vařili boršč původně bez masa, jen ze zeleniny co vypěstovali, je to s masem mnohem lepší, jinak ho nevaříme.
Z vlastní zkušenosti doporučuju víc druhů masa, jistě, hovězí je základ chuti, ale klidně to jde i z kuřecího nebo i vepřového a k tomu masox. No a nějaká klobáska chuť taky hodně pozvedne.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz