Recept Pravý tatarák - Steak Tartare
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Maso uškrábeme nožem tak, aby v něm nebyly žádné kůžičky, tuk a žilky. Pak maso sekáme nožem po 1/4 hodiny, aby vznikla jemná masová kaše. Potom maso osolíme, opepříme, ochutíme Tabasco omáčkou, špetkou Kayánského pepře a vše rozdělíme na 4 porce. Z masa vytvarujeme bochánky a pomocí namočené lžíce do studené vody uděláme doprostřed důlky do kterých vložíme syrové žloutky. (někdy se žloutky nechají v půlskořápce) Bochánky položíme doprostřed talířů a dokola na jejich okraj rozdělíme cibuli, kapary a petrželku. Zvlášť podáváme citronové plátky, Worcerstershire omáčku, hořčici a olej. TIP: Každý stolovník si umíchá biftek (zamíchá do masa žloutek a ochucení) podle své chuti. Je dobré to nepřehnad s ingrediencemi, aby se vychutnalo maso! Někdy se přidává kmín, mletá paprika, nebo jiné koření atd.
Recept je z kategorií: Minutky
- 03.01.04 vloženo
- 212289x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 600 g syrového hovězího ze svíčkové, kýty, nebo nízkého roštěnce (maso musí být dobře odleželé, jako je angus hovězí)
- mořská sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti
- Tabasco omáčka
- špetka kayánského pepře
- 4 žloutky
- 4 lžíce na jemno posekané cibule, nejlépe sladké, nebo španělské
- 4 lžíce slitých posekaných kaparů
- 4 lžíce petrželky posekané
- pikantní dijonská hořčice, nebo podobná
- olivový jemný olej
- citron nakrájený na plátky
- Worcestershire omáčka
Doporučená příloha
Česnekové topínky z bagety, nebo žitného chleba.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Pravý tatarák - Steak Tartare
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pravý tatarák - Steak Tartare
Díky za inspiraci

66 příspěvků 2.9.18 08:16
U nás v České Třebové včera měli. Hromadu. Fakt, na mou duši.
@Putin ráno klušu do Lidlu. Jestli to tam nebude tak si mě nepřej

66 příspěvků 1.9.18 11:35
@Eja Naprosto souhlasím, chuť masa nepřebíjet. Vždyť to pro tu chuť jíme. Jo a mimochodem, po téhle diskusi jsme na tatara dostali chuť a byl včera k večeři. Z Lídlu, samozřejmě. 200G za 49 Kč. No nekup to!
@Putin do Lidlu chodím hodně málo, ale pokud - tak že tak 3× do roka dostanu chuť na kus masa z bejka, tedy steak ( ještě nikdy jsem nebyla zklamaná)…a asi jak čumím na flákotu tak nevidím okolo, dík za tip

S tatarákem je to jako se svíčkovou aj., sto lidí sto chutí…já nerada přebíjím chuť masa, pro mne stačí sůl, pepř, dost najemno petrželky a nejlépe červené cibule a trocha dijonské hořčice. Ani žloutek být nemusí. Dle chuti navrch kaprlata nebo konzervované jalapeňos
66 příspěvků 31.8.18 08:52
@Eja Ne, asi sis nevšimla nebo tam nenakupuješ. Mají v chlaďáku steaků a podobně namletý tatar, 200 g porce. Ovšem namíchat si ho musí každý sám. Pokud jde o surovinu, tedy maso, tak o to tu běží. Výborné, evidentně stařené a bez bílých nežádoucích kousků tuku, blanek a podobně.
@Putin já myslím, žes asi Casino špatně pochopil - myslím, že měl na mysli, že v Lidlu mají kvalitní hovězí na tatarák, ne že si tam koupil už hotový

Ale mne jsi navnadil - věřím Ti a asi vyzkouším…
66 příspěvků 30.8.18 08:36
Souhlasím s casinem, ten tatarák z Lídlu jsme ze zvědavosti zkusili a je znamenitý. Konzistence správně pastovité tak jak to máme rádi, chuti znamenité, prostě doporučuji.

Máloco je nepříjemnějšího, než baba za kasou trpící samomluvou





Až po chvilce mi doplo, že pomocí kusu bakelitu v uchu se vybavuje s třetí osobou
A kde že to trpí takové trotloviny?
V Lidlu!
Ale maso tam mají OK
Sice se občas dopustím sebevraždy https://www.labuznik.cz/…/sebevrazda/ ale přesto že se jedná o polský produkt, tak doufám, že byl z hovádka (na obalu to psali)
Dóóóbře jsem si to umíchal, i kapary jsem vyštrachal a chuť oliváčem nekazil
No, měl jsem se co držet, že abych dvacet deka masa neslupl jen tak samotného, ještě před tím než se rozmrazil zkušební vzorek toustového chleba z vlastní produkce (totok znáte? http://www.monacoint.com/…ukt/41748-35
Tak.
4812 příspěvků 4.8.13 01:46
Konečně něco pořádného k jídlu.
V názvu by snad ani nemuselo být slovo „pravý“.
V mém slovníku je totiž „tatarák“ jenom jeden a to je tento.
Všechno ostatní hatlámapatláma z brambor, syrečků, lilků nebo borůvek prostě tatarák NENÍ.
Autorovi fotečky gratuluji. Můžu přijít na večeři?
2302 příspěvků 16.2.13 19:40
Dando, tvá babička s dědečkem by se mi taky líbili(a).
Ráda na ně vzpomínám, čím jsem starší, tím raději a častěji
Ale muj deda byl taky na obycejna jidla - okurkovy salat s kysanou smetanou, hlavkovy salat (ve velkem smaltovanem lavoru) s vodovou octovou zalivkou, gulas, rybi file na malse a kmine - ale vzdycky peclive a bez spechu pripraveny, povidalo se u toho… Nebo prochazka u potoka, nasbirany spicky a pak bramboracka… Ach jo, zacinam byt sentimentalni :- )). Zitra bude tatarak!
Můj děda byl na obyčejná jídla, pamatuju a dodnes mám ráda a dělávám si - studené vařené brambory oloupal, měl takový nožík, notně probroušený, nakrájel na 3mm kolečka, úhledně rovnal do toho bílého silnostěnného talíře, takového babičkovského, oloupal menší cibulku, nadrobounko ji nakrájel na prkýnku, co už ani prkýnko nebylo, jen půlka, nasypal na brambory, opepřil, osolil a zalil studeným mlékem, dochutil octem a asi malilinko cukru… to byla dobrota, a když babičce zbylo vařené vajíčko, a v létě kousek kopru,,, tak mě napadá, jestli on tenkrát nevyráběl nějaký bramborový chlodnik, tuuuze dobré to bylo
Já měla návštěvu hlášenou, chtěli jsme grilovat, ale byla všem zima, tak jsme venku jen udělali tatarák z roštěnce, bylo to veselé, tabasco jsem koupila až dnes, kečup dodala babí, na petrželku jsme zapomněli… ještěže kapary a dijonskou mívám doma
, ale i přesto nálada byla skvělá 
Příspěvek upraven 13.08.12 v 22:04
Dando, akt vyroby tataraku v podani meho dedecka byl obrad - na „mycaku“ rozlozena prkynka, s peclivosti krajene okurcicky, skrabane maso… pak ty zloutky a horcice a Tabasco… vubec netusim, kde tehdy sehnal kapary a Tabasco! Babicka smazila topinky (zenam se pri teto prilezitosti sverovaly jen pomocne kopacske prace :- ) ). Mne to ochutnat nedali, dostala jsem jen topinku s cesnekem, ale i tak se mi to vrylo! Nemela jsi taky takoveho dedecka?
Zeb, týden hlášená návštěva s chutěmi pravěkých lovců, co jiného, než syrové maso?
, názorný příklad přenosu genů na vnučku
je vidět v každé tvé fotce, jak servírováním, tak nafocením, oboje je
znakem labužníka

Dědeček byl gurmet
Dando, dando, dando… a babi taky. Tatarak jak od meho dedecka.
24 příspěvků 25.1.09 03:43
díky moc za radu a doporučení. A Jiti, jsem důchodkyně, ne Bill Gates, abych ti to vykoupila, určitě zbude nejen na tebe
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Dneska jsem byla v Letňanech, ulice Beranových. Kousek od Letova je rohové řeznictví a dneska se tam pyšnili čerstvým telecím, jehněčím a také svíčkovou. Když jsem v Letňanech bydlela, často jsem tam chodila nakupovat. Býval tam starší řezník, který vždy dobře poradil
170 příspěvků 25.1.09 03:43
svíčkovou kupuji na Vinohradech, Francouzská ulice. Nejsem rodilý pražák, tak se to pokusím vysvětlit takto: když půjdeš z Náměstí míru Francouzskou ulicí tak je to první masna po pravé straně (cca 300 m). Mají tam i bufet a z venku mají spoustu papírových cedulí popsaných aktuálním sortimentem a cenami.
Ale taky se mi už stalo, že jí třeba neměli, ale myslím že tak středa je spolehlivý den na nákup.
Ne, že mi vykoupíš všechny svíčkové a všechny oháňky…
24 příspěvků 25.1.09 03:43
prozraď mi, kde je ta masna s tou svíčkouvou, kam pro ní chodíš. Já ji taky nemůžu sehnat, protože maj buď mraženou, nebo nemaj. Díky!
Já si nechávám u řezníka maso prohnat 3× strojem a je to taky FPOHO…jako naškrábané.....
80 příspěvků 25.1.09 03:43
Mňami tataráček už jsem dlouho neměla…
Já osobně to sekám (2×)
protože škrábání je na dlouho a dost pracné. Dělá se to nožem, asi by
se to dalo přirovnat ke tření česneku. Čepelí nože uškrabuješ z masa a
přitom krásně vyndáš všechny blanky.
Dano na struhátku nebo škrabkou bys toho masíka na tatarák asi moc nevyrobila
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
babi: Moc díky za vysvětlení. Už chápu. Nebudu dál hledat.
Stačí prostě koupit u ověřeného řezníka svíčkovou a nebo roštěnou a vrhnout se na to.:-) Odleželá určitě tedy bude, halavně aby nebyla moc dlouho.:-))
A co maso? To se strouhá na struhátku. Nebo jak se škrábe. Znám jen škrabání brambor a to asi nejni ono. Že?:-))
170 příspěvků 25.1.09 03:43
tohle jídlo taky zbožňujeme.
Jenom si dovolím poznamenat, že angus je plemeno skotu, protože je to jedno z typicky masných plemeno, lze ho jen doporučit. Více http://www.abscz.cz/…s/angus.html.
Z vlastní zkušenosti si ale myslím, že dnes se opravdu dá koupit kvalitní hovězí i bez BIO kvality, která cenu výrazně zvýší.
Na pravou svíčkovou chodím do své oblíbené masny, protože běžně se moc neprodává (prý ji berou hospody, a pro domácí vaření je drahá). Je to výborná masna, kde mají též telecí svíčkovou, hovězí oháňky … mňam… Ještě, že jsme tatarák měli minulý týden, jinam bych to asi nezvládla.
A ještě, jak říká Babi: z pravé svíčkové občas - tu pak škrábu, a z falešné svíčkové pro větší společnost - a tu melu a 2×.
Ty dovedeš přivéct každý recept do stavu perfektnosti ;o)))
S pozdravem,
zajisté si v kuchyni můžeme pomoct jak můžeme, tedy to patnáctiminutové sekání se může připravit v robotě s nádstavcem kovových nožů (z vlastní zkušenosti, někdy se zbytek blan a šlach namotá na nože). Máš naprostou pravdu, je to klasika z mladých let ;o)))
Ráda bych opravila svoji poznámku z předešlého příspěvku…jedná se o nízký roštěnec!
Příjemný den!
Zadej si do hledání na webu ¨Angus hovězí ¨a naskočí Ti tam několik adres, které Ti všechno objasní. Je to jednoduše vysoce kvalitní BIO hovězí k dostání v ČR a protože se tatarák jí syrový, je možná dobré ho použít. Ne vždycky používám svíčkovou, protože vysoký roštěnec je možná i chutnější. Dobře odleželé maso se nepřipravuje doma, ale na jatkách ;o) Jinak připravit Tatarák je poměrně jednoduchá záležitost. Musíš dát také na svoje vlastní chuťové buňky a až jich několik připravíš, stane se z Tebe expert ;o)
Pěkný den!
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Tataráka toho já taky rád, přidávám si do něj lžičku, někdy dvě jemného brandy či armagnacu, jen tak pro radost…
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, tohle je klasika nejklasikovatější, nádhera, ale kde vzít čas, síly a trpělivost na škrábání? Já to „šidím“ nasekáním v sekacím nástavci ručního šlehače - je to mnohem bližší naškrábání, než mletí na strojku. Maso je třeba předtím pečlivě odblanit a odžilkovat. Tatarák je naše oblíbené a slavnostní jídlo ve dvou už 30 let. Jen v dobách studentských jsme chodili na jednoho tataráka se čtyřmi topinkami, vzpomínáte, dnešní padesátníci?
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Prosím o osvětlení termínu angus hovězí. Co je to dobře odleželé? „To koupím svíčkovou a nechám jí někde válet nejakej ten čas?;-)“
Prosím upřesnit recept, ještě se tolik nevyznám. Tatarák jsem si už dávala v restauraci a móc mi chutnal a ráda bych ho „ukuchtila“ doma.
Předem moc děkuji.
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
díky Babi
upřímě Ti děkuji
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Vynikající. Víc k tomu nelze říci !!!