Recept Pravé řecké Zaziki

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pravé řecké Zaziki

Postup

Začneme tím, že si vezmeme kapesník nebo plínu (čistou) :-), vložíme do mističky nebo nejlépe sítka a vyklopíme bílý jogurt. Necháme odležet do rána, aby nám z jogurtu zůstalo opravdu jen to husté. VOdu, která z jogurtu vyteče vylijeme. Poté si nastrouháme na hrubou 3 velké okurky salátovky. Upozorňuji, že je důležité, aby byly velké nebo alespoň více kusů malých. Po nastrouhání totiž směs okurek vložíme do plíny nebo plátýnkam přeložíme a začneme ždímat. Je neuvěřitelné, kolik obsahuje okurka vody... Budete se divit až uvidíte tu malou kupku zbylých okurek. Důležité je opravdu pořádně vyždímat. Poté ji přeložíme do hlubší misky. Přidáme hustý jogurt, natřený česnek, na drobno nasekaný kopr a olivový olej. Dobře promícháme a poté jemně opepříme. Ještě jednou promícháme a dáme vychladit. Pokud vyzkoušíte tento recept, uvidíte, že už si nikdy nekoupíte míchané koření Tzaziky, které se u nás prodává... je to nesrovnatelné... Tenhle recept je opravdu moc mňam. A v létě se určitě bude hodit do chladných dnů. U nás se ovšem papá bez ohledu na počasí v neuvěřitelném množství... MŇAM!

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 29.01.02 vloženo
  • 49933x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15minut + 2 hodiny o

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3 velké, nahrubo nastrouhané okurky
  • 500g bílého jogurtu
  • 3 stroužky česněku
  • 1 lžička najemno nakrájeného kopru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Doporučená příloha

  • Jen tak nebo s toastovým chlebem…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Pravé řecké Zaziki

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pravé řecké Zaziki

vinnia
1 příspěvek 6.6.16 21:47
Pravé tzaziky

Pravé tzaziky dělám pouze z kysané smetany, okurka na malé kostičky, kopr, česnek, sul, olivový olej, citronová štáva z práveho citronu. Nioliv z jogutu

Alis
2617 příspěvků 9.11.11 21:27

Praha 2, Francouzská 31:

Řecký jogurt bílý vážený, 10% tuku - 1 kg 125,– Kč
Dovážený bílý, 10% tuku v umělohmotných dózách 0,5 kg - 100,– Kč, 1 kg 160,– Kč
Dovážený ochucený mají i nízkotučný.

Někdo musí zaplatit řecký dluh…

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 22:45

dag, to víš, že četla…
Ještě je jeden řecký obchod Greek Corner, Francouzská 31 (směrem do Vršovic). http://www.greek-corner.com/cz/kontakt
Tam jsem ale nebyla, je to od zastávky tramvaje trochu daleko :oops:

Příspěvek upraven 08.11.11 v 22:53

dag
543 příspěvků 8.11.11 19:57

Ivo, skvělé, děkuji.Těším se jak na jogurt, tak na …Český grunt…
A co se trýče oříšků, už jsi četla Wydry recept na lahůdky?

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 18:58

dag, řecký jogurt dostaneš v prodejně Olympia, Radhošťská 1, Praha - Vinohrady http://www.recky-obchod.cz/, a též v trochu zastrčené prodejně Řecké pochoutky - Vocelova 9 (u I.P.Pavlova) http://www.reckepochoutky.cz/.
Avšak obě prodejny mají své nástrahy. Naproti Olympii je farmářská prodejna Český grunt http://www.ceskygrunt.cz/ a na rohu Vocelova-Bělehradská je zase prodejna Diana-svět oříšků http://www.diana-company.cz/.
Prostě v každém případě to chce osobní kázeň a omezené finanční prostředky. :mrgreen:

Příspěvek upraven 08.11.11 v 19:02

dag
543 příspěvků 8.11.11 17:42

Děkuji Glamo, bude to asi chtít šmejdit a vyptávat se.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 17:29

Má kolegyně mi tvrdí, že řecký jogurt kupuje občas v Plusu..jmenuje se prý Globus a je v kilových(?) kyblíčcích. Já ho tam ještě neviděla… Tak nevím :-/

dag
543 příspěvků 8.11.11 17:03

Prosím, nehádejte se a napište kde se v Praze ten řecký zázrak dostane.
Do Dvora Králového to mám moc daleko a v Bille prodávají jenom ty malé mističky plněné v Čechách.
Zajedu o weekendu do Globusu, ale pochybuji.
Děkuji předem za zprávu

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 16:58

Na svoji otazku si asi musim odpovedet sama - technologie vyroby reckeho a libovolneho jineho jogurtu je naprosto stejna.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 16:46

Ale wydro…to jsem nevěděla, že jste tak útlocitné..wy vydry.. :wink:
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 15:00
:cry:
di
2451 příspěvků 8.11.11 14:50

Ach jo, že já se do téhle debaty motala, když je mi to celé úplně jedno. Jediné, co jsem chtěla, bylo doplnit Anittu a potvrdit, že má pravdu, tj. s tou technologií výroby; nechtěla jsem nic dlouhého vypisovat, proto jsem uvedla jen odkazy, ale i ty stačí pro zlou krev. To klíčové slovo je to Anittino dole zmíněné „strained“, tímto technologickým krokem se opravdu řecký jogurt liší od českého, kysaného v obalu, nic jiného jsem se naznačit nepokoušela.
No, co nadělám, když chce někdo za něčím vidět špatný úmysl, tak ho tam holt vidí. Takže přeju dobrou zábavu. Děvčata, děvčata.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 14:19

Jolanko..to není možné…ty to všechno opravdu nemáš z gůglu…? 8-o
:mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 8.11.11 14:07

:mrgreen: ..namojvieru to mam z praxe.. :lol:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.11.11 13:23

Jolano, ty jedina tady umis googlovat , tleskam ti ! :potlesk: :-P

jolana
5068 příspěvků 8.11.11 13:18

Di, a mne zas ide o to, ze ked sa bavime o jogurte a labneh tak sa bavme spravne…sice ma uz davno prestalo uvadzat veci na spravnu mieru , lebo v nasom malom cesko slovensku mame zvlastny naturel , ktoremu sa u nas vravi na vychode najdalej bol pri branke (otec vravieval v Prahe) a najvyssie na povale ale vsade bol a vsetko vie ..ale ako pisu v poslednom odkaze/link ktory si uviedla o greckom jogurte je zas len hra o zakaznika..puho puhy konzum..nie je tam viacej smotany v tom jogurte..je to normalne mlieko s kulturou a jogurt ako je ten na fotke..keby bolo viacej smotany tak je kremovitejsi alebo uz by to bola kysla smotana…a o labneh som napisala..nic viac a nic menej v tom a o tom nie je a namojdusu v tiom nic nehladajte…je to tak od veku vekov, jednoduche a proste aby sa clovek uzivil a zil..ziadna technologia a ziadne zakomplexovane vydobytky konzumnej spolocnosti .. :mrgreen:

di
2451 příspěvků 8.11.11 12:49

Jolanko, já vím, labneh jsme už přece tady i jinde (u Michala/Rachada) diskutovali; tak ještě jednou pro vysvětlení, ještě jednodušeji, o co mi šlo a co asi měla na mysli Anitta: http://www.chutstredomori.cz/…p/syry/recko
Jinak doporučuju gůglovat (v libovolné řeči) „rozdíl mezi klasickým a řeckým jogurtem“

jolana
5068 příspěvků 8.11.11 12:41

Di,takze kedze zhodou okolnosti viem co labneh tak pridam este do mlyna: labneh je bud cedene menej a vyjde labneh, kupis v krabicke ako maslo natierkove ktore sa aj natiera na chleba ( nemusi byt v misticke pokapane oli.olejom) alebo labneh scedene viac a zas mame labneh ale labneh z ktoreho sa sulaju gulicky na nakladanie do oleja na zimu.Oba su Labneh.Len to tuhe pripisu ze je to Labneh jamde cize tuhsie, teraz sa da kupit uz aj cez rok ale este v nedavnyh rokoch bolo dostat len na jar..tot vsjo. Predsa len Labneh je sice z jogurtu ale jogurt to uz nie je. Tej susiny je tam viac a.. atd. Ked nebudem leniva ja snad ten jogurt a labneh aj vyrobim a pridam foto aj ako sa podava.. nebolo by na skodu myslim , aj ked som o tom uz pisala pri recepte od babi. Vela prace to teda nie je..skoro ziadna. Labneh je ovela zdravsie ako tie syry co sa teraz predavaju..aspon vieme co jeme :) Na desiatu alebo ranajky priam dokonale.

di
2451 příspěvků 8.11.11 10:24

Jolanko: ještě úplně tak ne, je to mezistupeň, záleží na množství zcezené syrovátky, labneh je ještě víc vylisovaný.

jolana
5068 příspěvků 8.11.11 09:46

jj…veru tak chlapci nasi Labuznicky :)

Di, presne tak :).. takze ako pisem v predoslom ,cedeny jogurt je uz labaneh :)

Pekny den :)

casino
4492 příspěvků 8.11.11 09:10

…asi se domluvíte horko-ťažko, když jedna o koze (jolana o VÝROBĚ jogurtu) a ostatní o voze (TZATZIKI) :-)

di
2451 příspěvků 8.11.11 07:07

Jolanko, když už wiki, tak tenhle odkaz: http://en.wikipedia.org/…ined_yoghurt

Bento
794 příspěvků 8.11.11 02:25

Ja som videl u grekov susedov podobne robili s jogurtom ked sa im zdal riedky na Tzaziki.
http://www.youtube.com/watch?…

jolana
5068 příspěvků 8.11.11 01:30

Anittoo :mrgreen: ..cestne slovo sa jogurt necedi..prosim ta , kde si to vzala?..neze by som ti klepla po prstoch ked si ho vyrabas sama doma a cedis ho..je to tvoja vec..jednoducho mi ide o to aby sa ludia nemylili alebo nemysleli si ze sa jogurt bohvieako vyraba, cedi, miesa a neviem co…Beztak zijeme v dobe ked sme od vsetkeho natural ci domaceho uz dooost daleko a pritom je kopa veci tak jednoduchych a prostych.. :roll:

Wydro, veru tak..tak to bolo…aj ja som bola v mliekarni..s tymi nasimi zas vyhravali vsetky ceny a teraz..kdeeeze je mliekaren..nie je..az z Levic ku nam dovazaju mlieko ..

Anitta
521 příspěvků 7.11.11 23:52

Jolana to vis, ze poznam :-D Citron tam taky davam a take jestli tam patri, nebo ne, je mi to fuk, tak i spetinku mouckoveho cukru, pozvedne to chut. Ale prej uz mam zas udelat radsi tatarku a mam dovoleno pouzit recky jogurt :lol:

Anitta
521 příspěvků 7.11.11 23:43

Wydra mnam :-D Ja si pamatuju sklenicky s marmeladou vespod a nahore vrstvu smetany :wink: :-D A to se nejprve slizala ta smetana a pak se to zamichalo :-D Tady ale take koupim takovy jogurt, zalezi na tom, jestli je delany z homogenizovaneho, nebo neho..... mleka :-D Jinak, mleko ze zahreje, pak trochu ochladi, zamicha se kultura, da se do nadob a pak se udrzuje v urcite teplote urcity cas… Recky se plni az potom, protoze se musi jeste procedit. Tak asi v kratkosti. :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.11.11 23:14

Byla jsem kdysi :-) na brigade v jogurtarne! Jogurt (mleko s kulturou) se nalil do sklenicek a dal do temperovaneho boxu zrát. A pri te prilezitosti neskutecne zhoustnul! My jsme pak do tech flasticek davali marmeladu. To byly jeste jogurty s marmeladou navrch a vickovaly se tuhym vickem z voskoveho papiru s takovym cudlikem na uchopeni a vytazeni ze sklenicky. Domu jsm si nic nosit nesmely, ale snist ten teply, s marmeladou z kybliku, kde byly cele jahody, to jsme mohly kolik jsme chtely!!! Lahoda, nepopsatelna lahoda, chut, vryta hluboko do chutovych poharku, i mozek si ji pamatuje :mrgreen:

jolana
5068 příspěvků 7.11.11 23:11

Anitto, poznas tu nasu..tancuj, tancuj, vykrucaj, vykrucah, len mi piecku nezrucaj, nezrucaj.. :mrgreen: … vykrucam sa veeeelmi rada…museli by mi hrat..taku nasu , paradnu skocnu ..ale na toto mam dokaz ze tu citronovu stavu na tzatziky..ono kvapka citronovej stavy rozvinie chute ako uhorky , tak aj kopru..skuste..a tu mas ten dokaz..
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

:lol: :-P
Anitta
521 příspěvků 7.11.11 23:00

Jolana, jen se nevykrucuj, :lol: mluvily jsme o jogurtu, ne o tzatziki (proc zaziki?) :think:
Di, zadna jina technologie, proste se udela jogurt a pak se pomalicku cedi, az je patricne husty.
Zebulon , nenechej se zmast :-D
Tenhle jogurt se take da pouzit na odlehceni uslehane slehacky (v Americku pouzivam heavy whipping cream - 1 dil reckeho jogurtu a 3 dily uslehane slehacky) :-D

jolana
5068 příspěvků 7.11.11 22:03

Di, prosim…jogurt je jogurt odkedy je jogurt jogurtom o jednom.. kultura a mlieko..necedi sa, neriedi, nezahustuje…presne tak ako na obrazku co som pridala..husty, lahodny.. jogurt..
PS: Anitto, citron na zaziky!..nie na vyrobu jogurtu..uff…a ten co je na obrazku je jogurt..necedeny, nehusteny, neriedeny obycany jogurt z mlieka..tu syrovatku ked sa odobera a vyjde na vrch si chranim ako oko v hlave ..ja ju cmuram.. :mrgreen: ..mal by tu byt mlaskaci abo oblizovaci smajlik..

a este link..
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jogurt

Příspěvek upraven 07.11.11 v 22:43

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.11.11 21:56

Ted me to zacalo zajimat - jak konkretne jina je technologie vyroby reckeho jogurt, nez jineho jogurtu, prosim pekne?

Anitta
521 příspěvků 7.11.11 21:48

Anitta ma pravdu, dokonce si ho nekdy doma vyrabi, pac si na nem rada smakne a prijde tak levneji :-D:wink: Doporucuje se ho s nicim nemichat, pouze nabrat na lzicku a ponorit do medu, nebo do ovoce :wink:
Jolanko, je to skoro labneh, ale ne az tak husty a nic se do nej nepridava, ani citron! :-D

di
2451 příspěvků 7.11.11 21:27

Anitta má pravdu, technologie výroby řeckého jogurtu je jiná, než u takového toho našeho klasického českého, tím nemyslím zahušťované náhražky, ale živý jogurt kysaný v obalu, bez jakýchkoli příměsí.

jolana
5068 příspěvků 7.11.11 21:22

:lol: precedeny tiez nie je :-P ..to by zas len bolo labaneh.. :-P

Anitta
521 příspěvků 7.11.11 21:10

No jo no :mrgreen: To je tak, kdyz se clovek nemuze vykvaknout cesky, reknu to anglicky „strained“
Jolanka neblbni :-D
Mrtvola :mrgreen: :-D

mrtvola
1394 příspěvků 7.11.11 20:24

Anitto, to je malér! Jak mám číst, když su analfabet??? tedy, když doma zapomenu brýle… :wink:

jolana
5068 příspěvků 7.11.11 20:22

..a este doplnok..dost dolezity..ochucuje sa to nakoniec citronovou stavou …

Příspěvek upraven 07.11.11 v 20:23

jolana
5068 příspěvků 7.11.11 20:20

Anitto,aaale kdeze odvodneny..neodvodneny!..keby bol odvodneny to by uz bolo labaneh/labneh…pravy jogurt je husty sam o sebe a je nakyslasty..musi byt, lebo bakteria premenuje laktozu na kyselinu mliecnu..inac by to nebol jogurt..nenakyslasty?! by som to nejedla nastopro..co to za jogurt nekysly brr..ale co uz..cesi radi sladke..aj jogurty..uz sonm to tu pisla pred davnymi rokmi ze ved prave v Cehach v Radlickej mliekarni v Prahe ako prvy vyrobili jogurt s dzemom kdesi kedysi 1933..prvy ovocny jogurt na svete..potom vzala napad firma Danon a 1947 vzali do ameriky a potom sa rozsiril svetovo..jj..kradlo sa odkjaziva.. :mrgreen:

Příspěvek upraven 07.11.11 v 20:25

Anitta
521 příspěvků 7.11.11 19:15

Wydra pravy recky jogurt je hodne husty sam o sobe, neni nicim zahustovany, pouze hodne odvodneny, ruzne tucny, podle tucnosti mleka, ale I ten netucny je vynikajici a nejsou tak kysele. Zakysana smetana je hodne tucna , coz jsou zbytecne kalorie, je zahustovana skrobem ….. :mrgreen: cti nalepku, nebo si zagoogluj :wink:
Je ale spousta jogurtu, vydavanych za recke, jenze je to klamani zakaznika, jsou zahustovane zelatinou, skrobem atd. Musis cist ! :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.11.11 18:06

sivakova, prave ja ty kysele take nemusim, to je treba Hollandia. Ale smetanove nektere kysele najsou a je to vyrazne levnejsi! Ten recky jogurt, ktery jsem si doprala, byl z obchodu s reckymi produkty, tak snad opravdu recky!? Tak jsem ochutnala na Santorini. Tak mi posli foto toho onoho, ktery kupujes, at vyzkousim, o co prichazim !?

sivakova
489 příspěvků 7.11.11 17:41

pravý řecký jogurt není vůbec řídký, nemá tu jalovou kyselou chuť jako naše jogurty, když se připravuje s čerstvým ovocem, tak se nemusí moc sladit,zkrátka nemá chybu a občas nelituji peněz a zakoupím jej. :potlesk:

casino
4492 příspěvků 7.11.11 12:00

V Česku kupuji v Německu vyrobený jogurt řeckého typu a po plínové „dehydrataci“ je podobný, jako stejné proceduře podrobená např. Hollandia
Ale neupravený „řecký“ jogurt přímo z pixle je úúúúúplně jiný než jeho kelímkoví „bratranci“…
No, když ne úúúúúúplně, tak úplně, nebo i jen trošku jiný… :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 7.11.11 01:12

Ja jsem jeste nepochopila, v cem je recky jogurt lepsi, nez je treba nas XXL, nebo zakysana smetana , eventuelne zakysana snichana s Hollandii, nebo smetanovym Pilosem? Recky jsem si samozrejme koupila , kelimek stal 35,– Kc a uprimne, vyse uvedene mi chutna vic ! Jogurt byl dobry, ale ten XXL nebo smetanovy Pilos mi prijde lepsi ! V cem je uzasnost reckeho jogurtu?

dag
543 příspěvků 6.11.11 14:58

Děkuji, ale v Bille u nás ne, ale budu se ptát. Ještě jednou děkuji

sivakova
489 příspěvků 6.11.11 12:23

Pravý řecký jogurt kupuji ve vinotéce u pana Goldšmída ve Dvoře Králové za 135kč/1kg. Dlouho jsem o tomto zdroji řeckého jogurtu nevěděla, ale pomohla náhoda a známí mně tento zdroj doporučili. Občas se dá za stejnou cenu koupit mám dojem, že v Bille. Zdraví Libuše. :lol:

dag
543 příspěvků 6.11.11 07:04

A milá Sivakova, kde ten pravý řecký jogurt kupuješ?

sivakova
489 příspěvků 6.11.11 01:14

Na řecké tzatziky kupuji kilovku pravého řeckého jogurtu, nastrouhám č velké salátové okurky, které doslova vyždímám, přidám 1dcl řeckého panenského olivového oleje, pepř, sůl a palici českého česneku, kopr nepřidávám. Na 1 grilovaného beránka spotřebuji 2kg řeckého jogurtu. Žádný překapaný jogurt přes cedník, ani jogurt řeckého typu se pravému řeckému jogurtu nevyrovná.Zdraví Libuše.

sivakova
489 příspěvků 6.8.10 22:08
Re: Pravé řecké Zaziki

U nás prodávají pravý řecký jogurt ve vinotéce. Je výborný a tzatziky z něho nemají chybu. dělávám je z celého balení jogurtu, protože k rožnění jehněte se sejde dosti přátel a tzatziky jen mizí.Zdraví Libuše.

ikamjirka
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Pravé řecké Zaziki

Ahoj všichni! Miluji Řecko,miluji Zaziky :-) Dám-li na vás, musí se výroba povést. Každá večeře v Řecku končila zaziky + olivy + pečivo :-))

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pravé řecké Zaziki - Esme

Máš pravdu - samozřejmě Tzatziki - to je ten správný název…
P. :-)

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz