Recept Pravá svíčková Wellington

(Hodnoceno 1x) Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pravá svíčková Wellington

Postup

Smícháme koření s olejem, worchestrovou omáčkou a důkladně vetřeme do masa, které necháme v celku. Maso odložíme asi na dvě hodiny do chladu, aby nasáklo chutě. Pak jej krátce opečeme z obou stran na rozpáleném oleji a dáme stranou. Těsto vyválíme na tenký plát a vychladlé maso do něj zabalíme tak, aby spoj zůstal dole. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a podle fantazie můžeme ozdobit odřezky listového těsta. Dáme zapéct do trouby, až je kůrka těsta zbarvená do zlatava. Maso uvnitř by mělo zůstat šťavnaté, nikoliv vysušené. Raději oželit absolutně křupavou kůrčičku listového těsta, než zkazit maso. Historická poznámka : Generál Wellington sice porazil Napoleona v bitvě u Watrloo a dal své jméno vysokým botám, ale s tímto jídlem nemá nic společného. To získalo svoje označení podle hlavního města Nového Zelandu, kde z nepochopitelných důvodů našli zalíbení jakékoliv jídlo balit do těsta. Použití worchestrové, ryze anglické, omáčky by nemělo překvapovat, protože Austrálie i Nový Zeland jsou bývalé britské vězeňské kolonie.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 11.04.03 vloženo
  • 18434x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g hovězí svíčkové
  • 500 g listového těsta
  • worchestrová omáčka
  • grilovací koření
  • olej, sůl, vejce na potření

Doporučená příloha

  • jakákoliv zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 07.12.14 23:43

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pravá svíčková Wellington

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
dag
543 příspěvků 15.01.18 17:36
wellington

Samozřejmě má babi pravdu, bez žampionů a případně paštiky to není Wellington.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ludwigu...

prapůvodně pračlověk hodil flák mamutího, nebo jiného masa na ohniště, nebo si ho napíchnul na větev a opekl nad ohněm (pokud ho nejedl syrové). Od té doby se kulinářství vyvíjelo a dospělo do bodu nepopsatelnosti (z nedostatku času, hodit směs čehokoliv do pekáče a šup s tím do trouby). Avšak k receptu. Musím ohodnotit Tvoji snahu přiblížit známá jména raceptů a ačkoliv připravuji tu klasickou verzi Svíčkové Wellington, tak na porovnání příště připravím tu pravou verzi. Zatím Tobě, Tvému tatínkovi a blízkým přeji příjemné Velikonoce!

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pro babi

Máš částečně pravdu, proto jsem tento recept nazval pravá. Prapůvodně to byla jen prostá hrouda masa zabalená v těstě a jen lehce kořeněná. Recepty, které uvádíš znám a jsou výborné, ale stojím si za tím, že tento recept je ten „pravý“.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Znám ji jinak...

Kdykoliv jsem se setkala s receptem na klasickou Svíčkovou Welington, obsahovala pod těstem paštiku z husích, nebo kachních jater, směs hub a hnědých šalotek udušených na másle na hustou pastu a někdy lanýže. Podává se s Madeirskou omáčkou. Zdraví Tě Babi.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Ořechový koláč Ořechový koláč
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz