Recept Pravá neapolská pizza STG

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pravá neapolská pizza STG

Postup

Trochu vody (ne příliš tvrdá nebo příliš měkká) smícháme s kvasnicemi a solí. Pomalu, nejméně 10 minut, přidáváme mouku a vodu za stálého mísení. Hmotu potom hněteme až 20 minut do dosažení těsta mastného na pohled a hladkého na dotek, velmi tažného a hodně elastického. Pouze na zamísení a hnětení těsta je povoleno používat stroje. Těsto necháme odpočinout 4 hodiny přikryté vlhkým plátnem aby neoschlo. Těsto potom rozdělíme na bochánky 180-200 g. Každý bochánek bude jedna pizza. Na roztažení těsta se nesmí použít váleček. Pravá neapolská pizza se roztahuje hbitými pohyby rukou na pomoučené mramorové desce až do tenkosti 3 mm uprostřed a 1 cm na rámečku po obvodu, průměr kolem 35 cm. Těsto můžeme pleskat dlaní a tlouci pěstí, odstraní se vzduchové bubliny, které jsou nevhodné při pečení. Pečení probíhá v typické zděné peci s kupolí, vyhřívané dřevem, přímo na cihlách, za teploty 450-485° do 90 sekund. Pizzu často otáčíme, aby byla vystavena stejnoměrnému teplu. Upečená pizza má pravidelný okraj, nafouknutý ale bez bublin a spálenin, zlaté barvy a typické vůně čerstvého chleba (v Itálii bílého). Střední část je měkká, vespod propečená. Na obložení se používá olivový olej extra vergine původem z Kampánie, rajčata San Marzano a pouze mozzarella z mléka buvolic z Kampánie. Pravá neapolská pizza má jenom dvě varianty: Pizza marinara (po námořnicku) – rajčata, česnek, oregáno, olej. Pizza Margherita - rajčata, mozzarella, bazalka, olej. V roce 1889 Raffaele Esposito, při příležitosti návštěvy Neapole královnou Margheritou Savojskou, na její oblíbenou pizzu s rajčaty a mozzarellou přidal čerstvou bazalku. Královna ocenila kvalitu i barvy italské trikolory a zrodila se snad nejoblíbenější pizza. Děkovný dopis od dvora dodnes visí v pizzerii Brandi. Právě tato pizza bývá zkušebním kamenem při návštěvě nové pizzerie. Tradiční je také calzone (nohavice) – náplň uvnitř přeloženého těsta. Později se rozšířily další základní recepty: Capricciosa – rajčata, mozzarella, strouhaný parmezán, bazalka, hříbky (žampiony), artyčoky, šunka, olivy, olej. Quattro stagioni – rajčata,jako základ na celou plochu, každou čtvrtku pizzy obložíme zvlášt: mozzarella a bazalka; ančovičky (často mořské plody nebo tuňák s česnekem) s olivami; šunka s hříbky; artyčoky. Quattro formaggi – mozzarella, fontina, gorgonzola, grana a bazalka. V Neapoli se připravuje výlučně bílá, jinde i s rajčaty. Napoletana (v Neapoli ji nazývají Romana) – rajčata, mozzarella, ančovičky, kapary, oregano, olej. V poslední době je v Neapoli oblíbená bílá pizza (smetana, mozzarella, šunka a kukuřice) s názvem Mimóza, a další bílá pizza (smetana, mozzarella, šunka, hříbky) zvaná Chef. Pravá neapolská pizza STG (Specialitá tradizionale garantita) je chráněné označení a podléhá normě UNI 10791/98. Touto normou se řídí všechny zaregistrované pizzerie po světě oprávněné označovat se jako výrobci pravé neapolské pizzy. Jak vidíte do těsta nepatří olej ani tuk. Je to vlastně jednoduché chlebové těsto. V Itálii je běžné nakoupit u pekaře v sobotu (obvyklý den na rodinnou domácí pizzu) perfektní hotové těsto. Používají se loupaná a rozmělněná rajčata, nejvýše krém (passata), nikdy protlak a chraň bůh kečup. Všechny další varianty, odlišné jak těstem, tvarem nebo oblohou, pocházejí z této tradice. Přirozeně každý má tu svoji oblíbenou variantu těsta a obložení. Ale nejlepší pizza je ta skromně obložená, všeho s mírou. Jen chci citovat nápis v jedné slavné pizzerii v Neapoli (překlad z nářečí): … proto nehledejte tu složitou pizzu, která škodí kapse a žaludek tíží.

Recept je z kategorií: Pizzy

Nahlásit recept

  • 08.05.09 vloženo
  • 38861x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 minut pečení

Ingredience

  • Profesionální recept:
  • 1 lt voda
  • 1800 g mouka hladká 00
  • 50 g mořská sůl
  • 5 g kvasnice.

Doporučená příloha

  • dobré pivo nebo červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

michal777 27.10.10 23:46

Tak především bych se rad vyjádřil k tomuto receptu.Jsem pizzaiolo a s Neapolskou pizzou mám dost velké zkušenosti.Za prvé žádny pizzaiola Vám nikdy neda recept takhle veřejne na net.Mám vyhradu k vyrobe testa.To co autor pise je blbost a zrejme je to nekde okopirovane.Jestli chcete pravou Neapolskou pizzu,zajedte si primo do Neapole.pizzeria da michele nebo lombardi.a mozna ze uz i v ambiente u kotvy delaji taky dobrou pizzu .

Odkaz na uvaření

michal777 27.10.10 23:44

Tak především bych se rad vyjádřil k tomuto receptu.Jsem pizzaiolo a s Neapolskou pizzou mám dost velké zkušenosti.Za prvé žádny pizzaiola Vám nikdy neda recept takhle veřejne na net.Mám vyhradu k vyrobe testa.To co autor pise je blbost a zrejme je to nekde okopirovane.Jestli chcete pravou Neapolskou pizzu,zajedte si primo do Neapole.pizzeria da michele nebo lombardi.a mozna ze uz i v ambiente u kotvy delaji taky dobrou pizzu .

Diskuse k receptu Pravá neapolská pizza STG

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pravá neapolská pizza STG

exczech
297 příspěvků 23.11.14 15:36
Prava Piza

Tady jsem nasel clanek z dobryma informacema. Pizza

exczech
297 příspěvků 23.11.14 15:30

@buraci Sul zpomaluje rust drozdi a ve vetsim obsahu ho muze i zabit, ovsem sul v mensim mnozstvi je nutna pro chut a taky kontrolu vzrustu chleba pri kynuti na dobrou stridku a kurku.
Tady je trochu cteni na ten namet, ale bohuzel v Anglictine.
sul a drozdi

exczech
297 příspěvků 23.11.14 15:19
Sul

@Alis Je v tom receptu mensi chybicka. Sul se nikdy nemicha s drozdim, ale cukr. Nebot sul zpomaluje rust drozdi a muze ho i zabit. Takze se nejdrive micha drozdi trochu cukru a mouky na kvasek a pak se to vse vypracuje na testo.
Tady je neco na ten themat od profesionalnich sefu.
sul a drozdi

Příspěvek upraven 23.11.14 v 15:24

vajahek
1 příspěvek 02.03.12 16:59

už můžete pést i doma: www.flamescook.cz

Alis
2617 příspěvků 29.10.10 13:30

Každý soudný člověk ví, že v domácí troubě nedosáhne stejně skvělé pizzy jako v rozpálené peci.
Oproti tomu dokáže ocenit dobře a fundovaně napsaný recept bez zbytečných blábolů se spoustou zajímavých a relevantních informací. Já osobně takové recepty miluju a konkrétně ty sveviny mi tu najednou moc chybí.

jaga13
399 příspěvků 29.10.10 13:10

michale777,
co takhle dát sem Vaši praxí prověřenou variantu neapolské pizzy, žebychom vynechali návštěvy pizzerií a dle Vašeho osvědčeného receptu se poradovali sami z vlastního pečení :-)

di
2451 příspěvků 29.10.10 01:17

Michale, jde jen o překlad toho, jak to dopadlo, když si neapolští výrobci pizzy požádali o chráněné označení, nic víc. Jak si pizzu doma nebo v podniku někdo udělá, to už je jiná věc. Nečilte se zbytečně a čtěte, co je zde i v odkazech napsáno.

michal777
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.10.10 01:04

jasne.ja mam veskere informace cerne na bilem.a rikam ze praxe je praxe.kdo z vas tuhle pizzu uz delal doma?at se prihlasi. :-D .prekladat do receptu neco z internetu co se bezne doma neda ani vyrobit,je nesmysl.A kdyz jsme u argumentu.kdyz ambiente najala casopis apetit aby jim udelal reklamu a uvedli tam navod jak si udelat neapolskou pizzu vcetne receptu,myslite ze ty udaje byli vsechny pravdive?ne!no ja nevim.osobne bych nesiril internetem neco co nemam vyzkousene a overene.a hlavne jen se tady bavim nazory na neco cim se zivim a nekdy me to prijde opravdu usmevne a naivni.tak se tu mejte lidi fajn a piste to co jste sami vyrobili.To je totiz zajimave. :-D

di
2451 příspěvků 29.10.10 00:39

Michal 777: No, a Vy se prosím mrkněte sem, o nic jiného nejde, jen o překlad: http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?…

michal777
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.10.10 23:38

podivej ja tu pizzu vyrabel a tudis vim jak to chodi v praxi.ani ja bych sem nedal recept ktery sam nemam vyzkouseny doma!!to je potom trochu klamani.nebo snad ne?napsal jsem kam na tuhle pizzu zajit a dokonce tam mas i foto pizzy margherita di bufala primo z neapolske pizzerie ktera je vyhlasena.tak ze pak nevim o cem se tu bavime.ale nic proti tobe.Neber to jako urazku ale spis pouceni.mej se hezky :-) :-)

casino
4488 příspěvků 28.10.10 09:08

No, Vy PIZZAIOLO :-P Snad pokud byste ráčil hodit voko na komentář z 17.06.09 06:37 tak jste si ušetřil psaní… :-)

Navíc na Novém!!! Labu se zpravidla komentář po odeslání pod receptem ani hned neobjeví :twisted:

michal777
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.10.10 23:44

Tak především bych se rad vyjádřil k tomuto receptu.Jsem pizzaiolo a s Neapolskou pizzou mám dost velké zkušenosti.Za prvé žádny pizzaiola Vám nikdy neda recept takhle veřejne na net.Mám vyhradu k vyrobe testa.To co autor pise je blbost a zrejme je to nekde okopirovane.Jestli chcete pravou Neapolskou pizzu,zajedte si primo do Neapole.pizzeria da michele nebo lombardi.a mozna ze uz i v ambiente u kotvy delaji taky dobrou pizzu .

youpi
75 příspěvků 24.04.10 17:27
Re: Pravá neapolská pizza STG

kdyby to někdo nenašel tak má možnost se podívat na věstníky EU

14.2.2008 CS Úřední věstník Evropské unie C 40/17

youpi
75 příspěvků 24.04.10 17:24
Re: Pravá neapolská pizza STG

Pravá neapolská pizza viz 04020080214cs00170025.pdf tam naleznete naprosto vše

Jaara
25 příspěvků 11.01.10 00:25
Re: Pravá neapolská pizza STG

Zajímavé a poučné… Mimochodem v pizzeri v Novém Smokovci jsem před pár lety jedl typicky slovenskou quasi pizzu, kdy použili nahoru na placku bryndzu, cibuli a vyškvařený špek… Pro mne, coby milovníka halušek to bylo úchvatné!

sveva
751 příspěvků 17.06.09 06:37
Re: Pravá neapolská pizza STG pizzaiolo

Nerozumím tvému komentáři. Údaje, které uvádím jsou částečně nepřesné, asociace má také částečně pravdu atd. To co jsem vložila je norma právě té asociace, která uděluje ten certifikát o kterém se zmiňuješ. Normativa, která upravuje evropské uznání originality nějaké potraviny nebo produktu není zákon. Slouží k ochraně výrobce i spotřebitele. Všichni doufáme, že se toho dočkají třeba olomoucké tvarůžky. Potom se možná esmeraldě podaří koupit dobré tvarůžky od australského výrobce, který dostane certifikát od české asociace.
Každý pizzaiolo může mít svůj recept a to mu nikdo nebere, jen nesmí hlásat, že dělá pravou neapolskou pizzu STG. Mým záměrem bylo pouze informovat a koho to zajímalo dnes přesně zná základní druhy neapolské pizzy a usměje se nad různými „pravými“ recepty s nevhodnými ingrediencemi.
A o tom to je. Zdravím.

pizzaiolo
2 příspěvky 16.06.09 22:24
Re: Pravá neapolská pizza STG

Dobry den vsem.Chtel bych vam jen napsat ze informace o receptu na pravou neapolskou pizzu ktery je zde uveden,jsou dosti nepresne.protoze recept na pizzu nosi kazdy dobry pizzaiolo(pizzar) ve sve hlave.a to co pise asociace tzv.verace pizza je samozrejme z casti pravda,ale jen z casti.na pravou neapolskou pizzu se vztahuji zakony resp.na jeji recept a ten kdo ji chce vyrabet a nasledovne prodavat musi prokazat certifikat ktery neni lehke ziskat.Jinak je to hlavne o mouce,rajcatech a kvalitnim syru.V pripade nejakych dotazu ohledne vyroby se muzete obratit na me.email je pizzaiolo@seznam.cz.Tuto pizzu jsem mel tu cest vyrabet s italskym mistrem.pekny den

sveva
751 příspěvků 09.06.09 04:41
Re: Pravá neapolská pizza STG

Upozornili mne na komentáře, které jsem neviděla a neodpověděla jsem na ně. Za to se omlouvám.
Nejedná se o můj recept. Pro ty, které to zajímá, jsem přeložila normu na těsto ze zdroje italské asociace, která dohlíží na její dodržování u evidovaných výrobců pravé neapolské pizzy po celém světě. Také mne překvapilo malé množství droždí. Na druhé straně upečené těsto je opravdu tenké, křupavé a nevypadá „nafouknuté“. Zajímala by mne zkušenost někoho, kdo může těsto zpracovat mechanicky, třeba v domácí pekárně. Nemám to těsto osobně vyzkoušené protože na zpracování nemám sílu a, jak píši v receptu, raději koupím perfektní hotové těsto u pekaře. Možná na to přijdou i pekaři v Česku ke spokojenosti všech, kteří mají rádi domácí pizzu, ale nechce se jim do přípravy těsta.
Zdravím všechny.

buraci
1136 příspěvků 14.05.09 23:30
Re: Pravá neapolská pizza STG

A ta sůl rozmíchaná ve vodě, nepozabíjí náhodou kvasinky? Já bych raději sůl přimíchala do mouky… A těch kvasnic mi také připadá málo (na 500 g mouky (italská dvounulka) se běžně dávají 3 g neboli půl lžičky sušeného droždí), byť těsto kyne 4 hodiny. Vyzkoušela jsi tento recept?

Suse
3 příspěvky 14.05.09 22:24
Re: Pravá neapolská pizza STG

Zdravím, recept vypadá skvěle, jen mě zarazilo množství kvasnic, opravdu jen 5 g?
Díky

Labužník jandule02
1089 příspěvků 13.05.09 19:54
Re: Pravá neapolská pizza STG

No a to je ten pravý recept, který jsem tu hledala již dlouho. Díky za něj i včetně povídání. Kdyby bylo takových víc, tak by tu nepropukaly takové vášně.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz