Recept Povidlový koláč (Hongl)
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Kvasnice rozmícháme ve vlažném mléce. Mouku prosijeme, vmícháme sůl, cukr, měkké máslo, žloutek a v mléce rozmíchané kvasnice. Uhněteme těsto a necháme v teple asi 30 minut vykynout. Připravíme si plech s vyšším okrajem, vymažeme máslem nebo vyložíme pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 180°C. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněné ploše tenký plát, trochu větší než je plech. Plátem vyložíme plech a vytáhneme vyšší okraje. Povidla rozmícháme s rumem tak, aby se dala dobře natírat a natřeme na těsto. Vejce, žloutky, cukr a vanilkový cukr dobře promícháme, přidáme šlehačku, opět promícháme, ale nešleháme. Šlehačkovou směs nalijeme na povidla. Pečeme v rozehřáté troubě asi 30 minut. Koláč chutná nejlépe vlažný. Ideální by bylo udělat z těsta 6 dílů, vyválet na placky a dát do tartových forem, asi 12 cm v průměru. Těsto by mohlo klidně přečnívat. Také existuje recept, kde se používá na zálivku 8 žloutků, 3 vejce a 500 ml šlehačky - při stejném množství těsta. Uvedená zálivka v tomto receptě ale stačí. Dobrou chuť. Recept je opsaný ze sešitu od Sparu, mnou trochu upravený a přeložený a samozřejmě mnou vyzkoušený.
Recept je z kategorií: Koláče
- 16.11.09 vloženo
- 11837x zobrazeno
Čas přípravy
- asi 1 hodinu
Ingredience
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvých kvasnic
- 1 žloutek
- 70 g měkkého másla
- 20 g cukru
- 1 čl soli
- Náplň:
- 200 g povidel
- Zálivka:
- 250 ml šlehačky
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 2 PL cukru
- 1 vanilkový cukr
Doporučená příloha
káva a dobrá nálada
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Povidlový koláč (Hongl)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Povidlový koláč (Hongl)
149 příspěvků 25.11.09 14:22
A to já ho v oblíbených nechám, jen bude třeba to opravdu nějak domazlit. Pekla jsem ve formě 25×25, takže těsto bylo vyšší, povidel dám příště míň a uberu i té horní směsi. V podstatě z toho udělám takový obyčejný povidlový koláč který má nahoře místo drobenky vajíčka se šlehačkou a cukrem (původní kuchyně Německo jistě promine, protože to nebude jíst
. A se solí to mám tak, že každé kynuté
těsto trochu osolím a pak ochutnám. Přisolit se dá vždycky.
Níže psané nesměruji MIMO MÍSU, protože se to týká receptu
)
lydia zde několikrát reaguje na tuto mou interní zprávu:
23.11.2009 16:00 (myslím)

1mm je normální, 2mm je silnější
()
Dobrý večer,
obyčejně kouknu na rec. a dovedu si představit, co to asi bude:-) Tady jsem si říkal, konečně něco pochválím! Že
Kvetka (protože ostatní kom. jsou jen plané plky) napíšu, proč je taková strohá, že toto není koláč, ale mana …:-)))
Dal jsem 1/2 KL soli a bylo to tak na hraně
Poprve, až jsem nalil tu smetanu, tak se ukázalo, že plech je jako lavór-měl jsem tam rybníček
Podruhé jsem použil předválečný plech a bylo to skoro OK. Není třeba psát: „Připravíme si plech s vyšším okrajem“ Možná i to mě spletlo, čekal jsem, že to bude vyšší.
Na talíři je koláč pohledný-barevně
A proč si myslím, že jste to nepekla? Píšete: „Dole tenké těsto, uprostřed silnější vrstva povidel,…“ Je to jen detail, ale…
Mně to těsto vyšlo ani ne 5mm, povidla méně než 2mm. Chuťově to bylo akorát, ale proč psát „silnější“? Ledaže je to relativní veličina
Tož tak
Zdravi
casino
Zdá se, myslíte si, že mi Hongl nechutná. Omyl! Nebo si myslíte, že bych během dvou dní slupl 10 žloutků (dva plechy koláčů)? Mně chutnal! Manželka si vzala dva kousky (ale ona nemá ráda povidla). Sestra si vzala jeden a pak pravila: „Hmmm, tak já si vezmu ještě jeden“ A že jsem to vymazal z oblíbených? Vymazal! Podívejte se nezaujatě na ingredience a zkuste si představit, co vše by se z toho dalo udělat (vč. tří bílků). Znovu zdůrazňuji, že je to výborné!!! Ale nic to nemění na tom, že ač na řezu to vypadá taky úžasně, tak je to kynutá placka, potřená povidly s „amoletou“ navrch. Myslíte, že bych se měl omluvit za neomalenost? Nebo za upřímnost?:)
149 příspěvků 24.11.09 21:08
Tak si připadám trošku nepatřičně, ale jen trošku. Koláč nám opravdu moc chutnal (ale třeba Casino není na kynuté koláče). Jediné co příště nebudu dělat jsou zvednuté okraje těsta. Zkusím dát na pečící papír (ten bude přesahovat okraje) a náplně potom půjdou pěkně až do kraje. A jak říkám - dobrota.
1227 příspěvků 24.11.09 20:33
Casino, mrzí mě, že jsem vás zbavila iluze. Takový je život.
Nejsem roladěná, jsem jenom člověk, který hledá chybu nejdříve u sebe. A chtěla jsem odpovědět věcně. Proto jsem napsala pro kontrolu německou verzi. Jistě jste si všiml, že v receptě je 10 g soli. Moje váha ukázala 1 čl - 6g.
Vaše ohodnocení, že jsem opsala docela slušně by mi pozvedlo sebevědomí, kdybych věděla, co tím myslíte.
Zdroj jsem upravila. Recept jsem vložila na labužníka ze dvou důvodů. Ten první není relevantní, ten druhý proto, že mi slovo Hongl, pod kterým jsem v sešitě tento recept našla, nic neříkalo a proto jsem hledala na netu. Našla jsem ten druhý recept s poznámkou Sudetenland - Rezepte aus der Heimat. Takže je to pravděpodobně starý a určitě velmi často vyzkoušený recept.
No, nevím jak básníci, ale já jsem o jednu iluzi chudší; myslel jsem, že pokud není uveden zdroj, tak autor je autor
() Z Vašeho psaní cítím rozladění, ale
vždyť to máte opsáno celkem slušně…
1227 příspěvků 23.11.09 23:12
Jsem ráda, že vám alespoň těsto vyhovuje. Ano pekla jsem, já nedávám na labužníka mnou nevyzkoušené recepty. Když ano, tak to do receptu napíšu.
Originální recept z rakouského časopisu:
Germteigboden: 100 ml Milch, 20 g Hefe, 250 g glattes Mehl, 2 Dotter (já jsem dala jenom jeden žloutek), 70 g Butter, 20 g Zucker, 10 g Salz
Fülle: 200 g Powidl, Rum Überguss: 250 ml Schlagobers, 2 Eier, 2 Dotter, 20 g Staubzucker, 1 Pkg. Vanillezucker
Milch lauwarm erwärmen. Die Hälfte davon mit Hefe, 1 Priese Salz und wenig vom Mehl zu einem Dampfl rühren. Das Dampfl an einem warmen Ort (maximal 40°C) ca. 20 Minuten aufgehen lassen.
Kvásek jsem nedělala, protože nikdy nedělám, ale těsto vám chutnalo, tak to nebude na kvásku.
Restliche Milch mit Dottern, Salz, Zucker und Butter verquirlen, mit restlichem Mehl und Dampfl vermischen und zu einem Teig abschlagen. Teig zudecken und ca. 30 Minuten an einem warmen Ort aufgehen lassen.
Teig in 6 Portionen teilen und jeweils zu Scheiben Durchmesser 16 cm ausrollen. Die Tarteletteförmchen mit dem Teig auslegen; der Teig sollte dabei ein wenig über den Rand ragen. Rohr auf 180°C vorheizen.
Powidl mit so viel Rum vermischen, dass er gut streichfähig ist und in die Förmchen streichen.
Die Zutaten für den Überguss vermischen und auf die Powidlschicht gießen. Törtchen im Backrohr (mittlere Schiene/Gitterrost) ca 30 Minuten backen. Lauwarm servieren.
Uvádím další zálivku, která podle mne, na tom menším plechu nemusí být, ale každý může udělat.
Jiný recept :
250 g Mehl, 1/8 l Milch, 15 g Hefe, 5 EL Zucker, 10 Eigelb, 3 Eier, 1/2 l Rahrm (Sahne), 200 g Powidl, 60 g Butter, 1 Gläschen Rum, Vanillezucker
Die Hefe mit 1 EL Zucker verrühren und mit der lauwarmen Milch, dem Mehl und 2 Eigelb zu einem Teig verarbeiten. Gut abschlagen und an einem warmen Ort mindestens 1/2 Stunde gehen lassen. Dann erst die zerlassene Butter zufügen. Den Teig dünn ausrollen und in eine Kuchenform mit höherem Rand legen. Den Rand ebenfalls mit Teig auskleiden. Das Powidl auf dem Teig möglichst gleichmäßig verteilen.
Für den Guss 8 Eigelb, 3 Eier, 4 EL Zucker und den Rahm gut verrühren, aber nicht schaumig rühren. Rum und Vanille zufügen und in die Kuchenform gießen. Bei 180 °C 30-40 Minuten backen. Schmeckt lauwarm am besten!
Možná se někdo najde, kdo přeloží lépe než já.
Zdravím.
To těsto je úžasné, dobře se s ním pracuje, nechá si toho hodně líbit:o) Určitě použiji, např. na slané rolády.
Recept jsem ale po druhém odzkoušení vymazal z oblíbených
149 příspěvků 20.11.09 15:18
Vyzkoušeno - výborné.
2302 příspěvků 19.11.09 21:12
Holky, takto se snažím péct taky - jen ochutnat a rychle rozdat. Ale k smíchu to teda není ani trošku…:-((
1227 příspěvků 19.11.09 19:53
Drobku škoda, že je tvůj doktor tak daleko, já bych si ho vypůjčila. Můj mi říká právě opak:-)
. Pokusím se popsat: Koláč, vlastně jsou to
řezy, peču na plechu asi 35×25 cm. Těsto má být tence rozválené
s okraji a také koláč zůstane tenký. Výsledek bude asi 1,5 cm vysoký
řez. Dole tenké těsto, uprostřed silnější vrstva povidel, povrch něco
jako pudinkový krém. Chutná opravdu moc nejlépe vlažný a měl by se brzo
sníst, což při tomto množství určitě není problém.
já sice ráda peču, ale jenom kousek ochutnám
o zbytek se podělí muž, tchán a kamarádky, které ochutnávají a
hodnotí.
Kvetko obrázek bohužel nemám a asi se nedočkáš. Já jsem už několikrát zkoušela fotit, nejenom jídlo, ale vždy to bylo fiasko
Soni
Aničko
2904 příspěvků 18.11.09 22:12
Soňa, tak to ťa môže štvať!!! Ja som ju nevidela, ale máme spoločnú známu a od tej viem, že taká je!!!(Vysoká a štíhla!)
Mne by nejvíce naštvalo, kdyby Lydie byla hubená, jak „lunt“!
149 příspěvků 18.11.09 21:34
Nebyl by obrázek? Takový koláč vůbec neznám a připadá mi, že musí být dokonalý. Zkusím ho co nejdříve.
Jak to od doktora moučník ? Nebo ty povidla ? To mně zajímá
Tak tohle jo, to já můžu. Dokonce tu mám někde papír od doktora, že to mám jíst aspoň jednou týdně. Už jsem si to vytisk a bude se péct. Konečně vím proč je mi v poslední dobou nějak divně. Chybí mi povidlový koláč!