Recept Povidla ze švestek

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Povidla neslazená: Hodně zralé, oprané, usušené a pecek zbavené švestky, trochu rozvaříme a dáme do druhého dne do studena. Pak stále míchajíce uvaříme je na husto. Hustá, horká povidla nalijeme do čistých, vyhřátých nádob, když vychladla, položíme na povrch rumem namočené kolečko ve velikosti průměru nádobky z pergamenového papíru a nádobu dvakrát povážeme pergamenovým papírem, mezi který rozetřeme salicylový prášek. Povidla slazená: Oprané, pecek zbavené, hodně zralé švestky rozvaříme a prolisujem. Pak do nich přidáme ocet, nebo citron a uvaříme je do husta. Pak je posypeme cukrem a znova povaříme, jako zavařeniny. Horká povidla nalijeme do vyhřátých nádob a studená upravíme jako povidla neslazená. Poznámka: Při vaření veškerých povidel dbáme, aby kastroly, nebo nádoby měly plochá dna, která se stejnoměrně zahřívají. Mícháme dřevěnou vařečkou s dlouhým držadlem. P.S.: Povidla se tradičně dávají do kameninových nádob, ale já si je dávám do patentních sklenic bez salicylového prášku.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 17.09.02 vloženo
  • 16327x zobrazeno

Ingredience

  • Švestková povidla neslazená:
  • Množství švestek kolik chcete, ale povidla se lépe připravují v menším množství. Takto se nám rychleji odpařují.
  • Švestková povidla slazená:
  • 2 1/2kg zralých švestek
  • 400-500g krystalového cukru
  • 1/4l vinného octa, nebo z pěti citronů šťáva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Povidla ze švestek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Povidla ze švestek - La.fea

Tahle jsou ještě jednodušší a nepřipalují se vůbec.

la.fea
94 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Povidla ze švestek.

znám skvělý recept: 5 kg švestek, 1/16 l 8% octa, 1 kg krystal cukru. Švestky namelu na masovém strojku, smíchám v pekáči s cukrem a octem a dám do trouby cca na 180-200°C . Občas promíchám a peču do zhoustnutí. Nepřipalují se tolik a je to jednodušší.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kuře na medu Kuře na medu
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz