Recept Povidla ze švestek

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Povidla neslazená: Hodně zralé, oprané, usušené a pecek zbavené švestky, trochu rozvaříme a dáme do druhého dne do studena. Pak stále míchajíce uvaříme je na husto. Hustá, horká povidla nalijeme do čistých, vyhřátých nádob, když vychladla, položíme na povrch rumem namočené kolečko ve velikosti průměru nádobky z pergamenového papíru a nádobu dvakrát povážeme pergamenovým papírem, mezi který rozetřeme salicylový prášek. Povidla slazená: Oprané, pecek zbavené, hodně zralé švestky rozvaříme a prolisujem. Pak do nich přidáme ocet, nebo citron a uvaříme je do husta. Pak je posypeme cukrem a znova povaříme, jako zavařeniny. Horká povidla nalijeme do vyhřátých nádob a studená upravíme jako povidla neslazená. Poznámka: Při vaření veškerých povidel dbáme, aby kastroly, nebo nádoby měly plochá dna, která se stejnoměrně zahřívají. Mícháme dřevěnou vařečkou s dlouhým držadlem. P.S.: Povidla se tradičně dávají do kameninových nádob, ale já si je dávám do patentních sklenic bez salicylového prášku.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 17.09.02 vloženo
  • 17131x zobrazeno

Ingredience

  • Švestková povidla neslazená:
  • Množství švestek kolik chcete, ale povidla se lépe připravují v menším množství. Takto se nám rychleji odpařují.
  • Švestková povidla slazená:
  • 2 1/2kg zralých švestek
  • 400-500g krystalového cukru
  • 1/4l vinného octa, nebo z pěti citronů šťáva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Povidla ze švestek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Povidla ze švestek

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Povidla ze švestek - La.fea

Tahle jsou ještě jednodušší a nepřipalují se vůbec.

la.fea
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Povidla ze švestek.

znám skvělý recept: 5 kg švestek, 1/16 l 8% octa, 1 kg krystal cukru. Švestky namelu na masovém strojku, smíchám v pekáči s cukrem a octem a dám do trouby cca na 180-200°C . Občas promíchám a peču do zhoustnutí. Nepřipalují se tolik a je to jednodušší.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz