Recept Povidla z trouby, bez cukru a bez práce Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hodně vyzrálé švestky vypeckujeme a nasypeme do pekáče s nekovovým povrchem (může být smalt, sklo, to je jedno). Klidně můžeme pořádně pěchovat a přeplnit pekáč až do kopce, kopec se postupně speče a padne do údolí. Přidáme špetku soli, koření podle chuti (skořice, badyán, citronová kůra). Podlijeme asi deckou obyčejného octa kvasného lihového a strčíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů. A dále si toho nejen nemusíme, ale přímo NESMÍME! všímat. Pouze v případě paniky, že povrchová vrstva švestek ohoří, je můžeme zlehka lžící zanořit dospod, ale rozhodně ne dříve než po hodině pečení. Celkový čas, který potřebuje pekáč strávit v troubě, je kolem sedmi hodin. Ale bez problémů lze dělat libovolné přestávky a péci třeba první den dvě hodinky, další den hodinku a za dva dny dopéct. Výsledek stojí zato – především naprosto nepřipálený pekáč! A jako vedlejší produkt dokonale hustá, tmavá povidla, vonící po švestkách a zkaramelizovaném vlastním přirozeném cukru. Ta už stačí nandat do skleniček, na povrchu zakápnout rumem, případně otřít zapatlaný okraj sklenice ubrouskem navlhčeným rumem, zavřít vyvařeným suchým víčkem, otočit na pár minut víčkem dolů a pak opět do normální polohy. A uskladnit.


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.09.13 vloženo
  • 2775x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 hod.

Ingredience

  • Švestky
  • 1 dcl octa
  • skořice
  • badyán
  • špetka soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Povidla z trouby, bez cukru a bez práce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 27.09.13 13:46

No, Jandule, na ten Šárčin recept v té diskusi na Cuketkovi upozorňuju (pod jiným nickem).;-) Ale tohle je prostě obšlehnuté komplet, včetně osobních poznámek.
P. S. Povidla bez míchání jsme doma dělávali už v 70. letech, ještě bych ten recept někde na papírku zapsaný doma vyštrachala, tehdy mezi lidmi dost koloval, takže ani Šárka nic nového neobjevila, jen to napsala na web.

Příspěvek upraven 27.09.13 v 13:49

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.09.13 12:54

No úplně původní recept na povidla bez míchání uveřejnila DolceVita na svém blogu. Tohle je v podstatě jen malá obměna a ještě „slízlá“ od jinud.

 
di
2451 příspěvků 26.09.13 18:25

No, myslím, že kami, tj. paní doktorka Kamila P., bude mít radost, až zde svůj skoro doslova opsaný recept najde.

Příspěvek upraven 26.09.13 v 18:49

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz