Recept Potage Parmentier – zimní polévka
sveva Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Jednoduchá horká dobrota pro chladné dny.
Postup
Očistíme pórek, podélně rozkrojíme a najemno nakrájíme. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. Na másle s olejem osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme pórek, podlejeme vývarem a podusíme. Přidáme brambory, další vývar a vaříme 20 minut. Dochutíme solí a pepřem. Zeleninu rozmixujeme, přidáme mléko (příp. do něj zašleháme žloutky) a vývarem naředíme na krém. Posypeme jemně nasekanými bylinkami. Smetanu si každý přidá podle chuti. Tradičně se podává s bílým toustovým chlebem osmahnutým na másle, případně posypaným na pánvi strouhaným sýrem (nebo krutony).
Recept je z kategorií: Bramborové polévky
- 05.02.10 vloženo
- 12058x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4 brambory
- 2 pórky (bílá část)
- ½ cibule
- 1 lt kuřecího vývaru
- 2 dl mléka
- 1 PL oleje
- 1 PL másla
- smetana 35%
- 2 žloutky (nemusí být)
- sůl, pepř, čerstvá pažitka (nebo majoránka, nebo hladká petržel).
Doporučená příloha
uvedeno v receptu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Potage Parmentier – zimní polévka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Potage Parmentier – zimní polévka
O panu Parmentier něco napsala babi a tím připomínám další recept. Česká Wikipedie je dost chudá, ale našla jsem sympatický
blog pro ty, které to zajímá.
Přidám pouze, že to byl původně agronom, Sedmileté války se zúčastnil jako vojenský lékárník (no kdysi se dělalo vše možné). Slavná je jeho „bramborová večeře“, kterou připravil pro krále, aby mu dokázal, že ta nová plodina se dá připravit od předkrmu až po moučník.
Zdravím.