Recept Potage Parmentier – zimní polévka

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Potage Parmentier – zimní polévka

Úvod

Jednoduchá horká dobrota pro chladné dny.

Postup

Očistíme pórek, podélně rozkrojíme a najemno nakrájíme. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. Na másle s olejem osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme pórek, podlejeme vývarem a podusíme. Přidáme brambory, další vývar a vaříme 20 minut. Dochutíme solí a pepřem. Zeleninu rozmixujeme, přidáme mléko (příp. do něj zašleháme žloutky) a vývarem naředíme na krém. Posypeme jemně nasekanými bylinkami. Smetanu si každý přidá podle chuti. Tradičně se podává s bílým toustovým chlebem osmahnutým na másle, případně posypaným na pánvi strouhaným sýrem (nebo krutony).

Recept je z kategorií: Bramborové polévky

Nahlásit recept

  • 05.02.10 vloženo
  • 8836x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 brambory
  • 2 pórky (bílá část)
  • ½ cibule
  • 1 lt kuřecího vývaru
  • 2 dl mléka
  • 1 PL oleje
  • 1 PL másla
  • smetana 35%
  • 2 žloutky (nemusí být)
  • sůl, pepř, čerstvá pažitka (nebo majoránka, nebo hladká petržel).

Doporučená příloha

  • uvedeno v receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Potage Parmentier – zimní polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Potage Parmentier – zimní polévka

sveva
751 příspěvků 6.2.10 16:30
Re: Potage Parmentier – zimní polévka

O panu Parmentier něco napsala babi a tím připomínám další recept. Česká Wikipedie je dost chudá, ale našla jsem sympatický
blog pro ty, které to zajímá.
Přidám pouze, že to byl původně agronom, Sedmileté války se zúčastnil jako vojenský lékárník (no kdysi se dělalo vše možné). Slavná je jeho „bramborová večeře“, kterou připravil pro krále, aby mu dokázal, že ta nová plodina se dá připravit od předkrmu až po moučník.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz