Recept Posel jara - Fiddleheads z Dijonu Dia Veg Pra

(Hodnoceno 1x) Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Posel jara - Fiddleheads z Dijonu

Úvod

Klíčky kapradí Fiddleheads je pochoutka jednoho z prvních poslů jara z volné přírody (vedle dalších známých pokrmech, jako jsou kopřivy, šťovík, medvědí česnek a mnoho dalších).

Za svých více jak čtyřicet let v Kanadě jsem se naučila jíst mnoho věcí a to nemluvě o exotických pokrmech na svých cestách po světě. Ale zde je řeč o volně přístupných a rostoucích pokrmech v přírodě, kolem kterých chodíme a možná je ani neznáme, nebo alespoň nevíme, jak je připravit.

Domorodí američtí Indiáni si pochutnávali na této zelenině dlouho předtím, než do Severní Ameriky přišli Evropané. Avšak po mnoho století měli fiddsleheads v oblibě i japonští a australští domorodci.

I když existuje několik tisíc odrůd kapradí, jenom dvě jsou jedlé a to jsou zakroucené klíčky kapradí Pérovníka pštrosího (Matteuccia struthiopteris) a Skořicového kapradí (Osmunda cinnamomea), obojí vzhledově připomínají ladící část houslí a proto snad ten název v angličtině ;-)

Prodávají se běžně v supermarketech jako sezóní zelenina anebo zavařené. Jejich hlavní sezóna je v době, kdy jsou mladé a pevně zakroucené. Mají sofistikovanou chuť, trochu jako chřest, zelené fazolky nebo okra, kterými se mohou v receptech nahradit. Před použitím se musí pod tekoucí studenou vodou ručně očistit od hnědé části a mušličkové membrány.
Pérovník pštrosí se nachází ve východní Evropě, Skandinávii, Kavkazu, Sibiři, Kamčatky, Japonsku, Číně a Severní Americe .

Jak jej připravit?
Zde je zajímavý a snadný nápad na využití fiddleheads…

Můžete je také použít: • Jako pesto - vložit je do mixeru společně s olivovým olejem, ořechy, česnekem a pár kapek citronu • Studená příprava s nějakou zálivkou • Teplá příprava s holadskou, sýrovou nebo bešamelovou omáčkou, po případě au gratin • Vložit do uvařené rýže • Použít jako ozdobu na pošírovaného lososa a máslovou omáčku • V soufflé s pórkem a špetkou muškátového oříšku • Vložit do bešamelové omáčky a podávat se šunkou a sýrem v plackách • Podávat jako jednohubky s kozím sýrem • V stir-fry s portobello houbami, sluncem sušenými rajčaty a piniovými oříšky • Použít pro recept na polévku • Jako část Quiche se sýrem a hořčicí • V přípravě stew

Postup

Před použitím se musí pod tekoucí studenou vodou ručně očistit od hnědé části a mušličkové membrány. Ve vroucí a osolené vodě je dvě minuty povařte a pak je slijte.

Rozpalte těžkou pánev a přidejte do ní máslo. Ihned přidejte slité a
okapané fiddleheads a za stálého míchání je smažte až jsou měkké. Klíčky kapradí fiddleheads z pánve vyjměte a dejte je na talíř nebo misku.

Na pánev přidejte hořčici, víno a estragon. Vše vařte tak dlouho, až se omáčka zredukuje o jednu třetinu.

Aby se fiddleheads prohřálo, vraťte je na pánev, promíchejte s omáčkou a chvíli poduste.

Na nahřáté talíře rozdělte špagety a nahoru navršte fiddleheads. Dobře posypte pepřem a Fleur de sel. Ozdobte plátkem citronu a ihned podávejte.

PS: Stejně výborné s chřestem…

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Těstoviny Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 18.04.12 vloženo
  • 6995x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 250 g fiddleheads, nebo chřestu
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíci dijonské celozrnné hořčice
  • 6 lžic suchého bílého vína
  • 1/2 lžičky sušeného estragonu, nebo 2 lžičky čerstvého posekaného
  • Fleur de sel (sůl) a čerstvé pomletý černý pepř
  • dvě porce uvařených špaget a plátky citronu na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 10.05.12 03:01

Zvláštní, jemné…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

babi 18.04.12 21:06

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Posel jara - Fiddleheads z Dijonu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2239 příspěvků 19.05.12 08:55

Já je viděla sem tam v parcích, když jezdíme po zámcích… ale tam se v době, kdy to klíčí, nikdo nedostane a asi by mně pěkně správce hnal :think:

Takže já už je mám zamluvené v zahradnictví… Měly by jít zasadit kdykoli, mám na zahradě více druhů kapradí a vlastně každé z nich jsem si odněkud přinesla v létě, už jako docela vzrostlé rostliny a daří se jim všem…
Jen to jedlé dám raději na druhou stranu zahrady, koukala jsem na fotkách, že to vyroste docela vysoké, tak musím promyslet, kam ho dát, aby neživořilo a líbilo se to nám i kaprdině :mavam:

 
2905
753 příspěvků 19.05.12 02:33

Dando, souhlasím, u koupených máš větší jistotu. Pod smrkem pojede, uvidíš, pak ochutnáš a nezapomeneš ukázat ;)
Taky bych sázela, ale tady vše značkují ratlíci :mavam:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.05.12 00:33

Jani, fotky krásné, ale asi jsem v lese neviděla, příští rok to udělám jako Zuzka, koupím si ho na zahradu, snad se mu bude líbit pod smrkem a počkám si :-) Dík :mavam:

 
2905
753 příspěvků 19.05.12 00:25

Dando, Zuzko, povedlo se ulovit pár snímků, snad budou něco platné.

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 11.05.12 09:41

@2905
Také už jsem zjistila, že v obchodech nepochodím, ani v těch specializovaných :think:
Ale nezoufám: zahrada je veliká a když tam může růst už jiné kapradí, tak tam bude růst i pérovník :palec:
Hledala jsem po netu obrázky a vypadá moc krásně, prý se dorůstá i přes metr a půl a ty trsy vypadají na všech fotkách nádherně, takže jsem včera dostala souhlas i od mé drahé polovičky, zvlášť když jsem mu k ukázce fotek ještě sdělila, že se to „dá i sežrat“ :mrgreen: Takže teď už jen aby to měli v zahradnictví, ale prý se dá sehnat dobře…
Jen holt ochutnáme až za rok :nevim: :think:
Ale trpělivá být umím ;)
Jinak ve volné přírodě u nás je opravdu chráněný, roste i hodně v parcích jako okrasný a po zahrádkách… Tak se k těm pěstitelům moc ráda přidám i já :palec:

Recept mám uložený :kytka:

 
2905
753 příspěvků 11.05.12 04:45

Dando, údajně pérovník pštrosí, roste u nás hojně v lesích, prý je chráněný.
Na zahrádce se fotit nedalo /obavy z dalšího vykradení/ zajdu do lesa, přibližně vím kde roste, nafotím.
Paní která obdarovala, je rodačka z Kanady, zde provdaná. Loni mi o konzumaci říkala, nelákalo vyzkoušet. Ptala jsem se kuchaře, ujistil, že není třeba se bát. Sám nekonzumuje, připravoval z kupovaného.
Když se tu recept objevil /právě včas/, šla jsem vyžebrat.
To víš že jsem hledala info pro klid:
http://alenkyfood.blog.cz/…-fiddleheads
 http://www.bezpecnostpotravin.cz/…racovat.aspx

Zuzko, myslím že v marketech neseženeš, teda zatím ne. není poptávka.
Kdybych měla prostor, zasadím :mavam:

Příspěvek upraven 11.05.12 v 04:47

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 10.05.12 16:49

@danda
Zatím jsem našla jen toto,

http://www.toppotraviny.cz/…nada-farnspi

ale ještě popátrám přímo v nabídkách kamenných specializovaných obchodů…
Pokud neseženu, tak sazenice nejsou problém,

http://www.zbozi.cz/?…

Klidně bych se nebála si je vysadit…
Tenhle recept mně opravdu láká… ;)

V nejhorším objednám ty z toho prvního odkazu, pokud kamenné obchody selžou :think:

EDIT:
Ještě jsem našla toto, tady je to hodně detailně vyfocené:

http://botanika.wendys.cz/kytky/K620.php

Příspěvek upraven 10.05.12 v 17:02

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.05.12 11:52

Zuzko, dej vědět jak si pochodila v marketu, já po nich koukám už asi 5 let, ale zatím jsem nenarazila (tedy na kapradinu, jinak narážím často :-)).

Jano, jaký druh? Rozepiš, přidej fotku, v našich lesích asi neroste?

 
Zuzka1973
2239 příspěvků 10.05.12 07:09

To vypadá dobře… mám na zahradě tři druhy kapradin, ale netuším, jestli aspoň jeden z nich je ten jedlý :think:
No, ale spíš se juknu v marketu, až pojedu do Plzně, docela mně to láká a pokusím se zároveň popátrat po sazenicích.
Díky za tip a hezký den :kytka:

 
2905
753 příspěvků 10.05.12 03:00

Sehnala jsem, ze zahrádky, bylo mi dovoleno trochu ubrat, vařila jsem ve vodě, dochutila, pokapala máslem a mletou, praženou slunečnicí.
Když bude příští rok možnost, budu opakovat, díky :mrgreen:

 
babi
6360 příspěvků 19.04.12 23:58

Srimpiku, jejda…moooooc zdravim! No u nas je trochu tepleji. Sice se take ochladilo (v breznu bylo az +26 stupnu, uplny novy rekord), ale neni to tak hrozne. Ja fiddleheads jenom predvaruji, protoze je vlastne potom smazim na panvi do mekka. Varim take polevku. Je to takova jednou za rok pochoutka, ale stejne recepty lze uvarit z chrestu (chutna vsak jinak).

Ajti, to kapradi roste v Cesku take http://www.garten.cz/…nik-pstrosi/ ,ale musi se znat. Je ho vsude plno…

 
ajta
590 příspěvků 19.04.12 14:47

jé, to vypadá jako pečení marťani!! 8o
Fiddleheads jsou pro mne absolutní novinkou… bohužel je tady asi neseženu…

 
alaska
4 příspěvky 19.04.12 13:52

Babi, zrovna vcera jsem se sla kouknout, co delaji Fiddleheads u nas..davaji si na cas. V breznu bylo jako v lete, ted je chladno. Ale dockame se. Je to dobrutka prevelika, ale varim je dele, asi 15 min., pak ochladit a sup na panev s maslem, cesnekem, soli a peprem.
Hezke jarni dny preje Srimpik

 
babi
6360 příspěvků 19.04.12 00:38

Momentalne i v normalnich supermarketech jsou toho kupy…a pochopitelne v lese take, ale clovek musi znat to prave. Ostatni jsou jedovata, no neco jako houby 8o

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.04.12 00:27
Závidím vám,

k nám do Idaha tohle ještě neproniklo a v lese je tak sucho, že tam roste jen suché jehličí :lol:

 
babi
6360 příspěvků 19.04.12 00:03

Oh boy, to mas pravdu jolanko, prave jsem dojedla. Je to vlastne takova velka zvlastnost :palec:

 
jolana
5065 příspěvků 18.04.12 22:56

Klicky kapradi som uz jedla a su fantasticke :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz