Recept Portugalský velikonoční bochánek (Folar)

penda Portugalská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V teplé vodě rozpustíme droždí a necháme asi 5 minut stát. V zadělávací míse smícháme cukr s horkým mlékem, máslem a solí. Šleháme, dokud se máslo nerozpustí. Vychladíme dovlažna. Zašleháme žloutky s rozpuštěným droždím. Těsto hněteme dohladka. Poté ho ještě rukama propracujeme na pomoučeném vále, podle potřeby zapracujeme ještě mouku. Těsto přendáme do vymaštěné mísy. Překryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě (25-30 °C) do zdvojnásobení objemu těsta. Těsto po vykynutí srazíme dlaní nebo promícháním vařečkou a vyklopíme ho na pomoučený vál. Rozdělíme ho na šestiny. Z každého dílu oddělíme 1/4 a dáme ji bokem. Z bochánků vytvoříme ploché koláčky o tloušťce asi 6 mm *(1/4")*. Do každého zlehka vmáčkneme vajíčko *(naležato)*. Odloženou 1/4 těsta rozdělíme na dva prameny, asi 15 cm dlouhé *(6")* a překřížíme je přes vmáčknuté vajíčko. Konce pramenů přitlačíme zespodu těsta. Z alobalu uděláme 6 límců, ve tvaru prstence, každý s průměrem 15 cm *(6")* a výškou 2 cm *(3/4")*. Límce naskládáme na vymaštěný plech, asi 2.5 cm *(1")* od sebe. Těsto rozdělíme do límců a necháme vykynout na dvojnásobný objem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C *(350 °F )* po dobu 10 minut. Potřeme bílkem rozšlehaným s dvěma lžícemi vody. Dopečeme do zlatohněda, přibližně dalších 10 minut. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 3544x zobrazeno

Ingredience

  • 1 balíček suchého droždí *(7 g)*
  • 1/4 šálku teplé vody
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 1 šálek mléka
  • 4 PL másla
  • 1 KL soli
  • 3 vejce, rozšlehané
  • 5 šálků neprosáté mouky
  • 1-2 šálky neprosáté mouky
  • 6 vajec ve skořápce, pokojové teploty
  • bílek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Portugalský velikonoční bochánek (Folar)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz