Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Portugalská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V teplé vodě rozpustíme droždí a necháme asi 5 minut stát. V zadělávací míse smícháme cukr s horkým mlékem, máslem a solí. Šleháme, dokud se máslo nerozpustí. Vychladíme dovlažna. Zašleháme žloutky s rozpuštěným droždím. Těsto hněteme dohladka. Poté ho ještě rukama propracujeme na pomoučeném vále, podle potřeby zapracujeme ještě mouku. Těsto přendáme do vymaštěné mísy. Překryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě (25-30 °C) do zdvojnásobení objemu těsta. Těsto po vykynutí srazíme dlaní nebo promícháním vařečkou a vyklopíme ho na pomoučený vál. Rozdělíme ho na šestiny. Z každého dílu oddělíme 1/4 a dáme ji bokem. Z bochánků vytvoříme ploché koláčky o tloušťce asi 6 mm *(1/4")*. Do každého zlehka vmáčkneme vajíčko *(naležato)*. Odloženou 1/4 těsta rozdělíme na dva prameny, asi 15 cm dlouhé *(6")* a překřížíme je přes vmáčknuté vajíčko. Konce pramenů přitlačíme zespodu těsta. Z alobalu uděláme 6 límců, ve tvaru prstence, každý s průměrem 15 cm *(6")* a výškou 2 cm *(3/4")*. Límce naskládáme na vymaštěný plech, asi 2.5 cm *(1")* od sebe. Těsto rozdělíme do límců a necháme vykynout na dvojnásobný objem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C *(350 °F )* po dobu 10 minut. Potřeme bílkem rozšlehaným s dvěma lžícemi vody. Dopečeme do zlatohněda, přibližně dalších 10 minut. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Portugalský velikonoční bochánek (Folar)