Recept Portugalské kuře
esmeralda Portugalská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Nůžkami na drůbež rozstřihněte kuře po obou stranách páteře. Páteř schovejte třeba na polévku. Položte kuře kůží nahoru a rukou zmačkněte prsní kost. Tímto kuře zploštíte. Smíchejte čili, papriku, dobromysl, sůl, cukr, citronovou šťávu a olej. Nalijte na kuře, přikryjte a nechte v lednici marinovat přes noc. V tomto stádiu to můžete dát do mrazáku a schovat pro Strýčka Příhodu. Druhý den pečte kuře na BBQ, nebo na roštu v troubě. Občas potřete zbylou marinádou. Proč se to nazývá Portugalské kuře? V roce 1986 podnikavý Portugalec António Cerqueira otevřel svoji první restauraci ve čtvrti Bondi v Sydney. Šlo vlastně o kuře Galinha à Africana , neboli kuře po africku. Původně se restaurace jmenovala Portuguese Style Bondi Charcoal Chicken. Později přejmenována na Oporto podle druhého největšího města v Portugalsku Porto. Jeho kuře slavilo takový úspěch že začal otevírat další restaurace tohoto názvu. Dnes má restaurace nejen po celé Austrálii, ale i na Novém Zélandu, v Británii a Spojených státech.
Recept je z kategorií: Drůbež
- 21.05.04 vloženo
- 13880x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hodina+marinovÄ
Ingredience
- 1 celé kuře asi 1.5 kg
- 4 nadrobno nakrájené čili papričky
- 1 lžíce mleté papriky
- 2 lžičky sušeného dobromyslu
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce hnědého cukru
- 125 ml citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
Doporučená příloha
česnekový chleba a salát
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Portugalské kuře
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Portugalské kuře
@esmeralda Díky i za další tip a také já přeji do nového roku vše jen a jen nejlepší
4812 příspěvků 31.12.12 02:34
Jolano a Zuzko a ostatní Labužníci,
přeji též hodně zdraví a pohody do Nového roku.
Je to milé když někdo občas vytáhne nějakou zapadlou klasiku.
Zuzko, na tomto receptu mám nejraději, že může sedět připravený měsíce dopředu v mrazáku.
A když se zorganizuje narychlo nějaká návštěva, udělám pár salátů, česnekový chleba, roztopíme BBQ může se začít.
Zde je recept na další klasiku od nás z OZ. Česnekový chleba:
http://www.labuznik.cz/…arlic-bread/
@jolana Dík za vytažení receptu

Každé dobře vypadající kuře u mne najde ohlas, ukládám…
5068 příspěvků 30.12.12 18:21
…vytahujem recept kedze som nalozila na zajtra a dokonca aj pre strycka prihodu..
a bude aj Pavlova (dvakrat) pre slecny a tiez
podla Esme…
PS: Esme, PF 2013
4812 příspěvků 7.6.11 00:54
Jsem ráda že je o recept zájem a že chutná.
Pro ty, které to zajímá, jsem v receptu doplnila pár řádků o původu tohoto kuřete v Austrálii.
521 příspěvků 6.6.11 19:28
Upeceno v troube, velmi dobre, stavnate.
Bohuzel zadna fotka, po vylete vybita baterie


Nahodne jsem objevila, ze tohle kure se pece i v Americe, nazev - Galveston chicken. Do marinady se pridava i cesnek, ale ne sul a citron. Kure se nedrive polije citronovou stavou, vetre do kuze a masa, pak se potre smesi koreni a necha marinovat. Az tesne pred pecenim se osoli. Vklada se v nizkem pekacku do studene trouby, ne uplne dolu, nepodleva a nezakryva se. Trouba se zapne na 400 F (200 C), pect asi hodinu, obcas kure otocit a potrit vypecenou stavou.
Dik za recept, libi se mi
5068 příspěvků 4.6.11 13:28
Svato, urcite by sa dalo..:-) len sa neboj a do toho … dobru chut
1454 příspěvků 4.6.11 11:36
Kočky, dalo by sa to na lávovom kameni (nemám s tým vôbec žiadne skúsenosti) ? prípadne menšie kúsky? Ď.
5068 příspěvků 4.6.11 11:19
Esme, v rure na na strednej teplote, najprv prikryjem alobalom a po case odkryjem a obcas polievam a boli skvele..(na gril sa zmestia dva a boli tri)…a kazdy si pytal a vsetko zjedli a to bola aj krkovicka.. sa zjedli do poslednej kosticky..vdacny rcept a vdacne jedlo co chuti kazdemu
Vdaka Esme 
4812 příspěvků 4.6.11 02:17
Anitto, v troubě jsem ho ještě nikdy nedělala.
U nás se vždy dělalo na BBQ. Otáčím jednou. Občas píchnu špejlí a podívám se zda ještě teče krev. Šťáva musí být úplně čirá, pak je to hotové.
Záleží na velikosti kuřete, preferuji menší…tak do kila. Ta jsou upečená na BBQ za 20-30 minut.
V troubě bych to dělala při cca 180°C.
Určitě se povede! Dobrou chuť.
521 příspěvků 3.6.11 19:02
Tak a o vikendu se pece tohle kuratko
Esmaraldo dik za recept 

A jak je nejlepsi zpusob ho pect v troube, jaka teplota, jak asi dlouho, otacet, neotacet…?
5068 příspěvků 3.6.11 11:11
Naplacala som im ..tri..este vcera a ako treba..a uz se line vune…
PS: Esme, nebud skrob a pridaj este daco..urcite za ten cas daco mas…leto ide, rychlovka fajnova sa zide..:)
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
vyzkoušej, nebudeš litovat.
Toto placaté kuře se tu začlo prodávat v roce 1986 na promenádě u pláže Bondi.
Dali si název Oporto a dnes mají po Austrálii a Novém Zélandu řetěz více než sta obchodů.
Nejen že výborně chutná, ale na BBQ je poměrně rychle hotové.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsem si myslela, že už mě tu ze starších receptů nic nepřekvapí a ejhle!!!
To musí být dobrůtka, ráda vyzkouším. Esme, děkuji za recept (i za odkaz na přílohu). Moc Tě zdravím. Bona
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
omlouvouvám se. Myslela jsem že se výraz ESP používá všude.
ESP je zkratka pro Extra-sensory perception, což je vlastně získávání nebo přenášení informací nekonvenčními cestami.
Moc mě totiž rozesmálo, když jsem konečně vymyslela jaký salát udělám, zjistila jsem že jste měli stejný nápad.
…a pejska za mě pohlaďte. Ať se nebojí, já nemyslela jeho.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Chutnalo moc! Doufam, ze uz nam pocasi brzy umozni grilovani. ESP je pro nas pejskare evropsky sanovy pes, a ten existuje, mame jednoho doma:-)
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
začínám pomalu věřit v ESP.
Na neděli jsem se taká rozhodla (ještě než jsem se napojila na net) ke kuřátkům udělat…ŘECKÝ SALÁT.
Ať chutná.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Mam moc rada marinady s citronem a tak uz nam tohle kuratko voni z trouby:-) Bude k nemu klasicky recky salat a cerstvy chlebik. Uz se tesim, az ho udelam venku na drevenem uhli, pak k nemu bude i ta cesnekova bagetka. Dekuji za recept a preji pekny vecer!
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
nevím jestli je to náhoda, ale zrovna včera jsem dvě kuřátka namarinovala.
Teď budou čekat do neděle v lednici.
Je až s podivem, že tam ty čili paričky skoro nepálí.
Teď jenom vymyslet jaké k tomu saláty.
Ale tohle je k tomu vždycky.
Esme, dělávám kuře na černo…díky vyzkouším opět něco jiného, protože přijdou starší vnuci a toto musí být delikatesa......