Recept Pomsta šílené perníkářky :-)

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomsta šílené perníkářky :-)

Úvod

1. perníkový cheesecake
2. perníčky - perníková drť pro cheesecake
3. perníkové muffiny/cupcakes

Kvůli těmto receptům jsem si poprvé koupila (a také ochutnala) melasu. Ta se dá nahradit medem, ale přišli byste tak o úžasnou karamelovou chuť. Například perníčky mě připomínají ty malé karamelové sušenky, co dávají v kavárnách k hrnku kafe.

(Původní recept najdete na Martha Stewart)

Postup

1. Předehřejte troubu na 175°C.

2. Připravte si těsto na perníčky. Rozdělte na ½ . Vyválejte placku o tloušťce 0,5cm a přendejte ji na plech vyloženým pečícím papírem. Pečte 9-10 minut.

3. Vyndejte z trouby a opatrně placku rozkrájejte na větší kusy. Ještě vraťte na 2-3 minuty do trouby. Pak nechte perník chladit přímo na plechu.

4. Když už je perník zchladlý natolik, že ho můžete vzít do ruky, nasypte ho do robotu nebo do sáčku a rozdrťte válečkem. Odměřte si 2 hrnky a zbytek si dejte v uzavřené sklenici do lednice napříště :-) (nebo si můžete udělat nějaké nepečené cukroví). K drti přimíchejte změklé máslo a cukr.

5. Připravte si dortovou formu s odnímatelným dnem (průměr 22cm) a obalte ji 2 velkými archy alobalu – po každé manipulaci s formou zkontrolujte, jestli alobal nedošel újmy. Pokud máte doma větší formu, přidejte množství všech ingrediencí alespoň o ½. Nasypte perníkovou směs do formy. Zatřepte formou, abyste perníkový mix rovnoměrně rozptýlili. Pomocí sklenice s rovným dnem nebo něčím podobným, natlačte mix a stejnoměrně uhlaďte dno i boky. Nesnažte se vyhnat boky příliš do výšky, hrozí to zhroucením. Pečte 10 – 15 minut při 175°C. Nechte vychladit.

6. Snižte teplotu na 160°C.

7. Ve větší míse třete sýr (tvaroh) dohladka. Přisypte cukr a opět dobře promíchejte. Přidejte vanilku a vejce. Nakonec koření a melasu. Myslím, že příště raději vynechám melasu a nahradím jí hnědým cukrem. Přišlo mi, že chuť melasy přehlušila všechny ostatní chutě a zmizela tak i příjemně karamelová příchuť perníkové drtě.

8. Opatrně nalijte krémový mix na předpečenou krustu. Dejte formu do nějaké větší nádoby (pekáčku) a nalijte tam horkou vodu - asi do poloviny výšky. Pečte asi 40 minut při 165°C. Po této době vypněte troubu a nechte tam cheesecake ještě hodinu – neotvírejte dvířka.

9. Za hodinu vyndejte formu a nechte cheesecake stát na chladící mřížce při pokojové teplotě 1-2 hodiny. Pak dejte do lednice, přinejmenším na 8 hodin, lépe však přes noc. Podávejte vychlazené.

10. Ozdobte šlehačkou a perníčky.

Poznámky:

  • na krustu použít ½ dávku receptu na perníčky. Z druhé poloviny vykrájejte perníčky různých tvarů.


**krémový sýr vyndejte z ledničky přinejmenším 20-30 minut před přípravou perníčků a náplně.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 09.05.12 vloženo
  • 5804x zobrazeno

Ingredience

  • Ingredience na krustu:
  • 2 hrnky perníkové drtě (šlo by nahradit karamelovými sušenkami)
  • ¼ hrnku změklého másla
  • 1 ½ lžíce hnědého cukru
  • Ingredience na náplň:
  • 225g krémového sýru** (tvarohu)
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu (vanilkový cukr)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce melasy
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • ¾ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky hřebíčku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

boogie007 09.05.12 13:28

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Pomsta šílené perníkářky :-)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 09.05.12 22:00

boogie, ked vidim nazov hned usmievam sa od ucha po ucho …moooc libi…:) a urcite aj tak chuti :mavam:

 
boogie007
65 příspěvků 09.05.12 13:36
Perníkové muffiny/cupcakes

12ks: 1 ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku hnědého cukru, ¼ hrnku změklého másla, ½ hrnku vody, 3 lžíce melasy, 1 vejce, 1 lžička jedlé sody, ¾ lžičky skořice, ½ lžičky nového koření, ¼ lžičky hřebíčku

1. Předehřejte troubu na 160°C. Vyložte si muffinovou formu papírovými košíčky. Ve středně velké míse spolu utřete máslo a cukr. Přidejte mouku, vodu a melasu. Dobře promíchejte. Přidejte vejce, sodu a koření. Opět dobře zpracujte.

2. Pomocí lžíce rozdělte těsto do košíčků. Když je budete chtít ozdobit nějakým krémem, plňte je do ¾, ne víc! Pokud chcete jen obyčejné muffiny, naplňte je skoro po okraj. Pro ozvláštnění jsem do každého košíčku dala na lžíci těsta čtvereček čokolády s třešňovou náplní, a pak překryla dalším těstem.

3. Pečte je při 160°C 18-20 minut nebo zkuste propečení párátkem.

4. Ozdobte šlehačkou, krémem nebo svoji oblíbenou polevou. Navrch můžete ještě dát perníček.

(Originál najdete na: Land O Lakes)

 
boogie007
65 příspěvků 09.05.12 13:32
Perníčky

3 hrnky hladké mouky, ½ lžičky jedlé sody, ¼ lžičky prášku do pečiva, ½ hrnku změklého másla, ½ hrnku hnědého cukru, 1lžička nového koření, 2 lžičky skořice, ¼ lžičky zázvoru, ½ lžičky hřebíčku, ½ lžičky pepře (nepovinné), ¾ lžičky soli, 1vejce, ½ hrnku melasy (nakombinovala jsem s ½ medu)

1. Do středně velké mísy prosejte mouku, sodu a prášek do pečiva. Ve větší nádobě utřete máslo s hnědým cukrem. Přidejte koření, sůl, vejce a melasu. Postupně vmíchejte moučný mix. Dobře zpracujte.

2. Rozdělte na poloviny. Každou porci zformujte do koule, a pak stlačte do silnější placky. Zabalte do potravinové fólie nebo do sáčku. Nechte vychladit – minimálně 1 hodinu. Těsto můžete mít připravené dopředu několik dnů nebo i měsíců – to pak skladujte v mrazáku.

3. Než začnete pracovat s těstem, tak ho vyndejte 15-30minut dopředu. Předehřejte troubu na 180°C. Těsto vyválejte na placku vysokou 0,5cm. Vykrajujte různé tvary a dávejte je na plech vyložený pečícím papírem – 2,5 cm od sebe.

4. Plech dejte na 15 minut (minimálně 10) do lednice. Pečte 12 minut nebo až začnou hnědnout okraje. Po vytažení z trouby nechte perníčky ještě 1-2 minuty odpočinout přímo na plechu, až pak je přendejte na talíř.

(Původní recept z Martha Stewart)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz