Recept Pommes Paillasson - "slaměná rohožka"

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pommes Paillasson -

Postup

Oloupat brambory a na hrubo je nastrouhat. Ihned je promíchat s rozehřátým máslem a osolit a opepřit je. Rozehřát pánev a na ni rozehřát olej. Vložit tam brambory a dobře je přitisknout ke dnu pánve v stejnoměrné vrstvě. Na středním ohni brambory smažit po 7-10min. až je spodek dobře zbarvený do hněda. Uvolnit brambory pomocí zatřepáním pánve, nebo pomocí tenké dlouhé kuchyňské špachtle, nebo nože. Obrátit brambory tak, že se pánev přikryje velkým plechem. Držet pánev s plechem pevně dohromady a obojí společně obrátit. Zvednout pánev, vrátit ji na oheň. Jestli pánev vypadá trochu moc suchá, tak na ni přidat něco oleje. Nechat tam sklouznout bramborovou placku a smažit ji na druhé straně, až je placka křupavá a hnědá po obou stranách. Podávat horké k různým francouzským pokrmům. TIP: Chcete-li můžete osmažit 4 menší placky jako jednotlivé porce, ale musíte upravit dobu smažení. P.S. Ve Francii takto pojmenovali tuto bramborovou placku, protože vzhledově připomíná pletenou slaměnou rohožku.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 07.02.05 vloženo
  • 7765x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 450 g brambor (druh na pečení)
  • 1 1/2 lžíce rozehřátého másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje + více podle potřeby
  • sůl a čerstvě nastrouhaný pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Drobek 07.05.12 15:56

Učinil a uvařil poprvé v sobotu, ke grilovaným vepřovým žebírkám a je to lahůdka, a tak jsem si to hned v neděli zopakoval. Vynikající příloha, všechna čest!
Dělal jsem ze čtyř brambor, placka byla necelý centimetr vysoká, zvolna, ale ne z-v-o-l-na smažená. Krásně ztuhla a nebyl problém podebrat lopatkou a otočit.
Rozhodně doporučuju vyzkoušet a zařadit do jídelníčku. Fotku nemám, konečně na co - placka je placka.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pommes Paillasson - "slaměná rohožka"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 02.05.12 21:45

Drobku, ac dlouhatanskou dobu nekurak, rada si s Tebou vykourim „dymku miru“ kterou mam nahodou doma 8o

PS: Zadny recept nemusis mazat, je tam jiz tak dlouho a navic neni to jenom ten jeden…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.05.12 16:25
babi,

rozhodně se do tebe navážet nechci. Byli jsme přátelé na dálku a dodnes si toho vážím.
To co se stalo bylo tím, že já recept odkoukal od Pépina a jmenoval se jinak. Tereza mi napsala, že recept vymazala a že to mám přidat do komentářů. Bez dlouhého rozmýšlení jsem to udělal, napsal, že takhle ho vaří Pépin. Byla to chyba, přiznávám. Už jsem se i zmínil, že přidání cibulky nepovažuju za jiný recept, ani za variantu vhodnou toho abych přidal celý recept. Když jsem si to uvědomil bylo pozdě, už tam někdo komentář napsal a podle pravidel už nesmím můj přídavek měnit. Co dodat? Nevím.
Není v mých silách přečíst všechny recepty v tomto případě z brambor, jestli tam není totéž pod jiným jménem. To bych opravdu musel přečíst všechny. No, neudělal jsem to.
To že jsem řekl že sem už nic přidávat nebudu neznamená, že sem nebudu chodit. Znamená to jen to, že si nejsem a nikdy nebudu moct být jistý zda tu už něco podobného není a nechci to riskovat. To je celé.
Co se týče toho nešťastného Czikos Tokány, přidal jsem ho tehdy na žádost Pepíčka. Tímto tedy prosím Terezu aby ten můj smazala. Je od dva roky mladší než babin, rozdíl je jen v mase. To že už pár let „seděl“ v mé kuchařce nic neznamená. Já jsem pro to, aby se nepsaly duplicitní recepty, situace se stává nepřehlednou. Jak zcela správně říkáš, při téměř čtyřiceti tisících receptů se to může stát, jako se mi to stalo u těch brambor. Hluboce se omlouvám ale to je asi tak všechno co můžu udělat.
Kdysi dávno jsem Pepíčkovi navrhl aby mou kuchařku převzal. nadšeně s tím souhlasil, mou doménu převzal, přestěhoval vše na svůj server. Už se nestalo co sliboval, obě kuchařky propojit tak, aby sami lidé nevěděli kde vlastně jsou. To byl můj cíl. Místo toho jsem já sám neměl přístup, nemohl jsem nic přidat ani změnit, prostě nic. Stalo se to podruhé, už jednou zavedl rubriku grilování s mou sbírkou a taky jsem tam nemohl ani já ani kdokoli jiný. To jsou ty moje stížnosti na něj.
Pokud má paměť slouží nikdy jsem neagitoval a jestli chceš říct, že řádek pod mým odpisem s názvem kuchařky je agitace, nu co se dá dělat. Třeba proto jsem ho změnil.
Rozhodně tě napadat nechci a pokud se ti to tak jeví, nevidím chybu v sobě. Řekněme, že jsem se dost jasně nevyjádřil. Teď ovšem nahrávám casinovi a jeho komentáři „že to nějak vokecám“. Jiná cesta není.

casino
4488 příspěvků 02.05.12 01:00
babi...

…myslím, že drobek to nějak „vokecá“, protože není všechno černobílé, jak se může na první pohled zdát,
ale pro tentokrát s Vámi, nemohu jinak, než SOUHLASIT

Drobek,
výše psaným ale nechci ani jen naznačit, abyste se pakoval.
Myslím, že by to pro Lab byla ztráta…

A duplicitní recepty?
Já je od jisté doby neřeším…
Napíši recept, zkontroluji název, uložím… a když je NÁHODOU duplicitní, on už se někdo ozve a já bez jakékoli hořkosti recept přepíši, pokud mě nepředejde Viktorka se svými chemickými bělícími prostředky :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 01.05.12 23:24

Drobku, zname se ze stranek Labuznika po deset let a mela jsem dojem, ze spolu pratelsky vychazime. Posledni dobou se vsak do me rad navazis. Doposud jsem to brala neosobne. Tento Tvuj posledni vypadek oproti mne je mi vsak nesrozumitelny a nedava smysl. Dovolila jsem si Te upozornit, ze recept, ktery chces pridat zde jiz je, coz by nebyl prvni, co za ta leta se Ti podarilo pridat (napriklad http://www.labuznik.com/…os-tokany-2/ a dalsi), tak jak to nanestesti praktikovalo plno jinych Labuzniku. Pritom pri kazdem pridani receptu si muzes precist:

•Zkontrolujte, zda na Labužníku již stejný recept není. Přidávání stejných receptů stále dokola je častý nešvar především u nováčků. •Duplicitní recept může být smazán administrátorem. •Receptů je tu téměř 40000, proto nejdříve stránky prohledejte a nový recept přidejte, jen pokud tu ještě není atd.

Loucis se teatralne s Labuzniky a stale tu jeste jsi. Jakykoliv podnet ke Tvemu odchazeni hazis na moji hlavu. Neni to tak davno, co jsi nas vsechny agitoval a pretahoval na svoje stranky a najednou jsi tak zatvrzele verny Labuznik? Ty to mas vsak nejspis v nature…Stale si mas na koho stezovat, na Pepicka, na USA, a nyni na me…vsichni Ti krivdime a ublizujeme Ti.

Mohu Ti rict muj osobni nazor na duplikatni recepty. Nemyslim si, ze ma vyznam psat stejne, anebo takrka stejne recepty u kterych lze v komentarich (ty na to snad jsou) poznamenat, ze lze pridat napriklad cibulku. Vsichni stejnym zpusobem zajistujeme, ze nepiseme ty duplikaty a kdyz se nam nejaky podari, tak je mazeme (to jsem osobne udelala nekolikrat a jeste jsem se omluvila). Totiz navstivit stranky kde jsou desitky stejnych receptu je notna otrava! Vzdyt na svete existuje tolik unikatnich receptu, ze Labuznik se svymi 40,000.00 je jenom zlomek svetove sbirky (kvalita pred kvantitou). Myslim si, ze bude-li mit Labuznik pouze unikatni recepty, budou to pak unikatni webove stranky. Jenom kdyby se zachoval respekt jeden ke druhemu :!

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.04.12 23:30
Bento,

pristup na Labu odradza vela ludi od pridavania receptov. A já jsem jeden z nich. Proto se loučím, jen jsem to na rozdíl od mnohých ohlásil. Jinej už nebudu. :lol:
Mám prostě dojem že při stávající politice se Labužník stal mamutem odsouzeným k zániku. Kdysi, to ještě bylo mrtvé moře naživu :D mě tu jedna labužnice sprdla, že jsem jí uctivě vykal. Bylo to tu jako v Knize džunglí od Kiplinga - jsme jedné krve, ty i já. :hug:
Nevím zda se to stalo přechodem k novým majitelům, netroufám si soudit. Jen vidím, že to tu už není nějak „ono“. Chybí mi ta přátelská atmosféra, to snad mohu říct bratrstvo (jo, sesterstvo taky :lol: )
Tak se tu lidi mějte. :mavam:

Bento
794 příspěvků 24.04.12 23:08

drobku, ja som len chcel povedat ked sa nebudu pridavat aj duplikaty , kde sa novy snazia a chcu daco ukazat …je to koniec Labu .Taka je doba , vsetko je velmi docasne a ked si stary clenovia myslia ze len to co bolo pridane je to spravne ( aj ked maju pravdu ) tym padom pochovavaju Labuznika. Teraz som pozeral jablkovu babovku na Vareche je tam 7 skoro podobnych receptov, no a co? ludia sa chceli pochvalit nie ako tu kazdy je zjazdeny ( preto tiez nemam zaujem pridavat ziaden Taliansky recept skoro kazdy som vymazal, clovek sa snazi a dostane len sproste komentare len tak mimochodom Varecha tym padom ma uz 13800 clenov na Facebooku.
Ja ju nereklamujem ,ale tvrdohlavy, nemoderny pristup na Labu odradza vela ludi od pridavania receptov.

Příspěvek upraven 24.04.12 v 23:11

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.04.12 22:47
Jolano

já zas tak moc nesmutním. :think:
Jen jsem si uvědomil že vlastně trh je nasycen a už není co přidávat, všechno už tady (nebo někde blízko) je. Kontrolovat zda tu už nění něco podobného je nad lidské síly a hlavně trpělivost. Aspoň tu moji.

jolana
5066 příspěvků 24.04.12 22:38

..a preco tak smutne ludkovia..Drobku nemas recept pridat teraz ? to nevadi..zivot ide dalej a bohvie co nove zistis, niekam sa dostanes alebo si precitas a mas to!. ..je tu toho dost ale nie vsetko..vsetko sa ani neda, svet je velky a ludia v nom toho navaria..a kto ma zaujem a vari a rad skusa ma vsetky recepty pred sebou..len sadnut a prezerat Labuznik..
Di, nesuhlasim s tebou v jednom..Labuznik vychoval mnoho labuznikov..vela ich bolo vidno, potom sa stratili, vela chodi a nie je ich vidno ..aj nesvarov tu bolo , aj volno , aj tesno..vselijako..a je tu vela receptov, vela diskuzii, debat a informacii..nie je to len o pokece pod receptom..na starom Lab. u pepicka tiez boli obdobia mrtve, zive, zivsie, zle aj dobre, duplikaty aj spamove sme mali jak kobercove bombardovanie to bolo :mrgreen: ..a stale je tu niekto kto sa rad podeli s tym co pripravil, vyfotil , ako na to …a to je dobre..pokial nam chuti a mame chut sa o to aj podelit?.. co viac si mozeme priat.. :lol:
Pekny vecer :mavam:

Bento
794 příspěvků 24.04.12 22:34

Drobku, nedavno v Slovenskych novinach bol dobry vtip, kde sa recnik pytal kdo bude vladnut na Slovensku ked estebaci a komunisti vymieraju?
Co som chcel povedat generaci po nas je to totalne jedno ci dvojaky alebo trojaky budu pridane , jedine tak pokracuje vyvoj aj s chybami. :arrow:

di
2451 příspěvků 24.04.12 21:40

Drobku: Webdio si to odškrtne jako nepodařený podnikatelský plán a hotovo. Že za sebou nechali spoustu smutných lidí, to holt bude jedno.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.04.12 21:30
di,

krásně jsi to napsala „na rozdíl od nás ohleduplných gerontů“ :potlesk: :potlesk:
Je mi z toho smutno, moc, alr nedá se nic dělat, život jde dál. :mavam:

di
2451 příspěvků 24.04.12 21:27

Drobku: a to by asi tak byla taková pěkná tečka za tímhletím webem, že…
Je mi z toho hodně smutno, jak to tu po zakoupení dopadlo. Jak jsem ale dnes náhodně zjistila, Webdio těch webů nakoupilo mnohem víc… Pokud i tam budou chtít zavádět svá „pravidla“, těžce ztroskotají - tam diskutují mlaďasové, resp. hodně aserivní mlaďasky - a ti se s tím, na rozdíl od nás ohleduplných gerontů tady, fakt mazat nebudou, utečou a hotovo.
Ale musí to být pro ty tamní diskutéry hrozné zklamání - mysleli si, že jsou na zcela nezávislém, nonkonformním blogu, který „tepe“ současné nešvary, je prostě free, cool a in - a teď tohle…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.04.12 16:19
Babi,

to je totiž tak. Samozřejmě jsem kontroloval zda už v labužníku recept není. Ale hledal jsem brambory Darphin, ne Paillasson, prostě jiné jméno. Možná jsem se měl podívat na bramborová jídla, jenže těch je 19 stránek! Ty jsi samozřejmě recept poznala, vždyť jsi ho tam přidala sama. :kytka:
Já naprosto souhlasím se zásadou nepřidávat „dvojáky“. No a při asi, nevím číslo přesně, čtyřiceti tisících receptech je podle mně nemožné ještě přidat něco co tu v nějaké podobě není. Navíc zkontrolovat zda není ani v Topreceptech, vaření.cz, a dalších a dalších, protože to by byl recept opsaný odjinud. :zed:
Udělal jsem chybu, že jsem přidal na radu Terezy variantu. To to taky není, liší se to jen zelenou cibulkou - scalions. To ani není varianta. Je přece normální, že otevřeme dveře lednice a přemýšlíme co „tam ještě vrazit“.
To nejsou variace, aspoň podle mně. Kolik jen je receptů na guláš? Já jich znám nejmíň čtyřicet! Minulý týden jsem „vynalezl“ další. Z lednice na mně jukal zázvor, šup tam s ním! Je to nový recept? NE! Je to varianta k přidání? Taky ne.
A tak jsem se rozhodl že končím. Přeju Labužníku hodně štěstí, dál sem budu chodit, nezanevřel jsem. Prostě jen nevím co přidat. Psát komentáře typu - krásné - to nechci. :think:
Má sbírka má asi 8 centimetrů, tištěno z obou stran, a většinu jsem ještě ani nezkusil a už to v životě nestihnu, byť je mi teprve 65.
Co na závěr? Děkuju ti za to, že jsem došel k závěrečnému poznání. :mavam: :kytka:

babi
6360 příspěvků 23.04.12 23:44

:) Drobku, Jacques Pepin v mych ocich je velikan francouzske kuchyne i kdyz zijici v USA. Nejvic jsem snad mivala rada jeho spolupraci s Americankou, taktez mistrini francouzske kuchyne, Julii Child. Tento zakladni recept je zajiste ruzne pozmenen, at si studujes recepty Edouard de Pomiane, Alain Ducasse, Auguste Escoffier, Jean-Georges Vongerichten, Marie-Antoine Carême atd., atd.

Nesmirne snadny bramborovy placek. Francouzi oproti Italum maji radi brambory na vsechny mozne zpusoby…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.04.12 15:38
Takhle je chystá Jacques Pépin,

bývalý to kuchař Charlese DeGaula.
3 brambory na pečení, (asi 25 dkg na osobu)
2 lžíce kukuřičného oleje
1 polévková lžíce čerstvého másla
4 zelené cibulky
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky pepře.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. (Měli byste mít asi 4 šálky). Stiskněte brambory jemně rukama a vyždímejte z nich vodu.
Rozehřejte olej a máslo v teflonové pánvi. Přidejte brambory, jarní cibulkou, sůl a pepř a osmahneme za občasného míchání, po dobu 2 minut, dokud brambory jsou dobře promíchané s kořením. Stiskněte směs se zadní stranou lžíce na placku, snižte teplotu a smažte asi 12 minut.
Potom obraťte a smažte ještě 10 minut na druhé straně. Obě strany by měly mít barvu bramboráku, červeno – hnědou.
Až na pár detailů vlastně totéž, a já, protože jsem to poznal pod jiným jménem jsem to nenašel.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
¨slaměná rohožka¨- ejin...

ach jé je, tondlencto je evidentně obrázek pizzy, který patří k receptu ZDE a tam se nachází obrázek k tomuto receptu. Pepíček ze mě nebude mít radost, musím ho poprosit, aby obrázky prohodil. Máš však pravdu, recept se podobá svou přípravou receptu na Rösti, až na to, že brambory jsou syrové a míchá se do nich máslo. Nejsou to však Rösti! Děkuji Ti za upozornění ;o)

Pěkný den!

ejin
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

a není to náhodou tvoje rosti? Nebo jsem to četla někde jinde?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz