Recept Pomerančová rajčatová polévka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomerančová rajčatová polévka

Postup

1. Pórkové cibulky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Trochu natě odložíme na ozdobu, cibul­ky osmahneme na 1 lžíci olivového oleje. 2. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme vroucí vodou, zchladíme studenou vodou a opatrně oloupeme. Z plo­dů vybereme zrníčka, protřeme je sítem a tekutinu při­tom zachytíme. Dužinu pokrájíme na kostičky a spolu s rajčatovou štávou a 50 g másla přidáme k pórkovým cibulkám. 10 min. podusíme. Rajčata s cibulkami rozmi­xujeme se 75 g másla a protřeme sítem. 3. Přilijeme slepičí vývar, smetanu a pomerančovou štá­vu a krátce povaříme. Ochutíme trochou estragonové­ho octa, osolíme, opepříme a přisladíme. 4. Zázvor oloupeme, posekáme a opečeme na zbylém oleji. Přilisujeme oloupaný česnek a krátce osmahneme. 5. Z toastového chleba odkrojíme kůrku, krajíce příčně rozpůlíme a asi 2 min. opékáme na česnekovém oleji z obou stran dokřupava. Pomeranče důkladně oloupe­me, nakrájíme na plátky, rozdělíme do 4 talířů a zalije­me polévkou. Ozdobíme pórkovou natí. VARIANTA PŘÍPRAVY Soupe á la Durance Pro čtyři osoby omyje­me a rozčtvrtíme 1 kg rajčat. Pak oloupeme a nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 2 cibule a krátce zesklovatíme na 2 lží­cích olivového oleje. Přidáme rajčata a přilijeme tolik vody, aby byla zakrytá. Přidáme bylinky (bobkový list, 3 snít­ky petrželky, 1 snít­ku tymiánu a 1/2 svazku čerstvé bazalky). Okořeníme dvěma lžičkami cuk­ru, soli a pepřem. Zvolna vaříme na ma­lém ohni pod bodem varu asi 15 min. Všechno propasíruje­me a znovu dáme do hrnce, popř doplníme trochou vody. Vaříme dalších 15 minut na malém ohni. Mezitím omyjeme 1/2 svazku bazalky, otr­háme lístky a poseká­me. Oloupeme a po­sekáme 1 stroužek česneku a smícháme ho spolu s bazalkou a dvěma lžicemi oli­vového oleje. 1/2 bagety nakrájíme na krajíčky a opečeme v opékači. Do polév­ky vmícháme bazalko­-česnekový olej a po­dle potřeby osolíme a opepříme. Najemno nastrouháme 50 g parmazánu. Polévku rozdělíme do čtyř předehřátých talířů. Bagetu a parmazán podáváme zvlášť.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 05.03.03 vloženo
  • 3666x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • na osobu asi 560 kcal, 8 g bílkovin, 37 g tuků, 44 g sacharidů
  • 4 pórkové cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 800 g rajčat
  • 125 g másla
  • 250 g slepičího vývaru (z kostky)
  • 250 ml smetany
  • 500 ml pomerančové šťávy
  • estragonový ocet
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 10 g zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 krajíce toastového chleba
  • 2 pomeranče

Doporučená příloha

  • Podáváme s česnekovými topinkami.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pomerančová rajčatová polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz