Recept Pomerančová rajčatová polévka
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Pórkové cibulky omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Trochu natě odložíme na ozdobu, cibulky osmahneme na 1 lžíci olivového oleje. 2. Rajčata nařízneme do křížku, spaříme vroucí vodou, zchladíme studenou vodou a opatrně oloupeme. Z plodů vybereme zrníčka, protřeme je sítem a tekutinu přitom zachytíme. Dužinu pokrájíme na kostičky a spolu s rajčatovou štávou a 50 g másla přidáme k pórkovým cibulkám. 10 min. podusíme. Rajčata s cibulkami rozmixujeme se 75 g másla a protřeme sítem. 3. Přilijeme slepičí vývar, smetanu a pomerančovou štávu a krátce povaříme. Ochutíme trochou estragonového octa, osolíme, opepříme a přisladíme. 4. Zázvor oloupeme, posekáme a opečeme na zbylém oleji. Přilisujeme oloupaný česnek a krátce osmahneme. 5. Z toastového chleba odkrojíme kůrku, krajíce příčně rozpůlíme a asi 2 min. opékáme na česnekovém oleji z obou stran dokřupava. Pomeranče důkladně oloupeme, nakrájíme na plátky, rozdělíme do 4 talířů a zalijeme polévkou. Ozdobíme pórkovou natí. VARIANTA PŘÍPRAVY Soupe á la Durance Pro čtyři osoby omyjeme a rozčtvrtíme 1 kg rajčat. Pak oloupeme a nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 2 cibule a krátce zesklovatíme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme rajčata a přilijeme tolik vody, aby byla zakrytá. Přidáme bylinky (bobkový list, 3 snítky petrželky, 1 snítku tymiánu a 1/2 svazku čerstvé bazalky). Okořeníme dvěma lžičkami cukru, soli a pepřem. Zvolna vaříme na malém ohni pod bodem varu asi 15 min. Všechno propasírujeme a znovu dáme do hrnce, popř doplníme trochou vody. Vaříme dalších 15 minut na malém ohni. Mezitím omyjeme 1/2 svazku bazalky, otrháme lístky a posekáme. Oloupeme a posekáme 1 stroužek česneku a smícháme ho spolu s bazalkou a dvěma lžicemi olivového oleje. 1/2 bagety nakrájíme na krajíčky a opečeme v opékači. Do polévky vmícháme bazalko-česnekový olej a podle potřeby osolíme a opepříme. Najemno nastrouháme 50 g parmazánu. Polévku rozdělíme do čtyř předehřátých talířů. Bagetu a parmazán podáváme zvlášť.
Recept je z kategorií: Polévky
- 05.03.03 vloženo
- 4812x zobrazeno
Čas přípravy
- 45 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- na osobu asi 560 kcal, 8 g bílkovin, 37 g tuků, 44 g sacharidů
- 4 pórkové cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 g rajčat
- 125 g másla
- 250 g slepičího vývaru (z kostky)
- 250 ml smetany
- 500 ml pomerančové šťávy
- estragonový ocet
- sůl
- pepř
- cukr
- 10 g zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 2 krajíce toastového chleba
- 2 pomeranče
Doporučená příloha
Podáváme s česnekovými topinkami.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Pomerančová rajčatová polévka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pomerančová rajčatová polévka