Recept Pomazánka z uzených šprotů
Ahasv-er Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Pomazánku připravuji raději z vážených šprotů, ale lze použít i kvalitní konzervované šproty v oleji. V tom případě větší část oleje z konzervy nepoužiji.
Postup
Vážené celé šproty zbavím ocasních ploutví a spolu s taveným sýrem rozmixuji např. tyčovým mixérem. Do takto připravené pasty přidám nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekané kapary, okořením špetkou pepře a vidličkou dobře promíchám. Před podáváním nejméně dvacet minut předem vyndám z lednice, pomazánka se pak lépe roztírá. Pečivo potřené pomazánkou ozdobím drobně sekanou pažitkou. Do směsi lze vmíchat i jedno vařené vejce, ale pomazánka je pak tužší.
Recept je z kategorií: Rybí pomazánky
- 14.05.13 vloženo
- 32021x zobrazeno
Čas přípravy
- 20 minut
Počet porcí
- 2 porce
Ingredience
- 20 dkg vážených uzených šprotů
- 1 středně velká cibule
- 1- 2 trojúhelníčky taveného sýru
- 1 lžička kaparů
- pažitka
- pepř
Doporučená příloha
čerstvý chléb, bílé pečivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.6.19 10:19
Použila som šproty z konzervy. Po odstránení kostičiek a chvostov
zostala čistá hmotnosť 150 g. Taveného syra Philadelphia som dala 100 g.
Po rozmixovaní som pridala polovicu veľkej cibule, pokrájanej nadrobno.
A dve strúhnutia mlynčekom na čierne korenie.
Vznikla výborná pomazánka.
22.5.14 14:01
Dnes konečně na tuto pomazánku došlo – tedy nesnědla jsem šproty jen
tak s chlebem jako obvykle, ale použila je pro další úpravu . Naše kočky také nepřišly zkrátka,
dostaly hlavy, ploutve a kostičky. Mají totiž důvod k oslavám – včera
se jedné z nich narodila 3 koťata
.
15.5.13 13:16
No, pomazánka za recept nemůže… a i jedna* by bylo mnoho, hodnotím
tedy pěti ******
Omlouvám se za použití netradičního pečiva… Lahůdku jsem připravil pro
MAKRONKY… Dosud jsem měl za to, že je užíra anorexie s bulímií, ale
nedávno se vyžvejkly, prý sežraly jakéhosi Celiakálního spruea či čo a
fffčíl prý jim vadí jakýsi lepek či čo, který prý je v běžném
pečivu. Takže, když pro ně vařím, tak bez mouky…
Tož co bych neudělal pro bližního svého…
Diskuse k receptu Pomazánka z uzených šprotů
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pomazánka z uzených šprotů
@casino, z opatrnosti jsem pracovala s poloviční dávkou. Těch 110 g bylo po oddělení ploutví, hlav a páteřních obratlů
. Protože nevím, kolik že váží
trojúhelník taveňáku (autor dávkuje 1 - 2 ks), dala jsem cca 50 g
z většího balení. A cibuli jednu
menší
.
@birkana

(já to níže řešil spíše teoreticky:
„Já bych z dvacecetideka šprotů nadělal pomazánky skoro pro půl čety
vojáků…“
paní kolegyně, vy jste vlastně použila téměř dokonalý rybí separát
Pokud ale byste postupovala podle rcp (autor amputoval pouze ocasní ploutve), tak by vám terminus technikus „brusná pasta“ nezůstal utajen
A to, že vaše krmě už od pohledu vypadá poživatelněji než ten můj výtvor je dáno i tím, že jste ušetřila skoro 50% výchozí suroviny
@casino, rok se s rokem sešel a já se konečně dostala k umíchání této pomazánky. Pracovala jsem s váženými rybičkami. Kupuji je docela často; někdy jsou až vysušené, jindy vláčně vlhké (pro výslednou konzistenci to bude podstatné!). Rybkám jsem také oddělila hlavy (+ ploutve a páteře, kůži a drobné kostičky jsem ponechala), zato jsem jich použila trochu více
Níže se zmiňuješ o jakési „brusné pastě“; patrně dost záleží i na konzistenci sýra (já měla hodně „matlavý“), mě se podařilo umixovat docela hladce
Pomazánka mi také vyšla mnohem světlejší,
než tobě - na 110 g očištěných rybek jsem dala 50 g sýra 
Chuťové je pomazánka dobrá. Tolik moje „výsledky výzkumu“
… co se mazání týká
Ale vezmeme-li koláž (viz Kolář) jako
umění, pak vám děkuji za poklonu 
Před lety jsem se podobného zvěrstva na LABU
také dopustilo a nedávno mi byla patřičně „umyta hlava“
Dokonce chápu, že ta rybka tam v úvodu
trčí dosud; to by Viktor nesměl být jako pivovarský kůň s klapkami na
očích, protože jinak by ji už dávno rozpustil a vypustil, jako z netu
zcizenou (pokud je toto zde vaše
dílo, pak beru svá slova zpět)
“
Nu což, občas se přihodí, že i kovářův
komoň chodí naboso 
Leč, tento recept v jeho kuchařce
nenalezen…
Chápu, že vás ten obrázek pod UVAŘENO irituje, ale koláží bych to nenazývalo. No, patrně mám mezery ve vzdělání
Chápu rovněž, že nemá každý fotoaparát (je to i můj případ), ani mobil s foťákem a ani takové podnájemnice jako já mám MAKRONKY, které mu za hubičku nafotí uvařenou krmi. Nad to mám i pochopení pro tu zkopírovanou fotečku v úvodu receptu
Na jiném místě píšu, že: „pomazánka za recept nemůže…“ Doplnil bych, že tak jako děti nemohou za rodiče, tak ani zde tato chudinka nemůže za autora… Přijde mi, že tu formulku: „Pomazánku připravuji raději z vážených šprotů“ jste do receptu prskl jen tak z plezíru, a v reálu jste to, vážený, z VÁŽENÝCH rybiček nepřipravoval a jako mystifikátorovi je vám teď proti srsti přiznat barvu. Dovolím si vás znovu citovat: „Pak se zamysli, nasyp si popel na hlavu a…
A co se mého zdraví dotejká (Casino, casino… co se takhle začít léčit a docházet pravidelně k psychiatrovi,) zdá se, že pán je odborník
P. S.
Jsem potěšeno, že máme společnou zálibu v V. V.
Proč by to měl Viktor mazat, mně se to líbí, na každém plku je pravdy trochu.
Já jsem s casinem také
začátky neměla lehké, než jsem ho prokoukla, ale díky labužnicím, které
mně fandily a podporovaly (některé už také odešly), jsem to ustála. 


Gurmán - negurmán…
Povodně už ustupují, tak já se za břicho popadám…
Příspěvek upraven 04.06.13 v 15:39
A nemažte Casinův komentář…---- ať se pobaví i ostatní. Nebýt ty povodně, tak se za břicho popadám…
… kolegův komentář:
Casino, casino… co se takhle začít léčit a docházet pravidelně k psychiatrovi, než si hrát na gurmeta? Jen kritizuješ, sestavuješ přiblblé koláže a prezentuješ hloupé názory. Dělej se sebou něco. Přečti si něco o uzení, o mořských rybách, o kuchyňských spotřebičích s rotačními noži a jejich efektivnímu působení na potraviny a o použití másla ve studené kuchyni a u pomazánek a pečiva zvlášť. Až tohle všechno budeš mít za sebou – a myslím, že v tvém případě to budou spíše měsíce než dny – pilně studuj studenou kuchyni např. Viléma Vrabce, abys pochopil, jak vypadá „vysoká škola gastronomie“ a uvědomil si, že ty jsi možná absolvoval maximálně „zvláštní školu“ gastronomie. Pak se zamysli, nasyp si popel na hlavu a…
Musím zavézt tchyňku ke kadeřnici, ale ty zmiňované koláže by mě zajímaly. Týka se to přece fotografování jídel, není-liž pravda, že.
Díky
Příspěvek upraven 04.06.13 v 15:11
To ale tvrdíte nesmysl, prostě vám nevěřím.
Casino, casino… co se takhle začít léčit a docházet pravidelně k psychiatrovi, než si hrát na gurmeta? Jen kritizuješ, sestavuješ přiblblé koláže a prezentuješ hloupé názory. Dělej se sebou něco. Přečti si něco o uzení, o mořských rybách, o kuchyňských spotřebičích s rotačními noži a jejich efektivnímu působení na potraviny a o použití másla ve studené kuchyni a u pomazánek a pečiva zvlášť. Až tohle všechno budeš mít za sebou - a myslím, že v tvém případě to budou spíše měsíce než dny - pilně studuj studenou kuchyni např. Viléma Vrabce, abys pochopil, jak vypadá „vysoká škola gastronomie“ a uvědomil si, že ty jsi možná absolvoval maximálně „zvláštní školu“ gastronomie. Pak se zamysli, nasyp si popel na hlavu a…
Nehraju si na znalce…pouze píšu, co znám a poznám
Jestli ty ne, tvoje chyba 
… aby dodržela recept

Dokonce i MAKRONKY, co jsou normálně jako
kyseliny, tak aby ty chlebíčky vůbec požily, jedna si je polívala kečupem,
druhá paplala majonézou a ta třetí říkala, že až bude potřebovat
emetikum, tak si udělá pomazánku podle tohoto mustru
Možná mám jenom nevýkonou techniku,,, ale
než nespravedlivě odsoudit recept, raději si nasadím psí hlavu a stáhnu
ocas
… a výsledek ať posoudí
nezaujatý hodnotitel; co třeba váš chlap


Pokud autor není úplný mimoň, tak by snad netvrdil něco, co lze jednoduše vyvrátit
On hovoří o „hladké pastě“, mně se podařilo vyrobit cosi jako brusnou pastu na akné, nebo na chodidla
Díky
5068 příspěvků 15.5.13 18:26
Sucha..chleb s maslem je lepsi

Birkano, tak ja to tiez poznam a na stopro..pretoze chut kuzicky a kosticiek krom inej konzistencie je ina..
To já mám zatím smůlu… u nás vážené šproty nemají, v sousedním městečku málokdy a k dispozici mám jen pastu z uzených šprotů od SOKRA.
Však se dočkám… 
Dala bych si hned
@casino, tvoje uvaření vypadá opravdu lákavě, nazdobil jsi to parádně (doufám, že jsi nezpodobnil MAKRONKY, to by se dalo vykládat různě
). Asi také pomazánku zrealizuju, ale až
o víkendu. Opravdu jsi dodržel dávkování ingrediencí dle receptu? Nebo
mám experimentovat nezávisle na tvých výsledcích? 
Tady se trochu musím zastat @Ahasv-er a. Ten můj chlap také, když otevře rybičky, zahájí pitvu jak na soudním
Oddělí kostičky, kůžičky, ploutvičky,
šupinečky, téměř neviditelné vnitřnostičky. Pracuje „přesně“ jak
vědec se sklíčky pod mikroskopem, odděluje „to stravitelné od
neřádstva“. Pak umatlá pomazánku, pravda, je dobrá. Ale tolik času
stráveného nimráním se v rybkách? Já to celé šoupnu do robota,
rozsekám na velejemno, přihodím ostatní suroviny a během pár minut je
hotovo. Vždy mu chutná, o „složení“ se nebavíme. A co hlavně: POZNÁ
PRDLAJS

Však tě nikdo nenutí, abys je použila. Můj recept je můj recept, ty si jej můžeš samozřejmě upravit dle svého. Tvému tvrzení, že bys jejich použití po rozmixování poznala nevěřím, je to nesmysl. Hlavně si nehraj na znalce, prosím.
Patřím mezi ty, co poznají, jestli někdo sardinky před výrobou pomazánky oškrábal a vykostil. Proto vykošťuji, oškrabávám a mnozí si klepou na čelo. Do chvíle, než ochutnají a diví se, jak to, že je pomazánka tak jemná a nic je neškrábe v krku. Proto taky Ahasv-ere můžu s jistotou říct, že i kdyby ses utyčoval, poznám, jestli jsi použil i hlavy nebo ne. Já bych je nepoužila.
Příspěvek upraven 15.05.13 v 12:17
A nakonec, nevím, zda tušíte, vážený Casino, co dokáže tyčový mixér a jak vůbec vypadá - ale za 15 sekund chodu na poloviční kapacitu otáček máte ze šprotů hladký krém - ploutve neploutve a hlavy nehlavy. Dobrou chuť
… a vyrazím do marketu ulovit šproty…

Sám jsem celej říčnej, zda se mi podaří „vybagrovat“ autorův smeč (viz níže), či zda mě zatluče do antuky a já budu v kabátě z ostudy chodit kanálama (kanály?)
… a to že velmi, velmi hodně moc! Tuze se těším, až konečně příležitostně odzkouším polevu na Sachertorte , protože to by mohl být ten správný postup po kterém neúspěšně pasu skoro 20 let.
Mně pouze přijde kosmické (tragikomické),
že když už babi občas „ulítne“, tak to, co by jiní řešili
s nadhledem např. větičkou: No co, ukecla jsem se, pardóóón…, tak ona
zjevnou pitomost často obhajuje (obkecává) do krajnosti (až na krev) 

Ale avšak každý se občas ukecneme (a při qantu babi receptů je to relativně častěji než u jiných Labužníků)
Naposledy viz „destilovaný ocet“
Upřímně, @Ahasv-er, poměr ryby : sýr bych také raději upravila ve prospěch taveňáku
Vážené šproty mám ráda, jen odstraňuju
i hlavy, nejen ocásky a ploutvičky. Ale to bude asi tím, že chovám spoustu
koček a ony mají ty šprotí zbytky jako úžasnou mňamku
A také je pravda, že vážené a
konzervované šproty jsou naprosto rozdílné konzistence (alespoň tak se to
jeví mně
).
Vážení, k názoru individua jménem Casino - viz níže mohu snad doporučit jediné - recept zkuste dle mého postupu a udělejte si obrázek sami. Pan Casino patrně vážené šproty v životě neviděl a nejedl, nemluvě o představě o jejich mastné a poloměkké konzistenci, jinak by nemohl vypustit tak stupidní názor. Inu kde nebylo naděleno rozumu shůry… A nakonec, nevím, zda tušíte, vážený Casino, co dokáže tyčový mixér a jak vůbec vypadá - ale za 15 sekund chodu na poloviční kapacitu otáček máte ze šprotů hladký krém - ploutve neploutve a hlavy nehlavy. Dobrou chuť
Příspěvek upraven 15.05.13 v 10:30
Casino, právě proto jsem tam umístila ty tři čerty
Chtěla jsem (jak teď vidím, velice
kostrbatě) ten Ahasv-erův humor povýšit na druhou. A tvoje poznámka mi
připadala jako přihrávka. Smeč ovšem nevyšel, sorry 
1454 příspěvků 14.5.13 22:38
Kurníkšopa, ja si snáď na staré kolená začnem rozumieť s casinom
, no až na tú babi, ja mám s jej receptami
veľmi dobré skúsenosti, asi si treba vedieť vybrať 
ja nedávam kapary, ale pridávam maslo priamo do nátierky, no a navrch kúsky citrónu, prípadne aj s troškou kôry
Tentokrát to nemyslím ironicky, ale spíše laškovně, protože do takového stavu mě spolehlivě dostane vedle babi i Ahasv-er, když začnou mlžit…

nebo tápe ve zbožíznalectví,
nebo jen ták „ťápe fazulovicu“,
ale možná se ve dvou uvedených domněnkách
nepletu. 
Hahaha…, rád bych to viděl…
Snad masomlýnek či food processor by si s tou
bezocasou hmotou poradil…, ale ty rozfofrované lebky budou asi pěkně
skřípat mezi zuby!
A v závěru tu „suchou brzdu“ mázneme na
další suchou brzdu… Samozřejmě bez másla, jak propaguje autor. 

Vždyť si dělá prču…
Když si spojím v receptu uvedené ingredience s tím, co píše v postupu a komentářích, tak mi z toho vychází, že buďto to podle receptu vůůůbec nepřipravoval,
Zkuste si představit 200g uzených šprotů, sice bez ocásků, ale také bez oleje!!! Samotné je to taková „suchá brzda“
Zkuste si představit taveného PRIMÁTORA! Druhá „suchá brzda“
Zkuste si představit tyto dvě suché brzdy mixované „tyčákem“
No, ať to zkrátím.
Myslím, že podobné pomazánky pácháme občas ffšichni…
Myslím, že je povětšinou nastavujeme a ředíme aby byly krémové a ne jako sečka…
Já bych z dvacecetideka šprotů nadělal pomazánky skoro pro půl čety vojáků…
No a ta KL kapar je tam beztoho jen tak pro srandu králíkům a pro větší světovost, tohoto „světového“ receptu…
@casino, máslo pod pomazánku je zbytečné
, jak píše níže @Ahasv-er . Na chlebu
s máslem je máslo pomazánka sama a tudíž zbytečné NENÍ
Tak to aspoň vidím já

… zde 14.5.2013 – 12:34 nyní opomenul dát odkaz na tento recept se kterým se tato pomazánka zajisté bude s radostí snoubit

Příspěvek upraven 14.05.13 v 15:47
Sýr můžete zvolit například kvalitní smetanový. Nejlépe bez bylinek.
Také se mi ten receptík líbí
Já bych asi dala nějaký méně výrazný
sýr. Třeba má autor receptu lepší tip na kombinaci chutí. 
Edit: Autor receptu stačil odpovědět dřív
Příspěvek upraven 14.05.13 v 14:49
Jakýkoli tavený sýr - trojúhelníček - např. Primátor. Stačí? Máslo nedošlo, nebojte. S máslem by to bylo dosti tučné, ryby samy o sobě jsou tučné dost. Zkuste a uvidíte, jaká je to dobrota. Mimochodem dávat máslo pod pomazánku mi přijde zbytečné. To je stejné, jakobyste ředili pivo vodou nebo hovězí vývar vodou.
Příspěvek upraven 14.05.13 v 14:59
5068 příspěvků 14.5.13 14:21
..uchvatny recept, voni to az sem.. mohol by si upresnit ake syry?
PS: nad slnko jasne ze doslo maslo