Recept Pomazánka z uzených šprotů

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomazánka z uzených šprotů

Úvod

Pomazánku připravuji raději z vážených šprotů, ale lze použít i kvalitní konzervované šproty v oleji. V tom případě větší část oleje z konzervy nepoužiji.

Postup

Vážené celé šproty zbavím ocasních ploutví a spolu s taveným sýrem rozmixuji např. tyčovým mixérem. Do takto připravené pasty přidám nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekané kapary, okořením špetkou pepře a vidličkou dobře promíchám. Před podáváním nejméně dvacet minut předem vyndám z lednice, pomazánka se pak lépe roztírá. Pečivo potřené pomazánkou ozdobím drobně sekanou pažitkou. Do směsi lze vmíchat i jedno vařené vejce, ale pomazánka je pak tužší.

Recept je z kategorií: Rybí pomazánky


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.05.13 vloženo
  • 17313x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 20 dkg vážených uzených šprotů
  • 1 středně velká cibule
  • 1- 2 trojúhelníčky taveného sýru
  • 1 lžička kaparů
  • pažitka
  • pepř

Doporučená příloha

  • čerstvý chléb, bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 22.05.14 14:01

Dnes konečně na tuto pomazánku došlo – tedy nesnědla jsem šproty jen tak s chlebem jako obvykle, ale použila je pro další úpravu :lol: . Naše kočky také nepřišly zkrátka, dostaly hlavy, ploutve a kostičky. Mají totiž důvod k oslavám – včera se jedné z nich narodila 3 koťata :kytka: .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 15.05.13 13:16

No, pomazánka za recept nemůže… a i jedna* by bylo mnoho, hodnotím tedy pěti ****** :mrgreen:
Omlouvám se za použití netradičního pečiva… Lahůdku jsem připravil pro MAKRONKY… Dosud jsem měl za to, že je užíra anorexie s bulímií, ale nedávno se vyžvejkly, prý sežraly jakéhosi Celiakálního spruea či čo a fffčíl prý jim vadí jakýsi lepek či čo, který prý je v běžném pečivu. Takže, když pro ně vařím, tak bez mouky…
Tož co bych neudělal pro bližního svého… :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ahasv-er 14.05.13 13:13

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pomazánka z uzených šprotů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1667 příspěvků 23.05.14 08:00

@casino, z opatrnosti jsem pracovala s poloviční dávkou. Těch 110 g bylo po oddělení ploutví, hlav a páteřních obratlů :lol:. Protože nevím, kolik že váží trojúhelník taveňáku (autor dávkuje 1 - 2 ks), dala jsem cca 50 g :idea: z většího balení. A cibuli jednu menší ;-).

 
casino
4473 příspěvků 22.05.14 21:53
brusná pasta

@birkana
paní kolegyně, vy jste vlastně použila téměř dokonalý rybí separát :palec:
Pokud ale byste postupovala podle rcp (autor amputoval pouze ocasní ploutve), tak by vám terminus technikus „brusná pasta“ nezůstal utajen :)
A to, že vaše krmě už od pohledu vypadá poživatelněji než ten můj výtvor je dáno i tím, že jste ušetřila skoro 50% výchozí suroviny :potlesk: (já to níže řešil spíše teoreticky: „Já bych z dvacecetideka šprotů nadělal pomazánky skoro pro půl čety vojáků…“

 
birkana
1667 příspěvků 22.05.14 14:28

@casino, rok se s rokem sešel a já se konečně dostala k umíchání této pomazánky. Pracovala jsem s váženými rybičkami. Kupuji je docela často; někdy jsou až vysušené, jindy vláčně vlhké (pro výslednou konzistenci to bude podstatné!). Rybkám jsem také oddělila hlavy (+ ploutve a páteře, kůži a drobné kostičky jsem ponechala), zato jsem jich použila trochu více :think:

Níže se zmiňuješ o jakési „brusné pastě“; patrně dost záleží i na konzistenci sýra (já měla hodně „matlavý“), mě se podařilo umixovat docela hladce :palec: Pomazánka mi také vyšla mnohem světlejší, než tobě - na 110 g očištěných rybek jsem dala 50 g sýra :think:

Chuťové je pomazánka dobrá. Tolik moje „výsledky výzkumu“ :mavam:

 
casino
4473 příspěvků 05.06.13 00:00
Ahasv-er, jsem rád, že nejsme vepři…

… co se mazání týká :P
Chápu, že vás ten obrázek pod UVAŘENO irituje, ale koláží bych to nenazývalo. No, patrně mám mezery ve vzdělání :nevim: Ale vezmeme-li koláž (viz Kolář) jako umění, pak vám děkuji za poklonu :mrgreen:
Chápu rovněž, že nemá každý fotoaparát (je to i můj případ), ani mobil s foťákem a ani takové podnájemnice jako já mám MAKRONKY, které mu za hubičku nafotí uvařenou krmi. Nad to mám i pochopení pro tu zkopírovanou fotečku v úvodu receptu 8) Před lety jsem se podobného zvěrstva na LABU také dopustilo a nedávno mi byla patřičně „umyta hlava“ :oops: Dokonce chápu, že ta rybka tam v úvodu trčí dosud; to by Viktor nesměl být jako pivovarský kůň s klapkami na očích, protože jinak by ji už dávno rozpustil a vypustil, jako z netu zcizenou (pokud je toto zde vaše dílo, pak beru svá slova zpět)
Na jiném místě píšu, že: „pomazánka za recept nemůže…“ Doplnil bych, že tak jako děti nemohou za rodiče, tak ani zde tato chudinka nemůže za autora… Přijde mi, že tu formulku: „Pomazánku připravuji raději z vážených šprotů“ jste do receptu prskl jen tak z plezíru, a v reálu jste to, vážený, z VÁŽENÝCH rybiček nepřipravoval a jako mystifikátorovi je vám teď proti srsti přiznat barvu. Dovolím si vás znovu citovat: „Pak se zamysli, nasyp si popel na hlavu a… :cert:
A co se mého zdraví dotejká (Casino, casino… co se takhle začít léčit a docházet pravidelně k psychiatrovi,) zdá se, že pán je odborník :nevim: :P Nu což, občas se přihodí, že i kovářův komoň chodí naboso :P
P. S.
Jsem potěšeno, že máme společnou zálibu v V. V. :) Leč, tento recept v jeho kuchařce nenalezen…

 
Ačraj
697 příspěvků 04.06.13 15:29

Proč by to měl Viktor mazat, mně se to líbí, na každém plku je pravdy trochu. :mrgreen: Já jsem s casinem také začátky neměla lehké, než jsem ho prokoukla, ale díky labužnicím, které mně fandily a podporovaly (některé už také odešly), jsem to ustála. :lol:
Gurmán - negurmán… :roll:
Povodně už ustupují, tak já se za břicho popadám… :mavam:

Příspěvek upraven 04.06.13 v 15:39

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.13 15:26
Viktore, udělejte mi, prosím laskavost

A nemažte Casinův komentář…---- ať se pobaví i ostatní. Nebýt ty povodně, tak se za břicho popadám…

 
casino
4473 příspěvků 04.06.13 15:10
Viktore, udělejte mi, prosím laskavost a nemažte...

… kolegův komentář:
Casino, casino… co se takhle začít léčit a docházet pravidelně k psychiatrovi, než si hrát na gurmeta? Jen kritizuješ, sestavuješ přiblblé koláže a prezentuješ hloupé názory. Dělej se sebou něco. Přečti si něco o uzení, o mořských rybách, o kuchyňských spotřebičích s rotačními noži a jejich efektivnímu působení na potraviny a o použití másla ve studené kuchyni a u pomazánek a pečiva zvlášť. Až tohle všechno budeš mít za sebou – a myslím, že v tvém případě to budou spíše měsíce než dny – pilně studuj studenou kuchyni např. Viléma Vrabce, abys pochopil, jak vypadá „vysoká škola gastronomie“ a uvědomil si, že ty jsi možná absolvoval maximálně „zvláštní školu“ gastronomie. Pak se zamysli, nasyp si popel na hlavu a…
Musím zavézt tchyňku ke kadeřnici, ale ty zmiňované koláže by mě zajímaly. Týka se to přece fotografování jídel, není-liž pravda, že.
Díky :hug:

Příspěvek upraven 04.06.13 v 15:11

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.13 14:21
pro Alis

To ale tvrdíte nesmysl, prostě vám nevěřím. :mrgreen:

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.13 14:19

Casino, casino… co se takhle začít léčit a docházet pravidelně k psychiatrovi, než si hrát na gurmeta? Jen kritizuješ, sestavuješ přiblblé koláže a prezentuješ hloupé názory. Dělej se sebou něco. Přečti si něco o uzení, o mořských rybách, o kuchyňských spotřebičích s rotačními noži a jejich efektivnímu působení na potraviny a o použití másla ve studené kuchyni a u pomazánek a pečiva zvlášť. Až tohle všechno budeš mít za sebou - a myslím, že v tvém případě to budou spíše měsíce než dny - pilně studuj studenou kuchyni např. Viléma Vrabce, abys pochopil, jak vypadá „vysoká škola gastronomie“ a uvědomil si, že ty jsi možná absolvoval maximálně „zvláštní školu“ gastronomie. Pak se zamysli, nasyp si popel na hlavu a… :cert:

 
Alis
2617 příspěvků 19.05.13 20:46

Nehraju si na znalce…pouze píšu, co znám a poznám :-) Jestli ty ne, tvoje chyba :-)

 
casino
4473 příspěvků 15.05.13 22:26
birkana, prosím jich oupěnlivě...

… aby dodržela recept :hug:
Pokud autor není úplný mimoň, tak by snad netvrdil něco, co lze jednoduše vyvrátit :nevim:
On hovoří o „hladké pastě“, mně se podařilo vyrobit cosi jako brusnou pastu na akné, nebo na chodidla 8) Dokonce i MAKRONKY, co jsou normálně jako kyseliny, tak aby ty chlebíčky vůbec požily, jedna si je polívala kečupem, druhá paplala majonézou a ta třetí říkala, že až bude potřebovat emetikum, tak si udělá pomazánku podle tohoto mustru :mrgreen: Možná mám jenom nevýkonou techniku,,, ale než nespravedlivě odsoudit recept, raději si nasadím psí hlavu a stáhnu ocas :oops:… a výsledek ať posoudí nezaujatý hodnotitel; co třeba váš chlap :?: :) :mavam:
Díky :*

 
jolana
5065 příspěvků 15.05.13 18:26

Sucha..chleb s maslem je lepsi :mrgreen:
Birkano, tak ja to tiez poznam a na stopro..pretoze chut kuzicky a kosticiek krom inej konzistencie je ina.. :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 15.05.13 17:50

To já mám zatím smůlu… u nás vážené šproty nemají, v sousedním městečku málokdy a k dispozici mám jen pastu z uzených šprotů od SOKRA.
Dala bych si hned :) Však se dočkám… :)

 
birkana
1667 příspěvků 15.05.13 16:43

@casino, tvoje uvaření vypadá opravdu lákavě, nazdobil jsi to parádně (doufám, že jsi nezpodobnil MAKRONKY, to by se dalo vykládat různě :cert: ). Asi také pomazánku zrealizuju, ale až o víkendu. Opravdu jsi dodržel dávkování ingrediencí dle receptu? Nebo mám experimentovat nezávisle na tvých výsledcích? :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 15.05.13 16:36

Tady se trochu musím zastat @Ahasv-er a. Ten můj chlap také, když otevře rybičky, zahájí pitvu jak na soudním :evil: Oddělí kostičky, kůžičky, ploutvičky, šupinečky, téměř neviditelné vnitřnostičky. Pracuje „přesně“ jak vědec se sklíčky pod mikroskopem, odděluje „to stravitelné od neřádstva“. Pak umatlá pomazánku, pravda, je dobrá. Ale tolik času stráveného nimráním se v rybkách? Já to celé šoupnu do robota, rozsekám na velejemno, přihodím ostatní suroviny a během pár minut je hotovo. Vždy mu chutná, o „složení“ se nebavíme. A co hlavně: POZNÁ PRDLAJS :P :P :P

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.13 14:08
pro Alis

Však tě nikdo nenutí, abys je použila. Můj recept je můj recept, ty si jej můžeš samozřejmě upravit dle svého. Tvému tvrzení, že bys jejich použití po rozmixování poznala nevěřím, je to nesmysl. Hlavně si nehraj na znalce, prosím.

 
Alis
2617 příspěvků 15.05.13 12:16

Patřím mezi ty, co poznají, jestli někdo sardinky před výrobou pomazánky oškrábal a vykostil. Proto vykošťuji, oškrabávám a mnozí si klepou na čelo. Do chvíle, než ochutnají a diví se, jak to, že je pomazánka tak jemná a nic je neškrábe v krku. Proto taky Ahasv-ere můžu s jistotou říct, že i kdyby ses utyčoval, poznám, jestli jsi použil i hlavy nebo ne. Já bych je nepoužila. :nevim:

Příspěvek upraven 15.05.13 v 12:17

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.13 10:31
pro Casino

A nakonec, nevím, zda tušíte, vážený Casino, co dokáže tyčový mixér a jak vůbec vypadá - ale za 15 sekund chodu na poloviční kapacitu otáček máte ze šprotů hladký krém - ploutve neploutve a hlavy nehlavy. Dobrou chuť :)

 
casino
4473 příspěvků 15.05.13 08:34
Za chvíli kopnu do vrtule...

… a vyrazím do marketu ulovit šproty… :)
Sám jsem celej říčnej, zda se mi podaří „vybagrovat“ autorův smeč (viz níže), či zda mě zatluče do antuky a já budu v kabátě z ostudy chodit kanálama (kanály?) :) :nevim: :mrgreen:

 
casino
4473 příspěvků 15.05.13 08:32
svato, babireceptů si vážím...

… a to že velmi, velmi hodně moc! Tuze se těším, až konečně příležitostně odzkouším polevu na Sachertorte , protože to by mohl být ten správný postup po kterém neúspěšně pasu skoro 20 let. :potlesk:
Ale avšak každý se občas ukecneme (a při qantu babi receptů je to relativně častěji než u jiných Labužníků) :) Mně pouze přijde kosmické (tragikomické), že když už babi občas „ulítne“, tak to, co by jiní řešili s nadhledem např. větičkou: No co, ukecla jsem se, pardóóón…, tak ona zjevnou pitomost často obhajuje (obkecává) do krajnosti (až na krev) ;)
Naposledy viz „destilovaný ocet“ :mrgreen:

 
birkana
1667 příspěvků 15.05.13 07:31

Upřímně, @Ahasv-er, poměr ryby : sýr bych také raději upravila ve prospěch taveňáku :think: Vážené šproty mám ráda, jen odstraňuju i hlavy, nejen ocásky a ploutvičky. Ale to bude asi tím, že chovám spoustu koček a ony mají ty šprotí zbytky jako úžasnou mňamku :lol: A také je pravda, že vážené a konzervované šproty jsou naprosto rozdílné konzistence (alespoň tak se to jeví mně :think: ).

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.05.13 07:12
Hoďte na něj síť

Vážení, k názoru individua jménem Casino - viz níže mohu snad doporučit jediné - recept zkuste dle mého postupu a udělejte si obrázek sami. Pan Casino patrně vážené šproty v životě neviděl a nejedl, nemluvě o představě o jejich mastné a poloměkké konzistenci, jinak by nemohl vypustit tak stupidní názor. Inu kde nebylo naděleno rozumu shůry… A nakonec, nevím, zda tušíte, vážený Casino, co dokáže tyčový mixér a jak vůbec vypadá - ale za 15 sekund chodu na poloviční kapacitu otáček máte ze šprotů hladký krém - ploutve neploutve a hlavy nehlavy. Dobrou chuť :)

Příspěvek upraven 15.05.13 v 10:30

 
birkana
1667 příspěvků 15.05.13 07:09

Casino, právě proto jsem tam umístila ty tři čerty ;) Chtěla jsem (jak teď vidím, velice kostrbatě) ten Ahasv-erův humor povýšit na druhou. A tvoje poznámka mi připadala jako přihrávka. Smeč ovšem nevyšel, sorry :oops:

 
svato
1417 příspěvků 14.05.13 22:38

Kurníkšopa, ja si snáď na staré kolená začnem rozumieť s casinom :roll:, no až na tú babi, ja mám s jej receptami veľmi dobré skúsenosti, asi si treba vedieť vybrať :D
ja nedávam kapary, ale pridávam maslo priamo do nátierky, no a navrch kúsky citrónu, prípadne aj s troškou kôry

 
casino
4473 příspěvků 14.05.13 21:30
Milá zlatá!

Tentokrát to nemyslím ironicky, ale spíše laškovně, protože do takového stavu mě spolehlivě dostane vedle babi i Ahasv-er, když začnou mlžit… :)
Vždyť si dělá prču… :cert: :potlesk: :mrgreen:
Když si spojím v receptu uvedené ingredience s tím, co píše v postupu a komentářích, tak mi z toho vychází, že buďto to podle receptu vůůůbec nepřipravoval, :nevim: nebo tápe ve zbožíznalectví, :nevim: nebo jen ták „ťápe fazulovicu“, ;) ale možná se ve dvou uvedených domněnkách nepletu. :nevim:
Zkuste si představit 200g uzených šprotů, sice bez ocásků, ale také bez oleje!!! Samotné je to taková „suchá brzda“
Zkuste si představit taveného PRIMÁTORA! Druhá „suchá brzda“
Zkuste si představit tyto dvě suché brzdy mixované „tyčákem“ 8o Hahaha…, rád bych to viděl… :twisted: Snad masomlýnek či food processor by si s tou bezocasou hmotou poradil…, ale ty rozfofrované lebky budou asi pěkně skřípat mezi zuby! :mrgreen: A v závěru tu „suchou brzdu“ mázneme na další suchou brzdu… Samozřejmě bez másla, jak propaguje autor. ;)
No, ať to zkrátím.
Myslím, že podobné pomazánky pácháme občas ffšichni…
Myslím, že je povětšinou nastavujeme a ředíme aby byly krémové a ne jako sečka…
Já bych z dvacecetideka šprotů nadělal pomazánky skoro pro půl čety vojáků… :mrgreen:

No a ta KL kapar je tam beztoho jen tak pro srandu králíkům a pro větší světovost, tohoto „světového“ receptu… :)

 
birkana
1667 příspěvků 14.05.13 16:12

@casino, máslo pod pomazánku je zbytečné :cert: :cert: :cert:, jak píše níže @Ahasv-er . Na chlebu s máslem je máslo pomazánka sama a tudíž zbytečné NENÍ :jazyk: Tak to aspoň vidím já 8o 8o 8o

 
casino
4473 příspěvků 14.05.13 15:43
Hihi, máslo??? Autor při své vrozené skromnosti …

zde 14.5.2013 – 12:34 nyní opomenul dát odkaz na tento recept se kterým se tato pomazánka zajisté bude s radostí snoubit :) :P :mrgreen:

Příspěvek upraven 14.05.13 v 15:47

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.13 14:48

Sýr můžete zvolit například kvalitní smetanový. Nejlépe bez bylinek.

 
birkana
1667 příspěvků 14.05.13 14:47

Také se mi ten receptík líbí :* Já bych asi dala nějaký méně výrazný sýr. Třeba má autor receptu lepší tip na kombinaci chutí. :kytka:

Edit: Autor receptu stačil odpovědět dřív

Příspěvek upraven 14.05.13 v 14:49

 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.13 14:45

Jakýkoli tavený sýr - trojúhelníček - např. Primátor. Stačí? Máslo nedošlo, nebojte. S máslem by to bylo dosti tučné, ryby samy o sobě jsou tučné dost. Zkuste a uvidíte, jaká je to dobrota. Mimochodem dávat máslo pod pomazánku mi přijde zbytečné. To je stejné, jakobyste ředili pivo vodou nebo hovězí vývar vodou.

Příspěvek upraven 14.05.13 v 14:59

 
jolana
5065 příspěvků 14.05.13 14:21

..uchvatny recept, voni to az sem.. mohol by si upresnit ake syry?
PS: nad slnko jasne ze doslo maslo :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz