Recept Pomazánka z olejovek
Nero Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme k němu prolisované olejovky i s olejem, jemně rozsekaný salám, nastrouhanou, vymačkanou okurku a jemně rozsekané vejce. Směs dobře promícháme. Potom k ní přimícháme jemně rozsekanou cibulku, sůl a papriku a zakapeme citronovou šťávou. Zdroj receptu: Vrabec, V.: Studená kuchyně, SZdN Praha 1957.
Recept je z kategorií: Pomazánky
- 26.09.07 vloženo
- 60823x zobrazeno
Čas přípravy
- 15 minut
Ingredience
- 1 krabička olejovek (125 g)
- 100 g másla
- 1 vejce uvařené na tvrdo
- 40 g salámu
- 1 kyselá okurka
- 20 g cibule
- sůl
- sladká paprika
- citronová šťáva
Doporučená příloha
bílé pečivo, kyselé okurky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku21.4.14 07:59
Cibule som dala viac, inak podľa receptu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům13.6.12 19:44
Nedalo se odolat…
Výborná pomazánka!
28.9.07 00:00
Než na ni pořád myslet…tak jsem ji udělala ihned…Nero - dík za
rychlou báječnou večeři
Diskuse k receptu Pomazánka z olejovek
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pomazánka z olejovek
2453 příspěvků 22.4.14 18:25
U nás raději měkký tvaroh nebo Lučina, i když se kajícně přiznávám, že byly doby, kdy jsem i to pomazánkové máslo používala, důvod byl prozaický – když jsem dělávala dětem na svačinu do školy pomazánky, jen ty s pomazánkovým máslem neprotekly a nerozmočily chleba nebo pečivo. Ale už je to dlouho, dneska už pomazánkové máslo nepoužívám (manžel jo, ten si je aspoň jednou za měsíc musí koupit, ani nevím proč, on taky ne, ptala jsem se); taky mám pocit, že se za poslední roky velice zhoršila jeho kvalita. Dřív to bylo hladké, chuť byla příjemná, dnes je to takové krupičkovaté a bez chuti. Inu holt základ naší národní identity, kvůli kterému se musíme ztrapňovat před civilizovanějšími národy.
@ppalas, je to pomazánkové máslo nutné? Proč nepoužít dobré máslo, smetanu a sýry (i měkké vč. tvarohu)
, btw, balkánská kuchyně je od té naší
lidové trochu někde jinde
. Jak píše @Eja, každý podle zvyklostí a
chutí 
@ppalas
Pomazánky všeho druhu jsou dobrý příklad lidové tvořivosti ( to vůbec nemyslím pejorativně). Co rodina, to jiné zvyky. Pro mne naprosto nepochopitelný základ šlehané máslo, třeba. Vždycky kostka, ne vanička - tvaroh, Lučina, žervé. A jedna dominantní chuť - rybičky NEBO salám NEBO…x možností. Pokud chci „přimastit“, tak nepatrně majonézy. Bylinky - pažitka třeba - buď velmi jemně jako dochucovadlo nebo naopak hodně jako hlavní příchuť.
Pobavil mne kamarád s domácí „budapeští“ - vaničkový tvaroh, pečené papriky s trochou nálevu, proháněl to tyčákem dost dlouho a divil se, že pomazánka TEČE
2 příspěvky 22.4.14 10:42
Pročetl jsem si jak recept, tak i názory v diskuzi a nejde mi do hlavy, jak jde k sobě salám a sardinky. Víte, já jsem odkojený balkánskou kuchyní, a tam se vaří jednoduše: Ryba - zelenina - chleba. Takže cpát do toho salám mi jde proti srsti.
Takovouhle pomazánku dělám stejně: Rybičky rozmačkám vidličkou (předem vyndám páteře), do toho cibuli najemno a zamíchat do pomazánkového másla. Lehce promíchat, opepřit, osolit. S nálevem z rybiček opatrně, aby pomazánka netekla.
Zdraví vás Pavel
U nás se spotřebuje velké množství pomazánek máme je všichni rádi. U většiny z nich dělám stejný základ. Máslo ušlehám s hořčicí do pěny a pak přidám ingredience podle toho jakou pomazánku dělám. Do paštikové dám paštiku okurky, vejce natvrdo vařená, cibule, pepř a sůl. Stejně tak do salámové, jen místo paštiky nastrouhaný salám podle momentální chuti měkký nebo tvrdý nebo co je zrovna v lednici. Stejně z rybiček buď olejovky nebo ve vlastní šťávě, tomatovky, vykostěná makrela.Do vajíčkové dám víc vajec.Jen škvarkovou dělám ze sádla a ne másla a přidávám česnek. Ve všech musí být dostatek jemně nakrájené cibule i zelené natě z cibule popřípadě pažitky. Pro děti rybičková jen máslo olejovky a pažitka, popřípadě dosolit
Příspěvek upraven 21.04.14 v 14:11
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
to by mi ani tak nevadilo, ale rozpadá se i papír jako takový, tak nevím co s tím, ale fakt jsem se podle ní učila. Když jsem se vdávala v 19, tak jsem uměla jen čaj, kakao, smažená vajíčka a trochu studenou. Za nějaký čas jem zjistila, že finance ani sortiment na Vrabce nestačí, no a tak začal život. Díky moc jsi mě potěšila.
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Také jsem dostala do výbavy Velkou kuchařku a k tomu ještě Kuchařku naší vesnice. Velká kuchařka se již před lety rozložila a tak jsem si jí nechala znovu svázat, takže holka věrně slouží dál.Zdraví Libuše.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
A sakra, vždyť já mám také kuchařku Velkou kuchařku od Vrabce a mám ji jako relikvii, chudinka nějak se jí věkem rozpadají listy a to je jen asi 40 let stará,… heč a byla do výbavy…slabé nátury nechť mi prominou
zdravím všechny
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Když ono se máslo předlouhým šleháním může zcuknout hezký večer i Tobě Boní
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Sestra mojí babičky (de facto moje třetí babička - neměla vlastní děti, tudíž ani vnoučata) dělala naprosto nejúžasnější rybí pomazánku z olejovek. Nevím přesně jak, ale musely to být nejmíň dvě kostky našlehaného másla, scezené a dohladka rozmixované olejovky (také asi větší množství) a najemno nastrouhané znojemské okurky, ne moc. Žádná cibule, žádná hořčice, snad jen sůl.
. Ale podle mně ten fígl spočíval
v dlouhém, předlouhém šlehání.
Pomazánka byla tak nadýchaná, hlaďounká a máslová, že už nic jiného nepotřebovala.
Dokonalé… teta (mimochodem také kuchařka) zemřela téměř před osmnácti lety a na postup jsem se jí zapomněla zeptat
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Když dělám tuto pomazánku například z jedné kostky másla tak do ní přidám půl kostky tvarohu. bez tvarohu se mě zdá pomazánka příliš tučná. Tuto pomazánku dělávala maminka když jsem byla ještě malá. Vzpomínám si na to, protože jsem na ní loudívala kousek olejovky než je zamíchala do másla. Tenkrát to byla pro mě veliká pochoutka.L.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Také nedávám salám ani měkký ani tvrdý a navíc ani olej. Zato přidám hrst sekané petrželky jako Martifulka, vajíčko, hořčici, cibulku, máslo a nakonec zdobím citrónem. Přišlo mi to s tím olejem hodně mastné, ale asi je to o chuti každého z nás. Hezký večer všem
Já do sardinkové pomazánky vůbec salám nedávám, radši přidám ještě jedno vajíčko. A místo másla dávám majolku. Jo, a přidávám tlučený kmín.
ewa
nemaje doma másla, použila jsem lučinu, přidala trošku hořčice, zamíchala metličkama, uvařila konev zeleného čaje - Oheň draka - a večeře byla přímo delikatesní
Dík!
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Také děkuji za tip. Určitě na ni dojde ještě tento týden
Hezký den všem labužníkům!!!
66 příspěvků 25.1.09 03:43
taktéž zdravím a děkuji za inspiraci - myslím, že během prodlouženého víkendu na pomazánku dojde řada - po přečtení Tvého receptu jsem na ni vysloveně dostala chuť
Měj se krásně, M.
Stejně jako Martifulka používám různé druhy salámů, podle toho, co mám doma. Přeji hezký den.
Máš úplně pravdu, nakonec je to tak, jak to děláš, v původním receptu. Používám tuto pomazánku, když se dostaví nečekaná návštěva a věc spěchá. Proto jsem použil mletí na strojku, které je podstatně kratší. Ruční zpracování dává pomazánce zase pěknou strukturu, takže obě metody jsou dobře použitelné. Srdečně zdravím.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
děkuji. Použiju herkules, ten máme rádi. Pa B.
66 příspěvků 25.1.09 03:43
hodí se hlavně tvrdý salám typu herkules, ale jde dát i měkký - podle toho, co má kdo rád… M.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
jaký typ salámu tam patří, prosím? Díky B.
66 příspěvků 25.1.09 03:43
dělám téměř stejnou pomazánku, ale bez masového strojku - rybičky rozmačkám vidličkou, přidám místo másla a oleje majonézu (light) a jogurt (dá se dát i tvaroh), vajíčko nastrouhám n a struhadle (podle nálady najemno nebo nahrubo), totéž udělám se salámem a okurku nakrájím na malé kostičky. Přidám i zmíněnou cibulku a kořením podle nálady - zpravidla sůl, pepř a kudkrnka, někdy paprika… Je to moc dobré. Konzistence je pak trochu jiná než na masovém strojku a myslím, že stojí za to dělat obě varianty
Měj se krásně, M.
Zachoval jsem původní znění receptu. Sám postupuji tak, že všechny ingredience prostě semelu na masovém strojku a promíchám. Je to rychlé a zcela vyhovující.