Recept Pomazánka z olejovek

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomazánka z olejovek

Postup

V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme k němu prolisované olejovky i s olejem, jemně rozsekaný salám, nastrouhanou, vymačkanou okurku a jemně rozsekané vejce. Směs dobře promícháme. Potom k ní přimícháme jemně rozsekanou cibulku, sůl a papriku a zakapeme citronovou šťávou. Zdroj receptu: Vrabec, V.: Studená kuchyně, SZdN Praha 1957.

Recept je z kategorií: Pomazánky

Nahlásit recept

  • 26.09.07 vloženo
  • 39316x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Ingredience

  • 1 krabička olejovek (125 g)
  • 100 g másla
  • 1 vejce uvařené na tvrdo
  • 40 g salámu
  • 1 kyselá okurka
  • 20 g cibule
  • sůl
  • sladká paprika
  • citronová šťáva

Doporučená příloha

  • bílé pečivo, kyselé okurky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 21.04.14 07:59

Cibule som dala viac, inak podľa receptu.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.06.12 19:44

Nedalo se odolat…
Výborná pomazánka!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

danda 28.09.07 00:00

Než na ni pořád myslet…tak jsem ji udělala ihned…Nero - dík za rychlou báječnou večeři :-)

Diskuse k receptu Pomazánka z olejovek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pomazánka z olejovek

di
2451 příspěvků 22.04.14 18:25

U nás raději měkký tvaroh nebo Lučina, i když se kajícně přiznávám, že byly doby, kdy jsem i to pomazánkové máslo používala, důvod byl prozaický – když jsem dělávala dětem na svačinu do školy pomazánky, jen ty s pomazánkovým máslem neprotekly a nerozmočily chleba nebo pečivo. Ale už je to dlouho, dneska už pomazánkové máslo nepoužívám (manžel jo, ten si je aspoň jednou za měsíc musí koupit, ani nevím proč, on taky ne, ptala jsem se); taky mám pocit, že se za poslední roky velice zhoršila jeho kvalita. Dřív to bylo hladké, chuť byla příjemná, dnes je to takové krupičkovaté a bez chuti. Inu holt základ naší národní identity, kvůli kterému se musíme ztrapňovat před civilizovanějšími národy.

birkana
1687 příspěvků 22.04.14 13:14

@ppalas, je to pomazánkové máslo nutné? Proč nepoužít dobré máslo, smetanu a sýry (i měkké vč. tvarohu) :think:, btw, balkánská kuchyně je od té naší lidové trochu někde jinde 8o. Jak píše @Eja, každý podle zvyklostí a chutí ;)

Eja
3861 příspěvků 22.04.14 12:02

@ppalas
Pomazánky všeho druhu jsou dobrý příklad lidové tvořivosti ( to vůbec nemyslím pejorativně). Co rodina, to jiné zvyky. Pro mne naprosto nepochopitelný základ šlehané máslo, třeba. Vždycky kostka, ne vanička - tvaroh, Lučina, žervé. A jedna dominantní chuť - rybičky NEBO salám NEBO…x možností. Pokud chci „přimastit“, tak nepatrně majonézy. Bylinky - pažitka třeba - buď velmi jemně jako dochucovadlo nebo naopak hodně jako hlavní příchuť.
Pobavil mne kamarád s domácí „budapeští“ - vaničkový tvaroh, pečené papriky s trochou nálevu, proháněl to tyčákem dost dlouho a divil se, že pomazánka TEČE :mrgreen:

ppalas
2 příspěvky 22.04.14 10:42
Rybičky a salám?

Pročetl jsem si jak recept, tak i názory v diskuzi a nejde mi do hlavy, jak jde k sobě salám a sardinky. Víte, já jsem odkojený balkánskou kuchyní, a tam se vaří jednoduše: Ryba - zelenina - chleba. Takže cpát do toho salám mi jde proti srsti.
Takovouhle pomazánku dělám stejně: Rybičky rozmačkám vidličkou (předem vyndám páteře), do toho cibuli najemno a zamíchat do pomazánkového másla. Lehce promíchat, opepřit, osolit. S nálevem z rybiček opatrně, aby pomazánka netekla.
Zdraví vás Pavel

M.Suskova
206 příspěvků 21.04.14 14:08

U nás se spotřebuje velké množství pomazánek máme je všichni rádi. U většiny z nich dělám stejný základ. Máslo ušlehám s hořčicí do pěny a pak přidám ingredience podle toho jakou pomazánku dělám. Do paštikové dám paštiku okurky, vejce natvrdo vařená, cibule, pepř a sůl. Stejně tak do salámové, jen místo paštiky nastrouhaný salám podle momentální chuti měkký nebo tvrdý nebo co je zrovna v lednici. Stejně z rybiček buď olejovky nebo ve vlastní šťávě, tomatovky, vykostěná makrela.Do vajíčkové dám víc vajec.Jen škvarkovou dělám ze sádla a ne másla a přidávám česnek. Ve všech musí být dostatek jemně nakrájené cibule i zelené natě z cibule popřípadě pažitky. Pro děti rybičková jen máslo olejovky a pažitka, popřípadě dosolit

Příspěvek upraven 21.04.14 v 14:11

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek.. Libuško,

to by mi ani tak nevadilo, ale rozpadá se i papír jako takový, tak nevím co s tím, ale fakt jsem se podle ní učila. Když jsem se vdávala v 19, tak jsem uměla jen čaj, kakao, smažená vajíčka a trochu studenou. Za nějaký čas jem zjistila, že finance ani sortiment na Vrabce nestačí, no a tak začal život. Díky moc jsi mě potěšila.

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Zlata

Také jsem dostala do výbavy Velkou kuchařku a k tomu ještě Kuchařku naší vesnice. Velká kuchařka se již před lety rozložila a tak jsem si jí nechala znovu svázat, takže holka věrně slouží dál.Zdraví Libuše.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

A sakra, vždyť já mám také kuchařku Velkou kuchařku od Vrabce a mám ji jako relikvii, chudinka nějak se jí věkem rozpadají listy a to je jen asi 40 let stará,… heč a byla do výbavy…slabé nátury nechť mi prominou :-)))))) zdravím všechny

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Když ono se máslo předlouhým šleháním může zcuknout hezký večer i Tobě Boní

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Sestra mojí babičky (de facto moje třetí babička - neměla vlastní děti, tudíž ani vnoučata) dělala naprosto nejúžasnější rybí pomazánku z olejovek. Nevím přesně jak, ale musely to být nejmíň dvě kostky našlehaného másla, scezené a dohladka rozmixované olejovky (také asi větší množství) a najemno nastrouhané znojemské okurky, ne moc. Žádná cibule, žádná hořčice, snad jen sůl.
Pomazánka byla tak nadýchaná, hlaďounká a máslová, že už nic jiného nepotřebovala.
Dokonalé… teta (mimochodem také kuchařka) zemřela téměř před osmnácti lety a na postup jsem se jí zapomněla zeptat :-(. Ale podle mně ten fígl spočíval v dlouhém, předlouhém šlehání.

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Když dělám tuto pomazánku například z jedné kostky másla tak do ní přidám půl kostky tvarohu. bez tvarohu se mě zdá pomazánka příliš tučná. Tuto pomazánku dělávala maminka když jsem byla ještě malá. Vzpomínám si na to, protože jsem na ní loudívala kousek olejovky než je zamíchala do másla. Tenkrát to byla pro mě veliká pochoutka.L.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Také nedávám salám ani měkký ani tvrdý a navíc ani olej. Zato přidám hrst sekané petrželky jako Martifulka, vajíčko, hořčici, cibulku, máslo a nakonec zdobím citrónem. Přišlo mi to s tím olejem hodně mastné, ale asi je to o chuti každého z nás. Hezký večer všem

ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Já do sardinkové pomazánky vůbec salám nedávám, radši přidám ještě jedno vajíčko. A místo másla dávám majolku. Jo, a přidávám tlučený kmín.
ewa

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Nero :-)

nemaje doma másla, použila jsem lučinu, přidala trošku hořčice, zamíchala metličkama, uvařila konev zeleného čaje - Oheň draka - a večeře byla přímo delikatesní :-) Dík!

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Také děkuji za tip. Určitě na ni dojde ještě tento týden
Hezký den všem labužníkům!!!

Martifulka
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Nero,

taktéž zdravím a děkuji za inspiraci - myslím, že během prodlouženého víkendu na pomazánku dojde řada - po přečtení Tvého receptu jsem na ni vysloveně dostala chuť :-) Měj se krásně, M.

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Bono

Stejně jako Martifulka používám různé druhy salámů, podle toho, co mám doma. Přeji hezký den.

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Martifulko

Máš úplně pravdu, nakonec je to tak, jak to děláš, v původním receptu. Používám tuto pomazánku, když se dostaví nečekaná návštěva a věc spěchá. Proto jsem použil mletí na strojku, které je podstatně kratší. Ruční zpracování dává pomazánce zase pěknou strukturu, takže obě metody jsou dobře použitelné. Srdečně zdravím.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek-Martifulko,

děkuji. Použiju herkules, ten máme rádi. Pa B.

Martifulka
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Bono,

hodí se hlavně tvrdý salám typu herkules, ale jde dát i měkký - podle toho, co má kdo rád… M.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek-Nero,

jaký typ salámu tam patří, prosím? Díky B.

Martifulka
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek - Nero,

dělám téměř stejnou pomazánku, ale bez masového strojku - rybičky rozmačkám vidličkou, přidám místo másla a oleje majonézu (light) a jogurt (dá se dát i tvaroh), vajíčko nastrouhám n a struhadle (podle nálady najemno nebo nahrubo), totéž udělám se salámem a okurku nakrájím na malé kostičky. Přidám i zmíněnou cibulku a kořením podle nálady - zpravidla sůl, pepř a kudkrnka, někdy paprika… Je to moc dobré. Konzistence je pak trochu jiná než na masovém strojku a myslím, že stojí za to dělat obě varianty :-) Měj se krásně, M.

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z olejovek

Zachoval jsem původní znění receptu. Sám postupuji tak, že všechny ingredience prostě semelu na masovém strojku a promíchám. Je to rychlé a zcela vyhovující.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Chléb s celerem Chléb s celerem
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz