Recept Pomazánka z liptovské brynzy

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Máslo utřeme do pěny, přidáme brynzu, trochu mléka a vyšleháme. Ochutíme paprikou, strouhanou cibulí, kapary, drceným kmínem, hořčicí a sardelovou pastou.

Recept je z kategorií: Pikantní pomazánky

Nahlásit recept

  • 11.07.05 vloženo
  • 11385x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1/2 hod.

Ingredience

  • 250 g brynzy
  • 60 g másla
  • 1 KL sladké papriky
  • cibule - malá
  • 1 KL kaparů
  • 1/2 KL drceného kmínu
  • 2 KL hořčice
  • 1 KL sardelové pasty
  • mléko
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Chleba, pečivo, brambory na loupačku, k plnění vajec a syrové zeleniny.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.08.19 09:30

Dělala jsem čistě ze zvědavosti, normálně nemám moc ráda recepty, kde je až moc dominantních přísad… vynechala jsem máslo a mléko, protože si myslím, že ostatní věci už tak ochutili bryndzu natolik, že kdyby ji mělo oslabit ještě něco dalšího, měla by co dělat se prosadit…
Ze stejného důvodu jsem nedala kmín - už jen představa spojení kmínu kapary mi moc dohromady nešla.
Nakonec byl výsledek po úpravách příjemný, bryndza se půl na půl střídala ve vnímání chuti s kapary, zbytek se naštěstí neprosazoval do popředí, ač chuťové buňky zaznamenaly občas i sardelpastu - ale v takovém tom jemně příjemném nádechu…
Jinak sůl jsem nepřidávala - slané to bylo samo o sobě akorát, díky použitým surovinám.
Kdo dělá pro víc lidí - tak nastavení máslem a mlékem přijde vhod, ale my si pochutnali tak, jak píši… Čtyři hvězdičky proto, že miluju jednoduchou kuchyni o pár základních surovinách a nemusím moc chuťově překombinované, čímž ale netvrdím, že byste neměli vyzkoušet plnou verzi - „tisíc lidí - tisíc chutí“ - osobně si to umím představit i z jiného podobného sýra, takže určitě u nás nebyla naposledy, chci zkusit i s Balkánem-tam už to máslo i mléko přijdou vhod zcela určitě…
Foto v komentáři.

Odkaz na uvaření

miradka 08.01.14 19:04

Výborná, doporučujem :)

Diskuse k receptu Pomazánka z liptovské brynzy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pomazánka z liptovské brynzy

Zuzka1973
2335 příspěvků 26.08.19 09:31

Dělala jsem čistě ze zvědavosti, normálně nemám moc ráda recepty, kde je až moc dominantních přísad… vynechala jsem máslo a mléko, protože si myslím, že ostatní věci už tak ochutili bryndzu natolik, že kdyby ji mělo oslabit ještě něco dalšího, měla by co dělat se prosadit…
Ze stejného důvodu jsem nedala kmín - už jen představa spojení kmínu kapary mi moc dohromady nešla.
Nakonec byl výsledek po úpravách příjemný, bryndza se půl na půl střídala ve vnímání chuti s kapary, zbytek se naštěstí neprosazoval do popředí, ač chuťové buňky zaznamenaly občas i sardelpastu - ale v takovém tom jemně příjemném nádechu…
Jinak sůl jsem nepřidávala - slané to bylo samo o sobě akorát, díky použitým surovinám.
Kdo dělá pro víc lidí - tak nastavení máslem a mlékem přijde vhod, ale my si pochutnali tak, jak píši… Čtyři hvězdičky proto, že miluju jednoduchou kuchyni o pár základních surovinách a nemusím moc chuťově překombinované, čímž ale netvrdím, že byste neměli vyzkoušet plnou verzi - „tisíc lidí - tisíc chutí“ - osobně si to umím představit i z jiného podobného sýra, takže určitě u nás nebyla naposledy, chci zkusit i s Balkánem-tam už to máslo i mléko přijdou vhod zcela určitě…

Měli jsme s pohankovou bagetou… :mavam:

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Pomazánka z liptovské brynzy

Tak vážení, po té bouřce ohlasů jsem podlehla a opravila. Díky Vám všem. Zdravím.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Liptovská brynza

bedlo - nevyčítam, len ako lipták Váhom krstený som sa musel ozvať, inak by mi rodný list odňali… :o))) ber to prosím len ako technickú poznámku ;o)

Manana - pozrel som si aj tebou zmieňovanú diskusiu, viacmenej súhlasím

trikolka - ďakujem, (za ten odborný server) napadol ma S.J.Lec „pán X ma má za génia; keď som minule povedal -my dvaja géniovia- súhlasne prikývol…“ neber to prosím ale zle, proste mám dnes úsmevný deň :o)))

A už len presné výrobné definície:

  • liptovská bryndza - z čerstvého ovčieho hrudkového syra,
  • letná bryndza - zmes čerstvého ovčieho hrudkového syra a čerstvého syra z kravského mlieka,
  • plnotučná zimná bryndza - z uskladneného ovčieho hrudkového syra a z čerstvého syra z kravského mlieka,
  • zimná bryndza - rovnaké suroviny ako pri plnotučnej zimnej bryndze.

všetkým krásny deň a dobrú chuť

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Liptovská brynza

Ahoj bedlo, souhlasim s kltkem, mozna bys tam to pomazanka mohla porad jeste pripsat. Je to jako pod jmenem mascarpone nabizet tiramisu. Liptovska bryndza je takovy fenomen, ze si zaslouzi nebyt falesne propagovana zejmena na tak odbornem serveru, na jakem se nachazime.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Kltko,

máš úplnou pravdu. Je to jako kdyby někdo pod názvama surovin jako je třeba „plzeňský prazdroj“, nebo „bošácka slivovica“ vyráběl nealkoholické nápoje téhož jména.
Ale o tom začala diskuzi -eva- na Vzkazech tvůrcům serveru/Možná se na mě budete zlobit, kterou dobře uzavřel Hydraulik.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Liptovská brynza

Milý kltko, jak jsem nakoupila, tak prodávám. Máš pravdu, možná jsem ještě do názvu měla přidat pomazánka. Jistě jsi si všiml, že jsem neudala zemi původu, protože je to recept, který vlastním drahno let. V té době bylo velmi pomálu kuchařek a tak se recepty vystřihovaly, kde se dalo. Toto je jeden z nich. A věř, že je velmi dobrý, ať už byl vymyšlen kdekoliv. Zdravím, a děkuji za příspěvek.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Liptovská brynza

Nedá mi nezareagovať.
Pomazánka vyzerá sľubne, a je iste chutná.
Liptovská bryndza je však dosť jasne a úzko ohraničený terminus technicus na druh bryndze (robenej len z ovčieho syra predpísaným postupom). To akoby sa nejaká pomazánka zo syrečkov nazvala „Olomoucké tvarůžky“ alebo mojito „kubánskym rumom“.
Len pre informáciu ;o)
Určite však do tohto receptu odporúčam použiť práve „liptovskú bryndzu“, najlepšie z bryndziarne Makovických :o)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Květáková polévka Květáková polévka
Karbanátky Karbanátky
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz