Recept Pomazánka z lilků

(Hodnoceno 2x) Slovinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pomazánka z lilků

Postup

Omyté neloupané lilky propícháme vidličkou a upečeme v troubě (cca ¾ hodiny), během pečení je otáčíme. Po vychladnutí lžičkou vyškrábeme dužinu ze slupky a jemně nasekáme. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou dužinu z lilku, oloupaná jemně nasekaná rajčata, sůl, pepř, nasekanou (namletou) papričku, nastrouhaný (nasekaný, prolisovaný) česnek a chvíli vaříme, až zhoustne. Přidáme trochu citronové šťávy a sekanou petrželku, hotovou pomazánku dáme vychladit a mažeme na pečivo, tousty apod. Dávky jsou orientační, záleží na chuti každého. Pomazánku jsem se naučila dělat v Lublani od své sestřenice, proto uvádím jako zemi původu Slovinsko, ovšem mám podezření, že bude známá na celém Balkáně.

Recept je z kategorií: Zeleninové pomazánky

Nahlásit recept

  • 08.09.03 vloženo
  • 40222x zobrazeno

Ingredience

  • lilek cca 60 dkg
  • cibule větší 1 ks
  • olivový olej cca 3 polévkové lžíce
  • rajčata cca 35 dkg
  • feferonka nebo čili podle chuti (čerstvá nebo suchá)
  • sůl
  • pepř
  • česnek cca 2 stroužky
  • citronová šťáva
  • petrželová nať podle chuti

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

teresska.a 16.4.17 10:07

Výborná pomazánka! Vynechala jsem akorát feferonku. I tak se po ní zaprášilo. ???? díky!

Odkaz na uvaření

Jitkask 12.7.14 11:26

Vynikající recept. Poměr druhů zelenin jsem použila jiný podle toho, co jsem měla doma. Doporučuji!!!

Odkaz na uvaření

Lyduska 5.5.13 10:50

Veľmi dobré.
Použila som jeden väčší baklažán (250 g), 70 g paradajok, 3 veľké strúčiky cesnaku, 1 stredne veľkú cibuľu, pol dlhej červenej štipľavej papriky, šťavu asi z pol citróna.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 12.7.11 07:47

Diskuse k receptu Pomazánka z lilků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pomazánka z lilků

gabi
551 příspěvků 14.7.11 13:27

robim podobnu pomazanku…jednoduchsim sposobom…pridavam na toto mnozstvo baklazanu a rajcin aj dve-tri cervene kapie…inac baklazany nelupem…ta supka mi nevadi… z celeho baklazanu je to vlastne ta najhodnotnejsia cast

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.7.11 10:27

dag, super napad :potlesk:
Pridam take jeden - dala na spagety, posypala syrem a ..... uz nejsou ! :-P

dag
543 příspěvků 12.7.11 10:20

Udělala jsem z cukety a byla také dobrá. Zavařuji ji v malých skleničkách. V zimě jako když se najde.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.7.11 07:58

Pomazanku privezla Jenofefa labuznikum na sraz. Padla mi do chute a to velmi a tak jsem ji konecne udelala take. I kdyz je vyborna, na tu Jenofefinu nedosahuje :roll:
Ta byla nejlepsi !!! :potlesk:

di
2451 příspěvků 15.9.10 03:11
Re: Pomazánka z lilků

Právě připraveno pro dceru zítra na svačinu do školy, podle prvního ochutnání je to moc dobré.

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.7.10 06:34
Re: Pomazánka z lilků

Balkán souhlasí, já dělám pomazánku podobně prý podle řeckého receptu. Upečený lilek rozmixuji s česnekem, oreganem, citronovou šťávou, solí, pepřem a půldeckou olivového oleje extra vergine. Zdobím černými olivami a proužky čerstvé čili-papričky. Vychlazená pomazánka v létě osvěží.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pomazánka z lilků

Jsem ráda, že se recept osvědčil. Mně to také chutná. Také lilky vyškrábané ze slupky rozsekávám takovým tím nožovým sekáčkem k robotu (kuter), záleží na každém, co použije, a pak je teprve dávám na cibulku.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pomazánka z lilků

Předvánoční výprodej lilků mě přivedl na tenhle recept. Je to výborný, jenom jsem se neudržel a ve finále do ní zajel tyčovým mixérem, protože mi přišla konzistence moc hrubá (asi jsem nekrájel na správně drobné kousky).
Na první ochutnání tahle pomazánka chutná jako smaženice s houbama, milé překvapení :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz