Recept Pomazánka z játrové paštiky

(Hodnoceno 1x) honey Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pomazánka z játrové paštiky

Postup

Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme paštiku, kečup, pepř, sůl a vyšleháme. Nakonec vmícháme drobně nakrájenou cibuli a sekanou petrželku.

Recept je z kategorií: Pomazánky

Nahlásit recept

  • 29.09.07 vloženo
  • 34862x zobrazeno

Ingredience

  • 20 dkg krájené játrové paštiky nebo 1 konzerva
  • 50 g másla
  • 1 - 2 PL kečupu
  • 1 ks menší cibule
  • mletý pepř
  • sůl
  • příp. petrželová nať

Doporučená příloha

  • chléb, bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 5.6.12 19:17

Ze dvou desetidekových paštik bylo podle tohoto receptu dost na chleby k večeři pro nás všechny a ještě zbylo dceři na rohlíky na zítra k svačině do školy ;)
Chuťově o moc lepší, než jen samotná paštika…
Chce to pořádně našlehat, je to pak nádherně jemné… :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Pomazánka z játrové paštiky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pomazánka z játrové paštiky

Zuzka1973
2375 příspěvků 8.6.12 11:13

@meisje
Jestli je ta rolka jen čistě masová, mohlo by to jít… Já bych se nebála zkusit klidně i to uzené kuře, jen bych k tomu asi přidala kus tučnějšího masa třeba předem opečeného…
Vlastně z opečeného masa jsou jedny z nejlepších paštik a je fuk, jaký je to druh masa…
Nejhorší je, že konkrétně čajovka je závislá hlavně na tom sádle a na tučnějším mase… V originál složení je psaný jen ten bůček… Třeba by stálo za to zkusit si ho předpéct tak, aby nebyl křupavý, jen nesyrový a pak postupovat stejně, ale to nemám odzkoušené - to nyní jen tak spekuluji :think: Vlastně ani nevím, jak jste tam na tom s vepřovým masem :think:
Já už kupovanou čajovku dlouho neměla, od té doby, co jsem zjistila, že tu zauzenou chuť dělají převážně jen jako: jakousi kouřovou esencí, přešla mně chuť… Beru ji jen někdy od našeho řezníka a pořád tajně doufám, že jednou z něj ten recept přece jen vytáhnu :mrgreen: Já si tu zauzenou chuť jistím tím uzeným bůčkem… Je to sice moc dobré, ale k originálu se pořád ne a ne dopracovat :think:

Také já přeji krásný den a posílám prvně v životě pozdrav až tak daleko :kytka:

Příspěvek upraven 08.06.12 v 11:15

meisje
580 příspěvků 8.6.12 10:45

Moc dekuji za detailni popis. Bohuzel ja asi z toho nic nebudu moci uskutecnit, doufala jsem, ze tam prijdou ingredience, ktere ja budu mit k dispozici. Ze zminovanych ingredienci mam k dispozici obcas jen sadlo, z uzenehoho masa kure a kdyz mam fakt velke stesti tak uzenou rolku. Takze recepty jsem si ulozila na treba „nekdy“ a dal si necham zdat o cajovce a budu se na ni tesit az prijedu domu na dovcu. Jeste jednou moc diky za cas a praci, kterou jsi mela s napsanim receptu, preji krasny den a zdravim z Indie :kytka:

Zuzka1973
2375 příspěvků 8.6.12 10:16

@meisje @anka22
Není to tajemství, tak to klidně dám sem…
V podstatě ty recepty jsou odvozeny od jiných, prostě jsem experimentovala do doby, kdy se suroviny tak nějak ustálily.
Dělám vše podle „klíče“, že do každého druhu paštiky patří to určité maso + sádlo + každá chce „své“ koření. (Teď myslím hlavně ty druhy paštik, které netřeba poté ještě tepelně „zatáhnout“).
Jen vše dělám v podstatě „od oka“, ale ono se na tom nedá nic zkazit…

Čajovka (není to ale přesná kopie z obchodu, jde jen o můj pokus):
10 - 15 dkg sádla rozpustit (pozor: nepřepálit, jen rozpustit.) Do něj dám tak 1 - 2 lžičky mleté sladké papriky. Asi tak půl kila uzeného bůčku a 20 - 30 dkg uzeného špeku pokrájím, prohřeju v troubě (nevařím), umelu a smíchám s paprikovým sádlem. Sůl dávám až nakonec, podle chuti. Náš táta dává sádla ještě víc než já, ale to už se mně osobně zdá moc, držím se té cca půlky kostky sádla na půl kila masa…
Už ale nekupuju originál obal, vše dávám do formy na „srnčí hřbet“ vystlané alobalem nebo potravinářskou folií a povrch upěchuju, dám na noc do ledničky.
Pokud chci hodně jemnou - namelu a ještě proženu v mixéru (to doporučuji!).
Na tomhle receptu ale pořád pracuju, hodlám se dopracovat co nejblíže k originálu, jenže když hledám po netu, nabízejí se sice recepty, ale jsou úplně odlišné od složení napsaného u výrobku a navíc do toho cpou i nějakou chemii, čemuž já se snažím vyhnout. Správně to má být zauzené, ale to jsem nezkoušela, zauzenou chuť nahrazuji tím uzeným bůčkem místo normálním… Nejlepší je vážně co nejvíc rozmixovaná, nejlíp klidně i našlehat, pokud to technika dovolí, můj nový mixér to už tak pěkně neumí… zlatý starý „robot“ od ETA… ten to zvládal…

Z uzeného masa ji dělám vlastně téměř stejně, jen vynechám papriku a místo ní dám česnek a nedávám špek (ale někdy přidám 20 dkg anglické), sádla dám tak 10 - 20 dkg (podle tučnosti, sádlo stačí tolik, aby se provázaly chutě a paštika pak držela pohromadě, takže není třeba ho tam dávat moc) a když mám, přileju malinko bílého vína. Tu papriku do té uzené dávám jen tehdy, když je maso tučnější, ale jen tak lžičku. Masa opět tak kolem půl kila, mně se z většího množství do mojí formy nevejde… Nejraději mám uzenou krkovici a několikrát jsem to zkusila i z anglické slaniny, když ji vyprodávali pod cenou z důvodu, že ten den prošlo datum, bylo to také dobré, ale je o dost sušší než z toho uzeného…
Hlavní je vždy maso (ať už ten uzený bůček nebo uzené…) tepelně opracovat před umletím, aby povolila chuť, někdo zase pro změnu ty směsi pak dá do formy a v toubě ve vodní lázni „vaří“… což by ale asi nešlo s tou čajovkou :think:
Do čajovky stačí maso prohřát tak, aby nebylo studené a ztuhlé, já to dělám v troubě. Zkoušela jsem už i všelijaké různé časy prohřátí a pokaždé to pak má trochu jinou chuť…
Také některé masové paštiky „vařím“, ale to spíš potom zvěřinovou nebo ze směsi ořezu…
No, snad se v tom mém blábolu aspoň trochu vyznáte… Od mládí vařím vše od oka, neumím psát recepty… To jen tady dodržuju rozpis autorů receptů, ale jak to vařím potom podruhé, už zase jedu podle oka, mám to v paměti…
Pokud chci obměnu, změním typ masa a podle toho koření, baví mně experimentovat a u paštik se aspoň nedá nic pokazit… Naopak člověk kolikrát získá velmi zajímavou variantu :)

Příspěvek upraven 08.06.12 v 10:20

anka22
95 příspěvků 8.6.12 08:37

Zuzko, mohla bych taky moc poprosit o tvůj recept na čajovku? Díky anka

meisje
580 příspěvků 8.6.12 05:38

Zuzko ja si taky delam pastiku sama doma. Ale u me je to spis z nutnosti, ziju v zemi kde se pastiky nevyrabi :(. Chtela bych te poprosit jestli az budes mit chvilku by jsi me nemohla do soukrome posty hodit tvuj recept na cajovku a pastiku z uzeneho masa, predem dekuji :kytka: .

Zuzka1973
2375 příspěvků 7.6.12 08:18

@meisje
Já se snažila o tom najít víc, ale internet je v otázce Úvalského sýra dost strohý… Já si ho vážně nepamatuju :think:
Pamatuju jen, jak bývaly dobré játrovky… to, co prodávají dnes, to se nedá jíst… Naštěstí u nás na jatkách mají játra dost levná, takže není problém si dělat paštiky v různých obměnách doma, ze začátku jsem si myslela, že je to složité a dnes už to dělám od oka a kombinuju vše možné :D
Asi největší úspěch má ale pokaždé čajovka a paštika z uzeného masa :mrgreen:

meisje
580 příspěvků 7.6.12 07:46

Zuzka…ano to je on :palec: …mozna, ze je to taky naplnene v konecniku :). Nevim jak chutna dnes, ale driv to byla delikatesa. Nekolik let jsem pracovala v reznictvi a kdyz jednou tydne privezli „uvalak“ tak se kolikrat nedostal ani na pult, protoze jsme si ho rozebrali domu. Nevim proc se jmenuje „Uvalsky syr“…Uvaly jsou u Prahy a my ho dostavali z Planne nad Luznici, tam se tenkrat asi delali vubec nejlepsi uzeniny za komousu.

Zuzka1973
2375 příspěvků 6.6.12 20:24

:mrgreen: Neboj… opravdu je dobře perou. Syn dělá čerstvě na jatkách a je dost překvapenej, jak se to poctivě pere. Ale dnes řekl, že z něj asi bude do týdne vegetarián… :mrgreen:

Do Globusu jedeme tak 2× za rok, tak až tam pojedeme příště, kouknu se tam po té zauzené, ta mně docela láká :palec:

Ačraj
697 příspěvků 6.6.12 19:48
Paštika

V Globusu si někdy koupíme telecí, zauzenou paštiku, která je také ve střevu, ta nám opravdu chutná, na dotaz , v čem je to naplněné, prodavačka odpověděla, že je to z konečníku. Trochu mě to zarazilo, ale snad to střevo dobře vyperou. :cert: :? :roll:

Zuzka1973
2375 příspěvků 6.6.12 13:32

Dík za doplnění, neznám konkrétně tento, proto jsem jej mylně šoupla do sýrů :mrgreen: Člověk se pořád učí, takže ještě jednou dík :kytka:

Edit:
Našla jsem jen toto:
http://www.novak-uzeniny.cz/vyrobky.php?…
Pokud je to na tom obrázku ono, tak to vypadá dobře… :palec:

Příspěvek upraven 06.06.12 v 14:28

meisje
580 příspěvků 6.6.12 13:00

Uvalsky syr neni SYR jako klasicky syr vyrobeny z mleka,ale PASTIKA :) Nevim jak to delaji ted, ale driv to byla pastika naplnena do kravskeho zaludku (nevim presne do jake casti) a zauzena. Byvala to delikatesa.

Zuzka1973
2375 příspěvků 6.6.12 08:56

@JankaZ
U nás je ve skleničce mají v řeznictví a v lahůdkách, každé jsou jiné. Zahlédla jsem je i v marketech, ale tam nevím, odkud je vozí, ty u nás v řeznictví, jsou přímo z jejich výroby a ty lidi osobně znám roky… Ty v těch marketech jsem zahlédla v regále s lahůdkovým zbožím a pamatuju si to proto, že měly přes víčko takový ozdobný papír. Koukala jsem tehdy, co že to je… Schválně se musím někdy podívat i na složení a na výrobce. Na to jsem nekoukala, když jsem to jen okukovala ale nekupovala :nevim:
Jeden čas ten pan řezník od nás dokonce provozoval pojízdnou masnu, zatímco jeho paní byla na prodejně. Pamatuju, že vždy prodal vše, má skvělé jak ty paštiky, ale i uzeniny, ty vlastně také kupuju zásadně u nich. Jen škoda, že chtějí končit a jejich děti v tom pokračovat nechtějí…
Pak nevím, kam budeme chodit, a to nejen my :think:
Ten sýr: ono to bohužel jde z kopce s více druhy sýra, ale naštěstí dobrý sýr člověk sežene snáz, než tu dobrou paštiku.
Také jsem paštiku ve skle zahlédla u nás v sousedním městečku v prodejně od řetězce SVOR nebo SVOP (já si teď nevybavím, jak se to píše, moc tam nechodím), měli ji tuším v nabídce v oddělení uzenin, nebyla v regálech s jinými paštikami, ale opět netuším značku či výrobce.
Nyní syn nastoupil kousek od nás na jatka, tam mají přímo své výrobny, kamarádka tam pracuje už déle a chválí si to (nejen ona). Zaměstnanci mají slušné slevy, tak jsem zvědavá, protože mi nenapadlo se zeptat, jestli dělají i paštiky :think:

JankaZ
4 příspěvky 6.6.12 05:18
Mám dotazík..

U nás jsou paštiky v buřtu, plechovce nebo u pultu. Ve skleničce jsem neviděla :( Jsem imobilní, tak nemohu do obchodu, jen když mne někdo vezme s vozíkem, takže asi nemám takový přehled o zboží :(

JankaZ
4 příspěvky 6.6.12 05:14

Býval dobrý úvalský sýr, pak zmizel z pultů. Nedávno jsem ho zahlédla, radostí poskočila a ejhle… chuť jako nová receptůra a pěkný blivajz :((( :cert:

Zuzka1973
2375 příspěvků 5.6.12 20:41

@Ačraj
Určitě dej pak vědět, jak to dopadlo, každý dobrý tip vždy moc ráda vítám.
Já paštiku sem tam koupím, ale dost je dělám i doma, převážně dělám játrovou, z uzeného masa, vepřovou a smíšenou… Zkoušela jsem i jiné, dost dělávám i čajovku.
Kupuju většinou ty ve skleničkách, vím, jsou dražší, ale jsou docela dobré a složením a konzistencí podobné domácím. Nebo u nás mívají paštiky v řeznictví z formy, ty jsou sice také dražší, ale jsou z jejich výrobny a jsou výborné…
Ale myslím, že tahle pomazánka by šla udělat i z těch kupovaných v „alobalu“ (nebo do čeho to teď balí), kdo je kupuje, tímhle receptem nic nepokazí…
Já měla dvě desetidekové ve skleničce od nás z řeznictví.
Nějak mně nenapadlo uvádět i druh paštiky, kterou jsem použila, ale díky tobě mi došlo, že to není na škodu uvést…
Třeba to některé tak trochu donutí zamyslet se nad tím, co kupují…
Ony ty dražší paštiky i déle vydrží a vystačí na víc porcí, protože se nemusí mazat tak velká vrstva.
Tak potom poinformuj, až vyzkoušíš ten nový recept :kytka: :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 5.6.12 20:11
Játrová paštika

Nedávno dělali rozbor na játrovou paštiku v konzervě, obsahuje všechno možné, i nemožné, obsah jater je minimální, tyto paštiky nekupuji, nejím. Objevila jsem zajímavý a nikterak složitý recept na domácí paštiku, vyzkouším a budu informovat. :mavam:

jedle
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pomazánka z játrové paštiky

ani s pomazánkovým máslem to není špatné

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz