Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
LaPetula Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do jednoho hrnce dáme kysané zelí, uzené maso, bobkový list a nové koření, zalijeme vodou a dusíme asi 1 hodinu. Do druhého hrnce dáme dusit nakrouhané čerstvé zelí se sušenými houbami na 30 - 40 minut. Mezitím na pánvi na sádle usmažíme dozlatova na vetší kousky nakrájené cibule, vložíme na kousky nakrájené vepřové maso, osolíme a opepříme, podlijeme trochou vody a smažíme cca 15 min, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a ještě smažíme dalších 15 min. Z hrnce vyndáme dušené uzené maso a po vychladnutí ho nakrájíme na kostičky. Když máme vše hotové, vše smícháme do jednoho hrnce, přidáme rajský protlak, dle chuti přidáme sůl, mletý pepř a cukr a společně ještě dusíme cca 2 hodiny (musí se vypařit skoro všechna voda). Každá rodina v Polsku má rodinný recept trochu jiný. Není žádné pravidlo co do Bigosu přidat. Podmínkou ale je aby to byly samé dobré věci :o). Můžete přidat předem dušené hověží, sušené švestky, mrkev a spoustu jiných dobrot. Smacznego
Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce
chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Polský bigos
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Gandelion … no my děláme bigos vždy v obrovském hrnci na zavařování .. pak ty tři dny vydrží .. ale ne o moc déle
)
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Jak jsem řekla ne jenom každá oblast ale i snad každá rodina má recept jiný.
)
Jedli jsme bigos snad u všech možných polských příbuzných mého přítele a můžu říct, že pokaždé byl úplně jiný. Myslím že přesný recept dle „rodilých poláků“ Vám nikdo neřekne. Můj přítel je rodilý polák a u nás doma se dělá bigos jinak něž dělá jeho babcia a mama atd. atd. Prostě každý bigos je originál ale vždy je super
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Bigos dělával můj otec - téměř jako podle tohoto receptu, jen bez hub a protlaku a vždy to byla delikatesa!!!
A údajně je fakt nejlepší třetí den, bohužel nemůžu to posoudit, tak dlouho u nás nikdy nevydržel…
No já ho dělala v pomalém hrnci celkem 6 hodin a vždycky, když jsem šla okolo, tak jsem něco přidala. Pak jsem ho nechala 24 hodin odležet. Moc dobré.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Chtěla jsem se podivit, že se to nějak dlouho dusí a z toho zelí musí být kaše. Ale nejdřív jsem sedla ke knihovně a začala pátrat.
A v jedné kuchařce jsem se dozvěděla, že
1. den se něco dusí několik hodin, nechá odležet. 2. den se něco přidá
a dusí zase několik hodin. 3 den opět. A poláci prý tvrdí, že pokaždé
by to mělo být 7 hodin… Tak mi sklaplo a už se nedivím.:-)))) Ale
určitě nějakou variantu vyzkouším, kysané zelí můžu pořád
, jen to asi trochu zkrátím:-))
A co opakovaně ohřát ? Třetí den je nejlepší, mňam.
Kamilio v Polsku v době, kdy nebyl dostatek masa, jedla jsem ten nejskvělejší bigos a to tam byla jen domácí klobáska. Mám recepty přímo z Polska, můj děda byl Polák, ale je to tak jak píše LaPetula …každý si to doplňuje ingrediencemi, které mu chutnají. Mně osobně chutná bigos v poslední fázi dopečený v troubě. A tak to dělala i Grazyna ve Wroclawi.
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Trochu jednodušší recept. Do bigosze dle rodilých Poláků by mělo přijít hovězí, vepřové, klobásy, škvarky, kysané zelí, houby, cibule, sádlo, koření atd, atd…