Recept Polévka ze zeleného žita Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zelené žito propereme, spaříme, vodu scedíme, dáme na oheň s 2 1/4 l studené vody a vaříme s bylinkami a kořenovou zeleninou zvolna asi jeden a půl hodiny. Potom polévku procedíme sítkem, přidáme do ní v hrnečku s vodou rozvařený masový výtažek, provaříme. Zdroj: Schichtova kuchařka 2. díl

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 12.06.07 vloženo
  • 3127x zobrazeno

Ingredience

  • 125 g zeleného žita
  • bylinky
  • kořenová zelenina podle chuti
  • masový výtažek (masox)
  • sůl.

Doporučená příloha

  • polévku podáváme s osmaženou na kostky nakrájenou žemlí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka ze zeleného žita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Děvčata, ty čárky si myslím … je to poslední co recepty ovlivní. Pěkný večer.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Bedlo, děkuji za vysvětlení. Já v tom hledala kdovíco :-)) a pořád mi to vrtalo hlavou. Teď jsem chytřejší a čárky budu dělat. Pokud nezapomenu:-)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Bona, on pepíček ta pravidla udělal jen kvůliva několika labužnicím, které tu hranici překračovaly, já si myslím, že se nic neděje. Mně se tu hranici podařilo překročit snad 2× a zvyk zůstal.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Tak jsem až dnes pochopila, že píšu recepty částečně nesprávně :-((, protože čárky za jednotlivými surovinami nedělám. Ani mě to nenapadlo…
Omlouvám se, ale opravovat to nebudu (navíc se mi to bez čárek opticky líbí víc…). Jak je vidět, neměla jsem se domýšlivě domnívat, že to zvládnu i bez návodu…:-))) Snad se jedná o takovou drobnost, že se na mě nebudete zlobit. Všechny moc zdravím. Bona

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Kvetko, samozřejmě to jsou nedozrálé klasy. Z hlediska dalšího by to mohl být i recept vegetariánský (bez použití masového výtažku) i historický a určitě si svého kuchaře najde.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Tea, pro nedostatek času nehledám v době minulé, ale pepíček tu čárku za každou jednotlivou ingrediencí vysvětlil jednoduše. Někdy se stane, že se jeden rozepíše a ingredience jsou na dva řádky … tak aby bylo jasno, nám všem. Jinou souvislost v tom hledat nemusíš, mně to nevadí. Snažím se dodržovat pravidla daná správcem tohoto webu.

Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

A vidíte, já zese nechápu to zelené žito. To je myšleno nedozrálé žito? A jen zrno? No asi ano. Ale asi to stejně nezkusím. Je to na mě moc PRA :-)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Dobré dopoledne, to já jsem se koukla na " Jak psát recepty" hned a po prvním přečtení jsem myslela, že v životě žádný recept nenapíšu tak, aby to bylo správně:-).Tak teď mám v průhledných destičkách taháka :-), ale některé věci jsou mi záhadou. Třeba, proč mám dělat za ingrediencemi čárku, ale za tou poslední ne. :-) Asi to nějaký důvod má:-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)-Helčo,

dík za vysvětlení. Já jsem se na „Jak psát recepty“ nikdy nepodívala, myslela jsem, že chápu vše…:-).
Hezký den Bona

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

je to v článku JAK PSÁT RECEPTY,
(PRA) - Prastarý recept - většinou ze sešitů našich babiček nebo M.D Rettigové
(Dia) - diabetický
- rychlý recept - doba přípravy do 30 minut
(D) - dětské recepty
(Veg) - vegetariánská krmě,
odkaz je vpravo nahoře když si otevřeš formulář na přidávání receptů (např.).

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

PRA znamená asi PRAstarý, R bude Rychlý, aspoň tak jsem to pochopil já. Zdravím srdečně,

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka ze zeleného žita (PRA)

Přátelé, prosím o vysvětlení. Já už dlouho přemýšlím, co znamená ono PRA a R za názvem receptu… VEG jsem pochopila (už ze surovin..).
Asi to bude jednoduché a mně bude posléze trapně, ale já na to asi nepřijdu…
U toho R mě napadá, že je příprava rychlá, PRA je pracné??? To asi ne.. :-))
Děkuji za odpověď . Bona

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz