Recept Polévka ze splašených kapustiček

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka ze splašených kapustiček

Úvod

Nejprve zasadíte růžičkovou kapustu, necháte ji vyrůst, pak ji necháte na zahradě celou zimu, pak kolem ní chodíte a koukáte, jak žene do květu … a v ten okamžik po ní skočíte! Protože to je ono! Z kapustiček začínají rašit nové rostlinky a výhonky všelijaké … a ty jsou náramně křehké a slaďoučké.
Pokud experimentálně nezahradničíte, použijte koupené kapustičky, ale jen ty světlounké, jemné středy.

Postup

Nejprve si rozšleháme vajíčko s mlékem a špetkou soli, přidáme kaštanovou mouku a dobře rozmícháme, na hustotu palačinkového těsta upravíme přidáním hladké mouky (přidejte ji, protože kaštanová mouka neobsahuje lepek a palačinka by se vám trhala).
Těsto necháme odležet.
Na přepuštěném másle si připravíme voňavou jíšku, do které v závěru přidáme drobně pokrájenou naťovou cibulku (stačí, když jen zavadne).
Odstavíme, přidáme drobně pokrájené oloupané brambory, na plátky nakrájenou mrkev a rovněž drobně pokrájené kapustičky (několik nejmenších si necháme vcelku na parádu).
Přilijeme hovězí vývar (nejprve trochu a teprve, když to při varu začne podezřele houstnout, přidáme další), velmi opatrně osolíme, opepříme a přidáme malinko kmínu.
Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
V tomto okamžiku vyjmeme všechny plátky mrkve a několik celých kapustiček a polévku rozmixujeme.
Je-li příliš hustá, přidáme vývar, nebo vodu.
Přilijeme šlehačku, vrátíme mrkev a kapustičky, polévku prohřejeme a případně dosolíme.
Zatímco se vaří polévka, osmažíme si na kousku másla proužky pancetty (tentokrát ji nevyndávejte na papírový ubrousek) a na další pánvi si z kaštanového těsta vyrobíme pěkné hnědé palačinky.
Hotové palačinky nakrájíme na proužky, stejně jako celestýnské nudle, nebo na čtverečky … nebo jak se nám chce.
Pokud vznikne víc palačinek, nezoufáme, ale mažeme je meruňkovou marmeládou a zdobíme neslazenou šlehačkou a strouhanou čokoládou. A máme hlavní jídlo! Pane jo, to jsme šikovný!


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.04.16 vloženo
  • 1663x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na polévku:
  • 10 - 15 růžičkových kapustiček, podle velikosti
  • 3 brambory střední
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • 1 pol. lžíce přepuštěného másla
  • 2 naťové cibulky
  • 1/2 mrkve nebo 1 menší
  • 1/2 dl šlehačky/smetany
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř, několik semínek kmínu
  • Na nudle:
  • 1 vajíčko
  • 3 - 4 pol. lžíce kaštanové mouky
  • mléko
  • sůl
  • trochu hladké mouky na dohuštění těsta
  • přepuštěné máslo
  • Na parádu:
  • proužky pancetty
  • kousíček přepuštěného másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 18.04.16 22:01

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka ze splašených kapustiček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3820 příspěvků 19.04.16 07:25

@tlustá bába ne aby Tě napadlo ji nechat smazat! Nerova je podobná, ale tohle je umělecké dílo :mavam: :kytka:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 18.04.16 22:24

Aha, pardon, pardon… samozřejmě, že jsem ji našla, ale teprve až když jsem to sesmolila a vložila… :oops:
 http://www.labuznik.cz/…ove-kapusty/

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Chilli con carne Chilli con carne
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz