Recept Polévka ze splašených kapustiček

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka ze splašených kapustiček

Úvod

Nejprve zasadíte růžičkovou kapustu, necháte ji vyrůst, pak ji necháte na zahradě celou zimu, pak kolem ní chodíte a koukáte, jak žene do květu … a v ten okamžik po ní skočíte! Protože to je ono! Z kapustiček začínají rašit nové rostlinky a výhonky všelijaké … a ty jsou náramně křehké a slaďoučké.
Pokud experimentálně nezahradničíte, použijte koupené kapustičky, ale jen ty světlounké, jemné středy.

Postup

Nejprve si rozšleháme vajíčko s mlékem a špetkou soli, přidáme kaštanovou mouku a dobře rozmícháme, na hustotu palačinkového těsta upravíme přidáním hladké mouky (přidejte ji, protože kaštanová mouka neobsahuje lepek a palačinka by se vám trhala).
Těsto necháme odležet.
Na přepuštěném másle si připravíme voňavou jíšku, do které v závěru přidáme drobně pokrájenou naťovou cibulku (stačí, když jen zavadne).
Odstavíme, přidáme drobně pokrájené oloupané brambory, na plátky nakrájenou mrkev a rovněž drobně pokrájené kapustičky (několik nejmenších si necháme vcelku na parádu).
Přilijeme hovězí vývar (nejprve trochu a teprve, když to při varu začne podezřele houstnout, přidáme další), velmi opatrně osolíme, opepříme a přidáme malinko kmínu.
Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
V tomto okamžiku vyjmeme všechny plátky mrkve a několik celých kapustiček a polévku rozmixujeme.
Je-li příliš hustá, přidáme vývar, nebo vodu.
Přilijeme šlehačku, vrátíme mrkev a kapustičky, polévku prohřejeme a případně dosolíme.
Zatímco se vaří polévka, osmažíme si na kousku másla proužky pancetty (tentokrát ji nevyndávejte na papírový ubrousek) a na další pánvi si z kaštanového těsta vyrobíme pěkné hnědé palačinky.
Hotové palačinky nakrájíme na proužky, stejně jako celestýnské nudle, nebo na čtverečky … nebo jak se nám chce.
Pokud vznikne víc palačinek, nezoufáme, ale mažeme je meruňkovou marmeládou a zdobíme neslazenou šlehačkou a strouhanou čokoládou. A máme hlavní jídlo! Pane jo, to jsme šikovný!


Reklama

Nahlásit recept

  • 18.04.16 vloženo
  • 1588x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na polévku:
  • 10 - 15 růžičkových kapustiček, podle velikosti
  • 3 brambory střední
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • 1 pol. lžíce přepuštěného másla
  • 2 naťové cibulky
  • 1/2 mrkve nebo 1 menší
  • 1/2 dl šlehačky/smetany
  • hovězí vývar
  • sůl, pepř, několik semínek kmínu
  • Na nudle:
  • 1 vajíčko
  • 3 - 4 pol. lžíce kaštanové mouky
  • mléko
  • sůl
  • trochu hladké mouky na dohuštění těsta
  • přepuštěné máslo
  • Na parádu:
  • proužky pancetty
  • kousíček přepuštěného másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 18.04.16 22:01

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka ze splašených kapustiček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Uživatel je onlineEja
3788 příspěvků 19.04.16 07:25

@tlustá bába ne aby Tě napadlo ji nechat smazat! Nerova je podobná, ale tohle je umělecké dílo :mavam: :kytka:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 18.04.16 22:24

Aha, pardon, pardon… samozřejmě, že jsem ji našla, ale teprve až když jsem to sesmolila a vložila… :oops:
 http://www.labuznik.cz/…ove-kapusty/

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz