Recept Polévka ze slzovky a bílé ryby

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka ze slzovky a bílé ryby

Úvod

Slzovka obecná (porcelánová), Jobovy slzy, čínsky yi yi ren tvořila základ stravy obyvatel staré Číny, ale i Egypta, Palestiny, Řecka…, je jednou z nejstarších pěstovaných obilovin na světě.
Slzovka jsou semena divoké trávy, podobné ječmenu, má silné čistící účinky a používá se k detoxikaci organismu. Podporuje činnost sleziny, účinně pomáhá trávit maso a tuky, má blahodárný vliv na pleť …

Postup

Slzovku přes noc namočíme do studené vody.

Cibule nakrájíme na větší měsíčky, zázvor najemno a česnek na plátky.
Slzovku scedíme (vodu můžeme vypít) a se zeleninou dáme vařit do vývaru.
Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 30-40 minut.

Ochutnáme slzovku, pokud je měkká přidáme kousky ryby a houby.
Na mírném ohni povaříme 5 minut.

Přidáme špenát a necháme ho zavadnout.

Nakonec přidáme koriandrovou nať, sůl a dochutíme limetovou šťávou.
Zdobíme nakrájenou jarní cibulkou.
Můžeme zakápnout sezamovým olejem.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.04.17 vloženo
  • 984x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h

Ingredience

  • 250g slzovky
  • 4 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3cm kousek zázvoru
  • 1.5l zeleninového vývaru
  • 400g bílé ryby (halibut, Pollock)
  • 250ml čerstvých hub shiitake
  • 500g čerstvého špenátu nebo bok choy
  • limetová šťáva
  • 250ml natě koriandru nebo bazalky posvátné
  • šedá nebo růžová mořská sůl
  • 3 jarní cibulky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 08.04.17 19:02

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka ze slzovky a bílé ryby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1114 příspěvků 11.04.17 22:46

@di https://www.apotek.cz/…-obecna-200g?… :mavam:

 
di
2443 příspěvků 11.04.17 19:57

@daduuja Mám dotaz - čemu asi nejvíc se ta slzovka podobá a dala by se něčím nahradit (oves bezpluchý, ječmen - některé zdroje totiž tvrdí, že to je ječmen, planý)? A jak to vlastně chutná? Totiž, dělala jsem si menší průzkum na netu a v prodejnách zdravé výživy, které mám v dosahu. Internetové průzkumy byly veselé, ty obchodní méně, našla jsem jenom jednu, 25 dkg sáček za 142,– Kč a i když jsem opravdu příznivec zdravé stravy a experimentů a o peníze mi zas tak moc nejde, pokud je to dobré, tohle bych si asi nekoupila, cena mírně připomíná drahotu (viz Š + G). Navíc jsem našla, že se prodává syrová a „pufovaná“ (což netuším, co je) verze, jaký je rozdíl? (v chuti asi určitě).
No, asi tenhle pokus odpískám, nahrazovat něco něčím podobným nebo úplně jiným nechci.

Příspěvek upraven 12.04.17 v 17:06

 
jolana
5060 příspěvků 10.04.17 19:28

Slzovka obecna, prvykrat o nej pocujem :mavam:

 
daduuja
1114 příspěvků 08.04.17 22:52

@di kolegyně z práce si objednávají na Plody slunce, tak jsem zkusila m. j.i slzovku, vypadá jako popcorn a chutná nijak :-), ale příště zkusím jako rizoto i jako přílohu, mám ráda neotřelé přílohy. Silné čistící účinky se zatím neprojevily :-)
Tip na tom webu: kešu, pistácie, pálivé arašídy a sušené, proslazené květy ibišku, bezkonkurenční :-)

 
di
2443 příspěvků 08.04.17 21:06

To vypadá hezky. Kde tu slzovku koupím? Ve zdravé výživě?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní buřtový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz