Recept Polévka ze slzovky a bílé ryby
daduuja Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Slzovka obecná (porcelánová), Jobovy slzy, čínsky yi yi ren tvořila základ stravy obyvatel staré Číny, ale i Egypta, Palestiny, Řecka..., je jednou z nejstarších pěstovaných obilovin na světě. Slzovka jsou semena divoké trávy, podobné ječmenu, má silné čistící účinky a používá se k detoxikaci organismu. Podporuje činnost sleziny, účinně pomáhá trávit maso a tuky, má blahodárný vliv na pleť ...
Postup
Slzovku přes noc namočíme do studené vody. Cibule nakrájíme na větší měsíčky, zázvor najemno a česnek na plátky. Slzovku scedíme (vodu můžeme vypít) a se zeleninou dáme vařit do vývaru. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou vaříme asi 30-40 minut. Ochutnáme slzovku, pokud je měkká přidáme kousky ryby a houby. Na mírném ohni povaříme 5 minut. Přidáme špenát a necháme ho zavadnout. Nakonec přidáme koriandrovou nať, sůl a dochutíme limetovou šťávou. Zdobíme nakrájenou jarní cibulkou. Můžeme zakápnout sezamovým olejem.
Recept je z kategorií: Polévky
- 08.04.17 vloženo
- 3039x zobrazeno
Čas přípravy
- 1h
Ingredience
- 250g slzovky
- 4 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 3cm kousek zázvoru
- 1.5l zeleninového vývaru
- 400g bílé ryby (halibut, Pollock)
- 250ml čerstvých hub shiitake
- 500g čerstvého špenátu nebo bok choy
- limetová šťáva
- 250ml natě koriandru nebo bazalky posvátné
- šedá nebo růžová mořská sůl
- 3 jarní cibulky.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Polévka ze slzovky a bílé ryby
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Polévka ze slzovky a bílé ryby
1151 příspěvků 11.4.17 22:46
@di https://www.apotek.cz/…-obecna-200g?…
2453 příspěvků 11.4.17 19:57
@daduuja Mám dotaz - čemu asi nejvíc se ta slzovka podobá a dala by se něčím nahradit (oves bezpluchý, ječmen - některé zdroje totiž tvrdí, že to je ječmen, planý)? A jak to vlastně chutná? Totiž, dělala jsem si menší průzkum na netu a v prodejnách zdravé výživy, které mám v dosahu. Internetové průzkumy byly veselé, ty obchodní méně, našla jsem jenom jednu, 25 dkg sáček za 142,– Kč a i když jsem opravdu příznivec zdravé stravy a experimentů a o peníze mi zas tak moc nejde, pokud je to dobré, tohle bych si asi nekoupila, cena mírně připomíná drahotu (viz Š + G). Navíc jsem našla, že se prodává syrová a „pufovaná“ (což netuším, co je) verze, jaký je rozdíl? (v chuti asi určitě).
No, asi tenhle pokus odpískám, nahrazovat něco něčím podobným nebo úplně jiným nechci.
Příspěvek upraven 12.04.17 v 17:06
5068 příspěvků 10.4.17 19:28
Slzovka obecna, prvykrat o nej pocujem
1151 příspěvků 8.4.17 22:52
@di kolegyně z práce si objednávají na Plody slunce, tak jsem zkusila m. j.i slzovku, vypadá jako popcorn a chutná nijak
, ale příště zkusím jako rizoto i jako
přílohu, mám ráda neotřelé přílohy. Silné čistící účinky se zatím
neprojevily 

Tip na tom webu: kešu, pistácie, pálivé arašídy a sušené, proslazené květy ibišku, bezkonkurenční
2453 příspěvků 8.4.17 21:06
To vypadá hezky. Kde tu slzovku koupím? Ve zdravé výživě?