Recept Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu)

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hnízda vložit do studené vody a nechat je nabobtnat po několik hodin, nebo do druhého dne. Pořádně hnízda prohlédnout a vybrat jakákoliv peříčka atd. Hnízda dvakrát povařit. Nalít na ně vodu a povařit je po 5 minut. Vyjmout je a vyždímat. Znovu je propláchnout a vyždímat do sucha. Kuřecí prsa očistit od blan a vaziva a roztlouct je sekáčkem na maso na kaši, smíchat je se škrobem a lžící vývaru. Musí vzniknout středně hustá kaše. Do hrnce nalít vývar a když prudce vaří, tak tam přidat hnízda. Snížit teplotu a vařit, až hnízda změknou, což potrvá asi 2 hodiny. Asi 30 minut před koncem vaření do kuřecí kaše nakapat víno. Pomocí vidličky našlehat bílek a lehce jej vložit k masu tak, aby nebylo vše příliš promíchané. Když začne polévka znovu vařit, tak tam přidat kuřecí směs a cukr. Osolit a znovu přivéct k varu a ihned v miskách podávat. TIP: Vlaštovčí hnízda z Bornea a Javy, ale i jiných míst jsou drahá (asi $ 2000,00 US za kilo) a proto je nejlepší si je nechat pro romantický večer, obzvláště když se o nich říká, že jsou aphrodisiak. Jsou ze ztuhlých vlaštovčích slin, kterých ptáci používají místo větviček a jiného materiálu.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 20.02.06 vloženo
  • 13682x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 60 g vlaštovčích hnízd
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 1 lžíce drceného syrového cukru
  • 1 kuřecí celé prso bez kosti a kůže
  • 1 bílek
  • 2 lžíce rýžového vína
  • trochu soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce kuřecího vývaru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

kardo, tak se budu muset podívat do svých zdrojů, jestli mám nějaké recepty s těmi ingrediencemi co Ti kamarád přivezl ;o) Včera jsem už poznámky k receptu nedopsala, protože jsem musela jít vařit a krasobruslit, ale mám víc podrobností o vlaštovčích hnízdách i s pěknou povídkou. Tak časem dopíši ;o)

Moře pozdravů Vám všem!

karda
72 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Babi dík! Vidím, že jsem to s tou gramáží opravdu drsně přehnal. O víkendu jdu do toho - mimochodem ta hnízdečka mám taková světlá, čisťounká, nebudu muset nic přebírat a reputaci si určitě dle Tvého receptu napravím ! Kamarád se vrátil z Vietnamu a dovezl nové ingredience (namátkou : sušené artyčoky, sušené sepie i s vejci, sušené plátky z olihní, vývary z mořských plodů a nějaké záhadné krabičky s něčím, takže budu bádat! Dík ještě jednou!!!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

di, ráda bych, aby Tvoje poznámka nebyla jenom tou jak nazývᚨprofesionální deformací¨;o) Člověk rád zapomíná, o tom Tě mohu ujistit. Spíš jsem testovala, jak dalece jsou lidé poplašeni zprávami, které se k nám dostávají a to někdy ne právě vědecky podloženými. Tvůj komentář určitě bude pro některé labužníky uklidňující.

Přeji Ti příjemný den!

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Mám v čínské kuchařce podobný recept, je v něm napsáno, že se jedná o hnízdečka mořských vlaštovek (až dodnes jsem o jejich existenci neměla ani tušení)…tak spíš jen pro zajímavost (kuchařka udává, že hlavní ingredience, čili ony vlaštovčí hnízda se k nám nedováží a naše vlaštovčí hnízda jsou k přípravě této polévky zcela k nepotřebě!)
50 g vlaštovčích hnízd, litr drůbežího vývaru, 200 g hovězího masa, 200 g kuřecích prsíček, 50 g šunky, 2 lžíce červeného dezertního vína, lžička glutasolu, podle chuti sůl a pepř.
Hnízdečka před použitím spaříme vařící vodou, vložíme do studené vody a pinzetou vybereme pečlivě drobná peříčka a chmýří. Opět spaříme a na sítu propláchneme studenou vodou. Mořské řasy z vlaštovčích hnízd tak získají světle bílou barvu a jsou připraveny k použití. Hovězí maso nakrájené na malé kostičky vložíme do studeného silného drůbežího vývaru a uvedeme do varu. Zmírníme oheň, povaříme a takto zesílený vývar dochutíme vínem, glutasolem a solí. Na dno polévkové mísy vložíme nakrájené nudličky vařených kuřecích prsíček, posypeme nudličkami šunky a navrch přidáme očištěná vlaštovčí hnízda. Zalijeme přes jemné síto připraveným vařícím vývarem a podáváme.

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Babi, problém asi bude v tom, že viry ptačí chřipky se vylučují různými sekrety a exkrety, čili i těmi slinami, v mase by to být nemělo, teda aspoň u klinicky zdravých zvířat. Druhá věc je, že varem se ty viry zlikvidují. Omlouvám se za poznámku, holt, profesionální deformace.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Nepředpokládám, že nás je mnoho, co budou vařit tuto polévku. Takže děvčata přestanete jíst kuřata a jinnou drůbež? Jenom co jsme se trochu otřepali z nemoci šílených krav, už tu máme ptačí chřipku. Ještě že ti čuníci nedělají Píp Píp, nebo Bůů ;o) Možná to vegeteriánství přece jenom do sebe něco má, ale i to není bezproblémové.

Pěkný den Vám přeje,

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Kecají, chytá.....ale prej hnedka zdechnou......

marhaba
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Podle informací z denního tisku (věříme jim?) se zpěvných ptáků chřipka nechytá.

Dasty
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Polévka z vlaštovčích hnízd (pro kardu).

Tak to je nářez,ale momentálně při té ptačí chřipce mě jaksi přechází chuť

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz