Recept Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

(Hodnoceno 1x) Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Postup

Údené mäso konzervované soľou a dymom namočíme do vody aby sa znížil obsah soli. Potom dáme variť do cca 1500 ml vody. Mäkké mäso vyberieme, použijeme na druhý chod.
Do vývaru dáme zeleninu pokrájanú na nudle, cibuľu v celku aj so spodnou šupou, bobkový list a kôru z citróna. Pripravíme si svetlú jíšku, stiahneme z ohňa, vmiešame papriku, všľaháme vodu a vmiešame do polievky. Prevaríme, vlejeme smotanu. Dochutíme citrónovou šťavou, príp. aj troškou cukru. vhodíme vňať.

Je to záťaž pre žlčník, ale chuťovo výborná!

Placičky:
Housky pokrájame na kocky a navlhčíme časťou mlieka. (časť necháme do trojobalu) Údené mäso pomelieme, vyžmýkané housky tiež. Pokrájanú cibuľu osmažíme na troche oleja.
Zmiešame dokopy mäso, housku, cibuľu, vajce, cesnak, horčicu, pepř.
Mokrou rukou formujeme „karbanátky“, obaľujeme v trojobale a vysmažíme na oleji.

Podávame napr. so zemiakovým pyré alebo obľúbeným prívarkom.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.01.09 vloženo
  • 8734x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g uzeného - údeného mäsa - chudého
  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 200 ml nízkotučnej kyslej smotany
  • 1 bobkový list
  • 1 malá cibuľa
  • pepř-čierne korenie
  • šťava z pol citróna alebo ocot
  • dobrá je aj trocha strúhanej kôry z citróna
  • petržlenová vňať
  • na zásmažku - jíšku:
  • 2 PL oleja
  • 1 PL hladkej múky
  • trocha červenej mletej papriky
  • voda
  • Druhý chod - placky z údeného mäsa
  • uvarené údené mäso z polievky (300 g)
  • 2 žemle-housky
  • 1 vajce
  • 200-250 ml mlieka
  • 1 Kl horčice
  • 2 strúčky cesnaku
  • pepř
  • kúsok cibule
  • olej
  • Na obalenie:
  • 1 vajce, múka, strúhanka
  • olej na smaženie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 27.11.15 13:13

Jedno uzené šunkové koleno, první oběd s bramborovou kaší, včera polévka a zapečený kus s flekama, dnes došlo na druhý chod s fazolkama na smetaně, moc dobré to bylo :-)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 26.11.15 13:11

Vývar ze šunkového kolena, smetana sladká, citrónová kůra krájená je v ní velice dobrá :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1127 příspěvků 27.11.15 19:46

@birkana jedno, mělo přes 2kg :-), když někam jedem, tak velkej si dává koleno sám pro sebe a prachsprostě ho sežere :-), v létě venku také není problém, ale obědů umím udělat z jednoho hodně :-)

 
birkana
1661 příspěvků 27.11.15 18:09

@daduuja, kolik kolen jsi použila na ty chody? :cert:. My ve dvou spořádáme jedno vařené koleno k večeři a drahoušek se „doráží“ např. mexickými fazolemi :lol:. Maso zaručeně nezbyde, jen ten vývar na polévku :think:

 
namornik
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod - buraci,
  • tvůj postup se sbíráním pěny je určitě správný, ten můj je zase rychlejší - po přejití varu a slití vody a pak následném zalití studenou vodou, se už pěna netvoří a vývar je krásně čirý a protože koření moudře přidám až posléze tak je i chuťově dobrý.
 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - namornik

Ad hovězí a kuřecí vývar: Připadá mi lepší držet se tradičního postupu a během začátku varu sbírat pěnu. Nakonec je možné nechat vývar vystydnout a sebrat tuk, který ztuhl nahoře na polévce včetně případných nečistot.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - Eja,

teší ma, že práve Ty si sa odhodlala vyskúšať tento recept.
Aj s Tvojím vylepšením - údenou paprikou.
(Donedávna som vývar z údeného vylievala, až som začala spomínať, ako to asi mamka varievala a potom som skúšala, až som dospela k tomuto výsledku.)
 A.

 
namornik
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Mám pocit že to tu už někdo psal, tak tedy jen ve zkratce - pokud chceme mít uzený vývar dobrý a čirý tak je dobré dát maso do studené vody, přivést k varu, vodu vylít a dát maso do nové studené vody a pak teprve maso pomalu uvařit doměkka.

Já to tak dělám s každým masem, ze kterého chci uvařit vývar, tedy i se syrovým hovězím, kuřecím a pod.

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Vývar z údeného využívam tiež na polievku. Scedený vývar dám znova na oheň, pridám 2 tavené syry v črievku a ryžu. Polievka je hotová vo chvíli, keď je všetok syr rozpustený a ryža mäkká. Na tanier nasypen zo dve lyžice strúhaného syra, zalejem polievkou a pridám navrch osmaženú cibuľku. Je pomerne rýchla príprava. Pre mňa je, anickav, tvoj recept zas niečo nové, rozhodne vyskúšam.

 
Eja
3748 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Tak včera vyzkoušeno ( maso z žeber jsem obrala do polévky). Pokud máte doma UZENOU papriku, tak ta tuhle uzenou polívčičku posune ještě trochu do jiných dimenzí - naprostá lahůdka.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - Miloško,

ja viem, že vieš…až na ten prívarok!
Tá tvoja polievka v denníčku je náááádhera, žiaľ v mojom okolí nik nie je ochotný mi nič navariť…

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Ózri aha. A čo to také -prívarok? Miloš

 
danabi
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa

Milá Aničkav, o hnevaní nemôže byť vôbec reč, ide len o to, že nechcem aby sme prispievali napr. k tomu, aby si o pár rokov českí a slovenskí mašktrníci (labužníci, kuchári, pekári, cukrári, …) už nerozumeli vôbec.
A čo sa týka nastavenia vyhľadávača, to je o inom. V tejto chvíli, keď zadáš slovo „uzené“ - nájde 1269 receptov, pri slove „údené“ - 1720 receptov. A 35 receptov vyskočí, keď zadáš slovo „cheese“.
Prajem Ti veľa chutných inšpirácií a nám veľa Tvojich sympatických receptov.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - danabi,

ešte som chcela dodať, ak niečo hľadáš a chceš použiť vyhľadávač - je nastavený na české slová, preto nadpis po česky, ale aj základná surovina… …tak aj preto.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod
:-)
 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Jéjej, a už vím co dostane moj chudý kamarát v sobotu k obědu!

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Ahoj danabi, nenapadlo ma, že vyvolám u niekoho dojem prznenia slovenčiny, alebo dokonca českého jazyka! Určite to nebolo mojím úmyslom.
V skratke: často, ak som napísala recept a použila slovo zásmažka, rezance, kel a pod., musela som dodatočne odpovedať a vysvetľovať, čo to slovo po česky znamená. Pre moje neustále náhlenie sa, som použila v slovenskom texte slová české.
Moji českí priatelia sa na mňa nehnevajú, Ty a Tvoji českí priatelia asi áno, dúfam že nebudú trénovať slovenčinu práve na mojom texte. Želám Ti príjemný deň!

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - Aničko,

to je opravdu nádhera.
Až se odhodlám, tak to vyzkouším.

Žlučníkáři, nebojte se. A jestli vám žlučník opravdu tropí hlouposti, zbavte se ho. Já to udělala před šestnácti lety a je od zmetka pokoj.
Teď můžu jíst úplně všechno a v jakémkoliv množství.

 
danabi
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa

Anickav, toto jedlo je určite veľmi chutné, ale môžeš mi vysvetliť, prečo tak przníš slovenčinu a krásny český jazyk zároveň? Predpokladám, že poznáš dosť českých labužníkov a nevidím dôvod urážať ich inteligenciu a záujem naučiť sa nové alebo nezabudnúť staré slovíčka tým, že v slovensky písanom recepte používaš slová „nudle, jíška, …“. Ak myslíš, že je to nutné, prečo nenapíšeš po česky celý recept? Snáď som neurazila teraz ja Teba, to by som nerada. Vychádzam len z vlastnej skúsenosti, že moji českí priatelia sa naopak, stále dožadujú typických slovenských slovíčok, aby trénovali :)

 
Eja
3748 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Ta polévka vypadá skvěle, jen bych vypustila ten druhý chod a maso nakrájela do ní, mňam.
Já jsem uzenou polévku dlouho neměla ráda ( taková ta voda co v ní plavala rýže, brr), ale teď patří mezi naše oblíbené - buď s vajíčkem, které do ní rozšlehám ( a samozřejmě kousky masa), nebo s krupkami, masem a kostičkami brambor, nebo zahuštěná s masem a kořenovou zeleninou. Tu papriku rozhodně vyzkouším.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - marmeládka,

to čo sa tu predáva v obchode, mi tiež nepripadá ako klasické údené mäso, také čo sa konzervuje naozaj soľou a dymom. Možno by sa polievka vydarila k spokojnosti po kúpe naozajstného „údeného“, ale zdroj Ti neporadím. Toto sa varievalo u nás kedysi a prasiatko sa chovalo tiež vlastné.
Ak je mäso mastné, je dobré vývar zbaviť aspoň časti mastnoty…
Zdravím a pekný večer!
 A.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z uzeného masa - maďarská a druhý chod

Maďarskou kuchyni miluji, polévky obzvlášť. Jen mívám poslední dobou rozporuplné pocity, když vývar z uzeného masa použiji na polévku. Asi to bude tím, že nemám jistotu, že maso bylo konzervováno pouze solí a kouřem.
Uzenou polévku tohoto typu jsem nikdy nedělala, znám pouze ty čiré. Možná vyzkouším.
S tím „ošizeným“ řízkem je to dobrý nápad, to vyzkouším určitě. Díky!

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Ostrý patizonový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz