Recept Polévka z rybího filé

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zvlášť uvaříme rybí filé. Cibuli a kořenovou zeleninu nadrobno nasekáme (nejlíp a nejrychleji v robotu) a v hrnci opražíme na másle do poloměkka. Přidáme hladkou mouku a ještě chvilku opražíme. Na zeleninu přecedíme rybí vývar a ještě povaříme. Uvařené filé vidličkou natrháme na kousky a dáme do polévky. Přidáme smetanu a petrželovou nať, nastrouháme muškátový oříšek, opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme. Pokud je polévka hustá, zředíme horkou vodou. Kdybychom chtěli polévku jemnější, můžeme celou nebo část rozmixovat.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 24.08.05 vloženo
  • 27266x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300g rybího filé
  • Cibule
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 2 PL Másla
  • 250 ml smetany
  • 2 PL hladké mouky
  • Muškátový oříšek
  • Pepř
  • Sůl
  • 4PL sekané petrželové natě

Doporučená příloha

  • Tousty nebo krutony

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

rozmlsaná 05.04.13 21:43

Bydlím v Řecku a s manželem tady chodíme do rybí restaurace. Jenom bych doplnila, že v polévce je vždy bílé maso z ryb a taky růžové z lososa, takže jsem použila taky mix ryb. Taky je tam přidaná brambora, stejně nastrouhaná jako zelenina a navrch zelená petrželka. Móóóóc dobré.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Polévka z rybího filé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
chovatelka
10 příspěvků 19.03.12 12:20
polévka z rybího filé

Tak jsem dnes uvařila tuto polévku a opravdu mooooc dobrá, uvidím, jak bude chutnat ostatním členům rodiny. Díky za recept. :D

esmeralda
4813 příspěvků 15.03.11 22:50

Asi by to chtělo trochu schovívavosti.
Nezdá se mi že je v receptu moc chemie.
Dívala jsem se na pořad o výrobě krabích tyčinek a nepřipadalo mi že by tam bylo více chemie než v jiných surovinách které se dnes do krmě přidávají. Zpracování se dělá přímo na lodi, takže je to aspoň čerstvé.
Já mám totiž vždy pochybnosti jak moc jsou „čerstvé“ ryby které si nechytíte sami.

Ale každopádně děkuji za tipy vyrábění krutónů v mikrovlnce. To je zase něco pro mě.

Anitta
521 příspěvků 15.03.11 21:42

Mila Dwarfy!
Souhlasim s Glamou! Chemie je kolem nas hodne, neduhu pribyva, proc to do sebe cpat?
Ze varis zasadne nezdrave a nesneses kritiku, to je tvuj problem.
Nevidim nic spatneho na Glamy kritice, spis bych doporucila se trochu zamyslet, nez napadat. :-?

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.03.11 21:18

Milá Dwarfy,
chápu Tvou osobní přecitlivělost…jez si co chceš..ale pokud je to pro někoho nepoživatelné, může to napsat úplně stejně, jako tys napsala svou variací.
Krásný, čistý, poctivý recept jsi změnila na chemický. A já to jen napsala. V dobrém… v klidu…jen s údivem, co je někdo schopen pozřít. Ale v žádném případě nikomu, ani tobě, v tom bránit nebudu.
Se zeleninou a rajčaty si klidně dělej, co chceš sama..trochu nechápu tvé myšlenkové pochody, kdes vzala, že ti bráním v jejich konzumaci, tvé právo na ně ti rozhodně neberu.
Za tím, co jsem napsala si stojím.
Komentářů se nezdržuji, jsem zvyklá nazývat věci pravými jmény.
Pokud nechceš, abych tě komentovala, necpi sem chemii. Tady je to LABUŽNÍK, ne chemik…
Jez si, samozřejmě, všechno, co ti chutná… Tady najdeš obrovské množství krásných a kvalitních receptů.
A skutečně dobré tipy, rady, zážitky a pod sem rozhodně dávej! Těch není nikdy dost!
Na recepty pozor, už jich je tu opravdu hodně, tak aby se další zbytečně neopakovaly.
Ale na nové se i já těším a ráda je prohlížím a zkouším..

Příspěvek upraven 15.03.11 v 21:21

Dwarfy
21 příspěvků 15.03.11 20:14

Milá Glamo,
Mám sto chutí nahlásit Tvůj příspěvěk jako nevhodný, ale dám Ti ještě jednu šanci. Jak je Ti jistě dobře známo, každému chutná něco jiného, nám to chutná takhle a očekávám, že to budeš respektovat. Taky očekávám více taktu, neříkej mi co mám dělat, takle si komanduj svojí rodinu, ne mně. A když už se k něčemu vyjadřuješ, tak doporučuji si to nejdříve dobře přečíst, protože tyčinky k filé přidávám, nejde o nahrazování.

A protože tuším, že my dvě se ve vaření asi moc neshodneme, dopředu varuji, že vařím zásadně nezdravě a to, co nám chutná a kašlu na to, jak se to má vařit podle originálního receptu/autora/zvyklostí té příslušné kuchyně. Výroky typu že do kuchyně/jídla kečup nepatří a rajčata že se mají jíst zásadně přírodní a neslazená neuznávám, blanšírovaná a tvrdá zelenina mi nechutná a vždycky všechno musí být dostatečně měkké, okořeněné a osolené. Všeho používám hojně, ale s mírou a nehodlám s tím skončit jenom protože se Ti to nelíbí.

Takže abych Tě chtěla požádat, aby ses příště takových komentářů zdržela, protože gastronomie mě baví, jsem zkušená kuchařka se spoustou dobrých rad, tipů, zážitků a receptů a chci se tu o ně podělit, takže moje příspěvky se tu budou objevovat pravděpodobně velmi často. Už se moc těším na reakce od ostatních přispěvatelů ! :-)

S díky, Dwarfy

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.03.11 09:35

Ach bože…místo rybího filé „krabí tyčinky“?! To je ten nepodřadnější sajrajt..! :-( něco jako masný separát.. A pak ještě Ramu, kostku bujonu, umělá směs rybího koření a Podravku?! Dwarfy…vrať se k normální, prosté potravine.. Rybí maso a máslo. To, co jíš, je CHEMIE! to nejsou potraviny… :-((

Dwarfy
21 příspěvků 15.03.11 08:22

Vařím tuhle polévku stejně, je naprosto vynikající, jenom ještě do základu přidávám nadrobno nasekané rozmrazené krabí tyčinky (tak třetinu dvouřadového balení) a zbytek tyčinek nakrájených na hrubá kolečka přidám spolu s filé do polévky (kolečka se rozpadnou na jemné dlouhé rybí nudle). Také když vývarem zaleju opraženou zeleninu, přidávám dva zeleninové bujóny, trochu podravky a směsi rybího koření. Mixuji vždy a všechno a nemá to chybu.

Tip na krutony v mikrovlnce: 2 housky/rohlíky (lepší 1-2 dny staré) nahrubo nakrájet do misky, pocákat tekutou ramou, nemíchat, naplno na 1 min dát do mikrovlnky. Vyndat, promíchat a znovu dát naplno na 1 minutu. Opakovat 3-4× až dostanete krásné křupavé dozlatova upečené krutony - nejsou zdaleka tak mastné, jako když se smaží na pánvi.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Ještě doplnění: ze střídky chleba… :-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Tak teď mi to nedá, abych se nezapojil. Do rybí polévky líp chutnají osmažené kostičky z chleba, houstičku spíš do hrachovky… :-)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

u nás se vždy dělaly tak, že se hodily na rozpálenou pánev kostičky ze starého pečiva, co bylo doma - takže houska či rohlík

a přidávám se také k tomu, že vánoční rybí polévka bez nich nemůže být!

kolega mi nedávno přivezl dárek z cesty do Ruska a byl to balíček podobných kostiček, jen dochucených - prý mají různé příchutě, ta má byla lososová

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R) - KRUTONKY

Já vezmu obyčejné rohlíky, nakrájím je na kostky jako do knedlíků. Rozpálím si velkou pánev a až je teplá hodím tam kostičky, které trošku opeču, ony se mírně vysuší a jemňounce zhnědnou. Pak přidám kousky másla a nechám je vpíjet do kostiček. Rychle kostičky otáčím, aby se máslo rovnoměrně vsáklo.
Moc moc mi chutnají v rybí polívce.
Taťka říkal, že jeho maminka je dělá zase ze střídky chleba a na sádle, ale ty jsem nikdy neochutnala, tak nevím. Říkáme tomu rohliky - já vim, nic moc originální.:-)

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R) - evo

Určitě před pečením, ale pozor na teplotu, jinak bylinky nahořknou.

Přeji hezký večer Toast

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R) - toaste

dík za tipy. bylinky vyzkouším - asi vetřít před pečením, že?

petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

já krutonky dělám na crispu na sucho,a různé plátky baget,tousťák,ciabatu a jiných chlebíků dělám v troubě nebo venku na grilu taky na sucho,a až rozpečené si je každý potírá tapenádou,pestem nebo jinou omáčkou,krutonky nakrájené na větší kousky potřené tapenádou nebo pestem jsou moc dobré do polívek nebo na saláty

toast
171 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R) - evo

Ajta připravuje kostičky z bílého pečiva na másle, pěkně zlatévé jsou přijemným dodatkem a nenarušují. Já jsem v tomto případě, tedy co se týká rybí polévky pro vložení malých plátků lososa (4 na 1,5 cm). Z Francie jsem si zase navykl na plátky z malé bagetky, opečené, lehce pobilinkované a na závěr vložené do polévky. V pórkové polévce jsou skvělé jemné plátky šunky, když to vše ještě posypeš decentně dobrým sýrem, nemá to chybu. Mluvím zde o francouzské pórkové polévce, která jé konzistence krémové.

Přeji hezký den Toast :o)

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

hm… jak vlastně ty krutonky, kretenky, syčáky… děláte? já je strkám do trouby pokapané olivovým olejem…

nede
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Já su tak ščastná, že jsem se přihlásila na Labužníka ! Přes polévku z rybího filé, opečenou houstičku až k funkcím mikrovlnky ! No řeknite, kde se to zadaří ? :-))) Všem Vám moc děkuji za recepisy, rady a povídání. Přeji pěkné dny, ať jste kdekoliv.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Marmelado,

něco jako Crisp má i Panasonic - Panacrunch moje MW. Když jsem vybírala MW, uvažovala jsem i o Whirpool, ale Panasonic je rozměrově menší, lehčí a byl i o něco levnější.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R) - Esme

U nás doma se krutonům říká osmažená houska (do hrachovky i do jiných krémových polévek) - ale správně a vznešeně to jsou krutony.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé ,crisp

Tak jsem udělala exkurzi do bílého zboží a už ovládám všechno - crisp, páru, horký vzduch, 3 D atd. Už mám i představu, co chci, teď jen kdy, protože to plánuju s kompletní přestavbou kuchyně a to je záležitost pořádného naplánování.

petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Marmelada: jo je to Whirpool,mám ji už taky hodně let a myslím,že teď dělají ještě lepší,na crisp je specielní pánev,dají se na ní dělat i hranolky,smažený sýr i filé,z listového těsta různé tvary,mám čtyřkombinaci,mikrovlny moc nepoužívám,nejvíc crisp a horký vzduch,fakt se vyplatí.Na crispu teď hodně dělám cuketu na špalíčky posypat hrubým steakovým kořením,je dobrá i studená

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

dík z informaci, jdu to prostudovat na netu.

Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)-marmeládo

Crisp je funkce, která na zvláštní pánvi peče dole i nahoře i s mikrovlněním. Vyrábí ji firma Whirpool, je tam i horkovzdušná trouba a gril. Je poměrně dražší…

Já ji používám denně již 9 let. Nedovedu si představit, že bych měla mikrovlnku jen na ohřev. Peču v ní úspěšně i vánoční cukroví.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Petromile, jakou máš Mikrovlnku? to mi poraď, chci pořizovat novou. O téhle funkci jsem ani neslyšela!?

petromil
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

my tomu říkáme krutonky a dělám je v mikrovlnce na funkci crisp,jsou hotové za chvilku a nejsou tak mastné

Labužník Denda02
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

My tomu rikame KRETENCI, :-)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Esme,
my vždycky doma říkali SYČÁK - až v poslední době slýchám krutony…

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Esme, s tím vařením extra - ona se ta rybka líp cupuje vidličkou když je na sítku přecezená… ale klidně v jednom hrnci jak říkáš ty :-) s těmi polévkovými vložkami - doma jim říkáme kostičky :-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z rybího filé (R)

Evo, takhle nějak dělám rybí polévku na vánoce. Kdo by se tady sháněl s kaprem. Ale ten rybí vývar nedělám. Hodím to maso nakrájené na kousky rovnou do polévky. Není mi jasné proč by se filé mělo vařit zvlášť. Snad mi to někdo vysvětlí. Musím říci že jsem to zkoušela oběma způsoby a rozdíl jsem nepoznala. A taky konečně vím jak se česky řekne CROUTON. Název „vložka do polévky“ (podle České kuchařky od paní Fialové) mi nějak neseděl. :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz