Recept Polévka z játrové paštiky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z játrové paštiky

Postup

Játrovou paštiku prolisujeme. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme vývarem a asi 20 minut povaříme. Takto připravenou horkou základní polévku přiléváme postupně k prolisované paštice a stále mícháme tak, aby se vytvořila kašovitá polévka s co nejmenším množstvím žmolků. Pak osolíme, opepříme a krátce zavaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně a dále již nevaříme. Upraveno podle: Vrabec, V: teplá kuchyně I, SZdN Praha 1961.

Recept je z kategorií: Krémové polévky

Nahlásit recept

  • 29.09.07 vloženo
  • 7574x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1,5 litru vývaru z masa
  • 200 g játrové paštiky
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1/16 l smetany
  • 1 žloutek
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • Kostky nakrájené ze žemle a osmažené na másle.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka z játrové paštiky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Iksko
5 příspěvků 24.03.13 02:47

Jak někdo může jíst takový hnus?! 8o Je strašné, kam se ta naše republika žene, ani se nedivím, že nám cpou v supermarketech podřadné potraviny, když my sami jsme schopní udělat „polévku“ z kupované paštiky, narvané éčkama :zed:

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Dnes jsem tu polévku uvařil s použitím lahůdkové Pastýřky a mohu tak oznámit, že je chutí i konzistencí vyhovující. To samozřejmě nikterak nebrání vašemu dalšímu experimentování.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky-Nero,

také přeji dobrou noc a do budoucna i dobrou chuť..:-)). (Tento příspěvek je sice odvislý od tématu, ale prostě ho upřímně chci napsat…)
Měj se krásně. Bona

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky - bono

I Tobě děkuji za podporu, ale ujišťuji Tě, že během svého poměrně dlouhého psího života jsem se už setkal s mnohem horšími věcmi, takže mě ani na chvíli nenapadlo nechat se otrávit. Je mi totiž mezi vámi dobře a jsem rád, že jsem tento server objevil. Beru to jako zábavu spojenou s užitkem a musím uznat, že jsem se touto diskusí pobavil znamenitě. Rád si popovídám s každým, kdo sem dal aspoň jeden recept. Ostatní většinou ignoruji. A tu Tvou jitrnicovou polévku určitě vyzkouším. Přeji dobrou noc.

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky - tea63

Děkuji teo63, udělala jsi mi radost. Podobně by asi odpověděli všichni účastníci. Kdyby se diskutovalo jen zasvěceně a konkrétně, byla by tato rubrika asi prázdná. Zdravím.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky-Nero:-)

To jsi se trefil do černého!:-) 1. ne 2. nevím, až vyzkouším 3. nevím, možná 4. jak to mám vědět? :-))…víš, že jsem si těch čtyřech otázek nikdy nevšimla? :-)
V lednici jsem našla jednu malou játrovku od Hamé, a ač na blízko vidím dobře, musela jsem si vzít lupu, abych se dozvěděla všechny ty potvory, co tam jsou. No, nic moc, ale paštiky mám ráda a pokud to není denně a zrovna nedržím dietu, tak to nebudu číst a tu polévku si klidně udělám. Jo a Májka už dávno není co bývala, je taková mastná, řídká, kdo ví, co v tom je Bohušu, Bohušu..:-))

cookie123
253 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Nero, může to být dobré a je to neobvyklé. Já nevím, proč tady někdo řeší ečka. Sarkaf je za komunistu jedla ve všem, až se jí dělaly boule za ušima, protože bio nebylo. :)))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky-Nero,

nenech se otrávit, i když já jsem už také párkrát měla namále…:-)) Nakonec koukni na diskusní „šum“ pod tou mojí úplně obyčejnou jitrnicovou polévkou…:-))))

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Kdybych tušil, co způsobím, snad bych sem ten recept nedával. Pod hlavičkou"Komentáře k receptu" jsou 4 otázky. Udělali byste mi radost, kdybyste někdo odpověděl aspoň na jednu z nich. Jinak nemám komentáře. :-)

sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky-esmeralda

Rozdíl, mezi "paštikou " a Maceškou (kde jsou ty doby !!) je asi stejný jako mezi broukem, zvaným scarabeus a lunárním modulem na Měsíci.

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Májka je paštika, kterou prodávají v mnoha různých baleních, něco podobného jako maďarský májkrém, ale asi je lepší, manžel totiž jinou nechce, má teď „paštikové období“ a jí jen Májky (bez příchutí - klasické) a sýry. Zkoušela jsem mu dát i jiné druhy, ale neuspěla jsem, sama nemůžu hodnotit, protože paštiku nemusím. Hezký den!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky - Jandule,

Májka mi zní povědomě ale nemůžu si vzpomenout co to je.
Má to něco společného s Maceškou?

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Tuhle jsem zakoupila májku - (došla nám vlastní paštika, kterou děláme pravidelně při zabíjačce) - nevím, jak je to možné, ale přes mohutnou reklamu: „Bohušu pospěš“, se mi zdálo, že to je jen mastné (nejspíš sojový základ s bůčkem). Možná, že ta reklama a její vysílání stálo tolik peněz, že nakonec museli ušetřit na surovinách. Polévka může být výborná, ale problém bude vybrat paštiku.

Eja
3851 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

No jo, Esme, ale z takovéhle paštiky by snad nikdo nedělal polévku.....Na Labu je hodně receptů na paštiky, které mají do jednoduchosti a rychlosti hoooodně daleko, ale máš pravdu, dá se udělat i jednoduše. Občas dělám z kuřecích jater, nechávám část na kousky aby to nebyla jen kaše, mňam.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Se zájmem pročítám tuto diskuzi a nestačím se divit že Labužníci kteří jsou ochotni strávit v kuchyni o hodně více času než já a nepochybuji že zajisté vaří výborně, kupují paštiky, majonézy a pod.
Doma dělaná paštika (bez éček) je několika minutovou záležitostí:
Máslo, cibule, játra tepelně zpracovat, ochutit tím co máte rádi (u nás je to většinou pepř, estragon a koňak). Vše rozmixovat a je to.

Nestačila jsem si všimnout kolik stojí játra v ČR, ale tady je to snad nejlacinější maso na trhu, takže je domácí paštika navíc velice levná.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky- sarkaf,

nejsem v tomto směru žádný odborník, ba naopak (viz níže), ale myslím, žednes je už i u nás rozšířený sortiment, někdy i dosti finančně „nákladnějších“ paštik - mám na mysli několik specializovaných obchůdků (alespoň v Praze). Já v nich příliš nenakupuji, spíše příležitostně, ale to zase nevyhledávám pokrmy typu „paštika“… Ale v jedné mému bydlišti blízké masně prodávají výbornou paštiku (srnčí s brusinkami), které občas neodolám…:-)) Údajně ji tvoří ve vlastní výrobně, mají ji ve vlastních miskách, z nichž ji vykrajují…je výborná… Takzvané paštiky v plechových nebo umělohmotných obalech se jí příliš nepodobají, jsou tak nějak mastné, našlehané, něco jako „pomazánka s příchutí paštiky“ :-).
Moje maminka také paštiku dělávala, ovšem jen v době, kdy bych něco takového nevzala do úst…:-)), táta ji miloval (maminku - tu snad stále:-) - i tu paštiku..:-)), já jsem ji bohužel nikdy neochutnala. Tak tolik na téma paštika z mé strany…:-)))
Dobrou noc Bona

sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky- bona

Jednou jsem dostal možnost si koupit konservu játrové paštiky. Po otevření a prvním ochutnání se mi zdála divná. Dle toho, na co jsem byl doma zvyklý. Byla trošičku nahořklá. Na moji chuť. Pak jsem si uvědomil, že je opravdu z jater !!!
Ano, byla opravdu z jater, a jsem přesvědčen , že bez " éček". Byla skutečně bezvadná !!
Raději nebudu uvádět zemi původu. Takovou už tam stejně nevyrábějí.
Je to již, hodně let zpátky.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

sarkaf, proč bychom měli zkoušet chleba se sádlem a cibulí?? To snad známe všichni…:-)

sarkaf
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky- bona

Paštika převážně není z jater, nebo vnitřností. Soja, krev, sádlo a především " Éčka "
Což takhle zkusit chleba namazaný sádlem a posypaný krájenou cibulí.
Pa bono.

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky - Bono

Já jsem to dělal z těch konzerviček, co byly za socializmu a pak z krájené paštiky. Z té se ale musí odstranit ta slanina na povrchu. Pastýřka bude asi také dobrá. Krájenou paštiku jsem rozmačkal vidličkou a celkem dobře se v té horké polévce rozpustila. Pokud zůstanou větší kousky, dá se to rozmixovat v mixéru. Zdravím a přeji dobrou noc.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky-Nero,

ještě se tedy zeptám, jakou paštiku bys doporučil. Já kupuji buď májku, nebo lahůdkovou od Dobré pastýřky. A někdy tu krájenou, balenou v alobalu. Májka mi připadá dost mastná (ale dětem chutná), tak nevím, co by nadělala v polévce, s tou krájenou by mohl být problém při lisování, tudíž mi z toho nejlíp vychází ta pastýřka…
Myslím, že tohle bude mít úspěch u dcery, miluje paštiku a játrové knedlíčky…nejspíš to její tělo potřebuje. Ale játra na cibulce s rýží jsem jí jednou udělala…při prvním soustu mi předvedla mlýnek) a pak to manžel dojídal tři dny..:-)

Nero
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky - Bono

Doufám, že nebudeš zklamaná. Tvého úsudku si vážím. Chuť polévky závisí samozřejmě na použité paštice, od jitrnicové se dost liší. Budu rád, když vyzkoušíš.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z játrové paštiky

Přestože vnitřnosti nejím, paštiku beru na milost… a tohle by mohlo být dobré! Dělávám dobrou polévku z jitrnic, jestli tu není, tak ji přidám. Nero, dík za recept, pa Bona

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Houbová smaženice Houbová smaženice
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz