Recept Polévka Xavier

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka Xavier

Úvod

Historii receptu najdete v deníčku.

Postup

Nejprve si připravíme jedním z uvedených dvou způsobů 1,5 l krémové rýžové polévky (potage crème de riz).

Krémová rýžová polévka (potage crème de riz) – postup 1:
Propláchnutou rýži vaříme pomalu ve světlém vývaru s máslem po dobu 45 minut. Pak propasírujeme sítem, zředíme několika lžícemi vývaru, zahřejeme a zakončíme přidáním smetany.

Krémová rýžová polévka (potage crème de riz) – postup 2:
Ve 300 ml studeného mléka rozmícháme rýžovou mouku a směs nalijeme do 1200 ml vařícího mléka. Rozmícháme do hladka, přivedeme do varu a velmi mírně vaříme po dobu 1½ hodiny. Propasírujeme sítem, znovu zahřejeme a přidáme smetanu.

Hotovou rýžovou polévku zahustíme třemi žloutky rozšlehanými ve 100 ml smetany. Dále do ní přimícháme 80 g másla.

Pak si připravíme drůbeží sedlinu (Royale de purée de volaille) /> Vařené kuřecí maso rozdrtíme, přidáme bešamelovou omáčku a smetanu. Propasírujeme a přidáme žloutky. Nalijeme do formy a vaříme na vodní lázni do tuha. Po úplném vychladnutí vyklopíme a nakrájíme na kostky. Můžeme i vykrajovat různé tvary, např. kosočtverce, čtverce, kolečka, hvězdičky, lístky apod.

Polévku Xavier servírujeme s kuřecí sedlinou nakrájenou na malé kostky.

Recept je z kategorií: Historické recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.02.10 vloženo
  • 4039x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 900 ml světlého vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
  • 30 g másla
  • 300 ml smetany
  • *Krémová rýžová polévka – 2. postup:*
  • 1500 ml mléka
  • 250 g rýžové mouky
  • 200 ml smetany
  • *Krémová rýžová polévka – oba postupy:*
  • 3 žloutky
  • 100 ml smetany
  • 80 g másla
  • *Sedlina z kuřecího masa:*
  • 50 g vařeného kuřecího masa
  • 2 PL "bešamelu,":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=896
  • 2 PL smetany
  • 4 žloutky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka Xavier

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Nero
297 příspěvků 07.02.10 21:29
Re: Polévka Xavier

Děkuji, rádo se stalo. Pochvaly a drbání za ušima mám moc rád.

 
sveva
751 příspěvků 07.02.10 16:50
Re: Polévka Xavier

Děkuji frantiska za vytáhnutí dalšího polévkového krému z Francie.
Nero je to dobrý a krásně napsaný recept i s příspěvkem v deníčku.
Posílám malé podrbání za uchem.

 
Frantiska
927 příspěvků 07.02.10 16:16
Re: Polévka Xavier

nero podekuj za krasny recept panickum :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz