Recept Polévka Xavier

Nero Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Polévka Xavier

Úvod

Historii receptu najdete "v deníčku.":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=5147&l=Nero

Postup

Nejprve si připravíme jedním z uvedených dvou způsobů 1,5 l krémové rýžové polévky *(potage crème de riz)*. Krémová rýžová polévka *(potage crème de riz)* – postup 1: Propláchnutou rýži vaříme pomalu ve světlém vývaru s máslem po dobu 45 minut. Pak propasírujeme sítem, zředíme několika lžícemi vývaru, zahřejeme a zakončíme přidáním smetany. Krémová rýžová polévka *(potage crème de riz)* – postup 2: Ve 300 ml studeného mléka rozmícháme rýžovou mouku a směs nalijeme do 1200 ml vařícího mléka. Rozmícháme do hladka, přivedeme do varu a velmi mírně vaříme po dobu 1½ hodiny. Propasírujeme sítem, znovu zahřejeme a přidáme smetanu. Hotovou rýžovou polévku zahustíme třemi žloutky rozšlehanými ve 100 ml smetany. Dále do ní přimícháme 80 g másla. Pak si připravíme drůbeží sedlinu *(Royale de purée de volaille)*: Vařené kuřecí maso rozdrtíme, přidáme bešamelovou omáčku a smetanu. Propasírujeme a přidáme žloutky. Nalijeme do formy a vaříme na vodní lázni do tuha. Po úplném vychladnutí vyklopíme a nakrájíme na kostky. Můžeme i vykrajovat různé tvary, např. kosočtverce, čtverce, kolečka, hvězdičky, lístky apod. Polévku Xavier servírujeme s kuřecí sedlinou nakrájenou na malé kostky.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 06.02.10 vloženo
  • 5189x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 900 ml světlého vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
  • 30 g másla
  • 300 ml smetany
  • *Krémová rýžová polévka – 2. postup:*
  • 1500 ml mléka
  • 250 g rýžové mouky
  • 200 ml smetany
  • *Krémová rýžová polévka – oba postupy:*
  • 3 žloutky
  • 100 ml smetany
  • 80 g másla
  • *Sedlina z kuřecího masa:*
  • 50 g vařeného kuřecího masa
  • 2 PL "bešamelu,":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=896
  • 2 PL smetany
  • 4 žloutky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka Xavier

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Polévka Xavier

Nero
297 příspěvků 7.2.10 21:29
Re: Polévka Xavier

Děkuji, rádo se stalo. Pochvaly a drbání za ušima mám moc rád.

sveva
751 příspěvků 7.2.10 16:50
Re: Polévka Xavier

Děkuji frantiska za vytáhnutí dalšího polévkového krému z Francie.
Nero je to dobrý a krásně napsaný recept i s příspěvkem v deníčku.
Posílám malé podrbání za uchem.

Frantiska
927 příspěvků 7.2.10 16:16
Re: Polévka Xavier

nero podekuj za krasny recept panickum :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz