Recept Polévka sílící Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Sáhněte zlehka do svědomí milé kuchtičky, zda věrolomně nezahráváte se zdravím svých znejmilejších, znavených urputným otevíráním piv láhvových, k tomu v nevýhodné poloze bezmocně ležíce na gauči, při jejich zotavování po namáhavé robotě kancelářské. Pakliže vám rudnou uši zaslouženým studem, podávám zde poslední záchrannou ruku, abyste zpytovaly mysl nejtajnější, nezodpovědnému konání vale daly a k nápravě své dospěly.
Recept podávám v originálním znění, jak o něm praví Slovník umění kuchařského

Postup

Staré slepice opekou se k tomu cíli na rožni neb v pekáči pěkně do brunátna i vyvařují se pak v 7 litrech bouillonu (?) s 3 kg hovězího masa a 2 kg telecího, přičemž se i přidá soli vrchovatá lžíce, několik mrkví, 2 cibule, několik kořenů petrželových i kousek celeru a polévka se náležitě odpěňuje za tichého varu na méně horkém místě plotny, což vyžaduje 4 hodiny. Polévka se pak procedí, odmastní a bílkem zčeří. Také možno k několika slepicím přibrati 2-3 staré holuby a 2 kg telecího masa, k tomu stačí 5-6 litrů bouillonu a 20 g soli, po odvaření a odpěnění 2 velké cibule se dvěma hřebíčky, trochu celeru, petržele a póru.

Má-li se užíti jen zeleniny, postaví se v pěti litrech zelenina, napřed na másle do světle hněda osmažená (1 kg mrkve, ½ kg cibule, velký celer, několik petrželových kořenů a šalotek, kytička zelené petržele, tymianu a bazalky, k tomu ½ kg másla). Vařící polévka se náležitě odpění a vaří ještě zvolna 3 hodiny s dvěma rozkrájenými hlávkami salátu (!), 1 litrem zeleného hrachu nepříliš mladého, 1 litrem bílých bobů, 30 g soli, 10 g pepře v zrnkách, 2 lístky květu a 2 hřebíčky.

Na zvěřinovou béře se starý zajíc, jenž k pečení se nehodí, nebo také divoký králík, 2 staré koroptve a 1 kg telecího masa, což vaří se v 5 litrech slabší polévky, odpění, 15 g soli přisolí a pak ještě 3-4 hodiny vaří se 2 cibulemi a 2 hřebíčky, 4 mrkvemi, trochou celeru, póru, bobkovým listem a malou kytičkou koření.


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.12.11 vloženo
  • 1629x zobrazeno

Čas přípravy

  • láska času nepočítá

Ingredience

  • Vyplývají z textu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Polévka sílící

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 10.05.14 14:44

Já, kuchtička starostlivá, mám po celý život v mrazáku „židovský penicilín“ - totiž silný koncetrovaný slepičí vývar :-)

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.12.11 16:22

Krásný ba překrásný recept, bohužel v kraji tamzemském, (opak tuzemského, kde máte to štěstí být vy) zcela neproveditelný. :-?
Tady slepice nestárnou, nestihnou to a co dělají s těmi chovnými na vejce radši ani netuším. Zajíce jsem viděl naposledy na přání k Velikonocům. S holubama je to zrovna tak, vlastně není, ti s Velikonocemi nemají nic společného. 8-o
To ostatní by bylo, ale pak to bude zeleninový vývar 8-) a hned se mrška otázka vnucuje, ono to vše doma je? Já se stěhuju. Hned. :palec:
Musel jsem opravit nůši překlepů, proto ta editace. :mavam:

Příspěvek upraven 21.12.11 v 16:25

 
casino
4474 příspěvků 21.12.11 13:25
Hřebíček

No, tady je vidět, že už dááávno před tím, než k nám dorazila módní „parfémovaná“ dálněvýchodní jídla, jsme byli „světoví“ :-)
Hřebíček do masových polévek přidávala i M.D.R. …a v míře menší, než je množství malé, přidává i casino :-)
Ale při dotazech strávníků, „co že to dnes v tý políffce tak voní???“ doporučuji zatloukat, zatloukat, zatloukat!!! :mrgreen: A budete „světoví“ 8-)

Příspěvek upraven 21.12.11 v 13:26

 
M.Suskova
206 příspěvků 21.12.11 10:15

Jsou to úžasné recepty na různé polévky.Jediné co mě osobně zaráží je hřebíček.Zdá se mi příliš voňavý do polévky. I když na druhou stranu jej tam není tolik.

 
Wolfg
583 příspěvků 21.12.11 08:33

Jinoch, Parles zvaný jest odstrašujícím příkladem, jak všeliké vysedávání v pochybných putykách vede k újmě na duchu. Recept tento je originelní, sestaven dle slovutných kuchařek, kteréžto nejlépe vědí, kolik slépek je třeba

 
parles
302 příspěvků 20.12.11 23:49

Tak vařit hovězí současně s drůbeží je známá věc, ale kolik je těch brunátných slepic, zatímco holubi jsou stanovení, hovězí a telecí taky, zelený hrách nepříliš mladý, starý zajíc, staré koroptve, no to je docela nářez! Taky jsem právě přišel z hospůdky, ale tohle bych si rozmyslel napsat! Nic ve zlém! :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.12.11 23:19

Tak to už se ani nedivím, že Bývali Čechové statní junáci… :-)
:mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz