Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
esmeralda Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
K tomuto receptu inspirovala Micka patnáctá kapitola knihy Bílá velryba.
Na másle osmažíme cibuli. V průběhu smažení přidáváme postupně na menší kousky nakrájené vepřové, řapíkarý celer a pórek. Přidáme na kostky nakrájené brambory a vše zalijeme vařící vodou aby bylo vše potopené. Vaříme do změknutí brambor. Přidáme česnek a propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Přivedeme znovu k varu a přidáme mušle a krevety. Krátce povaříme, přidáme smetanu a čerstvě namletý pepř.
Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů
Lodní suchary (možno nahradit chlebem). A rum.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Polévka pro harpunáře a jiné mořeplavce
30 příspěvků 5.12.12 10:14
Krásná kniha, tady je ukázka i s původním složením:
„Škebli nebo tresku?“
„Jaké by byly ty tresky, paní?“ řekl jsem velmi zdvořile.
„Škebli nebo tresku?“ opakovala.
„Škebli k večeři? Studenou škebli? Myslíte opravdu škebli, paní Husseyová?“ otázal jsem se. „To je přece trochu studené a slizké přivítání v zimě, co, paní Husseyová?“
Ale paní Husseyová velice spěchala, aby se mohla zas pustit do muže v červené košili, který na to čekal před domem, a protože podle všeho zaslechla jen slovo „škeble“, chvátala k otevřeným dveřím do kuchyně, křikla tam: „Škebli pro dva!“ a zmizela.
„Kvíkvegu,“ řekl jsem, myslíš, že nám k večeři stačí jedna škeble pro dva?"
Avšak teplá, vonná pára z kuchyně vyvracela naše tušení, zdánlivě chmurné. Když nám přinesli kouřící polévku, tajemství bylo příjemně vysvětleno. Ach, drazí přátelé, poslyšte mě! Polévka byla uvařena z malých šťavnatých škeblí, sotva větších než lískové oříšky, promíchaných s rozdrcenými lodními suchary a nasolenou vepřovou, nakrájenou na kostičky! To vše bylo omaštěno máslem a vydatně opepřeno a osoleno. Poněvadž naše chuť k jídlu byla zostřena mrazivou plavbou, a zejména proto, že Kvíkveg viděl před sebou své oblíbené rybí jídlo a že polévka byla opravdu znamenitá, spořádali jsme ji velmi rychle.
(Herman Melville, Bílá velryba)
Esmeralda, ked sa vratim do OZ to vykuchtim ked tam ostaneme na Vianoce bude na to super ten seafood mix z Woolworthu ( musle, krevety, kalamare a kusky lososa ). Ked Vianoce skoncia na Bali sa tak sa recept pomeni na kokosovu smotanu a zopar chillis a limetka a koriander a troska fish sauce
4813 příspěvků 5.12.12 02:17
Vánoce se blíží a s nimi výroba této polévky a ejhle…přibyla tam fotka.
Od tebe.
Trochu jsem napřed zkoumala co jsou ty knedlíky, ale pak jsem se to v tvém příspěvku dočetla. Dobrý nápad.
Asi jsem jako Babica a klidně věci nahradím. Na fronty a shánění mě neužije. Toho jsem se nabažila v prvních devatenácti letech svého života. Nikdy více.
Přeji hezké vánoce.
1437 příspěvků 8.3.10 03:13
Realizovala som verziu s knedličkami, lebo naši mušle veľmi nemusia a že vraj je fantastická. Mick by mal vždy čítať s nejakou časťou tela odkrytou alebo nastavenou tak, aby lákala Múzy na správne nakopnutie-
Místo mušlí jsem do polévky zavařila lososové nočky, lodní suchary nahradila chlebem /máme tu josefodolský a je víc než dobrý) a pak na doporučení jsme zapili rumem, obyčejným
. Jestli se dá Mick najmout jako kuchař,
vstoupím do klubu harpunářů, i když velká voda oceánská mne dost děsí
Dík za chutnou polévku 
Esme … nesehnala, nevařila. Rybárnu nám tu zrušily, tak až pojedu do nějakého velkoměsta.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
polívčička je mňam, mňam… ještě toho rumíka a pádím do práce (jak říká moje malinká šišlavá neteřinka „do pláče“)
.
Dík za recept, pa Bona
Esme všechno mám, jen ne ty mořské potvory. Do neděle seženu a vyzkouším. Dám vědět.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
To vypadá báječně… ještě jsem neobědvala, sbíhají se mi sliny
. Dám asi jen krevety, mušle tady teď nemám a
Melvillův román si dám jako zákusek:-)… Já vím, maminka říkala, že
u jídla se nečte
!
A rum vynechám, musím večer do práce, uvádím vernisáž a to bych asi hodně blekotala… nebo - teď mě napadlo - dám si malého na kuráž!
Dík za skvělý recept, Bona