Recept Poleva cukrová (fondán)

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Cukr se zalije vodou a přivede do varu. Během varu se nádoba s cukrem na vnitřní straně omývá štetečkem nebo peroutkou s trochou vody, aby se na stěně netvořily krystalky cukru. Když je voda téměř vyvařená, přidá se ocet a cukr se dovaří na potřebnou hustotu ("na řetěz"). Potom se nádobka s cukrem dá vychladit do studené vody a uvařený cukr se mírně pokropí vodou, aby se na povrchu neutvořil škraloup. Prochladlý cukr se míchá vařečkou - postupně se mění z čiré tekutiny na úplně bílou neprůhlednou hmotu. Ta se opět pokropí vodou, aby neosychala. *Poznámka:* Před použitím se potřebné množství polevy zahřeje tak, aby byla tekutá a mírně teplá, podle potřeby se přichutí rumem, citrónovou šťávou, ovocným sirupem, čokoládou, kakaem aj. a použije se k potažení dortů, máčení nebo zdobení různých zákusků. Když je poleva příliš hustá, lze ji zředit trochou vody. Příliš řídká fondánová poleva na dortech nebo na jiných výrobcích však špatně zasychá. *Vysvětlivka:* "Na řetěz": malé drátěné očko o průměru asi 5 mm se ponoří do cukru, vyjme a do očka se foukne - je-li cukr svařený málo, bublina se vůbec neutvoří; je-li uvařen dostatečně, utvoří se dlouhá bublina. Čerpáno z knihy Moučníky a cukroví (1971).

Recept je z kategorií: Polevy

Nahlásit recept

  • 27.06.05 vloženo
  • 79891x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g krupicového cukru
  • 1,5-2 dl vody
  • 2-3 cl octa.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Poleva cukrová (fondán)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Poleva cukrová (fondán)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

hahaha, asi bych si měla jít uvařit škubánky..hahaha…protože jinak s těmi komentáři nepřestanu, ale florentýnko, tenhle je sice od čechoamíka (zřejmě), ale použitelný v českých podmínkách, protože fruktózový sirup lze i nelze použít :o):
Fondant určený k potahování dortů:
1 balíček želatiny-1 PL,
1 PL oleje,
2 PL ztuženého tuku,
1 kg moučkového cukru,
(1 dcl fruktózového sirupu)

Želatinu rozpusťte v 1 dcl vody. V míse nebo mixéru smíchejte všechny ingredience, přidejte želatinu a zpracujte na hladkou hmotu. Pokud nemáte zminěný sirup, přidejte ztužený tuk. Uchovávejte pod fólií v chladničce, pracovní plochu a váleček posypejte škrobovou moučkou, jinak se bude lepit a lepit. Na dort doporučuji tloušťku plátu cca 3-5 mm silnou, tenčí se trhá. Při nanášení na dort naviňte rozválený plát na váleček a přeneste na korpus. (autor: Tomáš Sedláček, čerpáno z cukrare.cz)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

no, tak ještě jeden odkaz , abys neřekla, že je penda zlá..;o))…ale fakt už poslední ;o)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

Flo, tady to máš i s obrázkem , tak to vypadá, že ten „rolled fondant“ je to pravé, co hledáš, už si to teď můžeš vyhledávat sama..hihi

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

a co tohle , Flo?..myslíš, že je to to pravé?…rolled fondant?

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán) - Flo,

mrknu se a taky se podívej do diskuze, kdysi tam cosi babi radila…třeba tam něco kolem toho je..stačí do vyhledávače v diskuzi vepsat fondán ;o) (a opusej jezinku..mojí holčinku)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

Hotový fondán se opravdu dá koupit, mají ho například v Makru v balení tuším po půl kile. Vyrábí firma Kovandovi.
Pendo, nemáš taky v té kuchařce napsáno, jak se z fondánu tekutého na polevu dá udělat fondán rozvalovací? Vím jen, že se musí uvařená poleva hníst s dalším cukrem, ale zajímal by mne přesný postup…

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

Nemám, vendiku.....vkládala jsem to sem kvůli pralinkovému dortu pro kairu, já takovéhle pokusy nikdy nedělala, navíc to je mamčina kuchařka z dob dávných, ale mamka na mě křičí, že to dělávala „ixkrát“ a jen s cukrem a vodou, a že se to dnes dá i koupit hotové jako polotovar, čili si myslím něco jako jsou polevy od Dr.Oetkera…;o))

Labužník Vendík02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Poleva cukrová (fondán)

No to mě potěšilo.Máš to vyzkoušené?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Koláč bez vajec s tvarohem

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz