Recept Pohlazení křehké duše
Wolfg Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Jasně, všichni to znáte. Jakbyne, někde je to tu zarachňaný, nemohu na ten recept naďabit. Ale přece bude změna. Žádný obyčejný jogurt. Smetanový! Ne JAKO smetanový se škrobovými blevajzy. Než se hezky posadíte, skočte pro dva pořádný kelímky modrobíločerveně zbarvené, připravte kus (čistýho!) hadru a cedník, kterej pasuje na hrnec. Napřed hrnec, na něj cedník, do něj hadr a vyklopit obsah tyglíků. Vložit do ledničky a teď se posaďte a čekejte. Zejtra ztuhlou hmotu odtlačte od stěn, aby se k hadru dostala ta nevykapaná. Až přijdete z práce, vyklopte do vhodného prostoru, zamíchejte a neostýchejte se ochutnat. Vyteče asi třetina až polovina syrovátky, či co to je. Vznikne polotuhá hmota, lehce navinulá, s úžasnou chutí mléčného tuku. Dal jsem si práci se šnytlíkem, rozfikav jej na molekulární kousky, spolu se špetkou soli vložil a zamíchal. Čerstvě mletý pepř jen korunuje dílo
Recept je z kategorií: Chuťovky Recepty na Silvestr
- 04.10.10 vloženo
- 9941x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 minuty +24 hodiny+ 3 minuty
Počet porcí
- 1 porce
Ingredience
- 2 tyglíky á 380g smetanového jogurtu Choceňský Max
- pažitka
- sůl
- pepř
Doporučená příloha
Čerstvý chleba
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Pohlazení křehké duše
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pohlazení křehké duše
Tentokrát odkapaný tvaroh, olivy, kousek cibulky a sardinky, olivový olej, moc dobré
Takto chutně hladit budu častěji, děkuji.
Když necháš vykapat choceňský, smetanový desetiprocentní, hodně se přiblížíš řeckému desetiprocentnímu jogurtu. Také nechávám vykapávat (vykapávám na filtrovacím papíře z kávových filtrů nebo na dětské plínce – podle množství). Vykapávám různé jogurty s různým procentem tučnosti pro různé účely.
Na husté pomazánky pro štíhlounké používám hodně vykapané smetanové s např. vymačkanými okurkami nebo s česnekem, s lososem či lososovou treskou, s černými olivami a všemožným dalším, dle potřeby a záměru…s ořechy a medem, s jahodami… Na stejné pomazánky pro neštíhlounké používám 3,5 procentní Naturu od Madety.
Na méně husté pomazánky či krémy nechávám odkapat méně.
Zajímavé je, že odkapaný tučný jogurt se řeckému docela příjemně přibližuje, méně tučný už jen s pořádnou dávkou fantazie…
P.S. – Wolfgu, co jsi udělal se syrovátkou? Nenapadlo tě ji použít na výrobu pečiva?
Choceňský jogurt je bezvadný, vykapaný ještě lepší (dávám do filtru na kávu přes noc), ale kombinuji to ještě s namnožením podle Jolany http://www.labuznik.com/recipe.php?…, pokud je ho větší množství tak nechávám vykapat přes čisté pláténko (mám ušitý dole zaoblený plátěný pytlík, který zavěsím nad nádobou na zachycení tekutiny).
Používám koupené čerstvé mléko v lahvi polotučné nebo ještě lépe plnotučné, zahřeji, zamíchám malý choceňský jogurt, pozorně přenesu na korkovou podložku, přikryji pokličkou, utěrkou a poštářem, nechám 4 hodiny bez povšimnutí. Pak pozorně přenesu do lednice a nechám dvě hodiny. No a potom nechám podle popisu vykapat a dostanu báječnou hustou hmotu, kterou míchám s bylinkami nebo s okurkou a česnekem (tzatziki), zkrátka jako plnohodnotnou lahůdkovou náhražku originálního řeckého jogurtu.