Recept Pohlazení křehké duše

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pohlazení křehké duše

Postup

Jasně, všichni to znáte. Jakbyne, někde je to tu zarachňaný, nemohu na ten recept naďabit. Ale přece bude změna. Žádný obyčejný jogurt. Smetanový! Ne JAKO smetanový se škrobovými blevajzy.

Než se hezky posadíte, skočte pro dva pořádný kelímky modrobíločerveně zbarvené, připravte kus (čistýho!) hadru a cedník, kterej pasuje na hrnec. Napřed hrnec, na něj cedník, do něj hadr a vyklopit obsah tyglíků. Vložit do ledničky a teď se posaďte a čekejte. Zejtra ztuhlou hmotu odtlačte od stěn, aby se k hadru dostala ta nevykapaná. Až přijdete z práce, vyklopte do vhodného prostoru, zamíchejte a neostýchejte se ochutnat. Vyteče asi třetina až polovina syrovátky, či co to je. Vznikne polotuhá hmota, lehce navinulá, s úžasnou chutí mléčného tuku. Dal jsem si práci se šnytlíkem, rozfikav jej na molekulární kousky, spolu se špetkou soli vložil a zamíchal. Čerstvě mletý pepř jen korunuje dílo

Recept je z kategorií: Chuťovky Recepty na Silvestr


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.10.10 vloženo
  • 8043x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 minuty +24 hodiny+ 3 minuty

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 2 tyglíky á 380g smetanového jogurtu Choceňský Max
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • Čerstvý chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 19.10.10 10:25

Takto chutně hladit budu častěji, děkuji.

Diskuse k receptu Pohlazení křehké duše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 28.02.16 21:54

Tentokrát odkapaný tvaroh, olivy, kousek cibulky a sardinky, olivový olej, moc dobré :)

 
2905
753 příspěvků 19.10.10 10:25

Takto chutně hladit budu častěji, děkuji.

 
Alis
2617 příspěvků 06.10.10 20:02

Když necháš vykapat choceňský, smetanový desetiprocentní, hodně se přiblížíš řeckému desetiprocentnímu jogurtu. Také nechávám vykapávat (vykapávám na filtrovacím papíře z kávových filtrů nebo na dětské plínce – podle množství). Vykapávám různé jogurty s různým procentem tučnosti pro různé účely.
Na husté pomazánky pro štíhlounké používám hodně vykapané smetanové s např. vymačkanými okurkami nebo s česnekem, s lososem či lososovou treskou, s černými olivami a všemožným dalším, dle potřeby a záměru…s ořechy a medem, s jahodami… Na stejné pomazánky pro neštíhlounké používám 3,5 procentní Naturu od Madety.
Na méně husté pomazánky či krémy nechávám odkapat méně.
Zajímavé je, že odkapaný tučný jogurt se řeckému docela příjemně přibližuje, méně tučný už jen s pořádnou dávkou fantazie…
P.S. – Wolfgu, co jsi udělal se syrovátkou? Nenapadlo tě ji použít na výrobu pečiva?

 
Jenofefa
1315 příspěvků 05.10.10 17:28

Choceňský jogurt je bezvadný, vykapaný ještě lepší (dávám do filtru na kávu přes noc), ale kombinuji to ještě s namnožením podle Jolany http://www.labuznik.com/recipe.php?…, pokud je ho větší množství tak nechávám vykapat přes čisté pláténko (mám ušitý dole zaoblený plátěný pytlík, který zavěsím nad nádobou na zachycení tekutiny).
Používám koupené čerstvé mléko v lahvi polotučné nebo ještě lépe plnotučné, zahřeji, zamíchám malý choceňský jogurt, pozorně přenesu na korkovou podložku, přikryji pokličkou, utěrkou a poštářem, nechám 4 hodiny bez povšimnutí. Pak pozorně přenesu do lednice a nechám dvě hodiny. No a potom nechám podle popisu vykapat a dostanu báječnou hustou hmotu, kterou míchám s bylinkami nebo s okurkou a česnekem (tzatziki), zkrátka jako plnohodnotnou lahůdkovou náhražku originálního řeckého jogurtu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz