Recept Pohánkový chlieb

(Hodnoceno 1x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pohánkový chlieb

Úvod

jedna z vydarených chlebových alternatív, tento druh mi ostal dlho mäkký a vláčny, navyše je vraj aj prudko zdravý.

Postup

Presne podľa návodu na domácu pekáreň nalejeme do nádoby vodu, pridáme soľ (pokiaľ je niekto zvyknutý na svoje iné dávky soli, samozrejme môže zmeniť)
Prisypeme múky, rascu, slnečnicu.
Na vrch rozdrobíme droždie.
Spustíme program celozrnný (cca 3:40 hodiny), bochník 700 g, kôrka tmavá.

Tip 1: múky môžeme pred použitím preosiať. Nie je to nutné, ale kvasinky potrebujú k fungovaniu kyslík a preosiatím múky predsa len prevzdušníme. Zdá sa mi, že takto je cesto akoby lepšie a rovnomernejšie prekysnuté.

Tip 2: slnečnica nie je nutná, ale keď ju použijeme, je v chlebe chutnejšia, keď ju predtým na panvici nasucho trochu opražíme (do slabého zhnednutia)

Recept je z kategorií: Domácí chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.04.10 vloženo
  • 21001x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minút + 4 hodiny

Ingredience

  • múky sú uvádzané v ml voľne sypaných
  • 400 ml pšeničná múka hladká
  • 150 ml ražná (žitná) múka hladká
  • 150 ml pohánková múka hladká
  • 2 KL soľ
  • 1-2 KL rasca (kmín)
  • 2-3 PL slnečnicové semienka (bez šupky)
  • 20 g droždie (pol klasickej obchodnej kocky)
  • 375 ml voda

Doporučená příloha

  • tvarůžky, maslo, zväzok mladej cibule

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pohánkový chlieb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
kltko  28.04.11 13:36

Pohánkovú múku (výrobca mlyn Štúrovo) majú relatívne bežne v tesku, aj koop jednote - vo väčších predajniach, aspoň v Bratislave. Nie úplne vždy, ale ak tam chodíš aspoň raz týždenne, určite ju v priebehu mesiaca nájdeš.
A predpokladám, že keď vlezieš do nejakého racio obchodu, určite ju budú mať tiež. Len si treba zvážiť, pretože tam majú často bio verziu, či chceš preplatiť túto cenu.
aktuálne im odkaz na pohánkovú múku nejako nefunguje, ale možno to opravia. tak aby si vedel po akom obale sa pozerať :wink: http://www.mlynsturovo.sk/sortiment.htm

 
jolana
5064 příspěvků 28.04.11 11:43

Miro,tiez nemam pohankovu muku.. pohanku meliem na mlynceku a potom preosejem..a tu mas este jeden recept vyskusany…
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
miro73
8 příspěvků 28.04.11 10:06

no to vyzera dobre! - iba tu zohnat pohankovu muku… :-?

 
jolana
5064 příspěvků 29.03.11 14:38

Kltko, fotky su ake su, mohli byt aj lepsie..ale ja som sa ponahlala na tu korku silny zalusk mala a slniecka na fotkach je prilis sa mi zda..:)
Psenicne klicky som este nevidela, poobzeram sa po nich..:)
Vies, ze som ten recept ani neohodnotila?..ale chlieb je vyyborny, vonavy este aj dnes a lepsi ako vcera :)
Sucho je,zatva nebude,ved ani nesnezilo,ani neprsalo poriadne, a jar je nesmela a dost zima este..:)
Pekny den :)

 
kltko  29.03.11 13:38

jolana, pekné, asi pri prvom recepte mám aj foto :o) Ľanové semiačka používam tiež, podľa aktuálnej inšpirácie. Idú aj iné olejnaté semiačka, z vašich končín určite zoženieš sezam. No a samozrejme orechy rôznych druhov. Inak dám ďalší tip, ak máš zohnateľné, skús menšiu časť (do 50 ml) pšeničnej múky nahradiť sušenými pšeničnými klíčkami (ide o toto: http://marianna.sk/index.php?… )
Peknú jar aj ku vám, už pomaly chystáte žatvu? :o)

 
jolana
5064 příspěvků 28.03.11 17:22

Kltko, chlebik vonavy a chutny :palec: ..len miesto slnecnicovych davam lanove semienka..na reze je ich vidno – krajala som este horuuuci bo korka musi byt moja..:-) Dakujem za recept, pozdravujem a krasnu jar zelam ..:)

 
dag
539 příspěvků 22.04.10 19:31
Re: Pohánkový chlieb

Kltko, děkuji za recept a zdravím.Dag

 
kltko  22.04.10 15:16
Re: Pohánkový chlieb

alis - áno, máš pravdu, husté sú aj plastové, na tie som si nespomenul (ja mám kovové kvôli cedeniu škvarkov, tam by plastové bolo použiteľné len raz a škvarky by boli trošku „gumovité“ :o)
anicka - tak už len dobrú chuť

 
anickav
2904 příspěvků 22.04.10 02:45
Re: Pohánkový chlieb

Kltečko, veľmi si ma potešil s týmto receptom! :)

 
Alis
2617 příspěvků 22.04.10 02:05
Re: Pohánkový chlieb, Kltko...

mouku prosívám tak jak píšeš, pomocí půlkulatého (umělohotného) cedníku. Babička mě ještě učila, že z čím větší výšky do mísy, tím lépe :)

 
kltko  22.04.10 01:54
Re: Pohánkový chlieb

Miloši, úplne v pohode sa múka dá preosiať na v obchodoch bežne dostupných polguľatých hustých kovových sitách - neviem či majú nejaký špeciálny názov, ale napríklad čo gúgl gúglovič vypľul:
 http://img.mimishop.cz/…a1677158.jpg

 
gmp
1603 příspěvků 22.04.10 01:43
Re: Pohánkový chlieb

Síta na mouku se dnes už z domácností vytratily, ale prosátá mouka a mírně prohřátá dělá daleko lepší těsto než jen přesypaná. Máš opětovně krásný recepis. Miloš

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz