Recept Pohanková kaše podle našich babiček Veg

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pohanková kaše podle našich babiček

Úvod

Pohanková kaše je vhodná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem (=hypertenze).
Léčivá látka rutin s ostatními bioflavonoidy se doporučuje při vysokém krevním tlaku a ateraskleróze. Velké množství rutinu nám dodává pohanka. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitamínem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu.

Postup

Pohanku vysypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcenějších látek – rutinu a vitamínů – snižuje. Porce kaše pokapeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a skořicí. Taky můžeme jindy do pohanky vmíchat osmaženou cibulku, podušené houby nebo brynzu.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty Luštěniny Snídaně

Nahlásit recept

  • 07.10.03 vloženo
  • 194353x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g pohanky
  • 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody)
  • špetka soli
  • trochu másla
  • mletá skořice
  • cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 31.07.19 09:52

Konečně kaše, kde se pohanka netýrá varem!
Dělám stejným způsobem pohanku k jakémukoli použití.
Na kaši ji tedy předem jen umelu během pár vteřin v elektrickém kávomlýnku, zaliju teplým mlékem nebo horkou vodou, podle toho, jak dále chci pak kaši dochutit, je totiž dobrá nejen na sladko, ale i naslano…
Foto sladké verze v komentáři…

Odkaz na uvaření

Terie 03.11.11 12:44

Přidala jsem do kaše jedno jablko a je to výborná svačina či snídaně. Odkoukáno od neteřinky - brzy 1. rok - která si na tom vesele pochutnává.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pohanková kaše podle našich babiček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pohanková kaše podle našich babiček

Zuzka1973
2335 příspěvků 31.07.19 09:55

Konečně kaše, kde se pohanka netýrá varem!

Dělám stejným způsobem pohanku k jakémukoli použití.

Na kaši ji tedy předem jen umelu během pár vteřin v elektrickém kávomlýnku, zaliju teplým mlékem nebo horkou vodou, podle toho, jak dále chci pak kaši dochutit, je totiž dobrá nejen na sladko, ale i naslano…

Dnes verze s mákem, medem, kokosem a angreštem (část ve formě kompotu od loňska, část letošní…)

Terie
66 příspěvků 03.11.11 12:44

Pohanku jsem vařila ve vodě, do kaše jsem přidala jedno jablko a je to výborná svačina či snídaně. Odkoukáno od neteřinky - brzy 1. rok - která si na tom vesele pochutnává.

marmelada
1642 příspěvků 30.04.09 04:02
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Denně snídám ovesnou kaši. Právě dneska jsem přemýšlela o pohankové kaši, protože mě zase začaly bolet žíly. Takže mám rozhodnuto. Budu to střídat a budu zdravá!

jolana
5066 příspěvků 30.04.09 03:31
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Uz ste skusali kasu s cmarom alebo syrovatkou na slano? a omastit do zlatava oprazenou cibulkou..lahodka..;))

AbiesAlba
400 příspěvků 30.04.09 02:53
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Skvělé bezlepkové jídlo!

alena45
588 příspěvků 30.04.09 01:02
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Pohánku som si veľmi obľúbila, či je svetlá alebo tmavá. Robievam ju namiesto ryže. Napríklad minule som robila pečené kuracie stehienka a krídelká a k tomu pohánku, aby aspoň polovica môjho obeda bola zdravá.

Ifanka
94 příspěvků 29.04.09 23:25
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Hurá, konečně vím na co využiju péřovou duchnu po babičce! ;o)

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše podle našich babiček - Marinko,

většina odborníků na zdravou výživu se shoduje v tom, že neloupaná pohanka se používá ke klíčení, setí nebo přípravě čaje. K výrobě kaše upřednostňují pohanku loupanou mechanicky, kde nejsou znehodnoceny užitečné látky jako u pohanky loupané tepelně. Tepelně loupaná je tmavě hnědá, neloupaná černá, mechanicky loupaná je světlejší.

Marinka
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

U nás doma se jedla pohanka hodně, ale jako malá jsem ji neměla vůbec ráda. Začala mi chutnat až v dospělosti, ale teď ji považuju za úžasný pokrm! :) Jak už psala Glama, skvělá je kombinace se zeleninou (používám i mraženou) a s Tofu, ale neméně ráda mám i pohanku nasladko, např. s jablky a banánem nebo čerstvými i kompotovanými meruňkami nebo broskvemi. Sladkou variantu si udělám i dnes na oběd :) Určitě doporučuji pohanku neloupanou, která se skvělá na pročištění střev, proti zácpě, na žíly a má také mnoho zinku..

sarance
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Když jsem to uvařila, tak na to, že sním vše, jsem si myslela, že TOHLE fakt ne. Odrazovala mne ta specifická vůně. Nicméně ještě jsem dala pohance šanci omastila máslem, přidala cukr a skořici a ejhle, ono to není tak špatné. Komentář píšu u druhého talíře. :-)

versla
33 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Já do ní dávám papriky, rajčata a cibuli a je z toho velmi dobré rizoto (bez rýže) :-).

brouk
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Vaše komentáře a recepty mě docela navnadily, co nejdřív si pohanku zkusim koupit a uvařit :-) Diky všem.

balki
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše podle našich babiček

Ráda se připojuji ke chvále na pohanku.Máme ji rádi jako přílohu téměř ke všemu.
Děti ji zpočátku nechtěly, protože má trochu specifickou chuť. Proto jsem ji míchala s bramborami nebo bramborovou kaší a to jim chutnalo.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško,

tak ta moje pohanka je taky trojboká, hnědá a loupaná, po uvaření zbělá. Já jsem ji vlastně ani nevařila, dělala jsem ji podle rad tady na labužníkovi. Přivedla k varu vodu, zamíchala propláchnutou pohanku a zabalené v utěrce strčila do péřové peřiny na 30 minut. Ten hnědý povrch se stáhnul a pohanka byla bílá, sypká, nekašovitá. Děkuju za rady!

Pampeliska191
1075 příspěvků 14.04.04 21:06
Eleeen

Nevim, jakou kupujes pohanku Ty, ale ja kdyz ji kupuji, tak v bioprodejne a to kupuji celozrnnou. Casto ji pouzivam jako zavarku do polevek a nemuzu rict, ze by byla tmava, je bila nebo mirne nazloutla. Ale ono to i klame, taky se mi zdalo zrno tmave a po uvareni je svetle. Ale pohanku je mozne pripravit na ruzne zpusoby, proto taky ta, co jsi chutnala byla docela bila.
Oblibenost pohanky v dnesni dobe po potvrzeni priznivych ucinku, jake ma na lidske zdravi, opet stoupa a to nejen v kruzich vegetarianu a makrobiotiku ale i u ostatni populace.
Pohanka vytahuje z pudy latky, ktere jsou pro lidske telo uzitecne. dodava silu a pusobi proti unave, je uzitecna pri rekonvalescenci a zvysuje oddolnost proti infekcim. Lecebny ucinek pohanky je znam pri praskani zilek v oku, pri zvysene krvacivosti. Ve vychodni Asii si pohanku narod vysoce ceni nejen jako potravinu, ale jako zdroj ucinnych latek priznive pusobicich na jatra (pohanka obsahuje cholin, ktery regeneruje jaterni bunky), travici a pohlavni organy.
Pohanka je proste super

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško,

nedávno jsem jedla moc dobré jídlo s Pohankou, ale ta byla bílá. Sehnala jsem jenpohanku loupanou (ale hnědou) anebo drť.
Ovaří nebo propere se nějak ta loupaná? Zbělá?

Pampeliska191
1075 příspěvků 16.10.03 13:55
Hano,

pokud ja varim pohankovou kasi, zasadne z pohankoveho zrna (semena).
Semena maji zvlastni trojboky tvar, jejichz barva je hnedozelena.
Pohanka je vyznamna nejen pro potravinarsky prumysl, ale take jako krmna a medonosna bylina. Jak jsem se uz davno nekde docetla, ze muzeme u ni vyuzit semena, slupky i kvet.
Taky casto pohankove zrno pridavam jako zavarku do polevek misto testovin.

Labužník Hana
16 příspěvků 25.01.09 03:43
Pampeliško

Je to mouka, nebo kroupy pohanky.
Ješte sem to nedelala.

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Pohanková kaše ...

… je super. Taky ji vařím ve vodě a ne v mléce a přidám osmaženou cibulku na sádle. Bomba ! Vyzkoušejte.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Souhlasím...

pohanka je výborná! Mé dcery (veget. a veganka) ji milují. Nepoužívají ale mléko, jen vodu a dochucují česnekem a majoránkou. Pohanku si dají na půl talíře a na druhou půlku čerstvý zeleninový salát s vinným nebo jablečným octem a olivovým olejem. Dobře se dá použít k pohance i uzené Tofu.
Vyzkoušejte, je to vynikající!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz