Recept Pohanková kaše podle našich babiček Veg
Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Pohanková kaše je vhodná pro lidi trpící vysokým krevním tlakem (=hypertenze). Léčivá látka rutin s ostatními bioflavonoidy se doporučuje při vysokém krevním tlaku a ateraskleróze. Velké množství rutinu nám dodává pohanka. Účinný efekt této látky se zvyšuje vitamínem C, proto je vhodné k pohance konzumovat syrovou zeleninu.
Postup
Pohanku vysypeme do osoleného vroucího mléka nebo mléka s vodou, dobře zamícháme, odstavíme z ohně a necháme dojít pod peřinou. Vařením se totiž množství nejcenějších látek – rutinu a vitamínů – snižuje. Porce kaše pokapeme rozehřátým máslem, posypeme cukrem a skořicí. Taky můžeme jindy do pohanky vmíchat osmaženou cibulku, podušené houby nebo brynzu.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty Luštěniny Snídaně
- 07.10.03 vloženo
- 251199x zobrazeno
Ingredience
- 200 g pohanky
- 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody)
- špetka soli
- trochu másla
- mletá skořice
- cukr
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku31.7.19 09:52
Konečně kaše, kde se pohanka netýrá varem!
Dělám stejným způsobem pohanku k jakémukoli použití.
Na kaši ji tedy předem jen umelu během pár vteřin v elektrickém
kávomlýnku, zaliju teplým mlékem nebo horkou vodou, podle toho, jak dále
chci pak kaši dochutit, je totiž dobrá nejen na sladko, ale i naslano…
Foto sladké verze v komentáři…
3.11.11 12:44
Přidala jsem do kaše jedno jablko a je to výborná svačina či snídaně. Odkoukáno od neteřinky - brzy 1. rok - která si na tom vesele pochutnává.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviDiskuse k receptu Pohanková kaše podle našich babiček
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Užitečné odkazy
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pohanková kaše podle našich babiček
Konečně kaše, kde se pohanka netýrá varem!
Dělám stejným způsobem pohanku k jakémukoli použití.
Na kaši ji tedy předem jen umelu během pár vteřin v elektrickém kávomlýnku, zaliju teplým mlékem nebo horkou vodou, podle toho, jak dále chci pak kaši dochutit, je totiž dobrá nejen na sladko, ale i naslano…
Dnes verze s mákem, medem, kokosem a angreštem (část ve formě kompotu od loňska, část letošní…)
Pohanku jsem vařila ve vodě, do kaše jsem přidala jedno jablko a je to výborná svačina či snídaně. Odkoukáno od neteřinky - brzy 1. rok - která si na tom vesele pochutnává.
1642 příspěvků 30.4.09 04:02
Denně snídám ovesnou kaši. Právě dneska jsem přemýšlela o pohankové kaši, protože mě zase začaly bolet žíly. Takže mám rozhodnuto. Budu to střídat a budu zdravá!
5068 příspěvků 30.4.09 03:31
Uz ste skusali kasu s cmarom alebo syrovatkou na slano? a omastit do zlatava oprazenou cibulkou..lahodka..;))
Skvělé bezlepkové jídlo!
588 příspěvků 30.4.09 01:02
Pohánku som si veľmi obľúbila, či je svetlá alebo tmavá. Robievam ju namiesto ryže. Napríklad minule som robila pečené kuracie stehienka a krídelká a k tomu pohánku, aby aspoň polovica môjho obeda bola zdravá.
94 příspěvků 29.4.09 23:25
Hurá, konečně vím na co využiju péřovou duchnu po babičce! ;o)
většina odborníků na zdravou výživu se shoduje v tom, že neloupaná pohanka se používá ke klíčení, setí nebo přípravě čaje. K výrobě kaše upřednostňují pohanku loupanou mechanicky, kde nejsou znehodnoceny užitečné látky jako u pohanky loupané tepelně. Tepelně loupaná je tmavě hnědá, neloupaná černá, mechanicky loupaná je světlejší.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
U nás doma se jedla pohanka hodně, ale jako malá jsem ji neměla vůbec ráda. Začala mi chutnat až v dospělosti, ale teď ji považuju za úžasný pokrm!
Jak už psala Glama, skvělá je kombinace se
zeleninou (používám i mraženou) a s Tofu, ale neméně ráda mám
i pohanku nasladko, např. s jablky a banánem nebo čerstvými
i kompotovanými meruňkami nebo broskvemi. Sladkou variantu si udělám
i dnes na oběd
Určitě doporučuji pohanku neloupanou, která
se skvělá na pročištění střev, proti zácpě, na žíly a má také mnoho
zinku..
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Když jsem to uvařila, tak na to, že sním vše, jsem si myslela, že TOHLE fakt ne. Odrazovala mne ta specifická vůně. Nicméně ještě jsem dala pohance šanci omastila máslem, přidala cukr a skořici a ejhle, ono to není tak špatné. Komentář píšu u druhého talíře.
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Já do ní dávám papriky, rajčata a cibuli a je z toho velmi dobré rizoto (bez rýže)
.
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Vaše komentáře a recepty mě docela navnadily, co nejdřív si pohanku zkusim koupit a uvařit
Diky všem.
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Ráda se připojuji ke chvále na pohanku.Máme ji rádi jako přílohu téměř ke všemu.
Děti ji zpočátku nechtěly, protože má trochu specifickou chuť. Proto jsem ji míchala s bramborami nebo bramborovou kaší a to jim chutnalo.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
tak ta moje pohanka je taky trojboká, hnědá a loupaná, po uvaření zbělá. Já jsem ji vlastně ani nevařila, dělala jsem ji podle rad tady na labužníkovi. Přivedla k varu vodu, zamíchala propláchnutou pohanku a zabalené v utěrce strčila do péřové peřiny na 30 minut. Ten hnědý povrch se stáhnul a pohanka byla bílá, sypká, nekašovitá. Děkuju za rady!
1075 příspěvků 14.4.04 21:06
Nevim, jakou kupujes pohanku Ty, ale ja kdyz ji kupuji, tak v bioprodejne a to kupuji celozrnnou. Casto ji pouzivam jako zavarku do polevek a nemuzu rict, ze by byla tmava, je bila nebo mirne nazloutla. Ale ono to i klame, taky se mi zdalo zrno tmave a po uvareni je svetle. Ale pohanku je mozne pripravit na ruzne zpusoby, proto taky ta, co jsi chutnala byla docela bila.
Oblibenost pohanky v dnesni dobe po potvrzeni priznivych ucinku, jake ma na lidske zdravi, opet stoupa a to nejen v kruzich vegetarianu a makrobiotiku ale i u ostatni populace.
Pohanka vytahuje z pudy latky, ktere jsou pro lidske telo uzitecne. dodava silu a pusobi proti unave, je uzitecna pri rekonvalescenci a zvysuje oddolnost proti infekcim. Lecebny ucinek pohanky je znam pri praskani zilek v oku, pri zvysene krvacivosti. Ve vychodni Asii si pohanku narod vysoce ceni nejen jako potravinu, ale jako zdroj ucinnych latek priznive pusobicich na jatra (pohanka obsahuje cholin, ktery regeneruje jaterni bunky), travici a pohlavni organy.
Pohanka je proste super
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
nedávno jsem jedla moc dobré jídlo s Pohankou, ale ta byla bílá. Sehnala jsem jenpohanku loupanou (ale hnědou) anebo drť.
Ovaří nebo propere se nějak ta loupaná? Zbělá?
1075 příspěvků 16.10.03 13:55
pokud ja varim pohankovou kasi, zasadne z pohankoveho zrna (semena).
Semena maji zvlastni trojboky tvar, jejichz barva je hnedozelena.
Pohanka je vyznamna nejen pro potravinarsky prumysl, ale take jako krmna a medonosna bylina. Jak jsem se uz davno nekde docetla, ze muzeme u ni vyuzit semena, slupky i kvet.
Taky casto pohankove zrno pridavam jako zavarku do polevek misto testovin.
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Je to mouka, nebo kroupy pohanky.
Ješte sem to nedelala.
492 příspěvků 25.1.09 03:43
… je super. Taky ji vařím ve vodě a ne v mléce a přidám osmaženou cibulku na sádle. Bomba ! Vyzkoušejte.
pohanka je výborná! Mé dcery (veget. a veganka) ji milují. Nepoužívají ale mléko, jen vodu a dochucují česnekem a majoránkou. Pohanku si dají na půl talíře a na druhou půlku čerstvý zeleninový salát s vinným nebo jablečným octem a olivovým olejem. Dobře se dá použít k pohance i uzené Tofu.
Vyzkoušejte, je to vynikající!