Recept Pohanka ako priloha ale aj rizoto

jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Postup

Pohanku preplachneme a nechame rychlo dobre okapat do sucha. Pohanku mozeme (a je to lepsie) nasucho v dvoch utierkach presuchat alebo v sitku osiat. Potom ju nasucho v kastroliku/panvicke zlahka oprazime tak aby sa rozpukala. V kastroliku na miermom plameni roztavime maslo a 1 PL oleja a s nim spolu pridame korenie, cibulku, cesnak a feferonku a paradajku. Kratko osmahneme. Pridame pohanku a dobre premiesame. Zalejeme horucou vodou alebo vyvarom, nechame prevriet a vriet asi tak 2-3 minuty. Odstavime, kastrolik prikryjeme utierkami a nechame v teple a pare 15-20 minut. kludne aj pol hodinu a viac. Alebo dame do mierne vyhriatej teplej rury. Ak mame maso z nedelneho obeda, natrhame/narezeme na kusky, pridame spolu s pohankou. Ak mame vypecky pridame roztopene, potom zalejeme a dovarime..takto je uplne uzasna. Takisto mozeme pridat hrasok, mrkvu na kocky... Dalsia moznost:.. pri podavani sypat cibulkou krajanou na rezance a opecenou do zlatava. K tomu kvalitny biely jogurt alebo aj len tak bez neho.. Pohanku len zalievam. V pare dojde sama a je nadychanejsia. Dobru chut..:) Pozn.:Maslo davame do studeneho kastrolika-nie do horuceho!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 17.03.08 vloženo
  • 19649x zobrazeno

Čas přípravy

  • R

Ingredience

  • 300 gr pohanka cela
  • 2 PL maslo alebo propustene maslo/ghee
  • 1 PL oleja
  • 3-4 cele gulicky noveho korenia
  • 1 cm drievko skorice
  • 1-2 male cibulky
  • 1-3 struciky cesnaku
  • 1 feferonka cerstva len narezana do polovice inac ostane cela
  • 1 mala paradajka narezana do polky inac ostane cela (nemusi byt ale je vyborna)
  • sol

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.9.10 17:57

Diskuse k receptu Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pohanka ako priloha ale aj rizoto

jolana
5068 příspěvků 7.4.10 05:07
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

foto.. tentoraz su tam aj susene marhule, posypana je porkom a zajedalo sa bielym jogurtom :)

jolana
5068 příspěvků 7.4.10 05:05
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

foto :)

jolana
5068 příspěvků 18.3.10 18:33
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

… no , az sa nahodim , dam do formy, pak si to
ze vsetky budes vidiet cku … :D

casino
4497 příspěvků 18.3.10 17:38
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

…samozřejmě brYndza :-(((

casino
4497 příspěvků 18.3.10 17:33
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Hmmm :- ((( Podle výše uvedeného vzoru by tedy bylo:
Brambory jako příloha i rizoto (Francouzké brambory :-)
Těstoviny jako příloha i rizoto (Šunkofleky :-)
Knedlíky jako příloha i rizoto (Knedle na špeku s vejci :-)
Chléb jako příloha i rizoto (Obložená topinka :-)
Pečivo jako příloha i rizoto (Velikonoční hlavička :-)
Pečivo jako příloha i rizoto (Žemlovka :-)
Polenta jako příloha i rizoto (Polenta se zeleninou :-)
Jáhly jako příloha i rizoto (Jáhly jako kuba :-)
Kuskus jako příloha i rizoto (Couscous nejrychlejsi priloha + varianty pro zbytky :-)
Tarhoňa jako příloha i rizoto (Tarhonya-tarhoňa po sedliacky :-)
Halušky jako příloha i rizoto (Halušky s brindzou :-)
Tortillas jako příloha i rizoto (Tortilla s lilkem :-)
Kroupy jako příloha i rizoto (Kachna v šouletu :-) :P

sveva
751 příspěvků 18.3.10 03:08
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto - jolana,martin_etzl

Děkuji za shovívavé a úsměvné odpovědi. Jáhloto a krupoto jsou krásné.
Jolanko já si ráda čtu tvoje recepty, hlavně se učím znát nové druhy koření.
Někdy to popletu, ale vy mi to pěkně vysvětlíte.
Zdravím.

martin_etzl
280 příspěvků 17.3.10 04:49
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto Jolanko,

a kdybychom to udělali z bulguru, bylo by to bulguroto :)?
Právě jsem vložil recept na takové trochu jáhlové rizoto, zapečené.

jolana
5068 příspěvků 17.3.10 04:14
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Svevo , sa usmievam a rozmyslam..odial sa vzalo nase rizoto, preco sa vola rizoto.. Risotto je dobre, dam si ho obcas. Ale nase rizoto! napriklad ta nasa klasika, maso na dobrom zaklade, hrasok a zmiesane, k tomu kysla uhorka…za tym sa mozem utlct. Kedze sa daco s dacim zmiesa ako pri rizote, tak aby sme mali predstavu , tak napiseme rizoto pohankove, jahlove a podobne..
V podstate si clovek pocas jeho existencie vsetko obmiena, podla chute, dostupnosti surovin a dakedy ostane uz len ten nazov. Patrat alebo po dlhych rokoch menit sa neda. Aj prvy chlieb na svete bola placka. A teraz, pozri kolko druhov chleba je…armeni priniesli na blizky vychod bulgur sa predpoklada skoro iste a dva tri druhy kibbeh/kobbeh a teraz ho je vyse dvesto druhov…zakladom je bulgur…asi tak to je s rizotom ? asi..;-)
Pekny vecer :)

martin_etzl
280 příspěvků 17.3.10 03:55
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto Milá Svevo,

ale neříkám, jenom mi přišlo zbytečné to tu rozvádět. Říkám jáhloto, krupoto a pohankový mišmaš. Prostě jsem se jen přizpůsobil Jolance :oops:. Rissoto dělám lege artis z kulaté rýže. Hezký večer :).

sveva
751 příspěvků 17.3.10 02:47
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto - martin_etzl

Určitě prominou, italští kuchaři totiž neznají rizoto. Pokud by název byl risotto, měli by připomínky k přípravě a hlavně risotto je z rýže (riso).
Když je pokrm z pohanky, jáhel a krup proč tomu říkáte rizoto? Nemyslím to ironicky, opravdu mne to zajímá. Jaký je rozdíl od kaše, šouletu a pod? Víte, že se pořád učím.
Zdravím

martin_etzl
280 příspěvků 16.3.10 23:38
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Rizoto (pravověrní italští kuchaři prominou) je báječné nejenom z pohanky, ale i z jáhel a z krup. Dělám všechny tři druhy a všechny nám moc chutnají. Tohle vyzkouším, protože je inspirující neobvyklým kořením. Zdravím, Jolanko.

jolana
5068 příspěvků 16.3.10 22:07
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Dalsia obmena (z netu) a dobre to je.:…nastruhat na rezance mrkvu, hrozienka cele, pohanku oprazit na sucho, cibulu nakrajanu na hrube rezance oprazit do zlatava na kvapke oleja a vsetko zmiesat s pohankou. Dat do pekacika, okorene porcovane kusky kurata poukladat na vrch , podliat vodou/vyvarom , prikryt alobalom a do pece. Na konci zapiect kurca z vrchu do zlatava.
Dobru chut :)
Okorene novym mletym korenim, stipkou skorice, stipka kurkumy , paliva paprika, sol…alebo kazdy podla chuti

alena45
588 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Práve hľadám nejaké rizoto z varenej sliepky, to som nenašla, ale vyhľadalo to aj tento recept, tak som len tak mrkla, lebo práve dnes som robila pohánku tak ako píše Sigrid. Inak ju vlastne ani nerobievam. A bola to príloha k pečeným krídelkám. Keď mám na ňu chuť, tak si ju podusím a vrch zalejem opraženou slaninkou.

jolana
5068 příspěvků 10.11.08 21:45
Re: Pohanka ako priloha -Mi_lane

…dakujem za pekne slovo :))
Pohanku varim aj so syrovatkou a cockou–hrstku dva namocenej cocky zalejem len a dam varit do hrnceka s celym novym korenim a bobkovy list, ked je uz skoro makka pridam nasucho oprazenu pohanku a syrovatku tak aby z toho vznikla taka husta polievka. Na panvicke oprazim na troske oleja cibulu na rezance do zlatava a nakoniec ju do polievky vlejem, prevrie a hotovo. Moooc dobre to je-aspon ja sa za tym idem utlct.
Takto sa vari na blizkom vychode aj na hrubo pomleta psenica s cockou- vola sa to Soraba hamda/Kysla polievka..:))

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto - jolano, sigrid

Recept mi připadá dost hodně zajímavý, jolano; a to zjednodušené doplnění pohanky jako přílohy v poznámce od sigrid mi připadá také skvělé! Člověk se musí stále učit…

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

A když se pohanka upraží a udusí jen tak bez ničeho (tedy jen se solí), tak je to naprosto úžasná příloha ke guláši. Vím, že to zní šíleně, ale jednou jsme to vyzkoušeli ve zbytkové podobě a už asi deset let to děláme cíleně a moc nám to chutná.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Jolanko, díky za upřesnění, také mám zbytek pečeného kuřete na rozmarýnu a slanině, vyzkouším tedy zase něco nového. Jen koupím pohanku (dříve jsem ji používala hlavně do bramboračky) a budu experimentovat, tentokrát to zkusím i s těmi sladkými pří:,–(ami :-). Pa, B.

jolana
5068 příspěvků 17.3.08 16:57
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto

Blanco, ja ju naozaj len zalejem.
Cize voda ani neprecnieva ani nie je pod uroven.
Zabudla som v recepte, ze ked na panvicke v trosku oleja oprazim hrst hrozienok, za tym mrkvu na rezance, za tym cibulku na rezance, mam zvysok pecenej kuracinky- pridam vsetko ku pohanke, zalejem a uvarim. Mame daco podobne ako je slavne Bryane ale pohankove..dik :) nech sa dari a chuti.. :)

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pohanka ako priloha ale aj rizoto - jolanko,

kolik asi té vody nebo vývaru dáváš? Jako na rýži?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz