Recept Podzimní zcela přírodní kaše

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Žaludy podrtíme v hmoždíři, přelijeme vařící vodou a necháme vyluhovat několik hodin. Poté vodu slijeme.

Jednu nakrájenou cibulku osmahneme do jemně hněda (volba: buď na sádle nebo na oleji), václavky nakrájíme nadrobno, přidáme a podusíme s kmínem.

Když jsou václavky měkké, přidáme podrcenou žaludovou drť, trochu vody (čerstvé, nikoli ´žaludové´; ta je moc hořká) pepř, kopr, med (skutečně jen maličko) a česnek; osolíme.

Vaříme asi tři hodiny (záleží na typu žaludů - někdy i déle), až vznikne kašovitá hmota.

Druhou cibulku osmahneme opět do jemně hněda, trošinku osolíme, přidáme vinný ocet a redukujeme na hustší šťávu.

Kaši dáme na talíř a polijeme šťávou. Je to úplně přírodní jídlo a velmi chutné (vydržíme-li barvu kaše).

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.10.07 vloženo
  • 3695x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny nejmíň

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • hrst žaludů
  • vařící voda
  • tři hrsti nadrobno nakrájených václavek
  • pepř
  • půl hrsti nadrobno nasekaného kopru
  • drcený kmín
  • trošku medu
  • tři stroužky česneku
  • dvě cibule
  • sádlo (nebo olej - nejspíše zdravější)
  • vinný ocet (nejlépe z červeného vína) - asi tři polévkové lžíce
  • sůl

Doporučená příloha

  • medovina - když už jsme v té ´přírodnosti´ (pivo je také možné)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Podzimní zcela přírodní kaše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše - MI_LANE a všichni ostatní...

Přidávám se - a velmi ráda - do řad CVOKŮ. Neboť tohle je vskutku skvost, jaký se jentak nevidí… Je mi skoro líto, že už je listopad a nevím, kde bych teď nabrala ty václavky…žaludy máme v parku :o))))))
a možná to někoho překvapí, ale žaludy a jitrocel se vážně dají jíst, pokud se samozřejmě správně upraví…
Jéééééé, já se těším na václavkyyyy. MIlane díky ;o)

 
Fabujan
150 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše

Keď som došla k príspevku od emmaa, tak som rovnako zareagovala. Si cvok! Ale v tom dobrom slova zmysle. Ja takýchto cvokov môžem. Som taktiež rada, že tento druh nevyhynul a že dáva o sebe aj vedieť.

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše

o, pardon, v zápalu boje… MNĚ!

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše

MĚ TAKY!

 
di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše MI_LANE

Vítejte zpět, chyběl jste (no, nemůžu mluvit za druhé, ale mě jo).

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše - DÍKY!

Děkuji!!! Již dlouhý čas LABUŽNÍKA jenom sleduji; děsně se mi nelíbila nepřiměřená agresivita některých diskusí, a tak jsem si řekl, že to vzdám, byť jinak se mi komunita LABUŽNÍKA zamlouvala. A nějakou náhodou jsem dnes narazil na svůj receptík (docela podivné, neb ty mám uložené v počítači, takže si je nečtu na LABU) – a čtu „JSI CVOK“ Musím říci, že mě to zaujalo; neb třeba téměř každý, kdo dělá umění, je také svým způsobem cvok – ani to jinak nejspíše není možné! Jenže ti „cvoci“, co jsou třeba malíři či sochaři – nu, těch není tolik, chce to nejspíše veliký talent. Jenže vaření – to je podle mne vlastně svým způsobem také umění! Hrát si s chutěmi, improvizovat, zkoušet, tvořit. A těch talentů na vaření je asi více než třeba na impresionistický obraz nebo postmoderní extravaganci – a je dobře, že je je jich více. Tady si můžeme hrát a TVOŘIT; byť třeba jen v malém. Ano, jsem cvok!!! Vracím se…

 
Labužník Emmaa02
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše

JSI CVOK

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše - lenkak

věř mi, není to vtip! Žaludy se dají jíst bez problémů. Ač nejsem vegetarián a masu se nebráním, tak mám dost hodně rád i jídla bezmasá a experimentuji (třeba jím i JITROCEL TARGET = _new )…

 
Lenka-K
72 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní zcela přírodní kaše

To je vtip? Žaludy se dají jíst?

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Podzimní úplně přírodní kaše - POZNÁMKA K RECEPTU

Je to v naší ´partě´ takový podzimní rituál. Trošku ´staročeský´, trošku improvizovaný. Bacha na barvu - je trochu nezvyklá!!! Ale chutná to dobře… Téměř bych řekl, že i vegetariánům by to mohlo sedět… A s tou medovinou je to pokus o vtip, neb jestli mi něco nechutná, tak je to medovina…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Mrkvový salát Mrkvový salát
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz