Recept Podsedické brambory na loupačku

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Podsedické brambory na loupačku

Úvod

Po všech těch řízcích, bramborovém salátu a knedlo-zelo-vepřo zákonitě přišla chuť na brambory na loupačku, které máme moc rádi, ale tentokráte opravdu jen tak, jak jsem je jedla u maminky a babičky.

Postup

Omyté brambory ve slupce - nejlépe stejné velikosti, uvaříme doměkka v osolené vodě.

U nás do vody ve které se brambory vaří, rádi přidáváme čerstvé celerové listí (v zimě mám zásobu v mrazáku), trochu majoránky a kmín. Ty bylinky pak rozvoní celý byt.

Vaření brambor trvá ponejvíce podle velikosti brambor 20 - 25 minut., ale i déle. Vodu slijeme a brambory buď ponecháme v hrnci přiklopené pokličkou nebo dáme na mísu.

Malým dětem bramboru oloupeme, položíme na talíř na kterém je již připravené nakrájené máslo.

Dospěláci si brambory loupají sami, na talíř si každý másla dá podle chuti a na druhé straně talíře máme kopičku soli. A ukrajujeme a máslo si dáváme na připravené kousky brambor, lehce osolíme, ale to už máslo povolilo a volně mezi prsty nám stéká až na zápěstí, protože u nás se vidličky nepoužívají … i když prsty pálí.

Přeji všem dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.09.09 vloženo
  • 6475x zobrazeno

Ingredience

  • Brambory - u nás nejlépe moučné
  • máslo - kolik kdo chce
  • sůl.

Doporučená příloha

  • dříve pouze mléko z bandasky, nyní kefír, někdy tvaroh, a někdy česnekové máslo s rozmarýnem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.12.16 18:54

Brambory na loupačku milujeme s čímkoli, zde mě zaujala zmínka o rozmarýnu a másle, takže krom plánovaného česneku, másla a chilli papričky jsem přistřihla i kousek rozmarýnu a byla z toho výborná pracovní večeře, neb je opět před Vánoci a já se od práce nehnu od rána do večera, abych stihla do Vánoc co nejvíce zakázek, protože čím více jich stihnu, tím více lidem se mi podaří udělat radost :)
Takže u nás je Advent spojený s nenáročnými, rychlými pokrmy - ovšem ty bývají povětšinou u nás nejvítanější :)

Odkaz na uvaření

daduuja 26.12.15 13:43

U nás na ně došlo dnes, na Štěpána. Nezáleží kdy a co jíte, ale s kým se u stolu dělíte, a proto nám v tento sváteční den maso nechybělo :-)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Podsedické brambory na loupačku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 08.12.16 09:56

@birkana - vidíš: na křen bych bývala zapomněla - ten pěstujeme také ve velkém, také ho máme rádi oba :)
U nás jsou na pálivé, palčivé i ostré chuti naštěstí také všichni, do společnosti nechodíme a na když jedeme na závody, tam si dá pomazánku s česnekem snad každý a kombinéza hodně schová (jde to ven všemi póry v těle 8o :mrgreen: ) a do úst vystačí starý dobrý tic-tac :)
S česnekem to dělám stejně: dávám ho všude až nakonec a kde to nevadí, tak klidně až na talíři, jako konkrétně zde u těch brambor.
Ale na jednu tepelnou úpravu česneku nedám dopustit: miluju pečený ve slupce (celou palici, nebo překrojenou) a pak ho doslova vysávat :srdce:
Stejně, jako se máčí v čokoládě (a následně hned sní) třeba právě chilli papričky (čím jedovatější - tím lepší), vyzkoušela jsem i česnek - také lahoda, ale je nejlépe ho pokrájet na silnější plátky nebo na čtvrtiny (podle velikosti).

 
birkana
1663 příspěvků 08.12.16 07:45

@Zuzka1973, @jolana, u nás není cibule a česneku nikdy dost! I syrového :kytka:.

Moji prarodiče tvrdili, že je to přírodní antibiotikum, podpora dobré imunity organismu, prevence proti chřipce apod. - samozřejmě nejlepší „užívat“ je syrové. Tedy něco na tom bude, doma jsme oba nechutně zdraví :D

Já mám ráda čerstvý chlebík se škvarkovým sádlem a česnekem (na 1 krajíc 1 stroužek). A česnečka, gulášová polévka (i guláš) a bramboračka - tam dávám česnek až na úplný konec tepelné úpravy.

Manžel je zase na cibuli. Dává si syrovou na cokoli; hovězí guláš musí být podáván navrchu s kroužky cibule, právě tak vařené brambory, luštěniny atd.

A že je pak člověk cítit? No jasně! Nejlepší obrana je nabídnout stejně aromatický pokrm i ostatním :hug: ; moji nejbližší a přátelé cibuli a česnek jedí „ve velkém“ (i ty feferonky). Topinky bez česneku (s tatarákem) si neumím představit! A tolik známá pomazánka na chuťovky a chlebíčky - lučina s česnekem nesmí chybět na žádné naší oslavě. Vždy jí mám připraveno dvojnásobné množství. Mizí první a já pak pohoštění rychle dodělávám ;).

Mnohokrát jsem slyšela poznámku, že je to přece cítit, když jdu mezi lidi. Mno, já si společnost vybírám podle svého vkusu a komu se to nelíbí, ať se otočí a nebo odejde. A nebo ať si dá poctivou topinku :cert:. Nakonec to jistí kvalitní ústní voda :jazyk:

Stejná situace jako s česnekem a cibulí je u nás s křenem. Je ostrý, stoupá do nosu jako hořčice, kýchám, pláču, ale tolik přírodních blahodárných látek… :potlesk:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 07.12.16 21:40

@jolana Ten je na tom stejně :mrgreen:, až teda na ty chilli papričky - ty u nás jím jen já.
Ale upíři u nás nemají šanci - česneku se u nás sní strašně moc… :kytka:

 
jolana
5064 příspěvků 07.12.16 21:26

8o
PS: a co na to milacik?! ha?! :mrgreen:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 07.12.16 21:09

@jolana miluju česnek - ty stroužky klidně chroupu celé… Plátky jsou jen kvůli tomu, že se to lépe napichuje na vidličku.
Stejně tak miluju chroupat cibuli (prostě v celku, jako jablko…)
A to samé chilli papričky…

To není tvrdá nátura - to je jen moje mlsná huba :kytka: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 07.12.16 20:20

Zuzko, od vcera ma priam mataju tie platky suroveho cesneku hore na zemiakoch. S rozmarynom. To chce tvrdu naturu teda. :lol: :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 27.12.15 08:44

@jau Já právě i nasucho :D Klidně pořádnou porci, ale to hlavně u těch drobnějších, ty nedusí :) :mavam:

 
jau
457 příspěvků 26.12.15 21:40

@Zuzka1973 8o Tak nasucho bych toho tolik nedala, mě brambory nasucho dusí, vždycky to hltavě spolknu a pak musím honem zapít, protože z toho škytám :lol:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 26.12.15 19:42

Já brambory na loupačku miluju od mala, maminka i babička vždy musely vařit o mísu brambor více, pokud zrovna vařily brambory na knedlíky :)
Já je mám ráda klidně i jen tak… oloupat a nasucho sníst :)
Dokážu se jich přejíst tak, že to snad ani není možné :oops: :D
Dcera to podědila po mně… takže když u nás ještě bydlela a vařily se brambory, tak my dvě snědly tolik, co zbytek rodiny dohromady (tehdy ještě nejen můj muž a syn, ale ještě i babička, o kterou jsme se starala do posledka a ona na ty brambory byla ujetá také :) )

 
jau
457 příspěvků 26.12.15 19:18

Jo, tohle taky můžu, já k tomu tučný tvaroh s pažitkou a hrnek podmáslí, mňam :jazyk:

 
daduuja
1133 příspěvků 26.12.15 18:56

@Zuzka1973 :-)

Míchám dva tvarohy s kelímkem zakysané smetany s česnekem, pažitkou nebo zelenou cibulkou, čerstvé máslo a pokaždé jen funím :-) a nejen já :-)

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 26.12.15 18:49

Ty miluju :srdce:
Míváme často, mísa brambor doprostřed stolu, pěkně ještě horké loupat - každý sám :)
a k tomu máslo s česnekem a rozmarýnem… hrnek kefíru… A do vody s brambory přidávám bobkový list nebo libeček…
Budou určitě brzo zas, máme je snad třikrát do měsíce :D :srdce: :mavam:

 
M.Suskova
206 příspěvků 06.09.10 20:54
Re: Podsedické brambory na loupačku

Já přidávám k bramborám libeček.V létě čerstvý a na zimu si ho dávám do mrazáku.

 
Labužník Packa02
9 příspěvků 08.09.09 17:40
Re: Podsedické brambory na loupačku

Mňam. Výborné sú tiež upečené v šupke a k tomu maslo a kyslá kapusta (zelí).

 
dejwyd
24 příspěvků 07.09.09 19:16
Re: Podsedické brambory na loupačku

Hem, vyzkoušel jsem a moc, moc dobré. Jen bez té majoránky, ta mi tam moc neseděla. Jen se mi nechtělo ty brambory loupat (ach ta lenost :-), ale i to k tomu patří. Brambory na loupačku jsou něco zcela jiného než ty oškrábané.
A ad přílohy, no mléko, to jsem si k tomu dal, od sedláka, že by se smetana dala na něm krájet. Tvaroh, no ten já nerad, ale může být. Máslo, ano ano anooooo :-). Zdali česnekové, no já bych si jej nedal, ale uznávám, že to může někomu chutnat :-).
Děkuji za recept, zvláště ten celer do brambor mě nenapadl a moc potěšil chutí (mimochodem, zkusilas brambory s přidanou bazalkou ? Taky nádhera)

 
Eja
3788 příspěvků 07.09.09 17:49
Re: Podsedické brambory na loupačku

Pepíčku, negumuj to :-) !

 
casino
4463 příspěvků 07.09.09 17:33
Re: Podsedické brambory na loupačku

Byla zmíněna kvalita a cena mléka… V itálii je na vzestupu přímý prodej mléka (a dalších ml. výrobků) producenty: ve městech jsou instalovány prodejní samoobsužné automaty, kde si lze po celý den načepovat do vlastních nádob chlazené mléko. Já hned na místě část vypil. Kdo nemá svou sklínku, automat mu ji prodá za 1€ :-) Mléko je levnější než v marketech. Fronty se sice netvoří, ale je tam cvrkot. Možná inspirace pro naše producenty, ale to by museli hýbnout prdelí, že :-)....... V radiu probíhá anketa JAK NA MĚ DOLEHLA KRIZE? Odpověď: Jím plesnivé sýry, piju stará vína, jezdím autem bez střechy. :-))) Pepíčku, já vím; klidně to vygumuj…

 
bedla  07.09.09 14:33
Re: Podsedické brambory na loupačku

Ejo, to není špatný nápad, jen ty tři hodiny se mně zdá příliš. Určitě vyzkouším.
Pro Casina … psala, psala a nedopsala … zemáky nemusím, ale erteple jsou dobrý …

 
Eja
3788 příspěvků 07.09.09 14:28
Re: Podsedické brambory na loupačku - Bedlo, promiň

Trochu mimo recept - zkoušel jste někdo péct brambory tak, že je zasypete solí, úplně, strčíte je na tři hodiny do trouby na 200 stupňů - mají prý pak být jako z popela z ohniště. Je to sice energeticky trochu náročné :-), ale kdyby se peklo zároveň i něco jiného, tak by to šlo.

 
Eja
3788 příspěvků 07.09.09 14:26
Re: Podsedické brambory na loupačku

Smutné na tom je, že pokud nebydlíme na vesnici a nemáme svého dodavatele, tak aby tohle jídlo bylo takové jaké je pamatujeme z dětství, tak se dostaneme skoro na cenu kousku nějaké flákoty. Dobré a KVALITNÍ brambory a hlavně máslo a mléko (ne nějaký odtučněný fujtajbl) bych mezi levná jídla už bohužel tak úplně nezařadila :-(
My dáváme doma trochu přednost pečené verzi, je to lahoda.
A brambory vůbec - vařené, šťouchané, kaše, opečené, zapečené, knedlíky atd.atd. - obešla bych se bez spousty potravin, ale bez brambor ne. 5× týdně určitě, masa jen kousíček a já většinou ani to ne. Jo, večer bude lepenice, už to tak vidím :-)

 
bedla  07.09.09 12:56
Re: Podsedické brambory na loupačku

Casino, právě ty zemáky … občas na ně neprávem zapomínáme. Doby, kdy bylo maso pouze v neděli … jsou již za námi.
A právě brambory v té době byly každodenní stravou. Vzpomenu na škubánky, bramborovou kaši či šišky, bramborový guláš a takto bych mohla ve výčtu pokračovat.
Toto všechno nahradilo maso, ryby a různé náhražky. Prosím neberte to jako přednášku, ale jako připomínku jednoduchého jídla, které mnohdy předčí všechny ty lososy a pod.
Díky vám všem.
Jo a s tou podsedickou fackou souhlasím.

 
toffo
244 příspěvků 07.09.09 12:29
Re: Podsedické brambory na loupačku

Mám moc ráda brambory, vařené s celerovým listím.

 
casino
4463 příspěvků 07.09.09 08:15
Re: Podsedické brambory na loupačku

Proč ta nostalgie? Kdyby se Vám stýskalo po „podsedické facce“, no budiž, možná by nebyla na škodu občasná repríza :-) Ale ty zemáky…? Jen si na ně častěji vzpomnět, že? Já jsem vždy příjemně překvapen, když vnoučata žadoní o „kožené bramborky“. To si říkám, že ještě není vše ztraceno, když k tomu nechtějí kečup ani tatarku…

 
mrtvola
1394 příspěvků 07.09.09 07:13
Re: Podsedické brambory na loupačku

Jéje, když jsou dobrý brambory, člověk nic jinýho nepotřebuje!

 
zlata
1200 příspěvků 07.09.09 05:32
Re: Podsedické brambory na loupačku

No my jako malé děti chodívaly asi kilák přes kopec k sedlákovi pro máslo, podmáslí a s ním byly brambory naprosto úžasná krmě. Ale i bez něj je to lahoda. Když se trefí na dobré brambory :-)

 
kukulisek
5 příspěvků 07.09.09 05:06
Re: Podsedické brambory na loupačku

Dělám je taky - jenom brambory, máslo, sůl a hrnek studenýho mlíka, u nás sladký. Kam se hrabou všechny hody na dobrou bramboru. A když je to máslo a mlíko domácí, tak už je to vysoká gastronomie.

 
iva  07.09.09 03:06
Re: Podsedické brambory na loupačku

jo jo, to byly bezstarostné časy… Babička vždycky dokázala i z mála udělat lukulské hody.
Někdy si takhle čerstvě uvařenou bramboru slupnu potajnu.

 
anickav
2904 příspěvků 07.09.09 01:48
Re: Podsedické brambory na loupačku

Vďaka, aj mňa chytajú nostalgické spomienky na detstvo!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz