Recept Poctivá staročeská švestková povidla Dia Pro Děti Veg Bezlep Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Poctivá staročeská švestková povidla

Úvod

Na Labužníku jsem nenašla povidla vařená pouze ze švestek, bez přídavku cukru a octa. A bez koření! Je zde i exemplář používající želírovací cukr – to ale snad už nejsou povidla, nýbrž jakási švestková slaďoučká pomazánka. Nic proti tomu, ale povidla mají být pikantně navinulé chuti, sladkokyselá, vhodná i pod maso a do omáček. Dosladit přece lze dodatečně (náplně do koláčů, buchet). Jako sladké ovocné pomazánky poslouží výborně různé džemy a marmelády!

Takto vařívaly povidla naše prabáby. A ta povidla byla na 100% v biokvalitě.

Postup

Omyté švestky vypeckujeme, rozmělníme (např. umeleme v masomlýnku). Vzniklou hmotu vlijeme do kastrolu nebo pekáče a za průběžného promíchávání vaříme / odpařujeme na mírném ohni. Podle mých zkušeností odpařování trvá cca 5 hodin. Povidla jsou hotová, když za vařečkou na dně nádoby zůstane čistá cestička; povidla se neslévají. Mají s vařečky odpadávat v kusech, ne stékat.

Hotová povidla vlijeme („vlijeme“ není vhodný výraz, ona netečou) do skleněné nebo kameninové předehřáté nádoby. Sklepnutím nebo propíchnutím nožem odstraníme možné vzduchové bubliny. Můžeme okamžitě horká uzavřít těsnícím víkem a nebo podle starého postupu nechat povrch na teplém místě oschnout a pak povázat několika vrstvami celofánu. Vytvořená „kůrka“ totiž zabrání plesnivění. Já praktikuji ten starý způsob a povidla se mi nikdy nezkazila. Prý vydrží několik let – u nás tedy ne, protože je chodím průběžně „umlsávat“.

Empiricky mám zjištěno, že z 5 kg švestek dostanu průměrně 1 – 1,3 kg povidel. Bez přídavku cukru a octa pak chutnají jako sušené švestky. Používám je spolu s červeným vínem k přípravě omáček ke zvěřině a nebo klasicky jako náplň do buchet a koláčů.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Konzervace ovoce Náplně Pro alergiky (mléko, vejce) Pro diabetiky

Nahlásit recept

  • 26.09.14 vloženo
  • 16955x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 - 6 hodin

Ingredience

  • švestky (pokud možno dost sladké)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 16.08.15 11:32

Takhle dělám povidla i já :)
Letos jsem byla nucena vyzkoušet z těch velkých švestek (ty malé, klasické) letos díky počasí nebudou…
A ono to naštěstí dopadlo dobře :)
Sice nejsou chuťově tak „plná“ jako z malých, ale do buchet a na koláče nebo vdolečky budou super :)
Jen škoda, že se z toho druhu švestek, které jsem použila já, nedají zas tak moc dobře použít všestranně jako ty z obyčejných švestek :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 26.09.14 14:51

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Poctivá staročeská švestková povidla

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2228 příspěvků 16.09.15 13:18

Tak jsem načala jednu sklenici - i z těch velkých švestek mají opravdu konzistenci jako z malých, jen ta barva je pořád taková, jako by to bylo z ostružin, vůbec to „nezrezlo“ jako z pravých malých švestek :)
Jsou i chutí samozřejmě trošku jinde, než klasika, ale chuť je příjemná, půjdou použít i do buchet či na koláč v pohodě…
Takže to jde i z této odrůdy, což se mi ulevilo, podobně pak dělám i marmeládu, jen tam se přidává cukr - ta je pak hustá snad více, než rybízové marmelády a je super do dortů a cukroví…
Ale jsem ráda, že při neúrodě malých švestek nemusím být odkázaná jen na tu marmeládu, ale že fungují i ta povidla :) :mavam:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 21.08.15 18:01

@ivan14 Ještě jich mám skoro čtvrt metráku :)
Nějaké jsem zmrazila přesně tak, jak píšeš, část na povidla, část na marmeládu, mám jich hafo už i sušených… tak jsi mě docela navnadil: juknu, jestli tu v okolí nemáme nějakou palírnu, že bych se s nimi domluvila :mavam:

 
ivan14
68 příspěvků 21.08.15 14:05

Zuzka: Jojo, těch velkých (já jim říkám švestkoryngle) bylo letos hodně. Mrazím je po polovičkách, dávám do buchet místo náplně nebo na koláč, ale hlavně - mňam! - je z nich výtečná pálenka, jemnější než klasická slivovice. :oops:

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 16.08.15 15:10

@birkana Těch letních (velkých) mám letos na rozdávání - bednu jsem už zpracovala, košík rozdala a ještě bednu a velký košík jich mám… už se mi o nich i zdá 8o
Podzimní nebudeme mít žádné :?

 
birkana
1674 příspěvků 16.08.15 14:51
Letos jsem bez práce.

Naštěstí mi zbyly z loňského roku 2 sklenice 8o, letos švestky nejsou ani letní ani ty menší podzimní :,(

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 16.08.15 14:19

@jolana Husté jsou, ale tak nepřirozeně tmavé…
Je fakt, že letos nejsou tak šťavnaté, jako jindy, dokonce jsou letos kvůli suchu i menší, než obvykle.
Právě proto jsem to riskla a jsem mile překvapená - do buchet i na koláče půjdou v pohodě, jen nemají tu typickou chuť, takže spíše jen do sladkých jídel, ale opravdu ztuhly nad očekávání stejně tak, jako ty z obyčejných švestek.
Dřív byly obyčejných švestek plné meze a dnes nic…
Na zahradě jsme je měli, ale časem přišly pryč, ty nové jsou jedny tyhle velké a jedny sice malé, ale letos nic neměly a navíc stejně nemají úplně tu správnou chuť, jak byl člověk zvyklý :)
Jinak těchto velkých je letos pro změnu tolik, že už mám jak povidla, tak i marmeládu (ta je z nich fajn), něco v mrazáku, něco nasušeno, něco zavařeno (obyč. kompot i ty s rumem) :)
A plno se jich snědlo a rozdalo… Úplně se divím, co se jich urodilo… A nejvíce mě překvapilo, že ani nejsou červivé a během česání jsme potkali s bídou pouhé tři vosy (ale tipla bych si, žeto byla jen jedna a létala kolem dokola :D )
Dělala jsem pokusnou várku jen to, co je vidět na foto, ale ještě jich mám plnou bednu - takže ještě pár sklenic udělám, udělala bych rovnou více, ale bále jsem se, jaké z těchhle velkých budou :D

EDIT:
Ještě dodatek: musela jsem odpařovat podstatně déle, ale vyplatilo se… Snad nezřídnou, ale pevně doufám, že ne…
Ale na rovinu přiznám, že jsem si troufla jen proto, že letos kvůli suchu jsou manší a málo šťavnaté, hodně cukernaté… Jindy bych si asi netroufla :)

Příspěvek upraven 16.08.15 v 14:24

 
jolana
5065 příspěvků 16.08.15 12:26

Zuzko, aj ja marne hladam slivky tie obycajne…su len tie velke co opisujes, su sice tmave, podlhovaste, ale su tucnejsie…a zrovna som si lamala hlavu ci z nich bude ten klasicky lekvar…a ty tu zrovna o tom vravis!…uvarili sa husto, ze budu do buchiet? mam to riskovat?..ja neviem kde sa podeli obycajne slivky..uz druhy rok dostat len tieto.. :?

 
Frantiska
927 příspěvků 26.09.14 17:50

Vyzouseno, ze tri roky a chutove porad vyborne.

 
Wolfg
583 příspěvků 26.09.14 16:18
Slovník umění kuchařského,

Co vyšel za císaře Franty Pepíka praví:…švestky se operou a vypeckují… schystané švestky vaří se na stálém ohni, míchány plochou kopistí a beze vší přísady tak dlouho, až kopist v povidlech pevně stojí… Kvůli lepšímu konzervování přidává se tlučená skořice, někde přidávají zázvor nebo na pět věder švestek půl kopy krájených zelených ořechů (poznámka autora: píčovina, když jsou švestky, nejsou už zelené ořechy)… svařená povidla ihned se vpravují do kamenných nádob, povrch se hladce urovná a nakrátko se postaví do vlahé trouby, aby povrch oschnul, čímž se povidlům větší trvanlivosti dodává…

V jiné staré knize je rozsáhlé pojednání o středověkém vaření povidel, které trvalo až týden při neustálém míchání.
Povidla představovala jednu z hlavních složek potravy a nejčastěji se objevovala jako omáčka na vařené brambory. Švestky jsou druhé nejcukernatější ovoce, proto se do nich už nic nepřidává, ovšem mluvíme tady o české švestce, nikoli o nějakých bosenských přivandrovalcích

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Chilli con carne Chilli con carne
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz