Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na Labužníku jsem nenašla povidla vařená pouze ze švestek, bez přídavku cukru a octa. A bez koření! Je zde i exemplář používající želírovací cukr – to ale snad už nejsou povidla, nýbrž jakási švestková slaďoučká pomazánka. Nic proti tomu, ale povidla mají být pikantně navinulé chuti, sladkokyselá, vhodná i pod maso a do omáček. Dosladit přece lze dodatečně (náplně do koláčů, buchet). Jako sladké ovocné pomazánky poslouží výborně různé džemy a marmelády!
Takto vařívaly povidla naše prabáby. A ta povidla byla na 100% v biokvalitě.
Omyté švestky vypeckujeme, rozmělníme (např. umeleme v masomlýnku). Vzniklou hmotu vlijeme do kastrolu nebo pekáče a za průběžného promíchávání vaříme / odpařujeme na mírném ohni. Podle mých zkušeností odpařování trvá cca 5 hodin. Povidla jsou hotová, když za vařečkou na dně nádoby zůstane čistá cestička; povidla se neslévají. Mají s vařečky odpadávat v kusech, ne stékat. Hotová povidla vlijeme („vlijeme“ není vhodný výraz, ona netečou) do skleněné nebo kameninové předehřáté nádoby. Sklepnutím nebo propíchnutím nožem odstraníme možné vzduchové bubliny. Můžeme okamžitě horká uzavřít těsnícím víkem a nebo podle starého postupu nechat povrch na teplém místě oschnout a pak povázat několika vrstvami celofánu. Vytvořená „kůrka“ totiž zabrání plesnivění. Já praktikuji ten starý způsob a povidla se mi nikdy nezkazila. Prý vydrží několik let – u nás tedy ne, protože je chodím průběžně „umlsávat“. Empiricky mám zjištěno, že z 5 kg švestek dostanu průměrně 1 – 1,3 kg povidel. Bez přídavku cukru a octa pak chutnají jako sušené švestky. Používám je spolu s červeným vínem k přípravě omáček ke zvěřině a nebo klasicky jako náplň do buchet a koláčů.
Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Konzervace ovoce Náplně Pro alergiky (mléko, vejce) Pro diabetiky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.8.15 11:32
Takhle dělám povidla i já
Letos jsem byla nucena vyzkoušet z těch velkých švestek (ty malé,
klasické) letos díky počasí nebudou…
A ono to naštěstí dopadlo dobře
Sice nejsou chuťově tak „plná“ jako z malých, ale do buchet a na
koláče nebo vdolečky budou super
Jen škoda, že se z toho druhu švestek, které jsem použila já, nedají zas
tak moc dobře použít všestranně jako ty z obyčejných švestek
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Poctivá staročeská švestková povidla
Tak jsem načala jednu sklenici - i z těch velkých švestek mají opravdu konzistenci jako z malých, jen ta barva je pořád taková, jako by to bylo z ostružin, vůbec to „nezrezlo“ jako z pravých malých švestek

Jsou i chutí samozřejmě trošku jinde, než klasika, ale chuť je příjemná, půjdou použít i do buchet či na koláč v pohodě…
Takže to jde i z této odrůdy, což se mi ulevilo, podobně pak dělám i marmeládu, jen tam se přidává cukr - ta je pak hustá snad více, než rybízové marmelády a je super do dortů a cukroví…
Ale jsem ráda, že při neúrodě malých švestek nemusím být odkázaná jen na tu marmeládu, ale že fungují i ta povidla
@ivan14 Ještě jich mám skoro čtvrt metráku

Nějaké jsem zmrazila přesně tak, jak píšeš, část na povidla, část na marmeládu, mám jich hafo už i sušených… tak jsi mě docela navnadil: juknu, jestli tu v okolí nemáme nějakou palírnu, že bych se s nimi domluvila
69 příspěvků 21.8.15 14:05
Zuzka: Jojo, těch velkých (já jim říkám švestkoryngle) bylo letos hodně. Mrazím je po polovičkách, dávám do buchet místo náplně nebo na koláč, ale hlavně - mňam! - je z nich výtečná pálenka, jemnější než klasická slivovice.
@birkana Těch letních (velkých) mám letos na rozdávání - bednu jsem už zpracovala, košík rozdala a ještě bednu a velký košík jich mám… už se mi o nich i zdá

Podzimní nebudeme mít žádné
Naštěstí mi zbyly z loňského roku 2 sklenice
, letos švestky nejsou ani letní ani ty menší
podzimní 
@jolana Husté jsou, ale tak nepřirozeně tmavé…

)
Je fakt, že letos nejsou tak šťavnaté, jako jindy, dokonce jsou letos kvůli suchu i menší, než obvykle.
Právě proto jsem to riskla a jsem mile překvapená - do buchet i na koláče půjdou v pohodě, jen nemají tu typickou chuť, takže spíše jen do sladkých jídel, ale opravdu ztuhly nad očekávání stejně tak, jako ty z obyčejných švestek.
Dřív byly obyčejných švestek plné meze a dnes nic…
Na zahradě jsme je měli, ale časem přišly pryč, ty nové jsou jedny tyhle velké a jedny sice malé, ale letos nic neměly a navíc stejně nemají úplně tu správnou chuť, jak byl člověk zvyklý
Jinak těchto velkých je letos pro změnu tolik, že už mám jak povidla, tak i marmeládu (ta je z nich fajn), něco v mrazáku, něco nasušeno, něco zavařeno (obyč. kompot i ty s rumem)
A plno se jich snědlo a rozdalo… Úplně se divím, co se jich urodilo… A nejvíce mě překvapilo, že ani nejsou červivé a během česání jsme potkali s bídou pouhé tři vosy (ale tipla bych si, žeto byla jen jedna a létala kolem dokola
Dělala jsem pokusnou várku jen to, co je vidět na foto, ale ještě jich mám plnou bednu - takže ještě pár sklenic udělám, udělala bych rovnou více, ale bále jsem se, jaké z těchhle velkých budou
EDIT:
Ještě dodatek: musela jsem odpařovat podstatně déle, ale vyplatilo se… Snad nezřídnou, ale pevně doufám, že ne…
Ale na rovinu přiznám, že jsem si troufla jen proto, že letos kvůli suchu jsou manší a málo šťavnaté, hodně cukernaté… Jindy bych si asi netroufla
Příspěvek upraven 16.08.15 v 14:24
5068 příspěvků 16.8.15 12:26
Zuzko, aj ja marne hladam slivky tie obycajne…su len tie velke co opisujes, su sice tmave, podlhovaste, ale su tucnejsie…a zrovna som si lamala hlavu ci z nich bude ten klasicky lekvar…a ty tu zrovna o tom vravis!…uvarili sa husto, ze budu do buchiet? mam to riskovat?..ja neviem kde sa podeli obycajne slivky..uz druhy rok dostat len tieto..
Vyzouseno, ze tri roky a chutove porad vyborne.
584 příspěvků 26.9.14 16:18
Co vyšel za císaře Franty Pepíka praví:…švestky se operou a vypeckují… schystané švestky vaří se na stálém ohni, míchány plochou kopistí a beze vší přísady tak dlouho, až kopist v povidlech pevně stojí… Kvůli lepšímu konzervování přidává se tlučená skořice, někde přidávají zázvor nebo na pět věder švestek půl kopy krájených zelených ořechů (poznámka autora: píčovina, když jsou švestky, nejsou už zelené ořechy)… svařená povidla ihned se vpravují do kamenných nádob, povrch se hladce urovná a nakrátko se postaví do vlahé trouby, aby povrch oschnul, čímž se povidlům větší trvanlivosti dodává…
V jiné staré knize je rozsáhlé pojednání o středověkém vaření povidel, které trvalo až týden při neustálém míchání.
Povidla představovala jednu z hlavních složek potravy a nejčastěji se objevovala jako omáčka na vařené brambory. Švestky jsou druhé nejcukernatější ovoce, proto se do nich už nic nepřidává, ovšem mluvíme tady o české švestce, nikoli o nějakých bosenských přivandrovalcích