Recept Plzeňský křen pro Esme

(Hodnoceno 1x) bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Plzeňský křen pro Esme

Úvod

Jo, ten kdo to vymyslel … tak se mu recept opravdu podařil. Dělávám každým rokem na zimu.

Postup

Křen jemně pokrájíme a se všemi ingrediencemi rozmixujeme dohladka. Volíme co nejmenší skleničky, napěchujeme a uzavřeme. Nejlepší jsou víčka na uzávěr - šroubovací. Bez sterilování vydrží v lednici, pokud ho dříve nespotřebujete, i rok. Doporučení: nabírat jen malé porce, tato směs je velmi třaskavá, ostřejší než křen čerstvý. Zdroj: Recepty paní domu Speciál 3/2006

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 22.04.07 vloženo
  • 10929x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g pokrájeného křenu
  • 200 ml vychladlé převařené vody
  • 100 ml oleje
  • 1 PL 8% octa
  • 1 PL cukru
  • 1 KL soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

goralka 6.4.13 22:55

Jednoduchý, osvedčený, trvanlivý

Odkaz na uvaření

bedla 1.1.08 00:00

hotovo - vynikající, ale čerstvého také třeba, pro jeho super vůni.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Plzeňský křen pro Esme

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Plzeňský křen pro Esme

goralka
272 příspěvků 20.9.13 23:57
zemiaky vybraté, chren nazbieraný

Už ho len načistiť a pripraviť podľa tohto skvelého receptu. Potom zase na jar a tak dookola.

goralka
272 příspěvků 7.3.10 01:55
Re: Plzeňský křen - sviatky sú za dverami

domácu klobásku mám objednanú a tak je načase pripomenúť tento skvelý recept.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Gemmo naprostý souhlas, jen co bydlíme v paneláku je tomuto pěstování konec a jsou jen vzpomínky. Já bych ke každému paneláku přidala kousek pozemku, lidičky snažte se.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Bedli, to jsou vůbec, myslím si, takové dobré rostliny na zakrytí něčeho - nepůvabného rohu, kompostu, díry vyryté úporným psem a podobně. Když se podívám na křen nebo rebarboru, ne se slinou kapající při představě budoucích lahůdek, ale jako na rostlinu, jsou obě moc krásné a dekorativní. Rebarbora dokonce nádherně růžově kvete.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Gemmo chválím, správná řeč. Jolanko i u nás si rostl křen kde se mu chtělo i na lukách, jen na naší pidi zahrádce bylo vědro a později šachta z cihel.A nejen na naší, i u sousedů. Kdo to od koho obkoukal ví Bůh. Ale myslím, že je to úplně jedno. Hlavně, že roste a poroste. To samé se dělalo s rebarborou, která vévodila zahrádce, ale vždy někde v rohu.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Tak ješteějednou díky. Já to zkusím a dám vědět. Nevím sice, jestli hadřík vydrží mokrý dvacet nebo více hodin a chemii s českým popisem bych mohla vézt asi jen jednou, pak už bych nadosmrti hnila v base jako terorista, ale manžel se rád hrabe v hlíně, domnívá se, že je to dobrá rehabilitace, tak ho donutím, aby se s tím nějak popral.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme, holky,

na TV paprika som videla, ako varili polievku z chrenových listov! Čerstvých aj kvasených! Jolanka, tak sa Žofe nečuduj!
Pekný večer!
A.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen

.zajtra rano to co tam mam oskubane od Zofy vyhrabem a dovleciem dobru hlinu..a vraj som micurinec a take daco pocujem prvykrat..u nas sa to nikdy nerobilo, jednoducho chren si rastie kade tade po zahrade a ze ho mame doma krasny skoro ako repu o)) ;-)…pekny vecer vsem a diky.. :)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Děvčata ano, pokud byla zahrádka, byla díra a v té bylo staré vědro, tím se zamezilo rozmnožování do stran a křen byl pěkně silný, protože byl i sklep, stačil písek, líska a v ní poskládané kořeny křenu, protože jsem tento recept neznala. Tak ať se daří, je opravdu skvělý a v chladničce opravdu vydrží připravený tímto způsobem velmi dlouho a jak píše Helča … čím déle, tím lépe. Pěkný večer.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme- gemmo,

já myslím, že by se ti mohl ujmout. Zabal na cestu kořínky do mokrého hadříku. Než pojedeš, tak si tady kup „stimulátor růstu“. Mají ho ve všech zahradnických centrech a s různým obsahem ml, tobě by stačil malej. Než ten křen budeš sázet, tak do toho roztoku namoč kořeny, zasaď do hezky provzdušněné zeme (třeba i do toho sudu) a tím stimulátorem naředěným vodou to tento rok zalévej. Pak budeš koukat co se děje- značně urychluje růst,zvyšuje výnos, kvalitu plodů t.j. kořen křen a dokonce komplexně zkvalitňuje půdu! Tak hodně štěstí při pěstování a pak někdy napiš, jak ti jde.Fajn večer!

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme, soňo,

to nevadí, já to s chutí přečetla všechno.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme -děvčata,

moc díky za rady. Myslím, že letos budu pašovat křen a zkusím ho zakopat do sudu v rohu zahrady. Snad půjde. Znám výraz horseradish, ale vůbec nevím o tom, že bych ho kdy u nás viděla, dokonce ani v národních koloniálech ne, tedy čerstvý. Máš pravdu, že něco na způsob Křeníků jsem párkrát koupila, nevím už jaké provenience, ale mám-li být upřímná, nechutnal mi.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - vsem

Ten kren mi privezli jenom jednou. Ja jsem to neposilala petkrat. Zase blbne pocitat. Omlouvam se za nej, on to neumi. Sona

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen-Sono ;))

Odklepnuto!… ;-)))

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Gemmo, stacia aj malinke korene ako motuziky alebo len zvrsky chrenu. Ja som za:,–(ila tiez kopec, aj sa ujal ale nerastol do zeme lebo nemame dobru kypru podu. Aj ked listy stale vyrasia ale nasa Zofa ( korytnacka) je za nimi ako sialena a vsetko obzere-dokaze sa za nimi aj splhat..o);-)
Nosim si korene velke cerstvo vykopane, umyjem( zvrsok neodrezujem) zabalim do papieroveho obrusku a dam do igelitoveho vrecka. Doma zvrsok zrezem a za:,–(im (ja sa nikdy nevzdavam totizto ;-)) ) a koren dobre umyty a osuseny zabalim do plastic foil a dam do mrazaku. Ked potrebujem, len si struhnem este taky zmrazeny a zvysok naspat do mrazaku. Mam este malinky kusok a to je uz dvojrocny. ..viem ale ze v Kanade je francuzky aj americky kren v sklenickach ako tie nase Kreniky. Aj ked ten americky je cuduj sa svete lepsi. Horse radish sa vola ale to asi vies.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Gemmo

Mne letos v lednu, TA PANOPTIKA z Prahy, privezli na prani kren. Jelikoz jsem se bala ze mi chcipne, strcila jsem ho do kouta v malilinkate zahradce. Velice se mu dari a ja mam obavy, ze se rozleze vsude. Nevim, co mam radsi, kren, nebo moji „zahradku“. Nekdo mi kdysi rikal, ze se ma vykopat pekna dira, dat do ni obrovsky stary hrnec a do nej za:,–(it kren. Otazka ostatnim, mohlo by to tak fungovat? Dekuji a krenove ahoj, Sona

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Gemmo

Mne letos v lednu, TA PANOPTIKA z Prahy, privezli na prani kren. Jelikoz jsem se bala ze mi chcipne, strcila jsem ho do kouta v malilinkate zahradce. Velice se mu dari a ja mam obavy, ze se rozleze vsude. Nevim, co mam radsi, kren, nebo moji „zahradku“. Nekdo mi kdysi rikal, ze se ma vykopat pekna dira, dat do ni obrovsky stary hrnec a do nej za:,–(it kren. Otazka ostatnim, mohlo by to tak fungovat? Dekuji a krenove ahoj, Sona

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Gemmo

Mne letos v lednu, TA PANOPTIKA z Prahy, privezli na prani kren. Jelikoz jsem se bala ze mi chcipne, strcila jsem ho do kouta v malilinkate zahradce. Velice se mu dari a ja mam obavy, ze se rozleze vsude. Nevim, co mam radsi, kren, nebo moji „zahradku“. Nekdo mi kdysi rikal, ze se ma vykopat pekna dira, dat do ni obrovsky stary hrnec a do nej za:,–(it kren. Otazka ostatnim, mohlo by to tak fungovat? Dekuji a krenove ahoj, Sona

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Myslíte, že by se dal převézt křenový kořen a za:,–(it? Mám strach, že se buďto nechytí nebo, že mě zavřou. U nás jsem ho za těch čtyřicet let snad neviděla prodávat. vozím si vždycky ty malé Křeníky s sebou, ale co je to proti čerstvému křenu pěkně nastrouhanému k ovaru nebo k uzenému kolenu. A nebo upravenému podle tohoto receptu.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Ewa

na ostrosti tedy neztrácí ani náhodou, právě naopak. Dobrali jsme zbyteček starý několik měsíců a ačkoli jsem si nabrala poměrně malou lžičku, polovina mi jí zbyla a přesto mi crčely slzy a manželovi též. Teď jsem vyrobila novou dávku a je zatím mnohem jemnější, takže čím starší, tím silnější!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme ...
ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Bedlo, právě jsem vyrobila Plzeňský křen. Je to geniální recept, s vídeňskými párky byl vynikající.
Třaskavá směs to není ani pro mne, protože já miluju ostré, ale dost se tomu blíží. Doufám, že časem neztratí na ostrosti. Děkuju za výborný nápad!!!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

To se omlouvám …tohle jsem nechtěla.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

HelčoK, to jsem ráda, že křen našel uplatnění. A co perel a perliček nám ještě někde doma leží. Pěkný zbytek večera.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Bedlo, tohle je perla maximální. Už jsem dělala plnou dávku potřetí, všude rozdávám recept, všichni jsou nadšeni a nejvíc já, že nemusím strouhat a slzet. A to mám mezi recepto-výstřižky tenhle recept taky, ale nikdy jsem mu nevěnovala pozornost… Zkuste to, ke grilování nemá chybu!!!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Helčo, to máš svatou pravdu, mně už se to také přihodilo. Od těch dob jsem opatrná. Nicméně na prvé místo bych dala čpavek, kdo si jednou nasál opravdu z plných plic tak je chvíli úplně mimo, křen je slabý odvar. Hezký den.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Bedlo

a nejlepší je, když máš kamarády dobráky - na jednu větší akci kdosi obětavý donesl pětilitrovku zavařovačku do 3/4 naplněnou strouhaným křenem. Každému nově příchozímu dobráčci strčili lahev pod nos a otevřeli se slovy: Hele, čuchni… Každý se nadechl a ta koncentrace byla skutečně strašlivá - výborná anatomická pomůcka, každý mohl přesně popsat, kudy vedou průdušky, průdušinky a kde má jednotlivé plicní sklípky… Pak následovaly ty slzičky atd.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Helčo, Esme jsem potěšena, že jste do toho šly. Esme jsem zvědava na reakce Tvých známých, nám se jednou stalo, že nastrouhaný čerstvý křen měl takovou sílu, že náš Honzin …to mu bylo kolem 14-ti let měl jen vykulený oči plný slziček a nemohl popadnout dech…tak to už sranda nebyla. Zaplať Bůh po chvíli to samo odezní …ale jeden to má i v uších. Pěkný den.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Bedlo,

konečně jsem se dostala k realizování tvého receptu.
Samozřejmě jsme hned ochutnali a je to výborné. Definitivně úplně jiné než břečka kterou tu prodávají ve sklenicích a také tomu říkají křen.
Rozhodli jsme se že na příští večeři pro známé to budeme servírovat s párečky jako první chod…a budeme pozorovat reakce (zvláště našich australských přátel) ha, ha.

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

tak jsem to vyzkoušela, z třetinové dávky - víc křenu jsem neměla. Byla z toho jedna sklenička od přesnídávky. Ale bude lepší množství dodržet, tak málo hmoty se špatně mixuje, skončí vždycky na stěně mixéru a musí se stírat. Část jsme snědli hned ten den večer (vyrobeno ráno), křen byl chutný, ale nikoli třaskavý. Dnes, po třech dnech jsem okusila část zbytku, a třaskavost se dostavila… Rozhodně to stojí za pokus, hlavně kvůli tomu, že odpane strouhání s hektolitry slz.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme - Bedlo,

díky moc.
Určitě to stojí za vyzkoušení.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Plzeňský křen pro Esme

Esme, pokud se Ti podaří na pozemku najít ještě nějaké zbytky křenu, našla jsem tento recept. Nemám vyzkoušeno, budeš první. Pěkný den, u nás je teď po ránu +2 °C.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Mrkvový salát Mrkvový salát
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz