Recept Plzeňské knedlíky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plzeňské knedlíky

Úvod

Hutné nekynuté knedlíky, hodící se ke gulášům a pečením. Můj nejoblíbenější knedlík k těmto jídlům. Knedlík je celkem jednoduchý na přípravu, složitější na poměry. Bohužel tento recept dělám od ruky, tak omluvte chybějící dávkování.
Při správné příprav získáte na povrchu lehce mazlavý knedlík, který je uvnitř hutný a vláčný.
Fotku přidám hned jak je budu dělat ;)

Postup

Odměřte si mouku a smíchečjte se solí a polovinou balíčku prášku do pečiva. Za stálého promíchávání přilejte mléko až do konzistence řidšího lívancového těsta. Těsto by mělo v malých hrudkách stékat z vařečky.
Nakrájejte si rohlíky na středně velké kostičky, přidejte k mouce s mlékem a vařečkou překlápějte těsto na rohlíky až je zcela obalíte. Můžete aj navlhčenýma rukama. Dejte si pozor, ať rohlíky moc nepomačkáte. Přikryjte utěrkou a nechte alespoň na hodinku odstát, aby se rohlíky pěkně natáhly mlékem.

Připravte si velký hrnec, do kterého dejte dost vody a počkejte až se začne vařit. Poté vlhkýma rukama vemte kus těsta a utvořte si knedlík a vložte do vody. Vařte 20-25 minut. !POZOR! knedlíky dělejte klidně menší, díky kombinace mléko - mouka během vaření hodně narostou ;)

Recept je z kategorií: Knedlíky

Nahlásit recept

  • 02.09.14 vloženo
  • 5348x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5hod / 30 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g Hrubé mouky
  • Mléko
  • Sůl
  • 4 - 5 Rohlíků (den starých)
  • Kypřící prášek do pečiva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 29.09.17 12:16

Opět super - dělám často - dnes ke hřibové omáčce :)

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.03.15 12:11

Tyhle knedlíky dělám již leta, recept mám od babičky :)
Nevím, proč se jim říká „plzeňské“, ale je fakt, že kousek od Plzně bydlíme, tak proč ne? K dobrým věcem je fajn se hrdě hlásit ;)
Jsou vážně výborné, ani ten prášek do pečiva není nutný - kolikrát (skoro pokaždé) už jsem ho prostě vynechala a knedle se stejně vždy povedou :)
Dnes k nim byla tato křenová omáčka:
 http://www.labuznik.cz/…-omacka-iii/

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Plzeňské knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2276 příspěvků 29.09.17 12:18

Dnes ke hřibové omáčce :srdce:
Dělám je často a jsou to opravdu ty, co dělávala babička :kytka:

Zuzka1973
2276 příspěvků 16.10.15 19:18

@Onehalf Dělám je moc ráda - jsou výborné a vždy si u nich zavzpomínám na babičku, která jiné snad ani nevařila :mavam:

Onehalf
4 příspěvky 16.10.15 18:47

Sem delší dobu nekoukal. Jo ten prášek do pečiva se tam dávat nemusí. je to spíš takový zjednodušení, aby nebyl tak náročný na správný poměr mouka/mléko. Každopádně jsem rád, že chutnají ;)

parles
302 příspěvků 25.03.15 08:26

Tak tohle je přesně ten knedlík, který vařila moje maminka, když jsem byl ještě kluk. Pro mne je to vzpomínka na dětství a konečně ho umím uvařit! Díky za recept!

Zuzka1973
2276 příspěvků 14.03.15 14:55

@birkana U nás mu odjakživa říkáme rychlý houskový knedlík :D
Na ty dnešní prášek použit, aby odpovídal obrázek receptu, ale jinak je dělám i bez toho prášku a jsou skoro stejné…
Ono to těsto má výhodu, že se nehněte, takže je pokaždé krásně „pórovité“, či jak se tomu říká u knedlíků - prostě jsou vážně moc dobré :mavam: :D

birkana
1683 příspěvků 14.03.15 14:12

@Zuzka1973, já ten knedlík znám jako „houskovej s práškem“ :lol:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz