Recept Plovoucí ostrov - Ile Flottante

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Připravit si Creme Anglaise: Do kastrolku nalít mléko, rozkrojit vanilky na poloviny a vyškrávnout z nich semínka. Přidat je do mléka. (jestliže však nechcete mít černá semínka v omáčce, pak nechajte tobolky celé a později je použijte na vanilkový cukr). Přivést k varu. Našlehat žloutky s cukrem do světla a lehka. Za stálého šlehání nalít mléko na žloutkovou směs. Nalít omáčku zpět do kastrolku a za stálého míchání ji zahřívat do té doby, než začne pokrývat zadní stranu vařečky. Nenechat však vařit, protože by se srazila. Nalít omáčku do misky, přímo na její povrch položit microtenový film, aby se neudělal škraloup a zchladlou ji vložit na 2 hodiny do chladničky. Předehřát toubu na 135°C.. Do trouby vložit pekáč, aby se zahřál. Vymastit 1.5 litru formu na šarlotu, nebo podobnou a na její dno vystřihnout kruh pečícího papíru. Ten také vymastit. Vystřihnout ještě jeden kruh pečícího papíru podle vrchu nádoby/formy a taktéž ho potřít tukem. Připravit pěnu: Našlehat bílky do pevných kopečků, přidat cukr, vanilkový extrakt a našlehat na lesklý, pevný sníh. Takto připravenou pěnu vložit do formy, uhladit povrch, přikrýt ho papírem a vložit do pekáče z trouby. Kolem formy nalít vařící vodu do její poloviny a vše opatrně vložit do trouby. Péct asi 50 - 60 minut, nebo až zapíchnutý nožík do středu je po vyjmutí čistý. Sejmout papír, navrch formy položit obrácený talíř a vše dohromady obrátit. Odstranit formu, papír a pěnu nechat zchladnout. Připravit pralinkovou hmotu: Kus alobalu potřít olejem a položit ho na pracovní desku. Do malého kastrolku vložit cukr se 3 lžícemi vody a jemně kastrolek zahřívat, až se cukr rozpustí. Přivést do varu a vařit do temně zlaté barvy. Ihned a rychle přidat lupínky mandlí a vše vyklopit na alobal. Trochu rozetřít a nechat zchladnout. Až je pralinka tvrdá, tak ji rozdrtit v sekacím robotě, nebo v hmoždíři na prášek. Pralinkový mandlový prášek posypat navrch pěny a dokola nalít ¨moře¨ sehřátého creme anglaise. Podávat po řezech tak jako dort se zbytkem creme anglaise ve džbánečku, aby si každý měl možnost přidat. TIP: Nahoru ostrova se ještě může udělat čepice z vytahovaného karamelu (něco jako cukrová vata). P.S. Tento francouzský recept na plovoucí ostrov z upečené sněhové pěny na moři creme anglais se často nesprávně zaměňuje s dalším francouzským receptem na dessert "Œuf à la neige":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=25306 , neboli vejce ve sněhu, což jsou malé jakoby nočky připravená jako ztracená vejce.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 13.02.07 vloženo
  • 9089x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Sněhová hmota:
  • 4 bílky
  • 6 lžic jemného krystalového cukru
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • Pralinková hmota:
  • 4 lžíce cukru
  • 12 lžic mandlí
  • Creme Anglaise:
  • 600 ml mléka
  • 2 tobolky vanilky
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce jemného krystalového cukru

Doporučená příloha

  • Pastis, nebo Souternes víno…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plovoucí ostrov - Ile Flottante

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Plovoucí ostrov - Ile Flottante

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plovoucí ostrov - Ile Flottante - airan,

nechtěla jsem Ti recept vnucovat, vzala jsem to jenom jako nápad na napsání receptů a vysvětlení záměny jejich jmen. Ale kdyby ten Tvůj recept byl lepší, tak nám ho napiš OK ;o)))

Přeji Ti příjemný podvečer!

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Plovoucí ostrov - Ile Flottante.

Babi, diky za recept. Trochu se lisi od toho meho, tak vyzkousim i tohle a popravde napisu ktery je lepsi:-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz