Recept Plný koule

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plný koule

Úvod

Nejvyšší čas do nich hrábnout. Neříkám, jak výborný je to recepis, ale zmiznou vždycky jako ranní opar a když se nahonem přidělávají, už to není ono, páč se musej rozležet aspoň tejden. Podobný předpis jsem tu objevil, ale podruhé na něj nemohu naďabit. Problém je v obtížné výrobě. Děsně mě s…lo, mít ulepený pracky a přitom nebyly dva výrobky stejné. Jsem technolog - tvářeč a tenhle postup funguje

Postup

Žloutek vyňatý z celého vařeného vejce zapáchá sirovodíkem, tento postup není správný. Původní nápad byl vložit žloutky do sítka a do vroucí vody. Zapomeňte na cedník, moc špatně se myje, vyklopte žloutek ze skořápky rovnou na lžíci a opatrně šupněte do vařící vody. Jde to bez problémů i mně. Pokud se některý varem rozprskne - nevadí. Nechte okapat a použijte. Za pět minut vyjmeme, odstraníme poutka, rozmachňáme s práškovým cukrem, máslem a kapkou rumu na hladkou hustou hmotu. Pokud se někomu zdá, že je náplň příliš mastná, můžeme ji zlehčit mletými piškoty, nejlépe v kávomlýnku. Žádné drobky v náplni nejsou vítány.

Mleté ořechy smícháme s roztavenou hořkou čokoládou, můžeme přidat cukr, ale nemusíme a necháme vychladnout.
Mezi dvěma fóliemi, třeba z kvalitních pytlíků, vyválíme obdélníkovou placku, asi 3mm silnou.
S fólií se špatně pracuje. Postup byl zdokonalen takto: vezměte kvalitní obyčejný pytlík, nikoli tašku. Naplňte tvárnou hmotou a rozválejte. Pytlík sám utvoří obdélník. Nožem uděláme z placky pruhy o šířce 6-7 cm, tak, že prořízneme obě fólie a snadno s pruhy manipulujeme. Horní proužek plastu odstřihneme. Žloutkovou hmotou naplníme pistoli s větší tryskou a doprostřed každého ořechočokoládového pruhu vytlačíme krásnou rovnou housenku asi 1,5 cm širokou po celé délce pruhu. I když bude trochu kostrbatá, nevadí.
Necháme v ledničce ztuhnout

Vychladlý pruh zarolujeme a vytvoříme tak plněnou trubku. Šev trochu zmáčkneme a vychladíme. Fólii odstraníme. Tupým nožem nakrájíme válečky asi 2cm dlouhé. Jejich konce snadno zamhouříme a lehkým válením v dlaních vytvoříme kouli. Obalíme v mletých ořechách. Žlutá náplň sice netvoří uprostřed přesnou kouli, ale všichni se vybodli na geometrii a hrabali pro další.

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené Vánoční cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.12.09 vloženo
  • 34696x zobrazeno

Čas přípravy

  • nenáročná

Ingredience

  • 3 žloutky
  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 PL rumu (tuzemáku)
  • obal:
  • 100 g hořké čokolády
  • 100g mletých ořechů
  • 80 g cukru
  • rum dle potřeby
  • Moučkový cukr se doporučuje semlít na drtícím kávomlýnku, v mastných směsích se nerozpustí, křupe, což nemá , výsledek s mletým cukrem je skutečně lepší

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Wolfg 16.12.17 17:03

Promiňte obrácené fotky, ale ať je dávám jak je dávám, jsou furt špatně

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

klaaarka 18.12.10 21:12

Tak jsem neodolala i přes trochu složitější postup se rozhodla vyzkoušet. Bohužel, jak nemám monitor v kuchyni, tak cestou od počítače do kuchyně se mi to nějak zpřeházelo v hlavě a tak jsem do obalového těsta místo rozpuštěné čokolády dala umletou :-D Takže se s tím obalem trochu blbě pracovalo, ale i přesto se to jakš takš povedlo - tedy vizuálně „jakš takš“. Chuťově je to úplně perfektní. A ten balicí fígl s fólií a s válečky je bezva.

Takže určitě doporučuju a příště to zkusím udělat pořádně :-)

Odkaz na uvaření

2905 26.11.10 02:19

Recept se zdá složitý, není! Díky studování popisu mi málem uniklo geniální složení obalu, žádné kakao, čokoláda! Ve vzpomínkách mého „dietáře“ byl sladký salám, hnědo - žlutý s nepopsatelnou chutí. Matlám už druhý rok sladké salámky, z karamelu, nugátu, stále nebylo ono.
K receptu: jsem nepoučitelná, nedodržela jsem postup, ořechy ne mleté, jen prohrané drtičem. Náplňě se mi zdálo málo - o žloutek víc a přidány mleté mandlové lupínky. Rozválení, krájení bez problémů,Pokus vytvořit „tubku“ nebyl snadný /drcené ořechy rušily a trhaly obal/, no, jakž takž. Náplň jsem rozetřela ve větším množství, housenka mi přišla fakt málo:) „Trubky“ ušoulány ve třech velikostech, na bonbony a salámky. Do největšího přidány višně od léta odpočaté v rumu /40% KVACZEK TUZEMÁK/. Poučena první chybou a zjištěním, že z tohoto dílka moc nezbylo vypracováno těsto druhé, dle návodu, práce snadná, rychlá - ušoulány hodně plné koule s višní. Mé doporučení nechat odležet nebylo respektováno:), než jsem přinesla tři koule z balkonu k vyfocení, z talířků vzorků dost ubylo:) Foto přikládám - škoda že nelze poslat vzorek, tento recept překvapí i nemlsavce.
Volfe, tlumočím poděkování skropené slzičkou dojetí od dietáře:)

Diskuse k receptu Plný koule

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Tonka02
4 příspěvky 13.12.11 09:41

Hledám tady nápad, čím jiným naplnit vosí hnízda. A zastavil mě krásný název receptu - a tak mě napadlo - což se s tím neválet, nekrájet a nekoulet a udělat to tak, že se to nacpe do formičky na hnízda, dovnitř žlutou náplň, vyklopí a trošku uhňácá?

 
zébulon  19.12.10 10:40

Díky za trik s vařením žloutků - zrovna dneska jsem se na koule chystala! Ten mírný pach mi vždycky vadil, ale byla jsem s tím už tak smířená. A vida, vždycky to může být lepší :-).

 
glama  18.12.10 21:42

Tak tento recept mě opravdu dostal..! Tedy ten technologický postup :palec: Já se na ty koule snad zítra vrhnu! Díky Wolfgu! :mrgreen:

 
klaaarka
222 příspěvků 18.12.10 21:12

Tak jsem neodolala i přes trochu složitější postup se rozhodla vyzkoušet. Bohužel, jak nemám monitor v kuchyni, tak cestou od počítače do kuchyně se mi to nějak zpřeházelo v hlavě a tak jsem do obalového těsta místo rozpuštěné čokolády dala umletou :-D Takže se s tím obalem trochu blbě pracovalo, ale i přesto se to jakš takš povedlo - tedy vizuálně „jakš takš“. Chuťově je to úplně perfektní. A ten balicí fígl s fólií a s válečky je bezva.

Takže určitě doporučuju a příště to zkusím udělat pořádně :-)

 
2905
753 příspěvků 26.11.10 02:19

Recept se zdá složitý, není! Díky studování popisu mi málem uniklo geniální složení obalu, žádné kakao, čokoláda! Ve vzpomínkách mého „dietáře“ byl sladký salám, hnědo - žlutý s nepopsatelnou chutí. Matlám už druhý rok sladké salámky, z karamelu, nugátu, stále nebylo ono.
K receptu: jsem nepoučitelná, nedodržela jsem postup, ořechy ne mleté, jen prohnané drtičem. Náplně se mi zdálo málo - o žloutek víc a přidány mleté mandlové lupínky. Rozválení, krájení bez problémů,Pokus vytvořit „tubku“ nebyl snadný /drcené ořechy rušily a trhaly obal/, no, jakž takž. Náplň jsem rozetřela ve větším množství, housenka mi přišla fakt málo:) „Trubky“ ušoulány ve třech velikostech, na bonbony a salámky. Do největšího přidány višně od léta odpočaté v rumu /40% KVACZEK TUZEMÁK/. Poučena první chybou a zjištěním, že z tohoto dílka moc nezbylo vypracováno těsto druhé, dle návodu, práce snadná, rychlá - ušoulány hodně plné koule s višní. Mé doporučení nechat odležet nebylo respektováno:), než jsem přinesla tři koule z balkonu k vyfocení, z talířků vzorků dost ubylo:) Foto přikládám - škoda že nelze poslat vzorek, tento recept překvapí i nemlsavce.
Volfe, tlumočím poděkování skropené slzičkou dojetí od dietáře:)

Příspěvek upraven 26.11.10 v 02:31

 
svato
1415 příspěvků 15.12.09 03:22
Re: Plný koule-Wolfg

tak prepáč, asi si vskutku mimo, čo tak „volat domů“

 
Wolfg
583 příspěvků 15.12.09 03:02
Re: Plný koule - AG

Mimo mísu nemusím sledovat, jsem mimo ni. A jak jsi přišla na to, že jsem lidi?

 
sveva
751 příspěvků 15.12.09 02:59
Re: Plný koule

Hodně mne rozesmál název, protože v Itálii hovorově toto spojení obrazně vyjadřuje nějakou krajní hranici únosnosti. Promiňte úlet.
Zdravím.

 
martin_etzl
280 příspěvků 15.12.09 01:55
Re: Plný koule

Jako protihrudkující pří:,–(a v potravinářství se používá termicky upravený škrob, většinou s přídavkem sacharosy, ve farmacii se používá např. oxid křemičitý.

 
Alice_G
505 příspěvků 15.12.09 01:27
Re: Plný koule - svato - zlatá,

doufám že v květnu na srazu Labužníka. Tímto prosím všechny, kteří najdou chuť střetnout se face to face s těmi našimi podivnými nicky, aby zjistili, že jsme lidi, sledujte „Mimo mísu“. Maxi? Wolfgangu?

 
svato
1415 příspěvků 15.12.09 01:15
Re: Plný koule- ahoj, Alica,

chemik nie som, ale svojho času som čítala v novinách, že to má byť škrob. Dávno sme sa nevideli, snáď sa podarí na jarnom zraze.

 
Alice_G
505 příspěvků 15.12.09 00:54
Re: Plný koule - wolfe,

já si podle tvé receptury myslela, že v kupovaném moučkovém cukru vadí aditivum, které udržuje sypkost (soudila jsem podle nerozpustnosti v tuku) . A že nám doporučuješ koupit krystal a rozmlátit v mlýnku. Chemici, co se dává do moučkového cukru, aby to nechytalo vlhkost - snad nějaký škrob? AG

 
Wolfg
583 příspěvků 15.12.09 00:20
Re: Plný koule - anickav

Samozřejmě, tak zní původní recept, balit jak švestkový knedlíky. Ale abych byl správně pochopen. Nejenže budu mít radost, když se vám povedou, ale ke všemu ještě snadno (-:

 
anickav
2904 příspěvků 15.12.09 00:04
Re: Plný koule

Na mňa je ten technologický popis výroby guličiek trochu náročný. Robievam guličky z orechovo cukrovo kakaového „cesta“, tie plním žĺtkovou zmesou tak, že urobím žĺtkové guličky, dám stuhnúť do chladničky. Z orechovej hmoty kúsky rozplacnem v dlani, do nich zabalím žĺtkovú guličku. A mám na priereze dvofarebné gule, podobného typu ako je recept.

 
Pupek  14.12.09 23:13
Re: Plný koule

Nemohu hodnotit recept, neboť cukroví dělám jen pod pohrůžkou odnosu na márách, tudíž ho nedělám s láskou, moc se do toho nehrnu - a ani ho nejím. K receptu snad jen to, že ranní opar u mě osobně mízí cca po 14-ti dnech :o)
Ale „Plný koule“ jsme kdysi dělali trošku jednodušeji na vojně, stačilo nám 1 plato kradených vajec, 1 l rumu (lze nahradit 5-ti litry vaječného koňaku) a 1 opušťák. Technologii výroby raději neprozradím, protože nevím, jestli to je už promlčený.

 
Wolfg
583 příspěvků 14.12.09 23:00
Re: Plný koule - helcaK

Musí být v chladu, dobře zavřené. Třeba v krabici se zaklapávacím víčkem, co se v nich prodávají saláty. Rozhodně ne v pokojové teplotě. Pokud je skříň v rohu místnosti u venkovní stěny, bývá v dolní části uzavřeného prostoru větší chlad než v pokoji.
Práškový cukr nemá smysl prosívat. Klidně ho nech, jak je, koule jsou dobrý i tak

 
HelcaK
960 příspěvků 14.12.09 22:45
Re: Plný koule

Nestačilo by ten cukr prosít? A jak se to uchovává - taje to na teple, takže v lednici?

 
Wolfg
583 příspěvků 14.12.09 20:23
Re: Plný koule, kltko

Máš pravdu s tím sirovodíkem, hospodyňky prominou

 
kltko  14.12.09 19:46
Re: Plný koule

uff, určite dobré ale sakramentsky pracné… do tohto projektu sa asi nepustím.
p.s. vajcia môžu páchnuť sírovodíkom, sírouhlík by už bol iný level :o)

 
bocianka
528 příspěvků 14.12.09 18:42
Re: Plný koule

Zajímavý recept. Nebyla by fotečka pro inspiraci?
Zdravím a děkuji.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz