Recept Plný koule

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plný koule

Úvod

Nejvyšší čas do nich hrábnout. Neříkám, jak výborný je to recepis, ale zmiznou vždycky jako ranní opar a když se nahonem přidělávají, už to není ono, páč se musej rozležet aspoň tejden. Podobný předpis jsem tu objevil, ale podruhé na něj nemohu naďabit. Problém je v obtížné výrobě. Děsně mě s…lo, mít ulepený pracky a přitom nebyly dva výrobky stejné. Jsem technolog - tvářeč a tenhle postup funguje

Postup

Žloutek vyňatý z celého vařeného vejce zapáchá sirovodíkem, tento postup není správný. Původní nápad byl vložit žloutky do sítka a do vroucí vody. Zapomeňte na cedník, moc špatně se myje, vyklopte žloutek ze skořápky rovnou na lžíci a opatrně šupněte do vařící vody. Jde to bez problémů i mně. Pokud se některý varem rozprskne - nevadí. Nechte okapat a použijte. Za pět minut vyjmeme, odstraníme poutka, rozmachňáme s práškovým cukrem, máslem a kapkou rumu na hladkou hustou hmotu. Pokud se někomu zdá, že je náplň příliš mastná, můžeme ji zlehčit mletými piškoty, nejlépe v kávomlýnku. Žádné drobky v náplni nejsou vítány.

Mleté ořechy smícháme s roztavenou hořkou čokoládou, můžeme přidat cukr, ale nemusíme a necháme vychladnout.
Mezi dvěma fóliemi, třeba z kvalitních pytlíků, vyválíme obdélníkovou placku, asi 3mm silnou.
S fólií se špatně pracuje. Postup byl zdokonalen takto: vezměte kvalitní obyčejný pytlík, nikoli tašku. Naplňte tvárnou hmotou a rozválejte. Pytlík sám utvoří obdélník. Nožem uděláme z placky pruhy o šířce 6-7 cm, tak, že prořízneme obě fólie a snadno s pruhy manipulujeme. Horní proužek plastu odstřihneme. Žloutkovou hmotou naplníme pistoli s větší tryskou a doprostřed každého ořechočokoládového pruhu vytlačíme krásnou rovnou housenku asi 1,5 cm širokou po celé délce pruhu. I když bude trochu kostrbatá, nevadí.
Necháme v ledničce ztuhnout

Vychladlý pruh zarolujeme a vytvoříme tak plněnou trubku. Šev trochu zmáčkneme a vychladíme. Fólii odstraníme. Tupým nožem nakrájíme válečky asi 2cm dlouhé. Jejich konce snadno zamhouříme a lehkým válením v dlaních vytvoříme kouli. Obalíme v mletých ořechách. Žlutá náplň sice netvoří uprostřed přesnou kouli, ale všichni se vybodli na geometrii a hrabali pro další.

Recept je z kategorií: Cukroví nepečené Vánoční cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.12.09 vloženo
  • 34981x zobrazeno

Čas přípravy

  • nenáročná

Ingredience

  • 3 žloutky
  • 60 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 PL rumu (tuzemáku)
  • obal:
  • 100 g hořké čokolády
  • 100g mletých ořechů
  • 80 g cukru
  • rum dle potřeby
  • Moučkový cukr se doporučuje semlít na drtícím kávomlýnku, v mastných směsích se nerozpustí, křupe, což nemá , výsledek s mletým cukrem je skutečně lepší

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Wolfg 16.12.17 17:03

Promiňte obrácené fotky, ale ať je dávám jak je dávám, jsou furt špatně

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

klaaarka 18.12.10 21:12

Tak jsem neodolala i přes trochu složitější postup se rozhodla vyzkoušet. Bohužel, jak nemám monitor v kuchyni, tak cestou od počítače do kuchyně se mi to nějak zpřeházelo v hlavě a tak jsem do obalového těsta místo rozpuštěné čokolády dala umletou :-D Takže se s tím obalem trochu blbě pracovalo, ale i přesto se to jakš takš povedlo - tedy vizuálně „jakš takš“. Chuťově je to úplně perfektní. A ten balicí fígl s fólií a s válečky je bezva.

Takže určitě doporučuju a příště to zkusím udělat pořádně :-)

Odkaz na uvaření

2905 26.11.10 02:19

Recept se zdá složitý, není! Díky studování popisu mi málem uniklo geniální složení obalu, žádné kakao, čokoláda! Ve vzpomínkách mého „dietáře“ byl sladký salám, hnědo - žlutý s nepopsatelnou chutí. Matlám už druhý rok sladké salámky, z karamelu, nugátu, stále nebylo ono.
K receptu: jsem nepoučitelná, nedodržela jsem postup, ořechy ne mleté, jen prohrané drtičem. Náplňě se mi zdálo málo - o žloutek víc a přidány mleté mandlové lupínky. Rozválení, krájení bez problémů,Pokus vytvořit „tubku“ nebyl snadný /drcené ořechy rušily a trhaly obal/, no, jakž takž. Náplň jsem rozetřela ve větším množství, housenka mi přišla fakt málo:) „Trubky“ ušoulány ve třech velikostech, na bonbony a salámky. Do největšího přidány višně od léta odpočaté v rumu /40% KVACZEK TUZEMÁK/. Poučena první chybou a zjištěním, že z tohoto dílka moc nezbylo vypracováno těsto druhé, dle návodu, práce snadná, rychlá - ušoulány hodně plné koule s višní. Mé doporučení nechat odležet nebylo respektováno:), než jsem přinesla tři koule z balkonu k vyfocení, z talířků vzorků dost ubylo:) Foto přikládám - škoda že nelze poslat vzorek, tento recept překvapí i nemlsavce.
Volfe, tlumočím poděkování skropené slzičkou dojetí od dietáře:)

Diskuse k receptu Plný koule

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Tonka02
4 příspěvky 13.12.11 09:41

Hledám tady nápad, čím jiným naplnit vosí hnízda. A zastavil mě krásný název receptu - a tak mě napadlo - což se s tím neválet, nekrájet a nekoulet a udělat to tak, že se to nacpe do formičky na hnízda, dovnitř žlutou náplň, vyklopí a trošku uhňácá?

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.10 10:40

Díky za trik s vařením žloutků - zrovna dneska jsem se na koule chystala! Ten mírný pach mi vždycky vadil, ale byla jsem s tím už tak smířená. A vida, vždycky to může být lepší :-).

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.12.10 21:42

Tak tento recept mě opravdu dostal..! Tedy ten technologický postup :palec: Já se na ty koule snad zítra vrhnu! Díky Wolfgu! :mrgreen:

 
klaaarka
222 příspěvků 18.12.10 21:12

Tak jsem neodolala i přes trochu složitější postup se rozhodla vyzkoušet. Bohužel, jak nemám monitor v kuchyni, tak cestou od počítače do kuchyně se mi to nějak zpřeházelo v hlavě a tak jsem do obalového těsta místo rozpuštěné čokolády dala umletou :-D Takže se s tím obalem trochu blbě pracovalo, ale i přesto se to jakš takš povedlo - tedy vizuálně „jakš takš“. Chuťově je to úplně perfektní. A ten balicí fígl s fólií a s válečky je bezva.

Takže určitě doporučuju a příště to zkusím udělat pořádně :-)

 
2905
753 příspěvků 26.11.10 02:19

Recept se zdá složitý, není! Díky studování popisu mi málem uniklo geniální složení obalu, žádné kakao, čokoláda! Ve vzpomínkách mého „dietáře“ byl sladký salám, hnědo - žlutý s nepopsatelnou chutí. Matlám už druhý rok sladké salámky, z karamelu, nugátu, stále nebylo ono.
K receptu: jsem nepoučitelná, nedodržela jsem postup, ořechy ne mleté, jen prohnané drtičem. Náplně se mi zdálo málo - o žloutek víc a přidány mleté mandlové lupínky. Rozválení, krájení bez problémů,Pokus vytvořit „tubku“ nebyl snadný /drcené ořechy rušily a trhaly obal/, no, jakž takž. Náplň jsem rozetřela ve větším množství, housenka mi přišla fakt málo:) „Trubky“ ušoulány ve třech velikostech, na bonbony a salámky. Do největšího přidány višně od léta odpočaté v rumu /40% KVACZEK TUZEMÁK/. Poučena první chybou a zjištěním, že z tohoto dílka moc nezbylo vypracováno těsto druhé, dle návodu, práce snadná, rychlá - ušoulány hodně plné koule s višní. Mé doporučení nechat odležet nebylo respektováno:), než jsem přinesla tři koule z balkonu k vyfocení, z talířků vzorků dost ubylo:) Foto přikládám - škoda že nelze poslat vzorek, tento recept překvapí i nemlsavce.
Volfe, tlumočím poděkování skropené slzičkou dojetí od dietáře:)

Příspěvek upraven 26.11.10 v 02:31

 
svato
1417 příspěvků 15.12.09 03:22
Re: Plný koule-Wolfg

tak prepáč, asi si vskutku mimo, čo tak „volat domů“

 
Wolfg
583 příspěvků 15.12.09 03:02
Re: Plný koule - AG

Mimo mísu nemusím sledovat, jsem mimo ni. A jak jsi přišla na to, že jsem lidi?

 
sveva
751 příspěvků 15.12.09 02:59
Re: Plný koule

Hodně mne rozesmál název, protože v Itálii hovorově toto spojení obrazně vyjadřuje nějakou krajní hranici únosnosti. Promiňte úlet.
Zdravím.

 
martin_etzl
280 příspěvků 15.12.09 01:55
Re: Plný koule

Jako protihrudkující pří:,–(a v potravinářství se používá termicky upravený škrob, většinou s přídavkem sacharosy, ve farmacii se používá např. oxid křemičitý.

 
Alice_G
505 příspěvků 15.12.09 01:27
Re: Plný koule - svato - zlatá,

doufám že v květnu na srazu Labužníka. Tímto prosím všechny, kteří najdou chuť střetnout se face to face s těmi našimi podivnými nicky, aby zjistili, že jsme lidi, sledujte „Mimo mísu“. Maxi? Wolfgangu?

 
svato
1417 příspěvků 15.12.09 01:15
Re: Plný koule- ahoj, Alica,

chemik nie som, ale svojho času som čítala v novinách, že to má byť škrob. Dávno sme sa nevideli, snáď sa podarí na jarnom zraze.

 
Alice_G
505 příspěvků 15.12.09 00:54
Re: Plný koule - wolfe,

já si podle tvé receptury myslela, že v kupovaném moučkovém cukru vadí aditivum, které udržuje sypkost (soudila jsem podle nerozpustnosti v tuku) . A že nám doporučuješ koupit krystal a rozmlátit v mlýnku. Chemici, co se dává do moučkového cukru, aby to nechytalo vlhkost - snad nějaký škrob? AG

 
Wolfg
583 příspěvků 15.12.09 00:20
Re: Plný koule - anickav

Samozřejmě, tak zní původní recept, balit jak švestkový knedlíky. Ale abych byl správně pochopen. Nejenže budu mít radost, když se vám povedou, ale ke všemu ještě snadno (-:

 
anickav
2904 příspěvků 15.12.09 00:04
Re: Plný koule

Na mňa je ten technologický popis výroby guličiek trochu náročný. Robievam guličky z orechovo cukrovo kakaového „cesta“, tie plním žĺtkovou zmesou tak, že urobím žĺtkové guličky, dám stuhnúť do chladničky. Z orechovej hmoty kúsky rozplacnem v dlani, do nich zabalím žĺtkovú guličku. A mám na priereze dvofarebné gule, podobného typu ako je recept.

 
Pupek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.12.09 23:13
Re: Plný koule

Nemohu hodnotit recept, neboť cukroví dělám jen pod pohrůžkou odnosu na márách, tudíž ho nedělám s láskou, moc se do toho nehrnu - a ani ho nejím. K receptu snad jen to, že ranní opar u mě osobně mízí cca po 14-ti dnech :o)
Ale „Plný koule“ jsme kdysi dělali trošku jednodušeji na vojně, stačilo nám 1 plato kradených vajec, 1 l rumu (lze nahradit 5-ti litry vaječného koňaku) a 1 opušťák. Technologii výroby raději neprozradím, protože nevím, jestli to je už promlčený.

 
Wolfg
583 příspěvků 14.12.09 23:00
Re: Plný koule - helcaK

Musí být v chladu, dobře zavřené. Třeba v krabici se zaklapávacím víčkem, co se v nich prodávají saláty. Rozhodně ne v pokojové teplotě. Pokud je skříň v rohu místnosti u venkovní stěny, bývá v dolní části uzavřeného prostoru větší chlad než v pokoji.
Práškový cukr nemá smysl prosívat. Klidně ho nech, jak je, koule jsou dobrý i tak

 
HelcaK
960 příspěvků 14.12.09 22:45
Re: Plný koule

Nestačilo by ten cukr prosít? A jak se to uchovává - taje to na teple, takže v lednici?

 
Wolfg
583 příspěvků 14.12.09 20:23
Re: Plný koule, kltko

Máš pravdu s tím sirovodíkem, hospodyňky prominou

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.12.09 19:46
Re: Plný koule

uff, určite dobré ale sakramentsky pracné… do tohto projektu sa asi nepustím.
p.s. vajcia môžu páchnuť sírovodíkom, sírouhlík by už bol iný level :o)

 
bocianka
528 příspěvků 14.12.09 18:42
Re: Plný koule

Zajímavý recept. Nebyla by fotečka pro inspiraci?
Zdravím a děkuji.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz