Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lesni_bytost Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Čočku namočíme 2-3h předem. Půl brambor nakrájíme na menší kostky, půl na hrubo nastrouháme. Cibule nakrájíme na kostičky a necháme v hrnci na másle či oleji zesklovatět. Přihodíme brambory, čočku i s vodou, ve které se máčela, osolíme a necháme vařit. Po cca 20ti minutách přidáme rajčata, která jsme pokrájeli na větší kusy, i se šťávou z konzervy a necháme ještě asi 10min vařit, poté přidáme koření - prolisovaný česnek a majoránku (může být i tymián, oregano..), necháme probublat. Pokud je pokrm málo hustý, vezmeme šťouchadlo a trochu rozšťoucháme .)
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Plný hrnec čočky s bramborem a rajčaty
12 příspěvků 25.1.09 03:43
skvělé jídlo.vařila jsem z červené čočky takže mi odpadlo namáčení a navíc jsem přidala mrkev na kolečka a pár kousků brokolice.kořenila jsem majoránkou a kari.jako přílohu jsme měli celozrnou rýži.příště vyzkouším přidat květák a zelené fazolky
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Já jsem typický ´všežravec´ v poměru asi devadesát procent bezmasého, zbytek ´masého´. Filosofických debat o vegetariánství se nechci zúčastňovat, neb je-li jejich podstatou ochrana života, pak bychom museli jíst kameny, jelikož i pšenice či soja je živá. Ale tak jako tak - mám slabost na zeleninové kombinace a TATO KOMBINACE S ČOČKOU MI PŘIPADÁ MOC A MOC ZAJÍMAVÁ!!!
Ač nejsem vegetarián, tak recepty, které píše lesní bytost se mi moc líbí a je to další pěkná inspirace. Každé tělo by si od masa mělo chvíli odpočinout
P.
119 příspěvků 25.1.09 03:43
tak mě napadá, že Robi bych docela ráda vyzkoušela, díky za připomenutí .) Šmakouna máme v plánu někdy příští týden, asi zkusím koupit uzeného a uvidím, co z toho bude. Po receptu se sojou se porozhlédnu, dva nebo tři určitě najdu.
119 příspěvků 25.1.09 03:43
také mám raději přirozeně bezmasá jídla a samozřejmě soja nemusí každému chutnat, já si ji ale dám ráda, nebývá to však častěji než jednou týdně.
119 příspěvků 25.1.09 03:43
děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo. S mými recepty se to má tak, že i já uvařím pokaždé trochu jiné jídlo, protože použiji jiné koření. Taková „čočkorýže“ nás potom jen tak neomrzí .)
Proto také u většiny svých receptů píši, že lze přidat prakticky jakékoliv koření.
61 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě poznámka ohledně šmakouna - se sójou nemá nic společného. Je vyrobený z vaječných bílků.
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Ani já sójové maso nevyhledávám. Ochutnala jsem jich spoustu ( od lidí, kteří jsou na to odborníci ), ale mě to prostě nechutnalo. Asi to v hlavě nemám správně přehozené - viz. na jinou stravu. Jak píší Buraci, udělám k jídlu raději něco bezmasého. Ale každý jsme jiný…
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Priznam se, ze ac jsem sojove i jine vyrobky ochutnala mnohokrat a v ruznych upravach, tak je dnes jiz nevyhledavam (vzdycky se nemuzu zbavit pocitu, ze jim molitan namoceny v bujonu), neni nad zeleninu, ktera ma jiz bez jakychkoliv uprav tolik chuti i barev. Pokud chci jidla bez masa hledam v evropskych postnich receptech, pripadne kuchynich bohatych na prirozene bezmase recepty jako je treba indicka, ta je naprosto bezkonkurencni. A ted hledam i receptech lesni bytosti, tenhle hrnec bude pristi tyden:-)
61 příspěvků 25.1.09 03:43
Šmakoun je opravdu vynikající, připravuji ho nejčastěji jako kuře na paprice s rýží. Jinak párky bezmasé jsou dobré od Kalmy. Dobré jsou i plátky Robi, ty používám například do francouzských brambor, nebo jenom osmahnout a dát na ně plátek sýra a půlku broskve…Připravila jsem z nich i vlašský salát. Lesní bytosti, jestli máš nějaký dobrý recept na úpravu sójového masa, tak sem s ním…
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Uvařeno, ochutnáno. Je to zajímavá kombinace chutí, pokud každý použije bylinky dle svého uvážení. Já dala mnou velmi oblíbené provensálské koření a víc česneku. Přikusovala jsem celozrnné pečivo. Můj muž by určitě přivítal i kus uzeného…má smůlu
)…příště!
119 příspěvků 25.1.09 03:43
jestli je vegetariánství to pravé ořechové a člověk je všežravec, jsou témata na zapálené a dlouholeté diskuse, takže do takové debaty se určitě pouštět nebudu .) A co se týče četnosti masitých/bezmasých jídel - myslím, že existuje mnoho lidí, nejen pánů, kteří pokrm bez masa nepovažují za jídlo, třeba moje babičky - řekla bych, že není ani tak důležitý počet bezmasých/masitých jídel v týdnu, ale spíše celkový poměr především toho masa a zeleniny.
Protože pokud někdo bude jíst denně uzené s bramborvou kaší a k večeři párky s chlebem, tak to tím salátem v sobotu a v neděli nezachrání ,)))
119 příspěvků 25.1.09 03:43
vidíš, na Šmakouna jsem zapomněla, toho jsme zkoušeli a chutnal nám .)
Nevím, jestli vegetariánství je to pravé ořechové, protože podle chrupu a typu zažívacího traktu je člověk všežravec. Nikoli tedy masožravec, jak se zvláště někteří pánové domnívají. Např. psi si vyrábějí právě z masa vitamin C sami - což by řada z nás mlsounů jistě přivítala. Ale bezmasá jídla by se měla zařadit do jídelníčku alespoň 2 x týdně a tak si myslím, že Tvoje recepty jsou určitě velkým přínosem.
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Lesní bytosti, a zkusila jsi už Šmakouna? To jsou bílé proteinové plátky a v zeleninových směsích jsou výborné!!
119 příspěvků 25.1.09 03:43
děkuji, jsem ráda, že ani moje jednoduché obyčejné recepty se na tomto serveru neztratí .)
A s těmi „náhražkami“ - on bude problém v tom, že mnoho lidí vidí právě tyto výrobky jako „náhražku masa“, ale to je podle mne naprostý omyl (samozřejmě pokud toto někdo nejí ze zdravotních důvodů) jsou sice jídla, která se bez nějakého toho sojového plátku neobejdou, a takový big steak jako řízek s bramborem může být rovněž vynikající .) ale jinak podle mých zkušeností vegetariáni nepotřebují v pokrmech maso nahrazovat, protože to jsou prostě vegetariáni a maso buď nikdy nejedli, nechutná jim, nebo jim je jedení masa (z etických důvodů) odporné - tedy se nesnaží maso nahradit, ale vynechat. Například sojové „maso“ v jídle tedy není jako náhrada masa, ale jako plnohodnotná soja .) - je to podobné, jako když si někdo osmaží celer v trojobalu – má smažený celer a ne náhradní maso.
Rajská nebo svíčková omáčka čistě jen s knedlíkem je například pro mě lahůdka už od malička (přestože jsem tenkrát maso jíst musela). Jinak se ale sojové „maso“ dá ale velice dobře upravit - a tady často vzniká další omyl, protože mnozí čekají, že bude chutnat jako maso, nebo se snaží, aby tak chutnalo. To je nesmysl, je to jako upravit hrášek, aby chutnal jako rajčata. Je to prostě soja a sojou zůstane, ale může být výborná.
Jinak třeba tofu jsem zatím moc na chuť nepřišla, i když nahrubo nastrouhané v pánvi v nějaké rajčatové omáčce se mi jednou opravdu velmi povedlo, tak ho prakticky nekupuji.
A co se týče vegeťáků .) myslím, že většina je skutečně odporná, ale existují jedny (název ani výrobce netuším, poznáme je podle obalu .)), které jsou sice poměrně dražší, ale chuťově doslova výborné. A jiná rostliná či obilná „masa“ jsem neochutnala, takže nevím. .)))
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Lesni bytosti, tenhle recept se mi libi, to bude moc dobry obed. Jsem rada, ze pridavas vegetarianske recepty, ktere neobsahuji maso klaso a parek vegetak (aspon doufam:-), tyto straslive nahrazky cini jinak vyborne zeleninove pokrmy odpornymi.