Recept Plněný zelný list (dolmathakia me rizi)

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

*Příprava nádivky:* Na oleji osmažíme jemně pokrájenou cibuli, přidáme přebranou vypranou rýži, korintky, piniová jádra, drobně sekaný kopr a petrželku, osolíme, opepříme a zvolna dusíme, až rýže osmahne; po odstavení z(s) ohně přidáme skořici a dobře promícháme. *Vlastní příprava:* Z bílého zelí odstraníme poškozené listy. Hlávku omyjeme a dáme asi na 5 minut do vody se dvěma polévkovými lžícemi octa. Pak ji vložíme do vařící vody a několik minut povaříme. Poté odlámeme jednotlivé listy, naplníme připravenou nádivkou, svineme je a klademe vedle sebe do kastrolu vyloženého několika zelnými listy, popř. i dvě vrstvy na sebe. Zalijeme vodou, aby závitky byly potopeny, přisolíme a na mírném ohni dusíme, až se voda vydusí a rýže je měkká. Podáváme studené. Čerpáno z Mezinárodní kuchařky (1980).

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 13.09.04 vloženo
  • 10881x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hlávka zelí
  • 1/2 kg rýže
  • 1/2 kg cibule
  • 50 g korintek (*červenomodré rozinky bezjaderné odrůdy Vitis vinifera coronhica nebo variety apyrens, dovážené původně jen z Řecka, dnes také z Turecka, Španělska a Kalifornie. Používají se do pečiva, k přípravě pudinku a jídel s tmavými omáčkami. Nahradí je sultánky = sušené bobule révy vinné, bezjaderných odrůd, světle hnědé barvy*)
  • 100 g piniových jader (*můžeme vynechat nebo nahradit např. slunečnicovými semínky nebo v nouzi i vlašskými ořechy*)
  • na špičku nože mleté skořice
  • petrželka
  • kopr
  • 200 g oleje
  • sůl
  • pepř
  • 2 PL octa.

Doporučená příloha

  • dopíši podle informace od Tomky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněný zelný list (dolmathakia me rizi)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
hafca
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.09 19:44
Kluci v akci

14.9.2009 byli Kluci v akci na návštěvě u českých krajanů v rumunské Svaté Heleně. Tam mimo jiné dělali něco, co je plněné do zelných listů. Jmenuje se to SARMI. Pro zdejší diskutéry by to mohlo být zajímavé tím, co tam se zelnými listy dělají proto aby do nich šla zabalit chutná krmě. Přidávám odkaz na video z archivu CT1 " Kluci v akci":„http://tv.sms.cz/televize/stanice/20090914/1160154066?porad_stav=archiv“

Labužník jandule02
1089 příspěvků 22.09.09 14:41
Re: Plněný zelný list (dolmathakia me rizi)

Milá zesnulá, někde jsem to tady už psala, ale ten trik spočívá nejen ve spaření hlávky (tak 20 min.), ale hlavně ve vyříznutí jehlanu košťálu, pak se listy rozeberou skoro samy.

casino
4488 příspěvků 22.09.09 05:21
Re: Plněný zelný list - DÁMY

Asi zde dochází k nedorozumnění :-(
Zkuste znovu přečíst první komentář. Já, resp. Ž. kuchařka řeší pouze problém, kterak z KŘEHKÉHO listu udělat TVÁRNÝ, do něhož by šlo něco zabalit aniž by se potrhal. Toto považuji svým dnešním pokusem za prokázané :o)
Vy, zdá se uvažujete o skladování zeliska v mrazáku. Mimochodem, ono by to šlo; pokud by zbyly ZRMAZENÉ listy (nedostatek náplně), tak by se v tom mrazáku daly uchovat pro příště. Akorát maličkost: rozebrané listy jsou značně objemné.
Pro mě je to uzavřená věc, ale jolana smím-li prosit, zkuste zmrazit malou hlávku VCELKU a po rozmrazení rozebrat na listy a naplnit. Mělo by to fungovat. Samozřejmě jednou rozmražené už znovu nezmrazovat!…I když, za zkoušku by to možná stálo …:o()))))))))))))

jolana
5066 příspěvků 22.09.09 04:35
Re: Plněný zelný list -casino,

neviem aku mas kapustu a chutovkus …ale u nas ked sme ukladali kapustu sladku na zimu do pivnice a zmrzla, tak to bola pohroma…to si babka zufali poriadne.Raz ju silou mocou chceli zachranit a uvarit. Bola skoda tej rizkase(po vychodniarsky ryza) a masa navyse.
Okrem toho ze sa o to uz zopar ludi mne blizkych pokusalo a nic z toho nemali.
Ale aby som v tom mala jasno, namojdusu az na to budem mat cas, tak tu kapustu zmrazim a dam vediet ;-)) ;))

mrtvola
1394 příspěvků 21.09.09 20:32
Re: Plněný zelný list (dolmathakia me rizi)

Četla jsem už milion receptů na to, jak rozebrat zelnou hlávku, alespoň dvanáct z toho milionu jsem vyzkoušela. A nic. Po mnoha pokusech obvařit zelnou hlávku se mi nikdy nepodařilo rozebrat ji na listy - buď byla málo povařená a listy se potrhaly nebo moc povařená a listy se matlaly. Po třiceti letech pokusů jsem to vzdala. Závitky dělám z čínského zelí, kapusty nebo z úplně mladého zelí, které nedělá hlávku.

Máte někdo návod, který funguje a který by zvládla i nešikovná mrtvola?

Co se mrazení dotejče, moje zkušenost praví, že zelí, porek, kapusta i jiné zelinkavé zeleniny se dají zmrazit jenom kuchyňsky upravené a ani potom nic moc.

casino
4488 příspěvků 21.09.09 20:22
Re: Plněný zelný list, jolana...

…abych předešel akademické debatě, ráno jsem v marketu otočil 2páry zelných listů. Z mrazáku jsem je vyndal za hodinu. Po rozmrznutí byly vodnaté (jak jinak,že?:)) jako bych je povařil. Byly jako „hadra“, nechaly do sebe zabalit golfový míček aniž by listové žebro prasklo :o) S masem to nedělám, dosud mám v mrazáku Golubci (také po nějakém hokusu-pokusu). Z listí jsem uvařil (bez míčku:-) „hábovicu“ (nebo chábovicu? :-) A chuť? Jaká asi, když neměla možnost se vyvařit… :o()))

jolana
5066 příspěvků 21.09.09 05:13
Re: Plněný zelný list (dolmathakia me rizi)

Dobre?! V oblasti stredozemneho mora je kapusta velka a „prazdna“+listy sa lahko rozoberaju a aj tak ju obvaria, lebo sa lamu. A v tom mrazaku…co ja viem… ved zvodnatie a strati na chuti asi..teda urcite podla mna..

casino
4488 příspěvků 20.09.09 18:12
Re: Plněný zelný list

…tak si čtu v Židovské kuchařce a píší tu: …hlávku stačí rozebrat na listy a nechat 2 dny v mrazničce a před plněním nechat rozmrazit… Dobrý, ne?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz