Recept Plněný kapr (pro Kozorohy)

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Plněný kapr (pro Kozorohy)

Postup

Kapra očistíme, vykucháme, skřele vyjmeme, ploutve ponecháme. Opláchneme jej a naporcujeme tak, že nejdříve uřízneme hlavu, ocas, střední část rozsekneme na tři díly a pak ještě podélně středem páteřní kosti. Nožíkem vyřezáváme z jednotlivých porcí maso tak, aby na hřbetní a břišní části zůstala kůže spojená s kostmi kostry. Stejně vyřízneme maso z ocasu, hlavu ponecháme celou. Střídku z veky namočíme do studené vody na několik minut, potom ji vymačkáme a přidáme k vyřezanému masu, doplníme jednou oloupanou cibulí, vejcem, solí, pepřem a vše sekáme tak dlouho, až je hmota hladká, vláčná. Lžičkou namočenou ve studené vodě plníme masovou hmotou jednotlivé díly kapra i hlavu a po stranách uhladíme prsty, které si namáčíme do studené vody. Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka a rozprostřeme je na dno pekáče, na ni klademe porce ryby a prokládáme je kolečky ze zbylé cibule tak, aby se porce vzájemně nedotýkaly. Kolem ryby dáme koření, očištěnou, opláchnutou mrkev a zalijeme vodou, aby ryba byla sotva potopená, uvedeme do varu, přikryjeme a zvolna vaříme 1 hodinu. Želatinu rozmícháme ve lžíci vlažné vody. Horké porce ryby opatrně vyjmeme z pekáče a klademe je na plochou mísu kůží navrch a tak, aby porce na sebe navazovaly jako u celé ryby, nakonec přiložíme rybu a ocas. Z pekáče vyjmeme karotku a koření. Rozvařenou cibuli protlačíme cedníkem přímo na rybu. Do zbylého horkého vývaru (je-li ho hodně, částečně ho odpaříme) přidáme namočenou želatinu a mícháme, až se rozpustí, procedíme znovu na rybu a kolem promícháme s prolisovanou cibulí. Rybí porce ozdobíme kolečky mrkve a pokrm necháme v chladu několik hodin odležet. Před podáváním dozdobíme plátky opláchnutého citrónu a petrželkou. *Poznámka:* Pokrm si můžete připravit i podle "housenčina":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=20639 receptu nebo vyzkoušet recepty od "Pepina":https://www.labuznik.cz/search_result.php?query=pln%ECn%FD+kapr&relation=AND&order=nazev+ASC&in=all&author=Pepino . Čerpáno z Praktické ženy (1/1997).

Recept je z kategorií: Sladkovodní

Nahlásit recept

  • 28.04.05 vloženo
  • 4442x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi 2 kg kapr
  • 3-4 plátky veky
  • 2 středně velké cibule
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř;
  • *Rosol:*
  • 5 středně velkých cibulí
  • 1 KL celého pepře
  • 2-3 bobkové listy
  • 2 mrkve
  • 1 KL mleté želatiny
  • 1 citrón
  • petrželka.

Doporučená příloha

  • plátky veky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněný kapr (pro Kozorohy)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Ořechový koláč Ořechový koláč
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz