Recept Plněné závitky z mořského jazyka

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněné závitky z mořského jazyka

Postup

10 minut pred tím, nez dáte rybu do trouby, zapnete ji na 180 st. C.
Pekác vymazte máslem. Rybu opláchnete a osuste ji. Pokud má kuzi, stáhete ji.
Do misky dejte strouhanku. Zelnacku nakrájejte na drobno a pridejte ji ke strouhance.
Krevety rozlozte na kuchynský papír aby z nich odsál vodu. Potom je rozsekejte a spolu s piniovými orísky je pridejte do misky se strouhankou. Osolte, opeprete, do misky pridejte vejce a vse rozmíchejte na nádivku která nesmí být lepivá.
Rybí filety rozlozte na prkénko a kazdý podéne rozpulte. Na filety rozdelte nádivku, asi 1 cm od konce ponechte bez nádivky. Srolujte je smerem od ocasu k hlave. Vlozte je nastojato (viz fotka) do vymazaného pekáce, pridejte k nim bobkový list a zalejte je vínem s prídavkem 1½ dl vody.
Kuru z pomerance seríznete (skrabkou na brambory) a pridejte asi 1 PL této kury k filetum.
Pekác zakryjte a duste v troube 15-18 minut.
Pekác vyjmete z trouby, opatrne z nej odstrante tekutinu a dejte ji do kastrolku. Rybu udrzujte horkou.
Tekutinu z ryby v kastrolku odvarte asi na polovinu. Smetanu a zloutek rozslehejte a vmíchejte je do kastrolku. Opatrne zahrívejte a míchejte az omácka dostane krémovou konzistenci. Varit se uz nesmí. Omácku dochutte solí a peprem, nalejte ji kolem ryby a ozdobte snítkami kopru a plátky pomerance.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.04.08 vloženo
  • 2727x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 filety z morského jazyka
  • 25 g strouhanky z cerstvého bílého chleba
  • 2 cibule zelnacky
  • 40 g loupaných krevet
  • kousek kopru
  • 40 g zampionu
  • 1 PL piniových orísku
  • sul
  • pepr
  • 1 velké vejce
  • 2 bobkové listy
  • 1½ dl polosladkého bílého vína
  • 1 pomeranc
  • 1½ dl smetany ke slehání
  • 1 zloutek ze stredne velkého vejce
  • máslo na vymazání pekáce
  • kopr na ozdobu
  • plátky pomerance na ozdobu

Doporučená příloha

  • Podle vlastního výberu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněné závitky z mořského jazyka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

Sigrid!
Jsem rád, ze vám chutnalo.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka - Spiser.

Jeníčku, dnes byly k obědu. K nim rýže s trochou pomerančové šťávy, ozdobená koprem a potom už jenom pařížská smetana s pusinkami a pomerančovou kůrou. Na přípravu jsem použila šedou rulandu, výběr z bobulí, a zbytek jsme dopili k obědu.
Máš na svědomí dva totálně spokojené, štěstím odfukující, stárnoucí a kulatící se labužníky. Dokonce mi mužskej po oběde ruku políbil na znamení vděčnosti a to se opravdu často nestává.
Chybělo jen to moře, slunce a bríza. Venku fučelo šeredně a občas poprchávalo, tak jsme jedli doma v teple a vzpomínali na Tebe. Moc a moc díky, recept je naprosto úžasný :oDDD.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

Hezký večer i Tobě.

 
Gbrpsvze
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

Recept Jeníčku vynikajicí. Jen já bych preferovala teplotu ovzduší kolem 35- 38 °C.
Pak teprve se nenechá jen existovat.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

Sigrid!
Jsem rád, ze jsem Ti mohl vyhovet ale radeji mne neprechval.
Proc bys mela být bláznivá baba? Trochu romantiky k zivotu prece patrí.
Dánsky „Na zdraví“ se rekne „Skål“. Cte se to „skól“ a znamená to také mísa. To pochází z vikingské doby kdy Vikingové kdyz udelali loupezivý nájezd na nejakou vesnici v dnesním Polsku, Anglii a jinde, povrazdili vsechny muze, odsekli jim horní cást lebky, vyskrábli mozek, a z toho pili. Pritom volali „skål“ protoze se to podobalo misce. Jestli je to pravda, za to nerucím, ale prý ano.
Takze radeji ríkej „Na zdraví“.
Preji hezký vecer Tobe a i vsem kterí tohle ctou!

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

Myslím, že udělám tyhle závitky. Kvůli té bríze a vůni moře. Jestli se poštěstí, dáme si je venku. Sluníčko bude hřát do zad, vítr profukovat košili (tady to není lehká bríze, ale spíš vítr), budu koukat na modré hřebeny na obzoru a připiju Ti na zdraví. Dánsky to neumím, ale řeknu: „Jene, skall!“.
Jsem asi baba bláznivá.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

To je dobře, že ses rozepsal. Jak jsem to četla, seděla jsem tam s Tebou. Vitr mi chuchal vlasy, koukala jsem na obzor. Cucala ze skleničky, čekala, kdy mi donesou tohle báječné jídlo a bylo dobře a klidno v duši… Nechci to opakovat furt dokola, ale když Ty jsi opravdu zlatý :-DDD.

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka - spiser.

Tedy, Jeníčku, já nemám slov. Za prvé jsou ty recepty úžasné, chutnají už na monitoru a jejich jediná chyba je v tom, že nebudu vědět, který vybrat dřív. A potom, že to takhle rychle dáš dohromady i s těmi fotkami, by mě ve snu nenapadlo. Nemám sice ani svátek ani narozeniny, ale dal jsi moc hezký dárek.
Budu přemýšlet, možná si i hodím korunou a jeden vyberu. Dám Ti pak vědět který a hlavně napíšu, jak dílo dopadlo. Moc a moc Ti děkuju, jsi hrozně hodný. Díky a hezký večer s

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné závitky z mořského jazyka.

Takze jsem to stihnul, Sigrid. Preji dobré pochutnání.
Jen tak pro zajímavost: Tuhle rybu jsem jedl v Gilleleje na severním okraji Sjællandu. Tam je restaurace prímo v rybárském prístavu. V léte se sedí venku jen v kosili, od more vane lehká bríza která voní morem a príjemne chladí, porce jsou obrovské, víno, pivo a snaps jsou vychlazené a tak si clovek ríká „zase jednou ziju a ne jenom existuju“. Jako prílohu jsem k tomu tehdy mel pecené rezy z lístkového testa.
Odpust, ze jsem se rozepsal ale pri psaní receptu jsem si na to vzpomnel.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz